Nekromanti Intestellär framdrivning

SKIN69

Warrior
Joined
9 Aug 2000
Messages
308
Location
SKövde
Vad kan man använda som framdrivningssätt för att ta sig mellan stjärnor om man inte vill använda hyperrymd och inte vill att de ska ta flera år??
Tänkte mig nån form av super bussard motor med nån form av super broms. Man accelerarar konstant till typ 0.999999 och sen när man kommer fram så bromsar man med en 'magisk' eller hslt oförklarad broms som bromsar ner skeppet på en dag elelr två. Nån som har nåra andra förslag?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Vad kan man använda som framdrivningssätt för att ta sig mellan stjärnor om man inte vill använda hyperrymd och inte vill att de ska ta flera år??"

Magi. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>

Det finns en kasse varianter som skulle kunna bortförklaras utan hyperrymd. Samtliga bygger dock på tämligen teoretiska konstruktioner i den mån de inte är ren fantasi.

Warp (förvrida) är en sådan: man knycklar helt enkelt ihop rymden så att sträckan fram till målet blir kortare/ljushastigheten blir högre (rent praktiskt är det ingen skillnad). Detta är möjligt, men kräver en konstgjord gravitation av sådana nivåer att... tja, normala kraftkällor inklusive antimateria inte skulle klara av det.

Här har vi då nästa möjliga teoretiska konstruktion som kommer till vår räddning, nämligen nollpunktsenergi. Idén bygger på att vacuum inte är särskilt tomt, egentligen, och om man på något sätt kan skapa ett riktigt vacuum (till skillnad från det falska vacuum som vi har runt omkring oss) så skulle energin från detta - teoretiskt sett - räcka för för våra behov. En sekund av nollpunktsenergi skulle räcka för att täcka energibehovet för den mänskliga civilisationen från... tja, äldre stenålder till nästa sekelskifte eller så.

Teoretiskt sett är dessa lösningar möjliga. Praktiskt sett... faen vet. Den som lever får se.

"Tänkte mig nån form av super bussard motor med nån form av super broms. Man accelerarar konstant till typ 0.999999 och sen när man kommer fram så bromsar man med en 'magisk' eller hslt oförklarad broms som bromsar ner skeppet på en dag elelr två."

En av de mer cyniska SF-författare som behandlar Bussards ramskopa konstaterade vid något tillfälle att energin som krävs för att skapa den elektromagnetiska skopan som samlar ihop några miljoner kubikkilometer väte skulle vara större än den energi som man får ut av den. Så en ramskopa skulle fungera som en ypperlig broms...

Om vi nu bortser från den lilla tekniska detaljen att ramskopan inte skulle funka (och att en resa med en ramskopa genom ett någorlunda stort gasmoln skulle vara som att köra in i en vägg i de hastigheterna) så har du ju följande variant: gasa på så mycket du orkar, konstant i 1 G i halva resan. Vänd sedan och bromsa konstant i 1 G i halva resan. Som en första bonus så får du konstgjord gravitation gratis. Neråt är helt enkelt bakåt.

Man kommer visserligen aldrig över ljushastigheten, men den energi som krävs för att öka farten med 9,82m/s varje sekund går till skeppets rörelseenergi. Efter bara några månader så lär skeppet ha nått upp i typ tiondels c från ljushastigheten, och decimalerna lär bara bli fler ju längre du gasar. Då kan vi börja mäta tidsdilation för besättningen.

Jag får kolla upp fysiken när jag kommer hem, men resan bör inte ta mer än några veckor ur besättningens synvinkel.
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
En rätt cool variant på FTL-drift var den "stutterwarp" som användes i 2300AD. Jag vet inte exakt vilken teori som låg bakom, men i princip gjorde rymdskeppen en oherrans massa korta (typ några hundra meter) teleporteringar med en oheligt hög frekvens. Tyvärr ledde denna process till att någon form av skum energi byggdes upp i motorn, som bara kunde laddas ur i en gravitationskälla. Om man fick för mycket skum energi så blev det en massa dum strålning = död besättning, och så gick säkert motorn sönder eller något också. Detta ledde till att man inte kunde färdas mer än runt 7 ljusår (eller var det parsec?) i stöten innan man var tvungen att ladda ur.
 

EchoFive

Veteran
Joined
19 May 2000
Messages
153
Location
Stockholm
I Traveller (eller iaf GURPS Traveller, vilket är den jag har) tar det alltid 168 timmar (+/- 10%) att utföra ett FTL-hopp, oavsett hur långt man hoppar. Hur långt man kan hoppa beror dock på motorn - än så länge finns det inte motorer som klarar mer än 6 parsecs per hopp, och skepp i storlek med Millennium Falcon har antagligen inte mer än J2-motorer (som kan hoppa två parsecs på en vecka).

Gillar man matte finns det dessutom regler för exakt hur mycket energi som krävs.

Intressant att notera är att det i Traveller inte existerar FTL-radio.
 

Preffect

Veteran
Joined
29 Sep 2001
Messages
26
Eeeeh, annars kan man ha som i wing commander spelen, alltså maskhål i rymden som tar en till helt olika ställen. S.k. jump points eller nåt.
 

glappkaeft

Veteran
Joined
23 Jul 2000
Messages
66
Location
Sundsvall
>I Traveller (eller iaf GURPS Traveller, vilket är den jag har) tar det alltid
>168 timmar (+/- 10%) att utföra ett FTL-hopp, oavsett hur långt man >hoppar.

Som en person som har Classic Traveller, Traveller the New Era, Traveller 4 samt Gurps Traveller (i stort sätt komplett dessutom) så kan jag säga att detta gäller i alla upplagor. Hur mycket bränsle de använder har dock varierat en del.

>Hur långt man kan hoppa beror dock på motorn - än så länge finns det
>inte motorer som klarar mer än 6 parsecs per hopp,

Kontrolerade hopp ja. Kom igen var inte så feg, okontrolerade hopp på 36 parsec impar på brudarna. <img src="/images/icons/devil.gif" border=0 width=15 height=15>

>och skepp i storlek med Millennium Falcon har antagligen inte mer än
>J2-motorer (som kan hoppa två parsecs på en vecka).

Det finns dom som räknat på små handelsskepp och de har kommit fram till att J3 är mest ekonomiskt. Bäst är att kunna variera bränslemängden mellan J2 och J3 samt att kunna ta mer last om man bara hoppar 2 parsec (10% av skeppet per parsec är ganska mycket).

>Gillar man matte finns det dessutom regler för exakt hur mycket energi
>som krävs.

Om du tycker om stora skepp kolla på (designade med Fire Fusion and Steel 2)
http://www.docs.uu.se/~paho9211/trav/
 

SKIN69

Warrior
Joined
9 Aug 2000
Messages
308
Location
SKövde
Problemet med maskhål och liknande är att den teknniken inte skall vara uppfunnen, spelarna ska ha oturen att vara dom första att prova på det, ovetandes och ofrivilligt förståss.
Jag tror det blir nån halvmagisk bussardmotor av det.
Ska nog ta å kika lite på Alien nån dag...
 

Zaiber

Veteran
Joined
17 May 2000
Messages
100
Location
Boden, Sverige
Om ni är intresserade av rymdfart så kan ni kolla in EVE Online. Vilket är ett onlinespel som håller på att skapas.

Http://www.eve-online.com

I deras "FAQ", "Background" och under deras "Peeks of the week" kan det hittas en hel del fakta. De försöker bygga ett spel som ska försöka, så mycket som möjligt (utan att göra spelet tråkigt), skapa ett spel där Rymdandet (tm) fungerar. Om vissa teoretiska åsikter stämmer vill säga.

Glad läsnig.
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Aliens-FTL

<blockquote><font size=1>Svar till:</font><hr>

Kolla på Alien som sagt.. fast där är de ju nedfrysta, jag vet inte om de åker FTL.

<hr></blockquote>



Jag är rätt säker på att de kör med FTL i Alien, fast det är inte sådär ninjasnabb FTL (jämfört med FTL i de flesta andra källor som använder det, såsom Star Wars och Star Trek - FTL är rätt ninjasnabb per definition). Anledningen till att man fryser sig i Alien-universat är att det finns inte så mycket att ägna sig åt under resorna, så det är ett alternativ till att slösa en stor del av sitt liv på att rulla tummarna i hyperrymden.
 
Top