Nekromanti Hemgifter

Hamsterbane

Veteran
Joined
16 Sep 2002
Messages
92
Location
Skeå
Är det vanligt med sånt i Consaber? Hur mycket måste en bondbrud, respektive en adelsdam, punga ut med för att få sin drömprins, om det nu ens finns någon sådan tradition...?


/Hamsterbane, för tillfället utan sin Consaberbok
 

Pendragon

Swashbuckler
Joined
5 Aug 2000
Messages
3,030
Location
Malmö, SKÅNE
Är det vanligt med sånt i Consaber? Hur mycket måste en bondbrud, respektive en adelsdam, punga ut med för att få sin drömprins, om det nu ens finns någon sådan tradition...?
Jag tror det rätt ofta rör sig om en bit land av lagom storlek. En prinsessa kommer med ett halvt kungarike i bagaget (nåja, kan bara ett grevskap), medans en barondotter kommer med en gård, eller på sin höjd ett litet gods.
I bondbyar så blir det kanske bara en liten åkerteg (man gifter sig ju ofta med någon från samma by, så det kommer ligga nära och bra till ändå för det mesta) eller något arvegods.
Reda pengar är nog ganska ovanligt. Det lär vara främst bland borgare och jordlös adel det förekommer.

/Joel
 

Silvervarg

Warrior
Joined
20 Jul 2003
Messages
346
Hemgift förekommer. Antagligen större och bättre ju mera makt giftet handlar om.

Giftermålskatt förekommer när en ofri bonde gifter bort sin dotter, den skatten ligger på 24 d.


Silvervarg är nästan säker och kan inte hittta något om hemgift i modulen.
 

Hamsterbane

Veteran
Joined
16 Sep 2002
Messages
92
Location
Skeå
Just i det här fallet handlar det om en grevedotter, nämligen dottern till Heryn Bosom, Connsabers rikskonnetabel, tillika greven av Alni, så det lär nog handla om ett gods eller något liknande...

Det är inte många personer kvar i min kampanj från Consaberbokens personkapitel, det har skett en hel del mord, dödsfall och mystiska försvinnanden... drottningen själv har till exempel nyligen krönts av Herren själv (lyckades med ett slag för Gudomlig Intervention) till aborat i s:ta Constances katedral, som ligger där s:ta Inalys katedral förut låg innan den rasade i bakvattnet av den maffiga heliga energi som frigjordes när Consaber exkommunicerades.... mwahaha. Rikskonnetabeln lever dock än. Än så länge.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Hemgifter är inte bara vanliga, de är mer eller mindre regelmässiga. Därför är giftermål en sådan viktig politisk handling och en viktig ekonomisk handling även för fattiga bönder.

Livegna, arrendatorer och liknande lär dock inte ha några medel att betala hemgifter med, så de är undantagna.

/RD
 

Wictor

Warrior
Joined
9 Feb 2004
Messages
325
Location
Stockholm
Riddaren

Jag är nästan säker på att det står om hemgifter i Riddaren. Ungefär hur mycket de ska vara värda beroende på personens ställning har jag för mig att man kan få information om bland annat.
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
"Är det vanligt med sånt i Consaber? Hur mycket måste en bondbrud, respektive en adelsdam, punga ut med för att få sin drömprins, om det nu ens finns någon sådan tradition...?"

Åh, det är regel och förekommer alltid, precis som större delen av medeltida Europa. Och om hemgiften liknar den medeltida europeeiska något sånär så är det garanterat rätt hög. Den har historiskt haft en tendens att stegra sig. En av de främsta anledningarna till att man skickade döttrar till kloster är att man inte ville betala hemgiften till deras giftermål. Så den var med andra ord rätt stor. Betrakta det som en stor investering för familjen. Desto rikare familj man gifter bort dottern till, desto större blir hemgiften är också en bra tumregel. Vilket bland annat är en mekanism för att se till att man gifter sig inom sin eget samhällsskikt. Högadeln håller sig till högadeln eftersom lågadeln inte har råd med deras nivå av hemgifter, osv.


/Naug, har dock ingen koll på vad det de facto kostade.
 

Silvervarg

Warrior
Joined
20 Jul 2003
Messages
346
Men är det inte så att ,på sina håll i mundana, om äktenskapet blir barnlöst så ska pengarna tillbaka till brudens föräldrar?




Silvervarg dregglar harmoniskt och svarar på sitt eget inlägg eftersom det är försent att ändra föregående.
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,217
Location
Göteborg
Re: Hemgifter & arrendatorer

Arrendatorer kan väl ha annan egendom än jord? Det enda som krävs för att vara arrendator är väl att man inte äger den jord man brukar och att man för densamma betalar arrende till ägaren (länsherren)?

Å håle mi va käringje' ja' fått
Int kan ho spinn å int ha ho rock
 

Bunny

Crazy like a fool
Joined
15 Oct 2002
Messages
2,953
Location
Knivsta
"Men är det inte så att ,på sina håll i mundana, om äktenskapet blir barnlöst så ska pengarna tillbaka till brudens föräldrar?"

Det är lite fel att tro att hemgiften tillfaller maken. Den ska på sin höjd förvaltas av maken under giftermålet, men tanken är att den tillhör brudens familj fram till det att den går i arv till parets äldste son. Blir giftermålet barnlöst, ergo maken eller hustrun dör innan de hunnit fortplantat sig (ett till alternativ är skiljsmässa, men över den styr endast religiösa auktoriteter), så återgår egendomen till hustruns familj.

Detta är visserligen efter den modell som fanns i vår västerländska historia, men det är några viktiga principer när det kommer till arv som är väsentliga för en feudal stat. T ex får endast arvet tillfalla en arvinge, annars bli arvet uppdelat i så små stycken att de inte kan ge avkastning för länsherren i form av soldater/riddare/skatt - det vill inte kungen. En av feudalismens viktigaste principer heter "primogenitur" och innebär att den äldste sonen ärver allt, döttrar samt yngre söner faller lottlösa. Många söner i en familj betyder i regel många ungkarlar, för endast den älste brodern går att gifta bort då han har ett arv (en försörjning) - utan en sådan vill ingen familj gifta bort sin dotter. Vill de andra sönerna bilda familj så finns det dock ett alternativ - att bli riddare. En riddare kan genom tapperhet i fält, trogen tjänst eller liknande bli förlänad en egendom (egendom är allt som räknas, då det ger en fast avkastning - pengar är bara egendom i rörelse).

Kvinnans alternativ är betydligt färre; då det lika många lediga kvinnor som lediga män så kan de antingen välja att stanna hemma och hoppas eller gå i kloster - därtill får de vänja sig vid tanken att alltid bli försörjd av en man, familjeöverhuvudet eller sin make (här skiljer sig faktiskt den svenska arvsrätten från resten av Europa - i Sverige så hade kvinnan i änkeståndet rätten att rå över sig själv och sin hemgift, medan man i t ex England behövde lämna sitt hem inom 40 dagar så att det kunde återgå till änklingens familj, sin egna familj eller, i vissa fall, kungen).

Glöm att man ens som förstfödd får välja sin maka - denna utses åt en av familjeöverhuvudet (paterfamilia) av antingen dynastiska eller diplomatiska skäl. Giftermålet ska vara föremånligt och produkten av det ska alltid vara en arvinge.

Nu hamnar jag utanför det ursprungliga ämnet, därtill är det vissa saker i detta som kanske inte gäller i Mundana. T ex så kanske det är enklare att skilja sig, kanske så kan arvet visst tillfalla en dotter, kanske är det till och med kvinnan som förvaltar mannens hemgift och inte tvärt om. Grundprinciperna bör dock hållas intakta - arvet tillfaller en person, giftermålet är följden av en ekonomiskt eller politisk satsning, egendom är den enda formen av förmögenhet. Bryts någon av dessa slutar styrelseskicket i viss mån att vara feudalistiskt - i Mundanas fall är det troligtvis det sista, då det verkar existera en minst sagt utpräglad penningekonomi.

Hemgiftens storlek är givetvis följden av en förhandling, men tanken är också att den ska vara stor nog att försörja hustrun samt avkomman. Vad "försörja" innebär skiljer sig ganska stort, och vad en dotter till en greve behöver för att försörja sig är betydligt mer än dottern till en gärsgårdsriddare. I den storleksordningen ligger det.
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Re: Hemgifter & arrendatorer

Javisst kan de det. Men då är de också jordägande och faller inte under den grupp jag syftade på :gremlaugh: Det finns även den form av arrendatorer som är en snällare variant av livegna, men som har det lika illa ställt. Bryter länsherren ny mark kan han mkt väl dela ut mark för arrendering till dagdrivare om livegenskap inte är populär av andra orsaker.

/RD
 
Top