Hur många på WRNU är egentligen rollspelsskapare? (version 2.0)

Är du en rollspelsskapare av material som är tillgängliggjort utanför din spelgrupp?

 • Nej

  Votes: 43 36.1%
 • Ja, digitalt material som är tillgängligt gratis på nätet

  Votes: 65 54.6%
 • Ja, digitalt material som är tillgängligt att köpa på nätet

  Votes: 45 37.8%
 • Ja, material som finns tillgängligt som Print on Demand

  Votes: 23 19.3%
 • Ja, material som finns publicerat fysiskt via förlag

  Votes: 48 40.3%
 • Ja, material som har recenserats i Fenix (eller motsvarande publikation)

  Votes: 41 34.5%

 • Total voters
  119

Henke

Konventsarkeolog @ www.alexandria.dk
Joined
8 Mar 2009
Messages
3,634
Location
Kullavik
Är det rimligt att dra slutsatsen att vi trots allt har en majoritet av aktiva forumiter som skapar rollspelsmaterial för andra än sin egen spelgrupp?
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
7,595
Location
Nordnordost
37% är inte en majoritet men nära på hälften.

Däremot är jag jätteförvånad över att 45% av 82 personer har publicerat någonting fysiskt.

Kul poll!
Blev det inte bakvänt där?

37% har inte gjort något alls utanför sin grupp.

63% har gjort det, nästan två av tre.
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
7,595
Location
Nordnordost
Blev det inte bakvänt där?

37% har inte gjort något alls utanför sin grupp.

63% har gjort det, nästan två av tre.
Eller egentligen 63% av pratkvarnarna som gjort det. :)

Nästan så man borde ställa samma fråga i Bräd- och Rollspelsforum på Facebook. Jag har en känsla av att det är högre andel rena konsumenter av rollspelsmaterial där.
 

lupmet

Warrior
Joined
19 Feb 2014
Messages
317
Eftersom jag lagt upp material till och från på min hemsida sedan 1994 och fått material publicerat i Dnegel och Den fjättrade gåsen ansåg jag mig kunna kryssa i "Ja, digitalt material som är tillgängligt gratis på nätet" och "Ja, material som finns publicerat fysiskt via förlag" även om jag inte egentligen ser mig som rollspelsskapare (vilket jag förknippar med någon som skriver regelböcker). Bra för egot! :LOL:
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,149
Location
Enköping
Jag har ju fuskat och låtit andra publicera fysiskt åt mig i Runan, Codex, Burning Wheel, West End Games d6 med mera. Men jag tänker trycka upp fysiska versioner av allt skriftmaterial som jag lägger upp på Loke's Library, åtminstone som print-on-demand till mig själv. Eventuella andra former beror på hur det mottas av andra så eventuellt kan kickstarters och mer konventionellt boktryckeri och boxmakeri bli aktuellt.
 

Ulfgeir

Swashbuckler
Joined
6 Feb 2001
Messages
2,844
Location
Borås, Sverige
Det lilla jag gjort för andra finns bara digitalt i gratis form. Merparten då i form av mina bidrag till olika utmaningar här på siten... Spelet Halloweenia (har även lagt upp en version av det på min LinkedIN-sida) + ett gäng äventyr. Sedan finns ju ett äventyr (ordentligt editerat av Krille så det blev publiceringsbart) till The Troubleshooters på Helmgasts arkiv.

Hittintills inget i fysisk form.
 
Joined
15 Nov 2004
Messages
2,809
Location
K-town
Skrivit till en utgiven EON bok, och snart kommer förhoppningsvis ännu en där jag är en av huvudförfattarna. Finns sedan fler projekt till EON, men det återstår att se hur det blir med den biten.
Sedan går jag i tankar om att göra en setting till DoD2023.
Samt Messiah....men jag har tyvärr tappat lusten rätt rejält för det projektet. Skulle vilja ha en medarbetare eller två på det projektet för att skjuta in lite energi i det.
Sedan skriver jag på ett The One Ring fan projekt som vi kommer slänga upp på nätet.
Räknas två publicerade Fenixartiklar till EON?
 
Last edited:

Brödbane

Kristallkrönikör
Joined
1 Oct 2020
Messages
548
Brukar tänka på mig själv lite som en glad amatör, men inser nu att man ändå har gjort lite grejer.
Har visserligen inte släppt något eget rollspel eller system, men däremot regelkompendium inom community-program för Fria Ligan, scenarion via Miskatonic Repository och deltagit i Delta Greens Shotgun-scenariotävling, samt förstås skrivit typ 5 kortare scenarion + 1 längre kampanj till Vindsjäl som gått i tryck och även varit med i Fenix. Det "enda" som är kvar är att få till en POD-bok!
 

Gabrielle de Bourg

Twittertitulerad ”Nördarnas drottning”
Joined
5 Feb 2018
Messages
673
Vad som känns lite konstigt med den här tråden är att pengarna inom rollspel är så oviktiga. Liksom, där är ett par som har pengar som folket som gör D&D, Vampire och några till. Men det här är en hobby där en person kan göra något, lägga upp det på nätet och det är lika bra på alla sätt som vad de stora företagen gör. Dina pengar gör det inte bättre. Det bästa äventyret jag läst ligger helt gratis på Alexandria.Dk. Och jämför vi typ vad False Machine press (som är 1 till 2 personer) gett ut mot vad Wizards of the Coast gett ut så får Wizards storstryk vad det gäller bilder, layout och innehåll!

Jag gillade den andra stängda tråden bättre. Det viktiga om vi kollar på om produkterna är vackra, bra, användbara, goda eller sanna är inte om de är släppta i en bok, släppta av ett förlag eller något annat. Den enda skillnaden är om det är släppt som en färdig grej eller inte. Det finns en tröskel mellan ”Detta är mina anteckningar” och ”Detta är en produkt jag renskrivet”. Det är den riktiga tröskeln. Resten känns bara som att vi har en vansinnig fetisch för företag och pengar som gör att vi tvunget vill skapa kategorier utifrån de sakerna.

Vill du spela de coolaste, färskaste och mest nyskapande rollspelsäventyren från Sveeige just nu så är personerna vars arbete du ska kolla på först Gabrielle de Bourgs och Franz Ungs. Så vitt jag vet är en av dem utgiven av en massa förlag och en av dem är mest publicerad gratis på nätet. De är lika bra! Du borde läsa bådas verk lika mycket!
Till att börja med, vilka lovord! De värmer verkligen! Det är en sådan där sak att få höra som påminner en om varför jag gör det här!

Sedan är det spännande att prata om diskussionen kring pengar. Jag skriver nästan uteslutande professionellt och att skriva till rollspel är en av mina jobbtitlar (och jag gör det tillräckligt mycket att jag inte kan ha 100% anställningar), mestadels i traditionell utgivning, med en del saker för publicering på nätet och en del i Fenix.

För mig handlar utgivningen av förlag om tre saker:
 1. Legitimitet. Kalla mig old fashion, men för mig är det något väldigt coolt att få göra en officiell produkt. Då kan jag känna att ja, jag har fått sätta prägel på den här världen.
 2. Resurser. Delvis i form av illustrationer och bra layout, så det jag skriver blir snyggt och lyxigt. Men också i form av redaktörer och korrektur – och gör inget misstag, det har ibland varit avgörande för att det jag ska skriva ska bli riktigt riktigt bra.
 3. Når ut. Det här är faktiskt det viktigaste för mig. Jag vill att det jag skapar ska vara något folk kan ta del av. Och det låter kanske kontraproduktivt att fler tar del av något som kostar, men där handlar det mycket om att det står i butiker, det marknadsförs osv. Är det till ett stort spel påverkar de som också har spelet mycket.
 
Top