Kalender runt kopparhavet

dr_avalanche

Veteran
Joined
5 Aug 2015
Messages
5
Ber om ursäkt om detta är en RTFM-fråga men finns det någon allmänt använd kalender runt Kopparhavet? Alltså uppdelning veckodagar, månader med namn etc.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
3,742
Ja och nej. Vi vill inte göra det för komplicerat, men det finns implicit ett system där man helt enkelt räknar månadens dagar - "månadens femte dag", "månadens 28a dag" etc. Lite inspirerad av den romerska kalendern (så du kan definitivt använda Ides för 15, tex) men framförallt genomskinligt.

Vad gäller månadernas namn går det att använda samma princip - Vårens 1a- 3e månad, Sommarens 1-3r månad etc. Vi har en del mer specifika namn (t.ex. Eldens måne), men det är mer tänkt att ge lokalfärg åt olika kulturer
 

dr_avalanche

Veteran
Joined
5 Aug 2015
Messages
5
En av mina spelare föreslog denna på samma tema. Enkelt utan att falla tillbaka på att använda våra namn på månader:

Springvår - Februari
Midvår - Mars
Senvår - April

Springsommar - Maj
Midsommar - Juni
Sensommar - Juli

Springhöst - Augusti
Midhöst - September
Senhöst - Oktober

Springvinter - November
Midvinter - December
Senvinter - Januari
 

Illern

koppariller
Joined
22 May 2000
Messages
1,878
Location
Linköping
Ber om ursäkt om detta är en RTFM-fråga men finns det någon allmänt använd kalender runt Kopparhavet? Alltså uppdelning veckodagar, månader med namn etc.
Vi har kört med att den vanligaste kalendern består av månader baserade på måncykeln, med andra ord 30 dagar. Kalendern börjar i motsvarande vår mars månad med vår; jordbruk och krig öppnar året. Året består av 12 sådana här månader vilket ger 360 dagar och de flesta kulturer är medvetna om att det inte riktigt matchar solåret.

En del startar året ett givet himlafenomen, exempelvis någon stjärna som dyker upp över horisonten och när de 360 dagarna gått så har man interimdagar till himlafenomenet infaller. Skulle de infalla tidigare än väntat är det säkert ett gott omen och vice versa.

En del lägger till fyra dagar, en halv vecka, och glider sakta sakta fel och korrigerar detta ibland (under prästernas noggranna överinseende och godkännande).

En del kör på 360 dagar och glider snabbare fel och får korrigera oftare.

En del korrigerar olika vid olika tillfällen på grund av maktkamper mellan olika tempels präster eller mellan präster och den statliga makten. Eftersom kalender påverkar när det blir val/utnämningar till/av poster så kan kalendern bli ett maktmedel. Ibland kanske kalendern till och med glider helt snett på grund av låsningar i politik eller att någon part har för stort inflytande. Kalendern kan påverka mycket; när kan man förklara krig? när kan staten börja hålla möten igen? när ska överhuvdet över det ena eller andra templet bytas ut/förnyas?
 

Illern

koppariller
Joined
22 May 2000
Messages
1,878
Location
Linköping
Här finns en kalendergenerator där man själv kan välja exempevis Jorden men mickla med månader och dylikt och sedan skapa en kalendermed månfaser och lite himlafenomen. Man kan även stega framåt och skapa flera år. Det går att få ut kalendern i ren text om man vill stoppa in den i en egen mall. Det går också att spara en liten kodsnutt så man kan komma tillbaka och skapa fler år utan att behöva ställa in allt igen.

https://donjon.bin.sh/fantasy/calendar/

Däremot så är demografigeneratorn baserad på Medvial Demographics Made Easy och den har visat sig vara baserad på en källa som inte alls hade rätt syfte och MDME är däremed rätt vilse gentemot verkligheten. Det finns dock förbättringar av andra om än inte alls lika lättanvända och snygga genereatorer (som jag hittat).
 
Top