Nekromanti Flottlägret Gråvada

pappa

STOCKHOLM KARTELL
Joined
4 Nov 2006
Messages
572
Location
Skogen
Jag står i kast med att leda Döda Drömmars Grav för mina spelare, och behövde ett stopp på vägen för deras rollpersoner, samt ett medel för dem att ta sig över älven för vidare vandring norrut. Så jag hittade på flottlägret Gråvada som också kan bli en återkommande rastplats för deras exkursioner i vildmarken. Jag tänker mig något i den här stilen:

Gråvada
Herr Budols flottläger vid Eanors södra strand, just nordnordväst om Tistla Fäste.

Historia
För drygt två år sedan hittade skattletaren Budol ruintornet som idag inhyser flottlägret Gråvada. Arbetet med att tömma tornet på skatter gick snabbt, men var en blodig historia då platsen beboddes av en familj stridslystna rovtroll. Större delen av Herr Budols expedition förolyckades i drabbningarna, men alla de fynd och reliker som kunde bärgas tillbaka till civilisationen gjorde att deras död förde något gott med sig, om man får tro den välgödda ambriska skattletarens ord. Sedan dess har han, tillsammans med sina två döttrar, upprättat ett flottläger och värdshus i den restaurerade fortruinen. En välkommen, värmande härd på färden genom Davokar som utgör ett vanligt stopp i många skogsexpeditioners planerade rutter.

Vägen dit
Det tar knappt två dagars vandring norrut från Tistla Fäste genom Davokars ljusare delar innan man når älven Eanor som sävligt söker sig västerut mot Volgoma. Vägen dit är en av de mer vältrafikerade skogslederna i skogen och är därför relativt fri från rovdjur och lömska troll, men desto mer övervakad av både jägarkårister och stråtrövare. Vandrare gör klokt i att slå nattläger en bit bort från vandringsleden för att undgå besök, men utan att för den skull ströva allt för långt in mellan träden, då man istället riskerar att helt enkelt gå vilse. Vanliga lägerplatser halvvägs till älven, som Regannas stenstod, Resetrappan eller Klappgranen, kan skydda resenärer från väder och vind, men dessa är också vanliga jaktmarker för traktens lokala rövarband och andra lurendrejare.

Flottlägret
När väl älven öppnar upp skogen framför stigen viker man av vänster och följer vattnet nedströms, för att slutligen nå Gråvada efter drygt ett timglas. Det första man ser av flottlägret är en väldig klippavsats som reser sig från älvens vatten, och inte långt därefter kan man också urskilja ruinen uppe på stenen och bryggorna vid dess fot. En uråldrig trappa är huggen ur berget och leder upp till ruinen, en trappa som på senare år lagats med timmer och som efter mörkrets inbrott lyses upp av facklor och lyktor. Själva ruinen är en kvadratisk borgliknande byggnad, vars ursprungliga höjd är omöjlig att sia om men som i dagsläget sträcker sig tre manslängder och två våningar upp. Den första våningen är ett väldigt rum som värms upp av en central eldgrop, och där enklare mat och starka drycker erbjuds mot betalning i form av arbete eller silver. En trappa upp ryms en enkel sovsal, men också Herr Budols privata kammare, kontor och verkstad. I regel är fortet tomt på folk, men det händer att stora expeditioner stannar över natten, varpå matsalen fylls av folk. Vanligare är dock att fortets besökare är flodresenärer av olika slag, vare sig om det är handelsmän från Kastor, lycksökare från Melima eller en skvadron jägarkårister på väg mot Volgoma. I Gråvada passar de då ibland på att mot betalning plocka upp resenärer som vill vidare nedströms. Vill man bara över älven erbjuder Herr Budols två döttrar Ana och Tya också en snabb flottfärd, men priset på en daler per person kan tyckas hutlöst högt, varför många hellre försöker övertala andra flodfarare att släppa av dem på andra sidan vattnet.

Jägarkårens rastplats
Gråvada är ett vanligt stopp för drottningens jägarkårister, och risken är stor att ett besök till fortet innebär kontroll av skattletarlicens. Varje gång rollpersonerna besöker fortet, be dem slå 2T10. 2-5 på resultatet innebär att så många jägarkårister är på plats för tillfället.

Varor och tjänster på Gråvada
Flottning över älven1 daler per person
Övernattning1 skilling per person
Fisksoppa och barkbröd5 örtegar
Hjortstek med skogsbär och alvknöl1 skilling
Stop stut (Argonas Arvinge)4 örtegar
Flaska rödvin (Röda Maran)2 daler


Möjliga besökare på Gråvada
  • Den misslyckade häxjägaren Argolai med anhang som retat upp en lokal barbarjägare och falskeligen anklagat henne för häxeri. Är nu jagad var han än rör sig och gömmer sig på Gråvada. Reser mot Tistla Fäste och verkar nervös, paranoid.
  • Resen Bälga som kom vandrandes uppströms för två dagar sedan, utan minsta aning om vem hon är eller varifrån hon kommer. Har sedan dess stannat på Gråvada och hjälpt herr Budol med grovarbete. Han går i tankarna att behålla henne på plats men både Ana och Tya menar att det känns osäkert. Bälga har våldsamma tendenser och är hiskeligt stark.
  • Ordensnovisen Tealia som är på väg mot Melima, eskorterad av RP antal inhyrda problemlösande hejdukar. Hon håller hårt i en ränsel och vill inte berätta mer om sitt uppdrag än att hon ska träffa en viktig person som ska titta på en viktig sak under ett viktigt möte. Har betalat hejdukarna dyrt för att förhindra nyfikna frågor, men har själv ett uselt pokerface.
  • Templáren Leogoi som reser ensam på väg mot Karvosti där han ska hjälpa sin läromästare med ett knivigt diplomatiskt uppdrag. Har en sorgsen uppsyn och tar ogärna av sig sin rustning. Dricker rödvin och tummar på den heliga skriften.
  • Drogkrämaren Ulde, som lockats ut bland Davokars trädsalar efter att en säker källa tipsat honom om en orörd glänta där blå dimklocka växer. Om det stämmer kommer han att bli en rik man, varför han tagit en stor risk, anställt fem livvakter och en guide, och nu sitter med en karta över skogen och ritar målmedvetna pilar norrut på den.
 

carrot

Veteran
Joined
25 Sep 2013
Messages
184
Lysande! En perfekt liten de-tour genom skogens mörker. Det enda jag önskar nu är en liten händelsetabell på saker som kan komma att ske när rollpersonerna besöker stället.
 

pappa

STOCKHOLM KARTELL
Joined
4 Nov 2006
Messages
572
Location
Skogen
Bra idé. Några förslag (fyll gärna på):

Grusad feststämning
Svartalfen Iold är den otippade ledaren för en större skattletarexpedition som nyligen kammat hem storkovan ute i Davokar. Den tjugo man starka skaran har precis återvänt till Gråvada från ett sjunket mystikertorn i en sankmark två dagar österut och deras kärror bokstavligen svämmar över av smycken, antika prydnadsföremål och inte minst den symbariske demonologens mest prisade ägodel - en två meter hög marmorstaty föreställandes en tvåhövdad daemon som håller i en karta över någon typ av tempelstad. Stämningen är på topp och Iold med anhang bjuder laget runt hela kvällen. Stuten flödar och på eldgropen grillas bjudkött för fulla skålar, när plötsligt daemonstatyn börjar skrika, och blöda. Eldgropen och lyktorna slocknar tvärt och det enda ljus som syns i mörkret är två par glödgade, hungrande ögon.
Tvåhövdad jaktdaemon
Manér: Skriker och gurglar med käftarna fulla av syrafrätande blod
Släkte: Styggelse
Särdrag:
Frätande attack II, Frätande blod I, Månghövdad I, Naturligt vapen II, Pansar II, Robust I
Diskret 9 (+1), Kvick 10 (0), Listig 10 (0), Stark 13 (-3), Träffsäker 15 (-5), Vaksam 11 (-1), Viljestark 7 (+3), Övertygande 5 (+5)
Förmågor: Inga
Beväpning: Svärdliknande klor 4. Frätande spott 4 (4 rundor).
Bepansring: Läderartad daemonhud 5
Försvar: 0
Tålighet: 13. Smärttröskel: 7
Utrustning: En karta över en nu övervuxen tempelstad, belägen någonstans vid Ravennerans fot
Skugga: Som kokande, rykande tjära (genomkorrumperad)
Taktik: Jaktdaemonen siktar först in sig på Iold och alla i svartalfens expedition, med målet att döda dem så snabbt som möjligt. Försvarar sig dock mot anfallare och byter mål mot den som verkar utgöra störst hot.
Alvbesök
Dörrarna öppnas och i öppningen står en blek, allvarsam kvinna med spetsiga öron knappt synliga under huvan. Bredvid och bakom henne står alver, vars giftdrypande pilar riktas in mot fortets centrala kammare. Hon sträcker upp handen och förklarar att hon inte vill ha blodspillan, hon är här för att hämta en person. Alven är Léa-Kin och hon har spårat svartkonstnären Jerea som inte bara rotat för djupt i en förbjuden krypta utan även (i självförsvar, visserligen) dödat tre alver i samband med detta. Hon befinner sig just nu på fortets avträde på ovanvåningen, och har inget intresse av att följa några alver någonstans. Hon tänker slåss för sitt liv, i värsta fall klättra ut genom avskrädeshålet.

En värmande dryck
Lycksökaren och alkemisten Vilga är extatisk och stormar in till Gråvada med nävarna fulla av svampar. Hennes två bärare (resen Sumpa och svartalfen Prosk) är även de mycket entusiastiska och det visar sig snart att de tre funnit en sällsynt form av brådticka, en svamp som sägs ha kraftiga mystiska egenskaper. Vilga skryter högt och vilt om att hon av tickans safter brygt ett elixir som gör henne immun mot eld, vilket bärarna kan intyga. Hon är villig att genast demonstrera elixiret med hopp om att sälja några flaskor till flottlägrets skattletare. Elixiret fungerar utmärkt, däremot bara en gång per dag. Det är upp till spelledaren att avgöra vem som får en het överraskning; eventuella köpare, eller Vilga själv som glatt hoppar ner i eldgropen. Ett lyckat Listig med förmågan Alkemi på gesällnivå är nog för att inse elixirets begränsning.
 

Mäster

Veteran
Joined
23 May 2000
Messages
76
Kul! Bra balanserad miljö, lagom längd och fylld av inspiration. Kör in det direkt i Väktarens Vrede! Återkommer med rapport om några veckor.
 
Top