Nekromanti Lämpliga böcker för 1900-talshistoria

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,462
Location
Linköping
Ofta kan romanen vara bättre på att fånga känslor, värderingar och vardagsliv än läroböcker och föreläsningar. Jag har löst funderat över att försöka få in mer skönlitteratur i historieundervisningen. Frågan är bara vilka böcker som finns?

Jag tänker mig ett upplägg där eleverna får välja mellan fem-sex olika böcker som fångar någon viktig aspekt av 1900-talet. Böckerna får gärna vara korta och lättillgängliga. Två alternativ är "På västfronten intet nytt" och "En dag i Ivan Denisovitjs liv". Men vad finns det för andra böcker av samma typ som skildrar andra världskriget, det kalla kriget, kärnvapenhotet, Vietnamkriget, kvinnokampen eller någon annan intressant del av 1900-talet? Jag är ute efter fem-sex böcker som skildrar olika saker och skulle kunna funka för en gymnasieklass.
 
Läser just Peter Englunds Krigets skönhet och sorg. Den gör en stor poäng av att skildra första världskriget ur ett antal olika människors ögon(inte mindre än 19 korsflätade historier). Allt bygger (förstås) på auteniska dokument. Jag gillar rent allmänt Englund - har tidigare även läst hans essäer om andra världskriget - Brev från Nollpunkten. Jag skulle nog rekommendera den allra främst - skakande, välskrivet, inte för långt (går att välja ut någon essä därur). (Hans andra böcker som Poltava mm är nog för tunga för en skolklass).
 
De mest framgångsrika böckerna om andra världskriget handlar väl om hur korkat det var. Exempel: "Catch-22" av Joseph Heller och "The Naked and the Dead" av Norman Mailer. Sedan har man ju romaner som sägs fånga tidsandan. "On the Road" av Jack Kerouac till exempel, "The Bonfire of the Vanities" av Tom Wolfe, eller "The Great Gatsby" av Scott Fitzgerald (som jag inte har läst, men jag beställde den från Adlibris förra veckan). Vill man ha något om kalla kriget är det antagligen spionromaner man ska leta efter. "The Spy Who Came in from the Cold" av John le Carré är det förslag som poppar upp direkt.

/tobias
 
Mannen utan öde av Imre Kertész är knäckande bra om koncentrationslägren.

Tom Wolfe har nämnts tidigare, allt av honom är bra ur "så var det"-perspeltiv.

Klockan klämtar för dig av Hemingway om spanska inbördeskriget.

..funderar lite, kommer på mer kanske... De unga lejonen av Irwin Shaw eventuellt...
 
Animal farm av Orwell om totalitära styren.
Eller Nattens skogar (Nightwood) av Djuna Barnes om alienation och längtan. Inte bara en av 1900-talets bästa böcker, utan också en av de första queer-verken.
Vägen till klockrike (eller Nässlorna blomma) om Sverige vid 1900-talets början.
 
inte romaner, men i alla fall:

The Medium is the Message av Marshall McLuhan.
Tyst vår av Rachel Carson, "startade" miljörörelsen kan man säga.
Den längsta dagen av Cornelius Ryan, om Normandie.
 
Jag är den kände Asher Lev av Chaim Potok skildrar bland annat det tidiga 1900-talets konstnärsgenier (Picasso & Co), indirekt sedda ur ett märkligt barns ögon.

Midnattsbarnen av Salman Rushdie. Handlar bland annat om Indiens självständighet.
 
Moment 22 var det första jag kom att tänka på. Den läste jag själv i gymnasiet med stor behållning, och jag läste annars mest kass fantasy på den tiden.

Gravity's Rainbow är annars en trevlig och lättillgänglig skildring av andra världskriget. :gremtongue:
 
Arfert said:
Den längsta dagen av Cornelius Ryan, om Normandie.
Ryans bok är en klassiker men tyvärr har forskningen sprungit ifrån den för länge sedan. Avgörandets ögonblick av Mikael Tamelander och Niklas Zetterling är ett mycket bättre val för den som vill lära sig något om Normandiekampanjen.

/Anders
 
Ja, men den är kort och lättläst och inte så torr utan spännade, passar väldigt bra som inkörsport för unga läsare. Och, som sagt, en klassiker. Den är ju mer ett antal intryck och ögonvittnesberättelser, och gör inte anspråk på att vara en korrekt, övergripande forskningsrapport. Tycker den absolut håller.

Annars är D-dagen av Antony Beevor tha shit.
 
Tyskt 1900-tal

Det går sin gång eller slättens mödor av Erich Loest är en vardagsskildring om livet i DDR. Inga hemskheter, utan bara vardagslivets tristess och smålögner. Det var nog såhär de flesta medborgare i kommuniststaterna upplevde den trånga vardagen. Jag tror att Arfert skulle känna igen sig.

Hur ska det gå med Pinnebergs? av Hans Fallada handlar om vardagsliv i Tyskland efter 1918.
 
Har du ett fokus på att det ska vara skönlitteratur eller välkomnar du det vidgade textbegreppet? Erfarenhet (läs: en användning av Mouse Guard) säger att elever tycker det är fräckt med serietidningar, så jag har två rekommendationer där:

Maus, av Art Spiegelman, är det bästa jag har läst om förintelsen och judarnas situation i andra världskrigets Europa. Schindler's List kan slänga sig i väggen. Det jag verkligen uppskattar är att den framstället judarnas situation före, under och efter kriget, samt visar överlevare från moderna tider. Att den dessutom visar på den allmänna befolkningens attityd såväl som att den målar upp judarna som mänskliga och inte alltid sympatiska karaktärer är liksom grädden på moset.

Persepolis, av Marjane Satrapi, handlar om skaparens uppväxt i Iran. Den börjar i Shah-styrda Iran och förklarar hur den islamska revolutionen kom, och visar sedan skillnaderna mellan Iran och Europa när Satrapi bor i Tyskland i några år, innan hon far hem igen. Den går inte in så speciellt djupt på de bakomliggande orsaken till den islamska revolutionen, men den ger en god förståelse för situationen i Iran och problematiserar bilden som finns här i västvärlden.
 
Jag gillar ukronier, dvs historia som inte inträffade. Det brukar få de flesta att haja till och fundera över vad som egentligen hände.

Robert Harris "Faderland" är en av de bättre "vad skulle ha hänt om Hitler vann kriget"-böckerna som finns (och dessutom finns den i en rätt OK översättning till svenska). Det är en deckarhistoria med politiska förtecken, där SS Kripo-officeren Xavier Marchs utredning av ett mord går rakt upp i NSDAPs partiapparat och som hotar att grusa Hitlers 75-årsfirande och en potentiell allians med USA mot kommunisterna i Sovjet bortom Ural.

Robert Harris är i största allmänhet väldigt påläst, och hans "Enigma" är mer historiskt korrekt och inriktar sig på kodknäckningen i Bletchley Park. Även den är en deckarhistoria med en huvudperson som snubblar in på saker med politiska biverkningar (den här gången Tysklands upptäckt av polska officerare i Katyn-skogen som mördats av ryska styrkor, som lämpligt nog avslöjas av avlyssnandet och dekrypterandet av tysk Enigma-trafik). Och hans Alan Turing-substitut är väsentligt nertonad jämfört med originalet. Men den boken pekade in mig på den rysk-polska delen av kriget och förstås Enigma-maskinen i sig själv.

Sen har jag en förkärlek för Harry Turtledoves "World War"-serie, också en ukroni som leker med tanken med "vad händer om utomjordingarna anfaller under Andra världskriget"? Den har en hel del historiska personer som får ta helt nya val i en helt ny situation. Favoritscenen är när Vjatjeslav Molotov förklarar för utomjordingarna att de är primitiva eftersom de har ett kejsardöme och därför inte utvecklats långt nog för att få en äkta socialism. Dessvärre är det fyra tjocka tegelstenar och på engelska, så jag tror att den diskvalificerar sig av den anledningen.

Alistair MacLeans debutroman "HMS Ulysses" har också krigsbakgrund, och handlar om en kryssares tjänstgöring i en av rysslandskonvojerna. Förutom att det är hans bästa bok så är det också en ren krigsäventyrsbok, men som sådan har den en äkthet som är skrämmande på sina håll. Man vet inte ibland vad som är anekdoter som författaren snappat upp, episoder från hans egna krigsupplevelser, inlästa fakta eller ren fantasi.
 
Alistair MacLeans debutroman "HMS Ulysses" har också krigsbakgrund, och handlar om en kryssares tjänstgöring i en av rysslandskonvojerna. Förutom att det är hans bästa bok så är det också en ren krigsäventyrsbok, men som sådan har den en äkthet som är skrämmande på sina håll. Man vet inte ibland vad som är anekdoter som författaren snappat upp, episoder från hans egna krigsupplevelser, inlästa fakta eller ren fantasi.

Den är bra. C S Forester har skrivit en liknande, Kryssaren (IIRC), som är lika bra och som utspelar sig under några dygn på ett brittiskt örlogsfartyg i Medelhavet 1941. Lite mer psykologi, lite mer om sjömännens inre.
 
Jag tackar för era förslag, men vill understryka två saker:

1) Det handlar alltså om lämpliga böcker för en Historia A-kurs i gymnasiet. Räkna med att de ska vara på svenska och gärna hyfsat lättlästa.

2) Det är en stor fördel om böckerna finns i svensk pocket eftersom jag överväger att själv köpa in sådär en tio ex av varje bok.

Böcker om massmedia och miljörörelsens framväxt är intressanta för mig, men inget som jag tror att särskilt många elever tilltalas av.

"Moment 22" och "Mannen utan öde" verkar båda vara lämpliga kandidater. Både "Maus" och "Persepolis" är bra alternativ, men den förstnämnda verkar inte längre finnas på svenska och de är aningen för dyra misstänker jag.
 
Back
Top