Nekromanti Framtidens vapensystem

nexussix

Warrior
Joined
23 Aug 2001
Messages
260
Location
Stockholm
Taget från: http://www.msnbc.com/news/642533.asp

Even the humble helmet, largely unchanged since the Battle of Troy, is going high tech. It’s now part of the “Land Warrior” system, which comes complete with built-in video camera, night-vision goggles and a microphone for voice communications. The helmet is also linked to a Global Positioning satellite which displays a soldier’s location, as well as the whereabouts of other American troops, and suspected enemy positions. The information is all beamed back to battlefield computers, allowing commanders to monitor troops and see what they are seeing simultaneously. To keep costs down, the components of the Land Warrior program run on standard Intel Pentium processors and Microsoft Windows software. Even the Land Warrior’s rifle is equipped with special sensors that see through smoke, foliage and darkness. This gear, still in the prototype phase, is expected to be used by the Special Forces ground troops in Afghanistan. “We will use highly trained Special Forces with digital capabilities for knowing where the enemy is,” says Jon Kutler, a former Navy officer who is now a defense analyst with Quarterdeck Investment Partners.
 

Rufus

Veteran
Joined
8 Jun 2001
Messages
18
Location
Umeå/Skellefteå
Windows?

Microsoft Windows? Det lät inte särskilt imponerande. Är tanken att de amerikanska soldaterna skall skjuta ner varandra i förvirring, eller?

//Ante
 

seinet

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,834
Location
Göteborg
Undrar egentligen hur dom löst problemet med kylning... skulle sitta fint med massa kylflensar på hjälmen. Eller också klockar dom ner den som fan så den inte utvecklar så mycket värme, för så är det väl, jo mer man klockar upp den destu mer värme utsöndrar den väl, då borde väl även det omvända fungera?

/Seinet Wintermute - Fnyser åt alla nya smileysar

<font size="3">Klaga INTE på Offensiv! (efter den 29 oktober)</font>
<font size="1" color="#646464">Vi vill se RipperDoc äta sina kängor.</font>
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Underklockning

"Eller också klockar dom ner den som fan så den inte utvecklar så mycket värme, för så är det väl, jo mer man klockar upp den destu mer värme utsöndrar den väl, då borde väl även det omvända fungera?"

Jopp. Effekten beror på frekvens och amplitud. Hög frekvens eller hög amplitud ger också hög effekt, som måste göras av med. Gamla P1or har inte så hög frekvens som bekant, och räcker till många av de saker som man ska göra i en sådan hjälm, speciellt om man har optimerad kod och nöjer sig med Windows CE, som är relativt resurssnålt och inte kräver en P4.

Dessutom har P4an en trevlig grej inbyggd, som sänker processorfarten om den skulle bli överhettad. I teorin klarar den sig utan kylfläns, men då går den också segt som sirap. Tom's Hardware roade sig med att rycka bort kylflänsar från olika processorer mitt under intensivt Q3A-spelande: P4an bromsade ner och fortsatte köra, en P3 stannade bara, medan de båda CPUerna från AMD brände ihop i ett spektakulärt rökmoln (det finns förevigat på film).

I sammanhanget kan ju nämnas att i senaste serviceuppdraget till Hubble-teleskopet så uppgraderades datorn på teleskopet.

Till 486or.

Sensmoral: vad fan ska man med processorkraft till, om man bara använder den smart? Kan man driva ett rymdteleskop med en 486a så ska man väl kunna driva en soldats hjälm med en gammal P1.
 

Tokugawa Ieyasu

Swordsman
Joined
11 Jan 2001
Messages
645
Verkligen!?

Oj. Jag som trodde att 486:ans enda funktion var numera att ligga och samla damm i korridoren på något universitet, men om det är så, så borde det absolut räcka med en Pentium för att driva en HUD, och allt annat som man kan tänka sig finnas i en soldats hjälm år 2059.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Windows?

"jag tycker personligen dom borde använda nåt annat än windows i vapensystemen, dom borde faktiskt använda nåt som inte krashar varje timma."

Du vet om att Windows ligger i botten för bankomater? Uppenbarligen anser någon att Windows är tillräckligt säkert och stabilt för en telekommunikationstjänst som kör 24/7 och där en kraschad applikation eller kompromissad säkerhet innebär skadeståndsansvar och eventuellt konkurs. Jag tror nog att det duger för militärer också i så fall.

Jag menar, tio miljoner svenskar kan inte ha fel - bankomater är bra. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,512
Location
Stockholm
Visst, bankomater är bra

Men det är irriterande ofta bankomaterna här i Stockholm är "tillfälligt ur funktion". Kan ju förstås bero på att det är slut på pengar, men det kan ju ha andra orsaker.Sen har ju förhoppningsvis Windows evolverat en hel del i framtiden, så jag ser ingen anledning till varför inte det dominerande systemet idag inte ska vara det i framtiden också.MVHMagnus(som mest kommentade för att lufta sitt missnöje med Stockholms bankomater)
 

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
Re: Windows?

Du vet om att Windows ligger i botten för bankomater?

Så är det rätt mycket "Bankomaten stängd", "det uppstod ett fel, v.g. försök igen", och till och med blå dödsskärmar med dem...

Uppenbarligen anser någon att Windows är tillräckligt säkert och stabilt för en telekommunikationstjänst som kör 24/7

Alternativt kan man tolka det som att bankerna inte tycker det är viktigt nog att hålla varje enskild bankomat igång för att satsa på ett riktigt system till dem. Är en bankomat nere går folk till nästa. Krashar en bankomat är det bara att starta om den.

eller kompromissad säkerhet innebär skadeståndsansvar och eventuellt konkurs.

Är man litet klurig när man bygger protokollen och servermjukvaran så behöver inte en krashad bankomat medföra några större risker alls. Säkerheten bör (rimligtvis) ligga i den underliggande infrastrukturen, inte i klientprogrammen, nätverken är inte precis internetanslutna så intrångssäkerhet är inte heller så känsligt o.s.v...

Jag tror nog att det duger för militärer också i så fall.

Jag hoppas att militärerna inte håller med dig. Systemkrash kan få en riktigt bokstavlig betydelse om systemet ifråga är t.ex. ett jaktflygplan :)
 

Watchman

Warrior
Joined
11 Dec 2000
Messages
213
Location
Uppsala
Re: Windows?

Underligt att varken jag eller någon som jag känner som har Windows inte har några problem med krascher och liknande trots att det skall vara så vanligt att Windows kraschar. Min dator är till och med på minst fem timmar per dygn. Kan det kanske ha något att göra med hur väl man tar hand om sin dator? >:-D
 

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
Re: Windows?

Min dator är till och med på minst fem timmar per dygn.

Det kan ju vara en del av förklaringen... Startar man om den ofta så kan man undvika en mängd små problem, minnesläckor m.m...

En av mina linuxburkar har varit igång... 62 dagar nu... /images/icons/alien.gif

Som kuriosa kan nämnas att jag använde Linux dagligen i fyra-fem år innan jag drabbades av min första egentliga systemkrasch... Vem vet, jag kanske bara har tur :gremsmile:
 

Tippis

Warrior
Joined
17 Oct 2001
Messages
356
Location
Uppsala (ina da Flogsta Ghetto)
Re: Windows?

...jag sa ju 2000...
Har fått 1 (en) systemkrasch på min burk det senaste året, när ett USELT installationsprogram stoppade in felaktiga drivrutiner till grafikkortet... annars har den varit på hela tiden. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>

<näsvisläge>Sluta använda 98, klantskallar!!</näsvisläge>
 

Tippis

Warrior
Joined
17 Oct 2001
Messages
356
Location
Uppsala (ina da Flogsta Ghetto)
Visst, bankomater är bra (mer och mer OT)

...sedan är ju frågan om man fortfarande kör på det gamla sättet...
dvs en DOS-session under Windows, och då menar jag inte "Starta i DOS-läge" utan Starta Windows -> Startmenyn -> Kör -> COMMAND.COM

Det fanns (finns?) ett flertal bankomatsystem som körde på den varianten (huga!!), vilket iofs borde göra att det inte är så mycket windows fel om saker går sönder, men som fortfarande verkar som en ganska krånglig lösning...

Svaret finns väl som vanligt i meningen: "sorry, vi har inte (översättning: vill inte lära oss) någon kompetens på annat än windows"
 
Top