Grogg-mat?

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Grönsakssoppa/rotfrukssoppa

Köp en förpackning soppgrönsaker/sopprotfrukter (brukar finnas färdigförpackade på mataffärer) eller fler beroende på hur många munnar du skall mätta.

Skala och skiva eller hacka eller slanta grönsakerna efter behag

Häll i tillräckligt med vatten

Släng i en grönsaksbuljongtärning eller två

Salta ,peppra , krydda efter behag

Koka på låg till medium värme under längre tid tills grönsakerna mjuknat

Ät och njut
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
5,930
Man ska inte underskatta pimpade snabbnudlar. Bara nudlarna är ingen höjdare, men:

* Tillsätt grönsaker, som salladskål, broccoli, edamame-bönor, böngroddar, eller vad du nu känner för
* Tillsätt protein, som en halv överbliven stekt kycklingfilé, några uppstekta köttbullar, eller så
* Tillsätt litet salldslök eller purjolök
* Antingen kläck ett ägg direkt ned i den, eller(ännu bättre!) vispa upp ett ägg i skålen eller tallriken och tillsätt först buljongen och vispa in den
* Köp något bättre snabbnudlar - 10-15-kronorsnivån, inte femkronors. Det gör en stor skillnad.
* Var noga med att inte överkoka - nudlar ska vara litet sega

Det är inte optimalt nyttigt fortfarande (lite mycket salt), men så länge det inte blir alltför ofta...
 

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Ugnsrostade grönsaker/rotfruker med pannbiff och sås

Skala och skiva olika grönsaker och rotfrukter som du tycker om i stavar.

Lägg i en långpanna

Dra över salt och peppar och klicka i en klick smör och ringla över olivolja

ställ in långpannan i 20-30 minuter på 225 grader

Stek upp en stekfärdig pannbiff

fixa till valfri sås på påse enligt anvisningarna på paketet.

lägg upp pannbiff , ugnsrostade grönsaker/rotfrukter på en tallrik , strö över sås

ät och njut
 

JohanL

Myrmidon
Joined
23 Jan 2021
Messages
5,930
Bacon- och broccolipasta (1-2 portioner beroende på hunger och mängd pasta), c:a 20 minuter.

Sätt på pastavattnet. Fortsätt med resten, men tillsätt pastan när vattnet kokar. Jag kör vanlig Barilla-spaghetti.
Stycka en broccoli i munsbitsstora bitar (många vet inte att stammen går alldeles utmärkt att äta efter skalning). Skiva ett paket bacon. Skär ett par salladslökar i tumslånga bitar.
Stek bacon på medelhög temperatur så att fettet renderar och baconet blir lagom. Lyft ut baconet.
Råstek broccolin i baconfettet (det tar en liten stund eftersom du börjar rått)
Sänk temperaturen, tillsätt löken, svartpeppar, litet chiliflingor, oregano (eller persilja), och fortsätt steka en kort stund (de här sakerna ska inte bränna).
Ta kanske en dl av pastavattnet och slå över i stekpanan när allt är lagom stekt. Syrabalansera med citronjuice (det funkar direkt ur flaska). Ge det en liten stund att koka ihop (tricket här är att det är stärkelse i pastavattnet).
Lyft över pastan i stekpannan när den är lagom al dente och rör ihop allt i en minut eller så. Rör i baconet allra sist.
Strö över parmesan vid servering.

Samma metod kan användas med sparris i stället för broccoli och blir ännu godare, men det är säsongsbetonat.
 
Last edited:

Dr_Dängrot

Myrmidon
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Krämig Potatis och purjolökssoppa 4 portioner

600 gram potatis

1 purjolök

1 tsk olja

1 tsk torkad timjan

10 dl grönsaksbuljong

3 dl grädde

Salt och peppar


Skölj och skala och hacka potatis

Skölj och ansa samt strimla purjolöken

Fräs purjolöken i kastrull

Tillsätt potatis , timjan och buljong

Låt allt koka i 15 minuter

Mixa allt slätt med stavmixer

Tillsätt grädde och koka upp

Salta , peppra, smaka av


Servera gärna ihop med bröd , ät och njut
 
  • Like
Reactions: Ram
Top