Nekromanti Hur man använder Gemini

Lord Hellfeuer

Veteran
Joined
6 Dec 2000
Messages
12
Rollspelet Gemini är ur många synvinklar ett mycket intressant rolspel. Få fantasyrollspel som jag sett, har en så fyllig bakgrundshistoria och ett sådant fokus på själva rollspelsvärlden. Jag gillar sånt. Bakgrund är kul. Emellertid skulle jag aldrig få för mig att på allvar försöka att spelleda Gemini. Jag tar mig rätten att som SL ändra ! Klippa isönder hela spelet till bitar och använda det jag anser är kul (det mesta åker desvärre bort). Jag tänkte ge några tips om hur jag har gjort i förhoppning att kanske någon stackare som pungat ut med trehundra spänn för Genmini kan rädda sig genom mina tips. Det är inte dags att slänga Gemini riktigt än...
Det första problemet med Gemini är världen och alla dess dumma namn. "Sein" må passera, men "Cergovia" var för h-vete en gittarrist ! "Orschild" låter som taget ur en skräpig fantasynovell och "Merodak" är uppenbarligen designat för att låta ont (vilket det inte alltid kan ha varit, eller hur ). Del ett av konverteringen består alltså i att BYTA ALLA NAMN. När du ändå är igång så rita en ny karta för den som följer med spelet är ett verkligt bottenskrap.
Problem två är "Kyrkan". Bara namnet indikerar trubbel. Vem som än säger något annat så är "Kyrka" en term som uteslutande har använts om kristna trossamfund. Det är en term som hör hemma i vår värld - inte i en fantasyvärld. Det för tankarna åt helt fel håll. "Templet" eller "Läran" är bra mycket bättre. Byt alltså. Vidare verkar ingen på Cell ha tagit sin fina lilla kyrka på så stort allvar. Ingenting får vi veta om hur tron är uppbyggd. Däremot har någon halvtok suttit ned och beskrivit klosternas struktur i detalj - knappast det första man vill veta... Som SL får du se till att fixa fram en hållbar religion som åtminstone kan verka trovärdig. Döp inte guden till Den Ende, Bobbo eller Kashamaahr så har du kommit halvvägs....
Färdighetssytemet utgår till fördel för ett annat (välj ett, det kommer automatiskt att vara bättre eftersom det inte är Geminis). Färdighetssystemet utgör nämligen problem tre. Alla bönder med Rörelse 3 kan saker som riddare kanske inte kan. Hur bra låter det ? Stridssystemet kan man behålla om man vill.
Den fjärde ändringen gäller mörkret. För det första kan solen inte vara förmörkad hela tiden. Hur sjutton skulle man odla mat exempelvis ? Vad är oddsen för att furstar och MArkiser (hu vilken term !) skulle träta inför ett mörker så kraftfullt att det slukar självaste solen ? Bravo Cell ! Ni fixar det där med trovärdighet ja.... Om du vill använda mörkret som en möjlig lära får du se till att fixa till den läran. Det går inte att dra ner naturen i botten och tro att man för den sakens skull är ond. Det behövs oheliga budord här !
Om du nu följt steg ett till fyra och är nöjd, kan du fortsätta med att klippa ut alla coola bilder ur boken. När du ändå är på gång: ta och klipp ut de små stämningsfulla anekdoterna som finns högst upp på vissa sidor. De är faktiskt ganska bra. Efter jobbet med saxen är du klar. Nu kan du samla dina vänner och spelleda dem i din nya rollisvärld. Kalla den gärna för nåt coolt och säg att du kommit på allt själv. Resterna av Geminiboken kan ni slänga på brasan. Pappret brinner bra och det är alltid trevligt att grilla korv samtidigt som man leker att man är en tuff äventyrare vid lägerelden. Ha det så kul !

P.S. Alla stavfel är avsiktliga och jag ber INTE om ursäkt för dem !
 

DunkLspiel

Veteran
Joined
30 Jun 2001
Messages
83
Det var inte nådigt det där.

Du borde nog försöka hitta ett spel som utspelar sig i nutid eller en helt historisk och korrekt miljö med allt vad det innebär. Allt för att tråka ut spelarna med långa spelmöten där man livligt får diskutera fransk politik eller något annat ointressant. Att ge sig ut på äventyr i en spännande värld kan ju vara farligt.Tänk om man träffar på något man inte förväntat sig, hemska tanke!
Att möta någon från "kyrkan" eller höra talas om en markis skulle antagligen resultera i allvarliga psykosanfall runt spelbordet.

Allt detta förutsatt att du hittar några regler som duger, såklart. Annars går det väl att plocka lite varstans ifrån, men frågan är om det räcker. Stårytälling kanske?

Hur låter förresten Merodak så ondskefullt? Står du framför spegeln med förskäraren i handen och gör hemska miner när du säger det?

P.S Alla stavfel är helt oavsiktliga och jag ber inte heller om ursäkt.

------
 

Lord Hellfeuer

Veteran
Joined
6 Dec 2000
Messages
12
Ja... Tack för tipset med fransk politik. jag skall nogsamt överväga det. Sorytelling blir det nog inte tal om. Jag är full av skit redan som det är. :)

Jag menade inte att man skulle skrota riktigt hela Gemini (vilket väl framgick av mitt inlägg), bara några bitar som jag tyckte var lite väl dåliga. Angående Kyrkan så har du nog missuppfattat mig helt (tror jag i varje fall). Jag älskar religiösa organisationer i rollspelsvärldar. Min enda aversion är att kalla organisationen just "Kyrka" och att använda titlar som "Markis". Jag tror på ett namnbyte i detta fall. Vad som är en allvarligare brist med Geminis kyrka och tro är att vi inte får reda på särskillt mycket om vad tron egentligen går ut på. Detta är något som är symtomatiskt för kommersiella rollspelsvärldar. Du kan väl ändå medge att det vore intressant att veta något om hur man tror världen är uppbyggd, hur nåden fungerar, vilka epitet som tillskrivs "Den Ende" osv. Allt detta saknas i Gemini. Vi får reda på att Kyrkan är god och att den strider mot mörkret, men det ger knappast en inblick i hur läran verkar i det dagliga livet. Visst, jag kan medge att om man bara vill ha "äventyr" och är beredd att slopa några detaljer i miljön så funkar det. Jag vill inte göra det. Äventyr - ja tack MEN de skall utspelas i intressanta och framförallt fylliga miljöer. Min artikel riktade sig till de som var inne på samma linje som jag. Den var inte avsedd som en sågning av Gemini (Jag får emellertid tacka för orden "Det var inte nådigt detdär..." Kul. ).
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Kyrkan

Min enda aversion är att kalla organisationen just "Kyrka" och att använda titlar som "Markis". Jag tror på ett namnbyte i detta fall. Vad som är en allvarligare brist med Geminis kyrka och tro är att vi inte får reda på särskillt mycket om vad tron egentligen går ut på. Detta är något som är symtomatiskt för kommersiella rollspelsvärldar. Du kan väl ändå medge att det vore intressant att veta något om hur man tror världen är uppbyggd, hur nåden fungerar, vilka epitet som tillskrivs "Den Ende" osv. Allt detta saknas i Gemini. Vi får reda på att Kyrkan är god och att den strider mot mörkret, men det ger knappast en inblick i hur läran verkar i det dagliga livet.

Det vi får reda på är väl snarare att Kyrkan säger att den är god - de högtravande texterna om Den Endes nåd o dyl i spelet är som regel direkta citat från olika kyrkotjänare. Vad man i övrigt får veta om den antyder snarare motsatsen...

Därmed också sagt att jag tror att lite vaghet kring kyrkan var Cells avsikt. Det är meningen att den främst ska medverka som en maktfaktor (och potentiell fara om man inte passar sig), kanske också att dess böner ska verka klinga lite ihåligt - och ett mycket effektivt sätt att åstadkomma det är just att använda sig av medeltida och katolsk terminologi; hos många väcker det gamla invanda associationer till intolerans, maktspråk, häxjakter och inkvisition, oskyldiga som darrar i den skräck och skam som kyrkan lärt dem att känna, feta biskopar med guldringar som bestjäl den fattiga änkan på hennes sista slant... Vad kyrkan tror blir i det sammanhanget mindre intressant än vad den kräver av dig.

Man kan fö se en parallell i Mutant Chronicles där det hela dras steget längre; vad det sk Brödraskapet egentligen tror på får man aldrig veta ett skvatt om, bara vad de är emot - synbarligen fullt avsiktligt.
Deras hymner hyllar kardinal Durand, Brödraskapets grundare, och deras heliga skrift Codex Cardinalis är en manual i hur man avslöjar och oskadliggör kättare. Även de kör ganska hårt på katolska associationer, av samma anledning som i Gemini.

--
Åke
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Re: Kyrkan

Vad kyrkan tror blir i det sammanhanget mindre intressant än vad den kräver av dig.

Sant. Nu har jag inte läst just Gemini, men i exemplet från Mutant Chronicles ser jag ett problem just i att man egentligen inte får veta vad kyrkan = Brödraskapet kräver av dig heller.

Visst, man får veta dess stora, övergripande mål, men att inte bryta mot dessa är busenkelt för gemene man: Utforska inte Mörkret, bygg inte tänkande maskiner, färdas inte bortom Jupiters bana. Vad strävar Missionärerna efter rent konkret, t.ex., på normal-nivå? Att veta det om man spelar Brödraskapare är lika viktigt som för den som spelar Blood Beret att veta hur det är för Imperials vanliga bassar (vilket den som spelar Blood Beret får veta, faktiskt).

Nightowl, som när han satt och testade karaktärssystemet i MCs olika moduler slog fram världens coolaste - just det - Missionär. Från just Imperial, någon av de däringa "skotska" klanerna. Tanken var att karln skulle bli Inkvisitor, men tärningarna ville inte... och det blev bisarrt nog bättre.
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Brödraskapet (OT)

Visst, man får veta dess stora, övergripande mål, men att inte bryta mot dessa är busenkelt för gemene man: Utforska inte Mörkret, bygg inte tänkande maskiner, färdas inte bortom Jupiters bana.

Vilket iofs inte behöver hindra inkvisitorerna från att misstänka dig för att vara kättare......

Vad strävar Missionärerna efter rent konkret, t.ex., på normal-nivå? Att veta det om man spelar Brödraskapare är lika viktigt som för den som spelar Blood Beret att veta hur det är för Imperials vanliga bassar

Helt subjektivt, men jag får intrycket att de inte vet så himla noga själva -- Brödraskapets teser kanske inte är så mycket mer än en tydlig fiende, en packe ihåliga slagord och lite Riefenstahlska massmöten för att elda de hängivna?
Kanske inte så realistiskt i längden, psykologiskt sett, men vore ganska MC. :)

--
Åke
 

Korp

Veteran
Joined
19 May 2000
Messages
159
Jag håller med dig om Merodak, luktar Mordor lång väg. Och den kätterska riddarorden Det Blödande Ögats Order lider av samma problem. Den hette så innan den blev kättersk. Men jag tycker inte det är nått fel på Kyrkan, Markiser och den Ende. Att Mörkret heter Mörkret tycker jag däremot inte om. Jag har aldrig fått något grepp om mörkret egentligen. Det består av så många delar: magin, ideologin, de där varelserna som folk kan förvandlas till, helvetet bakom järnporten m.m. Jag tror inte att solförmörkelsen är så fullständig som du tror. Men den behövs ju inte egentligen.
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Re: Brödraskapet (OT)

Vilket iofs inte behöver hindra inkvisitorerna från att misstänka dig för att vara kättare......

Med utgångspunkt från vad? (Och nej, även religiösa fanatiker behöver faktiskt en orsak, även om den är fullständigt befängd för en utomstående.)

Det är inte som om man behöver anstränga sig - deras allmänna framtoning säger att asketism borde vara bra, utsvävande dåligt (fast utformningen av valkyriornas och vestalernas stridsdräkter säger annorlunda <img src="/images/icons/laugh.gif" border=0 width=15 height=15>), med en "orenare" som Demnogonis i farten borde fanatisk renlighet vara helt OK, Semai gör uppenbarligen lögner och bedrägeri skumt och suspekt (som om det skulle behövas i själva organisationen... men jag menar i predikningar, "varje lögn stärker Föraktets Furste!")...

Dessutom finns åtminstone en moralisk (till skillnad från metafysisk) konflikt inbyggd i den högre politiken i Brödraskapet - mellan kardinal Dominic av Luna och kuriamedlemmen Chang-Dang Vu. Den senare anser att beter man sig som Dominic (en fullblodssadist) faller man så småningom till Mörkret, den förste att kampen helgar alla medel.

Men det här är ju Gemini-forumet. Jag kanske skall sluta dilla om Mutant Chronicles... <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>

Nightowl
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Re: Brödraskapet (OT)

Vilket iofs inte behöver hindra inkvisitorerna från att misstänka dig för att vara kättare......
Med utgångspunkt från vad? (Och nej, även religiösa fanatiker behöver faktiskt en orsak, även om den är fullständigt befängd för en utomstående.)


Från om man verkar vara åt kättarhållet... Just det jag menar med att Brödraskapet går steget längre än Den Endes kyrka; grunden i deras religion är bekämpandet av den Mörka Symmetrin, och en "kättare" är en som samarbetar eller sympatiserar med fienden. Geminis kyrka framstår som ganska otrevlig men baseras iaf på en genuin tro och har en i grunden positiv strävan. I Brödraskapet har man tagit allt negativt som kan uppstå kring religioner&kyrkor, och bara behållit det.

Angående inkvisitorernas utgångspunkter så finns det en liten novell i, tror det är Brödraskapsmodulen, om en snubbe som upptäcker att en bekant till honom hyser vad han uppfattar som kätterska funderingar. Som god medborgare/anställd ringer han förstås och rapporterar honom, och kättaren tas in till "förhör" av inkvisitorerna - som sedan griper angivaren själv också; han hade ju uppenbarligen samröre med kättare eftersom han kände till den här.....

deras allmänna framtoning säger att asketism borde vara bra, utsvävande dåligt (fast utformningen av valkyriornas och vestalernas stridsdräkter säger annorlunda ), med en "orenare" som Demnogonis i farten borde fanatisk renlighet vara helt OK, Semai gör uppenbarligen lögner och bedrägeri skumt och suspekt

Fast krig & våld kan ju uppenbarligen vara gott fastän Algeroth står för sådant, så det kanske finns vita lögner och, öh, gott utsvävande också? Durands rustningsdesigner: "Våra valkyrior måste vara sexigare än dåliga flickor så att grabbarna stirrar efter dem istället!" (-:
Bra smuts kunde vara lite svårare att komma på, förstås.

--
Åke
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Re: Brödraskapet (OT)

Frågan är hur man märker att någon är "åt kättarhållet"; kättare kan se ut hur som helst...

Fast krig & våld kan ju uppenbarligen vara gott fastän Algeroth står för sådant, så det kanske finns vita lögner och, öh, gott utsvävande också?

Se där, där har vi genast en teologisk debatt! En inställning till blod och mord kan ju vara ungefär som sex för att göra barn; man får inte skjuta på folk för att man gillar att skjuta, man måste skjuta för att man hatar kättare. (Jepp, det finns en skillnad.) Mortifikatorerna sysslar uppenbarligen med infiltration, så lögner är tillåtet för vissa... Och hela kardinalskulten BYGGER på en lögn (vilken avslöjas i Brödraskapsboken)...

Sedan kan man ju hänvisa till Mujavahavvavafanhanhette för att bekämpa "dekadent konst" och allt som inte verkar lagom myspysigt och/eller stramt och rationellt; parallellen till nassarna och hr Stalin är avsiktlig.

Nightowl
 
Top