Nekromanti FFG's Star Wars rollspel = nytt brädspel?

Chryckan

Swordsman
Joined
3 May 2005
Messages
597
Location
Stockholm
Var inne på sf-bokhandeln och kollade då in Fantasy Flight Games nya Star Wars rollspel eller i alla fall nybörjarlådan (med förkortningen SWEOTEBG).
En relativt stor låda full med special tärningar, regelböcker, foldrar, kort och tokens.
Kort sagt det gav ganska stora vibbar av nya Warhammer rollspelet med alla dess brädspels komponenter.
Fast när jag kollade FFG's hemsida för att se om så var fallet så verkade själva icke nybörjar rollspelet bara bestå av en bok i vanlig ordning.

Så är det någon som vet om FFG's nya Star Wars spel kommer bli en traditionell bok eller någon sorts brädspelshybrid som deras Warhammer Fantasy är?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Efter att ha skaffat och läst men inte spelat Edge of the Empire: det är en helt vanlig nybörjarbox för vanligt rollspel som är organiserad på ett praktiskt sätt för nybörjare.

Det är inte särskilt ovanligt, egentligen, att nybörjarboxar eller startboxar till rollspel är organiserade på det sättet. Pathfinder Beginner's Box har samma upplägg. Grundboxen till Cubicle 7s Doctor Who-rollspel har foldrar och kort och tokens. En gång i tiden släpptes Drakar&Demoner version 2 med golvplan och figurer och vad relativt sett ungefär alla spel i Sverige vid tiden måste betraktas som specialtärningar.

Så varför får man nu det, och i synnerhet i nybörjarspel?

Jo, för att en box som innehåller allt är ett praktiskt sätt att ge nybörjaren vad han behöver för att börja spela.

Specialtärningar har två funktioner. Dels låser de kunden till dig, så att de måste köpa fler specialtärningar som bara du säljer. Dels ger de dig kontroll över slumputfallet som ett heltal mellan 1 och 10 inte ger dig utan en konverteringstabell. Du kan så att säga bygga in konverteringstabellen till önskat utfall i tärningen.

Foldrar är också praktiska saker, för det kokar ner det som du behöver till en praktisk grunka som kan delas ut runt om spelbordet efter behov. På så sätt slipper man problemet med killen som hoggar regelboken för att läsa på om bounty hunters - man ger helt enkelt bounty hunter-foldern till honom. Kort fyller ofta samma funktion - de sammanfattar vad du behöver veta om något på ett kort som också blir "ägarbevis".

Tokens är ett praktiskt sätt att bokföra saker med. Regelmekaniskt är det samma sak som kryss i rutor på ett papper, men det är fan så mycket mer påtagligt och konkret. Du kan säkert spela Monopol på rollspelsvis och bokföra pengar på rollformuläret, men monopolpengar är praktiska.

Vi ska heller inte glömma att det finns en hel rollspelsstil som sätter tokens på en karta i strid. Hela D&D-konceptet bygger på det för att hålla reda på var folk är. Och återigen, med referens till DoD v2 och dess golvplan och cutouts, det är ingen ny grej ens i Sverige.

Slutligen ska man inte glömma säljbarhetsfaktorn i en stor stadig skramlande box! Det gör det mycket lättare att distribuera böckerna till säljpunkten - inte fysiskt i transportsynpunkt, utan säljmässigt gentemot butikspersonal som inte är nördar. För dem är en bok inte ett spel. En skramlande box är ett spel. (Det gäller för övrigt även de spelare som du är ute efter med en nybörjarbox.) Grejen är att det är den sortens säljpunkten som man vill nå ut till för att fånga nya spelare. Gamla spelare går redan online eller till nördbutiker som nya spelare aldrig skulle besöka. De vet vad de är ute efter. Nybörjare vet inte det, och därför måste du mer eller mindre ställa dig i vägen för dem i en någorlunda bekant form.

Med allt detta i bakhuvudet så är en box med skramlande prylar och folders och specialtärningar och kort och tokens egentligen ett praktiskt och naturligt val.
 

Necross

Swashbuckler
Joined
25 Aug 2005
Messages
1,865
chryckan said:
Så är det någon som vet om FFG's nya Star Wars spel kommer bli en traditionell bok eller någon sorts brädspelshybrid som deras Warhammer Fantasy är?
Det verkar finnas en 400-sidig Core Rulebook på g också, enligt det här. Vet dock inte hur bundet till pappbrickor, specialtärningar och sånt skit spelet verkligen är, nån annan som har koll? (Jag trodde WFRP var en flopp, och att man hade lärt sig nåt av det.)
 

bladerunner_35

Warrior
Joined
21 Jul 2001
Messages
286
Location
Landskrona
Necross said:
Vet dock inte hur bundet till pappbrickor, specialtärningar och sånt skit spelet verkligen är, nån annan som har koll? (Jag trodde WFRP var en flopp, och att man hade lärt sig nåt av det.)
Ingen sådan skit kommer användas i Star Wars: Edge of the Empire, enbart tärningsmekaniken från WFRP3.
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Ett spel med pluppar, token, skumma tärningar och annat bös är dessutom svårare att ladda ner från piratkusten, eller var folk hittar sina spel nuförtiden.


Storuggla, kongo kanske
 

gruntl

Veteran
Joined
28 Sep 2010
Messages
26
Location
Stockholm
Nej, Edge of the Empire Core rules kommer inte innehålla några pluppar, kort eller standups. Däremot används custom dice i systemet, som liknar WFRP3e. Samma tanke med en dicepool som byggs upp av olika typer av tärningar baserat på grundegenskaper, färdigheter och eventuella tillfälliga bonusar, men med en del förändringar. Tärningarna är inte inkluderade i core rules, men är med i Beginner's box och kommer också säljas separat.

Med risk för att slå på en död häst, så måste jag ändå påpeka att WFRP3e knappast är en brädspelshybrid. Det är betydligt mycket mer rollspel än de flesta andra storsäljande trad-spelen på marknaden idag. Man kan tycka vad man vill om pluppar och kort, men förekomsten av dem gör inte spelet till ett brädspel.
 

Chryckan

Swordsman
Joined
3 May 2005
Messages
597
Location
Stockholm
Storuggla said:
Ett spel med pluppar, token, skumma tärningar och annat bös är dessutom svårare att ladda ner från piratkusten, eller var folk hittar sina spel nuförtiden.


Storuggla, kongo kanske
Du menar piratbukten.

Fast måste erkänna att tanken på att behöva klistra och klippa och pyssla för att få ihop alla pluppar och tokens nästan gör nedladdning ännu mer attraktivt gentemot att köpa en låda med grejerna.
Det roliga med Pirates of the Spanish Main var ju ändå att bygga ihop skeppen, inte att spela det.
 
Top