Nekromanti Hur kul är egentligen vapenfetishismen i SF-spel?

Kärlekscraft

Swordsman
Joined
31 Oct 2013
Messages
773
Vapenfetishism är att föredra framför potatislandet, fågelskådning, svamplockning och trädgårdsarbete. :confused:
 

Baldyr

Hero
Joined
19 May 2000
Messages
1,188
Location
Eskilstuna
Varför inte göra något sånt här:

Att välja rätt vapen för jobbet är något som endast eller i huvudsak ger fördelar till erfarna skyttar. Rent praktiskt fungerar det så att spelaren först väljer ett vapen som ser fräckt ut och som skulle passa figuren och uppdraget. Därefter slår man ett slag av något slag, exempelvis mot en vapenfärdighet eller taktik eller liknande. Om slaget lyckas får man någon form av bonus till vapnet utifrån hur spelaren hade tänkt att det skulle vara mera fördelaktigt än ett annat vapen.

Grundstats till vapnet bestäms fortfarande av kategori/kaliber eller liknande indelning. Men om spelaren lyckas med sina förberedelser inför uppdraget, däribland att välja ändamålsenligt vapen, så får man en bonus som motiveras med något i stil med "hög eldhastighet", "svag rekyl" eller "fältmässig". Misslyckas slaget däremot så visar sig vapnet inte vara lika användbart under just detta uppdrag.

Möjligen skulle riktiga veteraner kunna ha ett "favoritvapen" som alltid ger bonus.
Dharkos said:
Det känns lite som en onödig friformighet. Man måste ju då ända beskriva alla de specifika regeldetaljerna för varje bonus. Då kan man lika gärna beskriva dem på förhand och sätta samman olika vapen av dem, på det sätt som paratats om innan.
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Jag gillar idén med "taggar" kombinerat med en handfull olika "grundvapen." I nya Star Wars har vapen tre olika värden som är stridsrelevanta: damage, crit, och range, samt fyra som är relevanta för hanteringen/anskaffandet (encumbrance, hardpoints, price, och rarity). Utöver dessa kan vapnen ha en rad olika specialförmågor - en eldkastare har t ex Burn 3, så om man får in en bra träff kommer målet att brinna i tre rundor. Många av dessa förmågor finns bara tillgängliga genom att modifiera ett av grundvapnen - och för den hågade kan man ju lätt säga att vissa modeller av vapnen har dessa modifikationer förinstallerade, och därmed ge både vapenfetishisten och den mer oberörde det den vill ha. Jag kanske nöjer mig med en Blaster Rifle, medan min kompis vill ha en SoroSuub B800 med tillvalen Forearm Grip (lättare att använda vapnet i närstrid) och Spread Barrel (ger vapnet Blast 4 (en bra träff kan göra 4 i skada på alla i närheten av målet) och minskar räckvidden ett steg).
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,531
Jag har ett problem med vapen i de flesta spel. Jag vill ha det som gör mest skada. Jag tittar ofta inte ens på rate of fire är eller hur lätta att dölja de är och grejer fören jag hittat det med mest stopp kraft i den aktuella kategorin. Så vill jag ha en pistol tar jag den med mest skada, samma med lite större vapen. Så jag har aldrig egentligen valt ett vapen i ett rollspel i modern tid bortom den faktorn.

Problemet är, varför skulle jag? Jag har ännu inte sett ett spel där detta inte är den bästa taktiken för att överleva/vinna en eldstrid.

Så om ett vapen i en kategori är överlägset kraftigast bör de andra ha rejäla bonusar inom andra områden för att kompensera.
Dharkos said:
Jag tycker nog att man i en någorlunda civiliserad setting även måste överväga sådant som hur lätt det är att dölja, hur diskret det är att använda och hur man transporterar det. Visst kan det vara nice att gå loss med en rocket launcher på main street, men det är inte lika kul när nationalgardet kommer...
Rymdhamster said:
Jag håller med God45 här. Man väljer vilken typ av vapen man vill ha, sen tar man det med mest skada för den typen. Så i en ''civiliserad'' setting väljer man kanske en pistol istället för ett gevär. Men man väljer den pistol som gör mest skada.
Dharkos said:
Efter lite fundering kom jag fram till att ni nog tyvärr har rätt. Jag kringgick detta till viss del genom att göra en Neotech och basera vapnens skada på ammunitionstyp så att de är lite jämnare fördelade, men det löser ju bara problemet till viss del... Ska fundera ett varv till på om det går att undvika på något vis.
Demi said:
Begränsa spelarna lite, låt de inte välja vad de vill.
Men jag förstår problemet och det är det jag menade med min tanke ovan angående att levla vapen som i Destiny.

Skulle DU göra dig av med pistolen du haft så pass länge att du levlat till dig: Halv tid för ladda, halv tid för dra vapen, +5 träffa, +1 skada, +10 skott i magasinen och lätt att dölja.
Skulle du byta den mot en Desert Eagle som gör 3 mer i skada men i övrigt är vanilj?

Är svaret fortfarande Ja, så... ja, Då vet jag inte mer. :p
obak said:
Brukade också köra på denna modell tills jag spelade Dark Heresy. Automatelden gör det 20% lättare att träffa och ger dessutom chans att ge extra träffar, plus att man kan mejja ned fiender i klump.

Något jag kan störa mig på är när vapen har separata regler för treskotssalva spelar en hel del fps och har nog aldrig varit i en sittuation där treskott varit annat än en instaloose funktion. Värdelös på avstånd, värdelöst i näsrtrid.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Så här ser det ut i den pulp-aktiga science fiction-BRP som jag skissar på:

Pistol: färdighet Skytte (Pistol), skada 2T6, magasin 8, egenskaper Kort Räckvidd, Liten
K-pist: färdighet Skytte (Gevär), skada 2T6, magasin 36, egenskaper Salva, Mejning, Kompakt
Maskingevär: färdighet Skytte, (Automateld), skada 4T6, magasin 200, egenskaper Salva, Mejning, Otymplig, Bandmatad
Stormgevär: färdighet Skytte (Gevär), skada 4T6, magasin 30, egenskaper Salva, Fältmässig, Otymplig
Gevär: färdighet Skytte (Gevär), skada 4T6, magasin 5, egenskaper Fältmässig, Prickskytte, Otymplig

Ja, jag har för närvarande bara dem, plus lite närstridsvapen som blev över från Järn, vars regler jag använder (och hackar).

På det kan jag förstås lägga fler egenskaper, som till exempel Strålvapen, Pansarbrytande, Vattenkyld, Lavettmonterad etc för att anpassa vapnen till respektive nation.
Cybot said:
Något som man bör tänka på är hur jefla bra en k-pist är på att skjuta under förflyttning jämfört med alla andra alternativ (förutom automatkarbinen som är nästan lika bra på det). Gevär är för otympliga och pistoler har problemet att de inte är automatvapen.
 

Lupus Maximus

Tekniker
Joined
13 Jan 2012
Messages
2,746
Location
Stockholm
Det finns minst två sorters vapenfetischister. Bra lackmustest om vilken sort man har att göra med är att ta reda på vilken åsikt de har om svenska k-pisten M/45. :wink:
Sapient said:
"Lika farlig i båda ändar" är ett passande omdöme.

m/45 B däremot...
Arfert said:
Jag var skitbra på att skjuta med en sådan, satte 10 kulor inom en diameter av 9 cm, i mitten av målet, på 100 m. Fast genomslagskraften var lite risig, den var bäst på kort håll. Som när man ska peppra egyptiska presidenter (ok, jag vet att det var en licensbyggd modell). M/45:an är pålitlig och lätt att rengöra. Bra grejer.
obak said:
Man kunde även skruva i en extra fjäder och få en jävla eldhastighet, enl. Rykten, någon som kan kommentera?
Lupus Maximus said:
Som sagt. Vissa "fetischister" vill ha "största häftigaste vapnet"

Sedan finns det de som håller reda på att M/45 visade sig undermålig i Kongo, och de efterföljande använde 9mmB istället för Parabellum. Det är ett av få vapen som kan mäta sig med AK47 med att tåla dålig skötsel. Förutom pipan kan allt tillverkas i närmsta skolverkstad. Den kan användas direkt efter att den lyfts ur vatten. Populär bland västorienterade legosoldater och förband som SEALs.

hm.... ja just det... nått sånt... :p
Sereg said:
M/45B var grym, man kunde dra den i sandgrop och ändå skjuta med den - det rasslade om vapnet när man drog tillbaka slutstycket för skiten var full med sand men det gjorde inget. Att byta fjäder borde inte vara några problem? Den är enkel att plocka isär och ett byte går fort - om jag inte minns fel så skulle vi i lumpen plocka isär vapnet i sina beståndsdelar och sedan sätta ihop den på under en minut? Med ögonbindel.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,531
Begränsa spelarna lite, låt de inte välja vad de vill.
Men jag förstår problemet och det är det jag menade med min tanke ovan angående att levla vapen som i Destiny.

Skulle DU göra dig av med pistolen du haft så pass länge att du levlat till dig: Halv tid för ladda, halv tid för dra vapen, +5 träffa, +1 skada, +10 skott i magasinen och lätt att dölja.
Skulle du byta den mot en Desert Eagle som gör 3 mer i skada men i övrigt är vanilj?

Är svaret fortfarande Ja, så... ja, Då vet jag inte mer. :p
Hela den situationen låter jobbig och onödig. Varför kan jag inte bara välja den stora pistolen direkt? Vad är det för artificiell begränsning? Varför måste jag hålla på och levla saker? Jag vill bara kunna skjuta folk så effektivt som möjligt, jag vill inte hålla på med något EON liknande spread sheet för varje individuellt vapen.

Bortom det så är hela poängen med skjutvapen att man bara kan köpa ett och de är lätta att använda och dödar folk effektivt. "God made man sam colt made them all equal."
 

Pansarsvinet

Veteran
Joined
26 Mar 2014
Messages
65
För mig är rollspel utan våld som de som tror att de kan leva i ett förhållande utan sex. Dock behöver man inte basera hela världen på en vapenkatalog.
Jag brukar gå efter att man vill presentera lite olika guns i lite olika klasser för att symbolisera teknologi och för att ge en viss känsla av hur marknaden och världen ser ut. Man ska ha lite för de som behöver självförsvar, de som är agenter och de som är av militär läggning och något kanske för specialisten.
Sen kan man ju ha något bissart hubba bubba vapen som man hittar i PS3 spel med massa knasiga ljuseffekter som ger diverse fysiologiska men på målet. Ex ett av mina egna: Portamortar© – Microvågsugnen spänns fast på bärarens rygg, typ ryggsäck. Laddaren ställer in höjd, longi- och lattitud och stoppar in granaten som automatiskt apteras. Portan teleporterar genast in granaten i målet och så gläds man över de där 1,3 sekunderna ångest FI får när de insett att de blivit Portamortade. (Axelriktad direktteleporterad version; Portazooka©.)

/Oink
 

Tzeraph

Veteran
Joined
8 Jul 2012
Messages
45
EN fundering är att i själva grundreglerna ge en mood över ovanliga vapen, ge dom en lätt, medium och tung kategori, och på sidan av göra en "Vapenbok" som kan vara mer avancerad. Jag gillar allt med SF, men mooden kring vapnen (laserstrålar uppfunna av XY) eller plasmabolts etc brukar räcka. Du kan i och för sig också göra kategorier av patronvapen, laservapen och plasmavapen också, som ar underkategoriena lätt, medum och tunga. på så sätt kan ju tunga patronvapen göra mindre skada än tunga plasmavapen, utan att du behöver beskriva dem mer än med "mood". Dålig på att göra mig förstådd,men hoppas det är någorlunda förståeligt :)
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
stenhöna;n43896 said:
Frågan är väl om olika vapen ger upphov till olika berättelser? Eller stämningar.
Jag tror vi kan fråga Harry Callahan och se vad han har att säga om saken:

Uh uh. I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well to tell you the truth in all this excitement I kinda lost track myself. But being this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world and would blow you head clean off, you've gotta ask yourself one question: "Do I feel lucky?" Well, do ya, punk?
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Krille;n43991 said:
Jag tror vi kan fråga Harry Callahan och se vad han har att säga om saken:

En grej jag ibland tänker är att de flesta regler kan ge upphov till specifika intressanta situationer. Det jag frågar mig är hur mycket vardagskrångel det är värt.

Säg att en räkna-ammomekanik användes för att få fram exemplet du ger. Ganska rätframt: vapen har ammo, som går ner när man skjuter. Bokföringen sker dolt, och folk som vill gissa hur många skott motståndaren har kvar får slå perception eller skjutvapen eller något. Eller räkna, men det kan de bara göra om de har över en viss mängd i Känslokyla i strid.

Problemet där blir ju att man isf måste räkna ammo alla de gånger där det inte leder till en rolig situation också. Den del av den skissade regeln som säger att "den som vill gissa..." är isåfall bättre, för den lägger allt sitt krångel på den som... vill krångla, så att säga.

Jag ogillar lösningar som skapar krångel för alla för att leda till ett fåtal intressanta situationer för enskilda parter någon gång per kampanj, men har betydligt mindre emot om krånglet är lika mycket undantag som situationen...
krank said:
En mekanisk lösning för ammogrejen specifikt skulle ju kunna vara en FATE-liknande grej med aspekter. Alla vapen har inte "Begränsad ammo", men om ett vapen har den aspekten så kan motståndare och skytt använda sig av den hyfsat organiskt (ser dock hellre en lösning med mindre öppet regelfjomperi och metapoäng och skit)
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Mekanurg sitter och skriver på SCFI! åt SagaGames, dvs ett spel som bygger på Fantasy!:s regelmotor. Fast (hård) SF i Traveller-stil. Där kommer vi försöka att hålla nere på vapenbeskrivningarna... mer göra olika nivåer på skjutvapen. Annars kan det bli löjligt många vapen som gör samma sak i ett stort universum.
Lupus Maximus said:
Vapenfetischismen kan man alltid överlåta till moduler som beskriver ett specifikt område, planet eller system. :)
Zarkon Disruptor, 1,5 kg, medeltung energipostol, 75 skott, osv
Arfert said:
Ja, men vem fan orkar skriva nåt så booooring? ;)
 
Top