Nekromanti Knasigt högt barn- och studiebidrag

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,769
Location
Nett-ruh-bi
Gubbvarning:

Nu ska tydligen studiebidragen (dvs. det förlängda barnbidraget) höjas från 950 kr/mån till 1050 kr/mån. Som gnällig gammal gubbe undrar man vad det är tänkt att dagens bortskämda ungdom ska göra med pengarna.

Vi som gick på gymnasiet under lågkonjunkturen hade 640 kr/mån. Uppräknat efter konsumentprisindex (som har stigit med 12,8 % sedan dess) motsvarar det ca 720 kr. Även om barnbidragen inte hade sänkts utan bibehållits på nivån 750 kr/mån så motsvarar det bara ca 850 kr.

Det är inte utan att man tycker att ungdomen av i dag - som i regel bor hemma hos sina föräldrar som har försörjningsskyldighet när man går på gymnasiet - är bortskämd. Högskolestudenterna däremot, som bor själva och i en krissituation inte ens har rätt till socialbidrag, har i stället fått se bidragsdelen i studiemedlen oförändrad det senaste decenniet (vilket omräknat motsvarar en sänkning med ca 10 %) samtidigt som bostadsbristen förvärrats och boendekostnaderna ökat.

Valfläsk, valfläsk. Substanslöst och onödigt. Inte undra på att märkeshetsen går ner i åldrarna.

Dewil
 

Big Marco

Läskig
Joined
20 May 2000
Messages
6,926
Location
Sandukar
Det kallas valår. Det kännetecknas av att sittande regering glömmer att Sverige har en statsskuld på 1200 mdr SEK och istället låtsas ha hittat en tomtesäck full med pengar.

Så du rotar i fel hål, som en före detta flickvän sade till mig.
 

[H2O]

Veteran
Joined
17 May 2000
Messages
178
Location
Linköping
Jag kan inte annat än hålla med. Det är snordyrt att studera, och lyckas man dessutom inte skaffa sommarjobb så är snälla föräldrar enda chansen till överlevnad...
 

Gastono

Hero
Joined
14 Oct 2003
Messages
1,532
Location
Göteborg
SK-ITSNACK! :D

Som en studerane protersterar jag i det j--ligaste... :gremsmile:
Det är inte lätt att få det att gå runt, jag är mycket lättad över att ha fått en välförtjänd höjning.
Det är höga utgifter nu förtiden för människor i min ålder :gremwink:
 

haltageten

Dum inuti huvudet
Joined
11 Apr 2004
Messages
578
Location
Stockholm
Re: SK-ITSNACK! :D

Vad för utgifter är det du har som är så höga? Jag kan inte komma på någon utgift jag hade som tog slut på alla mina pengar. Mina studiebidrag lades bara upp på hög och blev mer och mer för varje månad. Sen så köpte jag något jag verkligen ville ha. Typ någon ny bok eller något rollspel. Fast det tog ändå inte slut på pengarna. Inte ens de pengar jag jobbade ihop under sommrarna gjorde jag av med, i alla fall inte förän jag köpte en ny dator då min gamla hade gått in i väggen helt och hållet.

- Jocke, vill veta vad det finns för utgifter för en student?
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,521
Location
Helsingborg
"Högskolestudenterna däremot, som bor själva och i en krissituation inte ens har rätt till socialbidrag, har i stället fått se bidragsdelen i studiemedlen oförändrad det senaste decenniet..."
Inte helt sant. Förvisso har inte totala summan (studiebidrag + lån) höjts, men själva studiebidraget har höjts och lånet man kan ta har sänks med lika mycket. Det innebär åtminstone mindre skulder för oss högskoldestudenter. :gremsmile: Inte mycket, men ändå.

/Han som lånade av sina föräldrar istället så för honom var det bara en ren bonus.
 

Gordeg

Hero
Joined
22 Jul 2004
Messages
1,796
Location
Västervik
Som gnällig gammal gubbe undrar man vad det är tänkt att dagens bortskämda ungdom ska göra med pengarna.
Mobiltelefonräkningarna?
15 SMS om dagen har sitt pris!

Gordeg
 

ostro

Veteran
Joined
1 Apr 2004
Messages
165
Location
tullinge
Men det beror väl på om man är över 25 eller inte. Det är ju först då man kan få den högre bidragsdelen.

Problemet som finns idag är att många studenters levnads kostnader överskrider studiemedlen. Idag har regeringen gett en garanti att studiemedlen ska följa löneutvecklingen. Problemet är att under de tio åren som de inte höjde studiemedlen minskade pengarna i värde. Även om vanliga arbetares löner har ökar (även rent värde mässigt) har studenternas studiemedel minskat i värde. Genomsnitts studenten går ungefär 300 kronor back varje månad. Detta beror till stor del på de stora boendekostnaderna en student har. För att ha råd blir studenten tvungen att dra in på kostnader för kläder, mat, tandläkare och studiematrial.

Hade studenternas studiemedel följt löneutvecklingen under 90-talet hade studiemedlen legat på nästan 10 000 kronor.

Idag har regeringen höjt taket på hur mycket man kan tjäna utanför sina studier. Detta har i realiteten mycket liten eller ingen effekt alls eftersom andelen studenter som jobbar jämte studierna är i stortsett konstant. Den främsta anledningen varför studenter inte jobbar brevid studierna är tidsfaktorn.

Hade man istället höjt studiemedlen till 8500 kr istället för dagens 6900 kr skulle studenter ha en mycket tryggare situation ekonomiskt och studenten skulle kunna planera sin ekonomi för framtida oförutsedda utgifter. Något som inte är möjligt med den nuvarande nivån.

- ostro
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,521
Location
Helsingborg
"Men det beror väl på om man är över 25 eller inte. Det är ju först då man kan få den högre bidragsdelen."
Inte för 2-3 år sedan när det infördes och då var jag bara runt 23 år. Förvisso bara med någon hundring.

"För att ha råd blir studenten tvungen att dra in på kostnader för kläder, mat, tandläkare och studiematrial."
Linser, glasögon, astmamedicin, tevelicens, bredband, träning, uteliv. Jo, jag har och är i viss mån fortfarande där. När jag gjorde min budget för något år sedan (var så illa tvungen) så insåg jag att jag hade 100 kronor i veckan att spendera på utelivet. Sedan fick jag diagnostiserat att jag hade astma och då sjönk det till 0 kronor i veckan att spendera på nöjen.

Fast å andra sidan kan jag inte utgå från mig. Mina föräldrar betalade hyran och jag blev skyldig de pengar istället. 2122 i månaden. Men ändå. Hade jag tagit studielån så hade jag haft 2000 spänn extra över i veckan, så egentligen så funderar jag lite på vad folk klagar på. Jag klarar mig och jag har ändå en matutgift på 1300-1500 i månaden. Det sugiga är ju skrevsparken från CSN när man gjort klart studierna och ska betala tillbaka.

Det jag tycker är riktigt läbbigt är att studiematerialet är såpass dyrt att en hel månads studiebidrag försvinner åt det varje termin. Det är ju inte direkt så att alla lärare tänker på att studenterna måste betala för böckerna som de kräver. I många fall fick man gå ihop och köpa en bok eller leta efter begagnade böcker som inte var uppdaterade. Ofta sket jag i att köpa en bok och hoppades på föreläsningsanteckningarna.

"Idag har regeringen höjt taket på hur mycket man kan tjäna utanför sina studier."
Ah, det glömde jag.

/Han som håller med om att det är absurbt att det förlängda barnbidraget höjs, för han själv köpte linser, glasögon, sportutrustning och betalade modemräkningarna (men festade förvisso bara 1-2 gånger i kvartalet) när han gick i gymnasiet och sparade ändå ihop skitmycket pengar utan att behöva ta sommarjobb
 

Dimfrost

Special Circumstances
Joined
29 Dec 2000
Messages
8,561
Location
Fallen Umber
Poängen är inte att ungdomarna/barnen ska få mer pengar. Poängen är att barnfamiljerna ska få det bättre, och då särskilt ensamstående mammor. För många är barn- eller studiebidraget en viktig del av familjeekonomin.

Därmed inte sagt att jag håller med om att man bör prioritera barnfamiljer före studenter, men jag vill belysa den argumentation som jag tror är den aktuella här.


/Dimfrost
 

Saxifrage

Hero
Joined
7 May 2003
Messages
1,561
Location
Stockholm
Frågan är...

...varför man då inte sänker skatterna istället?

Kanske därför att våra styrande kan sin Machiavelli: "Vill du vara säker på att behålla makten, se då till att dina undersåtar är beroende av dig i varje ögonblick av sina liv."...

/Sax, lider maximo
 

Gastono

Hero
Joined
14 Oct 2003
Messages
1,532
Location
Göteborg
Ahh, plenty enought for it (not) to go around

Vi fick ett utmärkt exempel på 15 sms om dagen...
Jag kanske bara skickar 10 och det är 30 dagar på en månad.
10 x 30 är 300 - 300 sms i månaden, vad kostar ett sms?
Där är en stor del av bidraget, plus att vi inte får bidrag under årets alla 12 månader...
Mat ute någon gång ibland, samma gäller en eventuell kopp kaffe med någon.
Nu skall jag utöka mitt terminskort för nära på 400:-, detta sker visserligen bara två gånger om året men det är fortfarande mycket pengar.
Sedan tycker en hundring eller så på en biobiljett någon gång.
(Jag tror jag kan fortsätta lite till...)

Livets nöjen för ungdomar är indeed dyra! :gremlaugh:
 

magoo

Hero
Joined
19 Oct 2002
Messages
1,117
Location
Umeå
Jag fick inte se en skymt av "mitt" barnbidrag när jag var liten - vill bara påpeka att inte alla gymnasieungdomar har fri tillgång till dessa pengar att köpa dunjackor och MP3-spelare för. Barnbidraget i mitt fall gick till inköp av kläder och mat, under gymnasiet till elevhemsavgift.

Många studenter lever i ofattbar lyx med betalande föräldrar och dessutom studiebidrag och studielån. Studietiden ska vara "rolig" och man ska läsa för att det är "roligt". Party on! Att plugga är ett dyrt nöje, vilket man ser när första CSN-räkningen dimper ner. Lämplig storlek på bidrag och lånebelopp kan säkert variera beroende på utbildning men det behövs mer info om hur bra det är med extraknäck och att man inte måste låna fullt.

Inte alla kan hantera 8000 spänn i månaden när man nyss har flyttat hemifrån.

Mitt tråkråd till min son kommer att bli: Plugga inte på universitetet förrän du är hyfsat säker på vad du vill. Låna inte till "roliga kurser", se isåfall till att jobba vid sidan av.

/Magoo, 160 poäng, inga studielån
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Frågan är...

För att skatterna tar pengar procentuellt medan bidragen är fasta. Det innebär att de fattiga får procentuellt mer pengar jämfört med inkomsten de har än vad de rika får. Det finns nog med en utjämningstanke i det hela också.
 

Foggmock

Myrmidon
Joined
26 Aug 2000
Messages
4,596
Location
Malmö
1050 kronor i månaden i fickpengar är rätt mycket för en som går på högstadiet. Det är _inget_ för en som går på gymnasiet. Har man fasta avgifter på aktiviteter eller så brukar man få betala det själv, och utrustning till aktiviteten. Det fick iallafall jag göra större delen av mitt liv då jag hade vecko/månadspeng att tala om, och vi hade det inte direkt dåligt ställt.

Tänk dig själv, att efter du betalat hyran, telefon/internet och handlat mat för en månad så har du en tusenlapp att ha kul för. Bensin, cd-skivor, filmer, spel av alla sorter är svindyrt. In case you didnt notice.

Jag tror att jag läste någonstans att förhållandet mellan ökade bidrag, inflation etc, och höjda priser de senaste åren inte stämde överrens med varandra. Jag kan själv instämma i att oavsett orsak så har dator/tevespel och cd-skivor blivit mycket dyrare. På MIN TID kostade ett pc-spel 299:- nytt. Nu kostar de ofta uppemot 549:-, eller om man har flyt, 399:-. En skiva kunde gå loss på 149:- back then, nu kostar de nästan alltid 199:-.
 

haltageten

Dum inuti huvudet
Joined
11 Apr 2004
Messages
578
Location
Stockholm
Re: Det gjorde jag även förut...

Det gjorde jag när jag gick i gymnasiet med. Vilket jag gissar på att många som går på gymnasiet gör. Så jag ser inte vad det har med saken att göra. Jag betalade inte några pengar för hyra då och gissar på att ni inte betalar pengar hemma nu? Och jag berättade hur det stod till med min ekonomi när jag gick på gymnasiet. Och undrade där med, eftersom mina pengar räckte och blev över, varför Gastonos inte gör det, vilka utgifter det var han hade.

- Jocke, förklarar.
 

LukeFagwalker

Veteran
Joined
8 Nov 2005
Messages
175
Location
Hjärtum
om du undra så är inte barn/studiebidrag nån slags månadspeng som staten ger till ungdomar utan ett bidrag till föräldrarna så att de ska ha råd att försörja barnen den tid de inte arbetar. att man inte får studiebidrag på högskolan förstår jag inte. sånt leder bara till att arbetarungar inte högutbildar sig eftersom de inte har råd medan pappa betalar principen som vanligt gäller för överklassungarna.

Studiebidrag åt alla!!! (utom de som pappa betalar allt för)

//Luke Fagwalker
 

LukeFagwalker

Veteran
Joined
8 Nov 2005
Messages
175
Location
Hjärtum
Re: Frågan är...

Ett bra sätt man kan sänka skatterna på är att staten nationaliserar (Hjälp Kommunism!!(ironisk)) de största svenska företagen. på så sätt kan företagens vinster gå till sånt som skatterna nu betalar (och vi kan då sänka skatten för arbetarna) istället för att all vinst går till styrelseledamoter och aktieägare.

///Luke Fagwalker, stolt Anarkosocialistisk Grön Kommunist
 
Top