Nekromanti Hjälp mig!

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Jag förstår inte effekten Kirurgi i M&M på sid 116.
Kan någon vara söt och förklara den för mig ?


Vad jag hajar/stör mig på:
Effekten sänker svårigheten på det slag som kirurgen utför när han opererar.
Innebär detta att effekten är som ett slags stöd till kirurger världen över ?
Innebär detta att effekten inte kan användas för att läka ihop interna organ på egen hand, utan en kirurg ?

Däremot så står det att effekten inte är invasiv, och således kan man inte blir infekterad av den. Detta implicerar att patienten, vars interna organ ska fixas, inte ska öppnas. Hur kan man utföra kirurgi utan att öppna patienten ?


/Naug :gremconfused:
 

Lontryuin

Veteran
Joined
3 May 2002
Messages
189
Location
Uppsala
Jag tolkar det som att det behövs en person med kunskap om vad som måste göras, och att besvärjelsen helt enkelt ger målet för besvärjelsen förmågan att kunna utföra en operation via sitt sinne (det vill säga med någon sorts konstig telepati. Typ som healing inom New Age). Typ.
 

Tullaris

Veteran
Joined
13 Dec 2002
Messages
71
Location
Stockholm, Sollentuna
Eh tror nog att Förfataren blev förvirad, så som jag tolkade det gör effekten kirurgi att man kan läka ett skadat inre organ som normalt hade kräfts en kirurg till att hela.
Att man inte kan bli infekterad av all de där leskiga knivarna och sågarna en kirurg använder är ju självklart eftersom inget ingrep behövs.

:gremcrazy:
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,219
Location
Göteborg
Jag har tolkat det som så att för varje filament som läggs till så görs kroppen beredd på kirurgi. Alltså, tre filament gör att en lungoperation som normalt har svårigheten Ob6T6 får då Ob3T6 (eller så kanske ett filament behövs för att 'starta' effekten, således kan det vara 'filament utöver det första' som sänker svårigheten, detta är iofs inte så noga).

Jag vet inte varför man inte kan läka organ med magi, utan endast göra dem mer lättbehandlade. Men det är så jag har tolkat det iaf.
 

Phelan

Hero
Joined
21 May 2002
Messages
1,398
Location
Umeå
Nu är detta förmodligen inte alla konsekvent med hur alla besvärjelser och effekter i Eon fungerar, men jag tycker det är en viss poäng om tolkningen att magin inte i sig direkt helar organ utan bara gör det lättare stämmer. Anledningen är att även om du kan alstra kraften för att regenerera vävnad i ett organ så krävs det ändå en massa kunskaper (Läkekonst - kirurgi) runtom för att veta exakt hur vävnaden ska byggas upp igen. Det kanske finns fler magiska effekter som borde följa denna princip, att det krävs någon form av fackkunskap för att effektivt ytnyttja dem?

Mvh / Phelan
 

MovinGalt

Warrior
Joined
21 Oct 2002
Messages
372
Location
Stockholm
Jag tolkar det som om att magin hjälper en Läkonst-kunnig person att lyckas. Eftersom det står i effekten att man slår mot Läkonst (kirurgi) så måste man ju ha något att slå mot... :gremcrazy:

Ett exempel kanske förenklar det:
Julivar har blivit stucken i magen med en dolk, och fått en träff i Gallblåsan. Men som tur är kan hans vän Vassi Läkonst (FV 14 med specialiseringen Kirurgi). Han har även en vän som är kunnig i magi, och som turligt nog kan en besvärjelse med effekten Kirurgi upphöjt till tre filament. han väver den och lägger på Vassi, som genst börjar operera. Egentligen skulle slaget legat på Ob5T6, men eftersom han har det lättare så behöver han bara slå Ob2T6. Han lyckas och operationen går galant. Slut!

Jag kan hålla med om att effekten är lite konstigt beskriven, men så har jag iaf tolkat det :gremgrin:.

/MovinGalt - hoppas att det hjälpte och inte själpte...
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,226
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Helningsmagi stämningsdödande?

Man kan inte läka organ med magi för att man inte kan läka något man inte kan se. Alltså precis av samma skäl som man inte kan använda 'Kondensera vatten' för att kondensera vatten i folks lungor. Ska man läka en mjälte med 'Kirurgi' måste man följaktligen skära upp kroppen, och då är det lika bra att man har en kompetent person på plats.

...är jag för övrigt ensam om att betrakta helningsmagi som ganska stämningsdödande i många lägen? Brukar vara rätt restriktiv med det, (det kan mildra skador och smärta, men sällan läka sår fullständigt), och att återuppväcka de döda är helt bortom dödliga män. Mao, adjöss med 'Omkars mirakulösa återuppväckelse'. All den enastående dramatik och tragik som ett dödsfall kan innebära blir ju fullständigt torpederad av sådant.

- Ymir, som likväl har låtit folk återuppstå, men då var drakar inblandade
 

Arvid

Warrior
Joined
21 Feb 2002
Messages
399
Location
Uppsala (och Piteå)
Re: Helningsmagi stämningsdödande?

...är jag för övrigt ensam om att betrakta helningsmagi som ganska stämningsdödande i många lägen?

Du är inte ensam. I vissa fall har jag inget emot helningsmagi. Det finns dock flera grejer som kan störa, t.ex.

I mitt inlägg pratar jag om helningmagi som utförs av rollpersoner eftersom jag inte kan minnas slp som hållt på med sånt.

1. Om du blir allvarligt skadad så skulle skadan ha lång verkan vanligtvis, du skulle få mycket svårare att strida eller färdas eller vad du nu gör så länge som du har en skada. detta kan bli intressant då det blir ytterligare än del att ha i beräkningen, dessutom kommer skadorna att påverka fortsatta äventyret, även om man inte dör av dem. Detta försvinner till stor del med helningsmagi.

2. Med magi kan du hela allt. Knappt någonting blir farligt. en magiker klassar ut läkaren totalt, även om magikern inte kan något om kroppen. Skador blir knappt farliga med magiker. Magin täcker dessutom alla områden, infektioner, kirurgi, trauma, blödning, inre blödning etc.

3. Det blir lite "poängaktigt". Typ, "du får tillbaka 5 trauma". Ofta missar man att rollspela det och det blir mer som bara regeltermer. Detta kan ju bero på flera saker, en spelledare (och spelare kanske) som inte tänker på det eller att det lätt blir så eftersom helningsmagin används ganska ofta och det blir lite tjatigt att spelleda "under" hela tiden.

Det mest positiva med helningsmagi tycker jag (av egen erfarenhet) är att den kan rädda livet på roliga rollpersoner. Annars så har jag inte så mycket positivt att säga.
 

Belgarth

Swordsman
Joined
7 Jun 2001
Messages
401
Location
Borås
Re: Helningsmagi stämningsdödande?

problemet är annars att skadorna håller i så länge. att man måste avbryta eett äventyr och vila upp sig några månader bara för att man blir dödligt skadad kan ju förstöra stämmingen "lite"
 

Phelan

Hero
Joined
21 May 2002
Messages
1,398
Location
Umeå
Re: Helningsmagi stämningsdödande?

BARA för att man blir dödligt skadad?!

"-Sir, there is a tree trunk protruding from your chest..."
"-Bah, ´tis but a flesh wound. Now take me to that foul beast of a dragon and I shall dispose of him using only my left, and incidentally only remaining, arm!"

Mvh / Phelan
 

cernael

Warrior
Joined
18 May 2000
Messages
250
Location
Ystad, Sverige
Anledningen är att även om du kan alstra kraften för att regenerera vävnad i ett organ så krävs det ändå en massa kunskaper (Läkekonst - kirurgi) runtom för att veta exakt hur vävnaden ska byggas upp igen.
...eller så "minns" vävnaden hur den såg ut när den var hel...
Citat från inledningen till M&M:
"Den andra lagen är beröringens lag. Allting som har varit ett är ett. Beröringens lag säger att om en helhet delas upp så är delarna fortfarande sammanbundna."
- Magister Rafali

/Cernael san
 

Phelan

Hero
Joined
21 May 2002
Messages
1,398
Location
Umeå
Magister Rafali måste ha haft alvgräs i sin pipa den dagen...

Du har säkert rätt regeltekniskt, min synpunkt grundar sig dels i vad jag tycker är rimligt eller inte rimligt att man ska kunna göra med magi, dels i vad som ger bäst spelbalans.

Men, om magister Rafali trots alvgräset skulle ha rätt i principen, vad blir konsekvenserna då? Hur långt fram är saker sammanbundna? Säg att du slaktar en ko och äter upp den. Är delarna fortfarande sammanbundna och kan du på magisk väg ta fram en effekt som återställer kossan? Vad blir då effekten om någon har ätit kossan och tagit upp energi ur den? Försvinner energin och personen riskerar att dö av svält retroaktivt? Överhuvudtaget, hur behandlar du materia som varit helheter i flera saker? Nu sticker jag iväg väldigt långt här, men jag försöker bara få en klarhet i det här med att "om en helhet delas upp så är delarna fortfarande sammanbundna".

Mvh / Phelan
 

cernael

Warrior
Joined
18 May 2000
Messages
250
Location
Ystad, Sverige
Tja...tänk på Perpetuell Indestrukibilitet...det här kan kanske förklara "supraplasticiteten" som bl. a. Krille argumenterar för att den innebär...

Och vad gäller "varaktigheten" gissar jag på att det kanske finns någon sorts "halveringstid"...eller något. Orkar inte tänka så mycket idag...

/Cernael san
P.S.
Vad är alvgräs?
/Cernael san
 

Phelan

Hero
Joined
21 May 2002
Messages
1,398
Location
Umeå
Du får gärna tänka lite till och se om du kommer på något mer till en annan dag.

Alvgräs är en beroendeframkallande drog som rullas och röks. Växer bara i Sunari. Effekten av användning är ungefär som alkohol. Gör alvisarna inåtvända fortare. Känns som om det ska motsvara hasch fast lite snällare.

Mvh / Phelan
 

Rafali

Veteran
Joined
7 Feb 2000
Messages
37
Location
Salston Tor
Ang den sympatetiska principen

Min bäste herr Phelan,

Jag ska börja med att säga att Ni ska vara glad att Ni inte studerar fältteori med mig som lärare. Ett sådant uttalande skulle förmodligen leda till omedelbar och permanent relegering från akademien.

Vidare har jag sett många former av angrepp på den sympatetiska principen. Endast de dummaste utgår från ett dylikt obildat resonemang som enbart utgår från ett fysiskt band mellan de två delarna av helheten. Den sympatetiska principen är ofrånkomlig och den är påvisad åtskilliga gånger i den sabriska magiteorien, och framförallt är den inte materiell utan fältteknisk. Det är också den sympatetiska principen som möjliggör teleportation över långa avstånd, dödsdockor, diverse varianter av förbannelser över avstånd genom en del av offret (till exempel dennes hår), och det är också den sympatetiska principen som ger diverse effekter med kongelatens odelbarhet.

För närmare information om den sympatetiska principen så kan jag rekommendera mäster Thaums utmärkta skrift om ämnet, De Campus Magicae, herr Carl-Johans Mysticisque et Magicae (speciellt sidan 93, under styckena "Namnens lag", "Likhetens lag", "Beröringens lag" och "Associationens lag") eller för en kort och mer populärteoretisk version undertecknads egna Föreläsningar.

Om jag med detta inte får ett gott motargument eller en ursäkt, så kommer jag att kräva upprättelse, och Ni ombedes därmed att personligen eller via ombud infinna Er i Salston Tor den 22 juni för att därmed avgöra saken på ärans fält.
 

Phelan

Hero
Joined
21 May 2002
Messages
1,398
Location
Umeå
Re: Ang den sympatetiska principen

:gremgrin:

Baronessa,

Jag upplever att vi måhända inte riktigt talar om samma sak. Vad som föranledde min måhända skälmsliga kommentar var att ni citerades som försvar i en diskussion om effekten Kirurgi och huruvida ett organ har ett "minne" som kan aktiveras på magisk väg på det att organet kan läka ihop. Efter att ha konsulterat såväl Edra föreläsningsanteckningar som Carl-Johans skrifter finner jag att det möjligen är Namnens lag som är tillämplig om det gäller att få sådan kontroll över ett organ att man kan påverka det att läka sig självt. Men det citat som användes nämnde bara beröringens lag. Det är kanske med Cernael som gjorde citatet ni bör diskutera blodsutgjutelse? Baronessan skulle däremot kanske elaborera vidare på huruvida Namnens lag är tillräcklig för att få ett organ att läka eller om det dessutom krävs mundana kunskaper i kirurgi?

Mvh Phelan, som varandes SL av rättviseskäl inte duellerar med några personer på Mundana. Salston Tor kommer den 22 juni kanske inte heller vara den bästa platsen att försöka genomföra några slags dueller eller annan verksamhet för den delen...
 

Istaron

Veteran
Joined
19 Jun 2002
Messages
10
Location
Aranor
med magin kirurgi så behöver du ingen kunskap i kirurgi. det du gör är ipricip samma sak som när du helar ett vanligt sår... nämligen med hjälp av biotråpiska krafter får kroppen att läga sig själv och dra den läkande kraften från magin. det är inte så att man trollar bort såret utan att man helt enkelt får korppen att läga väldigt mycket fortare. samma sak gäller med kirurgin... du tvingar helt enkelt kroppen att läka sig själv med hjälp av den biotropiska kraften. detta skulle kropen kunna göra själv men det skulle antagligen ta så lång tid att du hinner avlida innan så man der den bara en lite knuff på vägen

Istaron professor vid Aranors magi universitet
 

Istaron

Veteran
Joined
19 Jun 2002
Messages
10
Location
Aranor
däri ligger också anledningen till att det blir lättare för slaget av kirurgi eftersom kroppen fixar det själv utan några nålar och trådar samt att ingen ifetion kan ske eftersom du inte behöver öppna kroppen
 
Top