Se det här som en lös priolista, som dock är väldigt beroende av vad för typ av licens det är:
1. Kan du få tag i upphovspersonen till varumärket? Kontakta. Antagligen mest sannolikt för små varumärken. Ungdomsböcker och liknande.
2. Kan du få tag i upphovspersonens agent? Kontakta. Halv- och helkända författare har oftast agenter du kan hitta med några Google-sökningar.
3. Kan du få tag i ett företag som förvaltar eller äger varumärket? Kontakta. För amerikanska franchises av olika slag är det oftast bolag som förvaltar varumärken på olika sätt. Kan ibland vara krångligt att ta reda på exakt vem som äger vad, men skadar aldrig att kasta iväg några epost.
4. Kan du få tag i ett företag som tidigare arbetat med varumärket, även om de inte förvaltar eller äger det? Kontakta. Lite "last resort" helt enkelt för att deras kontaktpersoner inte alltid stämmer längre, eller för att de inte haft en bra upplevelse av varumärket ifråga och inte vill ta i det. Men det KAN vara ett sätt att hitta rätt person att fråga.
5. Har du inte lyckats med någon av 1-4? Ge upp, eller försök samtliga igen. Att ge sig i kast med varumärken som kanske ägs av någon kan bli väldigt kostsamt. Särskilt om det är ett amerikanskt varumärke och en amerikansk jurist får syn på det hela.
När du väl fått tag i ett varumärke så finns det flera saker du behöver ta hänsyn till och som kan förekomma i ett eventuellt avtal.
- Hur stor del av kakan får varumärkesägaren? Kan röra sig om 5-15% av framtida vinst. Kan vara en klumpsumma. Kan finnas minimumkrav och det kan även finnas klausuler om viten av olika slag.
- Har ditt bruk av varumärket någon tidsfrist? Exempelvis kan du ha tre år på dig att släppa något innan varumärket återgår till ägaren/förvaltaren.
- Kommer varumärkesägaren vara delaktig kreativt i arbetet som genomförs, och vilken process finns i så fall för detta? Ibland finns förhållningsregler, IP-biblar, etc.; ibland inte.
- Finns det saker du absolut måste göra, eller som du absolut inte får göra, om du jobbar med varumärket? (Vissa saker av det här slaget kan vara extremt weird...)
- Är ditt bruk av varumärket exklusivt, eller kan även andra licensiera samma varumärke för samma ändamål under samma period? Exklusivitet kan kosta extra, kräva en extra procent, introducera andra motkrav, eller rakt av inte erbjudas.
- Vad gäller din licens? En bok? Två böcker? En film, ett TV-spel och ett Happy Meal? Tio år? Mongoose Publishing hade exempelvis stor framgång med sitt d20-baserade Conan-rollspel, men tappade sedan varumärket och fick då inte längre nytrycka ens de böcker de redan utvecklat under licensen. Exakt varför tror jag aldrig framkom.
Inte heltäckande på något vis, och en situation är sällan den andra lik, men lite lärdomar från dylika processer i alla fall.