Nekromanti Lagmannens Jursdiktion

MDF

Veteran
Joined
19 May 2004
Messages
112
Location
Jönköping city
SHERIFF OCH JURSDIKTION
[FONT=Times New Roman, serif]TOWN MARSHAL, CITY MARSHAL, CHIEF POLICE

• Jurisdiktion
En "Town Marshal" (som också kunde ha titeln "City Marshal" eller "Chief Police") hade jurisdiktion som sträckte sig till stadsgränsen, utanför den hade han inga befogenheter.
Vid händelse av upplopp eller motsvarande hade han rätt att samla ett uppbåd ("posse comitatus") för att skydda liv och egendom. Däremot fick han inte samla ett uppbåd och förfölja brottslingar utanför stadens gränser.
En "town marshal" kunde dock kringgå det förbudet genom att övertala områdets "county sheriff" att tillfälligt utse honom till "deputy sheriff" i countyt. På sätt fick han laglig rätt att förfölja brottslingar i hela countyt.

• Utnämnande
En "town marshal" utsågs oftast av stadsfullmäktige, men kunde i vissa fall också utses av områdets "county sheriff" eller väljas av stadens invånare. Oftast utnämndes han för ett eller två år åt gången.

• Arbetsuppgifter
I en "town marshals" arbete ingick att undersöka brott begångna inom stadsgränsen samt att se till att stadens regler följdes och att upprätthålla den allmänna ordningen i staden.
Hans främsta uppgift var att hålla ordning i staden och verkställa borgmästarens och stadsfullmäktiges beslut (exempelvis upprätthålla eventuella förbud mot att bära vapen inom stadens gränser).
En "town marshal" samlade också in avgifter från butiker, salooner, bordeller etc. samt var ansvarig för brandskyddet i staden, och all dokumentation, genom att lämna in dokumentationen fick han också delar av utgifterna betalda, när en County Sheriff väl anmälde att göra sitt besök i utvald stad var det inte alla som va lika noggrann med dokumentationen.
Om staden inte var stor nog att hålla sig med en rättsläkare skulle han dessutom, tillsammans med en jury, fastställa dödsorsaken vid våldsam död.

• Underlydande
Under sig hade han en eller flera "deputy marshals" eller "assistant marshals" (om han hade titeln "Chief of Police" kallades de istället "constables").
Han anställde och avskedade deputies vartefter han behövde dem (i Kansas boskapsstäder behövdes exempelvis många polismän under våren och sommaren när kofösarna anlände, men färre om vintern).


DEPUTY/ASSISTANT TOWN MARSHAL, DEPUTY/ASSISTANT CITY MARSHAL, CONSTABLE

• Jurisdiktion
Liksom sin överordnade, hade en "deputy/assistant marshal" eller "constable" befogenheter inom – men inte utanför – stadens gränser.

• Utnämnande
En "deputy" eller "constable" utsågs och anställdes av stadens town marshal.

• Arbetsuppgifter
"Deputies" eller "constables" arbetade som assistenter åt stadens "marshal" eller "Chief of Police". Deras arbetsuppgifter innefattade att patrullera staden (främst saloon- och bordellkvarteren).
Mindre glamorösa uppgifter ingick också, som att skjuta lösspringande hundar och att se till att det fanns vatten i hoarna utanför saloonerna. Ofta anlitades någon pojke till den senare uppgiften. Och i större städer fanns en vattenvagn.
[/FONT]

Dokumentationen fastslog 1852 i kommension bland US Marshals, för att alla skulle jobba lika inom de olika ämbeten.
- Jag ber om ursäkt vid felstavningar mm, men det får ni ta som förkortningar.
 

MDF

Veteran
Joined
19 May 2004
Messages
112
Location
Jönköping city
Sheriffer och jursdiktion
[FONT=Times New Roman, serif]COUNTY SHERIFF

• Jurisdiktion
En "sheriff" hade jurisdiktion som sträckte sig över ett county, och ofta titulerades han också som just "County Sheriff". Han residerade i sitt countys huvudstad och där fanns också häktet (county jail), vilket sheriffen hade ansvar för.

• Utnämnande
En "sheriff" valdes av männen i countyt (kvinnorna hade inte rösträtt) för ett eller två år i taget. En sheriffkandidat behövde därför driva en valkampanj och vara känd i countyt för att folk skulle rösta på honom. Detta innebar att de var känsliga för korruption.

• Arbetsuppgifter
En "sheriff" ägnade sig inte åt händelser inne i staden, utan arbetade mot den brottslighet som skedde utanför stadsgränserna.
Brottsutredningar var hans viktigaste uppgifter och det var hans ansvar att se till att boskapstjuvar och andra brottslingar som härjade i countyt blev gripna.
En del av hans arbetstid gick åt till att sitta på rättegångar (samla juryn och vittnen inför en rättegång, formellt öppna rättegången och hålla ordning i rättssalen).
I glesbefolkade områden, som New Mexico och Arizona, ingick det i sheriffens uppgifter att samla in skatt. Det var en lönsam syssla. Dels fick han reseersättning, dels fick han en procent av skattesumman, och samla in dokumentationen från stads sheriffen.

• Underlydande
Under sig hade han i allmänhet en "under-sheriff" som var hans närmaste man och en eller flera "deputies". Då det inträffade någonting som krävde en ökad insats, hade sheriffen befogenhet att utse det antal deputies han ansåg sig behöva. Det var så uppbåd bildades.

DEPUTY COUNTY SHERIFF

• Jurisdiktion
Liksom sin överordnade, hade en "under-sheriff" eller "deputy" befogenheter i hela countyt men inte inne i städerna.

• Utnämnande
En "under-sheriff", liksom en "deputy sheriff", utsågs av countyts "sheriff".

• Arbetsuppgifter
Det var countyts "under-sheriff" deputies som bar större delen av det praktiska ansvaret för brottsbekämpningen i countyt.
Det var oftast de som skickades ut att patrullera området, undersöka misstänkta aktiviteter eller spåra boskapstjuvar, medan deras chef skötte det administrativa.[/FONT]
 

MDF

Veteran
Joined
19 May 2004
Messages
112
Location
Jönköping city
I städer som New York och några andra av de större städerna använde man inte ämbetsmannan titeln: Sheriff eller Marshal utan då hette det Chief Police & Constable. Och det gjorde man tidigt också förre inbördeskriget. Ska bli kul och få läsa boken som de ska släppa, hoppas på mycket research och ren fakta.
 

Inkognito

Swordsman
Joined
10 Aug 2012
Messages
736
MDF;n188645 said:
I städer som New York och några andra av de större städerna använde man inte ämbetsmannan titeln: Sheriff eller Marshal utan då hette det Chief Police & Constable. Och det gjorde man tidigt också förre inbördeskriget. Ska bli kul och få läsa boken som de ska släppa, hoppas på mycket research och ren fakta.
Du kan ställa in dig på att få dina önskningar uppfyllda! Jag har boken "Laglöst land" som gavs ut till förra utgåvan av Western och den är fylld av fakta och anekdoter!
 

Minimoni

Homelander
Joined
6 Mar 2003
Messages
3,331
Location
Karlstad Sverige/Hiroshima Japan
"Laglöst land" är en awesome bok till western :) gillar särskillt beskrivningarna över dagens Oklahoma och detaljrikedomen över hela verket. Ett måste köp för den som inte har boken, om den ens går att få tag på numera.
 

MDF

Veteran
Joined
19 May 2004
Messages
112
Location
Jönköping city
MARSHAL OCH JURSDIKTION
UNITED STATES MARSHAL

• Jurisdiktion
En "U.S.Marshal" ansvarade för ett distrikt som utgjordes av en delstat, ett territorium eller en del av en delstat/territorium, såsom "Northern District of Texas". Hans befogenheter gällde dock i hela landet.

• Utnämnandet
En U.S.Marshal utnämndes av presidenten, och förordnandet godkändes därefter av senaten. Det var ovanligt att en U.S.Marshal behöll sitt ämbete under två olika presidenter, så oftast hade de en tjänstgöringstid på högst fyra år.

• Arbetsuppgifter
En U.S.Marshals huvudsakliga verksamhetsområde var federala brott, brott riktade mot staten. Detta inkluderade bland annat brott mot staten (såsom postrån och falskmynteri), brott mot statligt anställda (som militärer och politiker) eller brott knutna till militären (desertörer) samt brott mot indianer.
Även vanliga brottmål som spände över flera delstatsgränser (exempelvis brott mot järnvägsbolag), kunde bli en federal angelägenhet, men det var ovanligt att U.S.Marshals ägnade sig åt simpla hästtjuvar och mördare.
Det var emellertid ett skrivbordsämbete och en U.S.Marshal ägnade sig huvudsakligen åt det administrativa arbetet och var inte ute på fältet.

• Underlydande
En U.S.Marshal hade befogenhet att utse det antal "Deputy U.S.Marshals" som han ansågs sig behöva. Hans budget begränsade honom dock ofta till en handfull deputies.

DEPUTY UNITED STATES MARSHAL

• Jurisdiktion
Liksom sin överordnade, hade en "deputy U.S. marshal" befogenheter i hela landet, men hade ett distrikt, såsom exempelvis " District of Wyoming" som sitt huvudsakliga arbetsområde.

• Utnämnande
Deputy U.S.Marshals utnämndes av den U.S.Marshal som ansvarade för respektive distrikt.

• Arbetsuppgifter
I sed vanliga ordning var det mindre administrativa arbetsuppgifter att vara deputy, så var deputy U.S.Marshals främsta uppgift att utföra alla praktiska sysslor som arbetade under en U.S.Marshal.
Detta innefattade att spåra upp efterlysta och fånga in rymlingar från delstatsfängelset, sköta farliga fångtransporter samt jaga och gripa postrånare/ bankrånare och mördare som tagit livet av statstjänstemän eller militärer, falskmynteri: mynt, sedlar, värdepapper.
Dom hade också befogenhet också beslagta egendom som tillföll staten temporärt och permanent. När någon smet från sina skulder hade delstaten rätt att beslagta dennes egendom och sälja den för att betala delar av eller hela skulden.
 
Top