Nekromanti Fansin och PDFansin

P Lex

Warrior
Joined
2 Aug 2001
Messages
317
Location
Holmsund
Jag kan inte riktigt hålla med Lucas Magnussons inlägg i Sverox nr 21. Det finns många fördelar med PDF men för mig är det grundläggande problemet själva publiceringen. Det som finns på papper, tryckt eller kopierat, väger alltid tyngre än det som bara finns på nätet. I mina ögon är PDF-tidningar ett mellanting mellan tidningar och webtidningar (som bara är ett annat ord för hemsida) eftersom själva grundformen för PDF-tidningen är en fil medan grundformen för tidningen är en fysisk papperstidning. PDF-tidningen existerar endast fysiskt efter att man gjort en utskrift.

Att PDF-tidningar har fler läsare än vanliga tidningar kan jag förstå men det beror på att PDF-tidnignen är gratis och enkel att ladda hem. Antal besökare per dag skulle nog sjunka drastiskt om man tog betalt för PDF-tidningen.

Själva produktionskostnaden må vara låg men det krävs programvara som är betydligt dyrare än den som krävs för att göra en tidning.

/ Peter Lexelius, redaktör Den fjättrade gåsen, fd chefredaktör Armageddon (båda papperstidningar) samt läsare av Alter Ego.
 

kong

Veteran
Joined
22 Oct 2001
Messages
5
Själv har jag väl alltid varit av den möjligen naiva inställningen att det är innehållet som räknas... <img src="/images/icons/yikes.gif" border=0 width=15 height=15>
 

just do it

Veteran
Joined
16 Aug 2000
Messages
97
Location
Upplands Väsby, Sthlm
Givetvis är smaken som vanligt som baken. Det finns många fördelar med att göra ett alster som .pdf.

Anledningen till att jag inte tog upp fenomenet i min artikel är helt enkelt för att jag inte anser att en .pdf-fil är ett "fansin".
Detta betyder dock inte att jag ser ner på företeelsen som sådan :)


/Niklas
 

tdh

Swordsman
Joined
15 Jun 2000
Messages
450
Location
Stockholm
Det där är intressant. Hur kan det svänga från fansin till något annat bara för att formatet varierar en aning? Helt utan att kritisera dig eller dylikt, bara undrar. :gremsmile:
 

just do it

Veteran
Joined
16 Aug 2000
Messages
97
Location
Upplands Väsby, Sthlm
Som sagt är smaken som baken. Om man ska begreppsbajsa faller ju ett pdf-alster under samma norm som ett vanligt pappersfansin.

Förmodligen är jag bara gammalmodig. Men jag menar främst att vem som helst kan slänga ihop en hemsida och tillka något med Acrobat - frågan min äldsta son. :)
Vem som helst kan däremot inte göra ett schysst pappersfansin...

Det är väl min anledning... *funderar* japp..det är därför ;)

/Niklas
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Du har ju helt fel angående PDF och trycksaker

Det är förstås så att du är gammalmodig. Jag håller iofs med dig om att det är skönt att känna ett papper mellan fingrarna och verkligen kunna bläddra bland sidorna, men det är ju helt klart ett döende medium, det här med papperstidningar. Jag håller faktiskt med Bill Gates när han säger "om det nu är så viktigt att kunna känna papperat i handen och höra hur det prasslar när man bläddrar i det, då får vi väl konstruera lövtunna skärmar med frasig pappersfriktion och inbyggt prasselljud?" -men det kommer säkert inte behövas. En ny generation kommer inte att ta papperstidningar för givna, så de kommer att ha helt andra referensramar.

Men sedan har du extra mycket fel om PDF:er och tidningstryck. Har man gjort en snyggt layoutad trycksak i PageMaker (som jag antar att de flesta använder) så är fansinet gjort. Därifrån kan man skicka postscriptfiler till tryckeriet eller göra PDF:er att lägga ut på nätet. Tekniken är inte dyr. Teknologin är inte svår.

Att göra pappersfansin i Word är väl att jämföra med att lägga ut ren text på en hemsida.

Så alla som kan göra ett layoutat PDF-fansin kan göra en layoutad papperstidning.

Alla som kan göra en ren texttidning kan göra en hemsida.

Skillnaden i distribution har ju inte med tidningen i sig att göra.

/Rispudding
 

P Lex

Warrior
Joined
2 Aug 2001
Messages
317
Location
Holmsund
Att ge ut en tidning är förknippat med en hel del bök som man slipper med en pdf-tidning. Kopiering, distribuering, pengar och porton är inte gjort i en handvändning. Tack vare nätet kan fler ge ut tidningar och då slinker det naturligtvis med tidningar som aldrig skulle ha existerat om det inte vore för att det numer är enklare att göra tidningar.

Givetvis är det skillad på att publicera en tidning och att publicera en tidning på nätet -- det är två olika verkligheter.
 

[HSM]

Warrior
Joined
21 May 2000
Messages
350
Svårare än det låter :)

Det kan lätt åskådliggöras i olika steg.

PDF-fanzines: layout-program till PDF-fil som läggs ut på nätet. Färdigt.

Pappersfanzines: layoutprogram till utskrift (här behöver du en skaplig skrivare för att få ut ett användbart orginal). Häfta ihop, och VIKA skulle jag vilja lägga till (ja, usch, de som gör pappersfanzines vet att detta är ett hästgöra) och slutligen då sälja. Egentligen bara att kolla upplagorna på pappersfanzines gentemot gratis PDF-fanzines så blir det ganska uppenbart "att sälja" inte är så lätt ändå...

Hans, åter i detta forum...
 

tdh

Swordsman
Joined
15 Jun 2000
Messages
450
Location
Stockholm
Finns medför pappersfansin slavgöra såsom att vika och häfta, jag vet hur vidigt det kan vara. Dock vill jag väl påstå att det är lika svårt att nå en intresserad läsare för ett pdf-fansin, webbtidning eller hemsida som det är för ett pappersfansin. Skillnaden är att det är en massa "äh, jag tar mig en titt"-ströare som flummar in på hemsidorna, pdf-blaskorna och webbtidningarna. Dessa kan jämföras med de som förstrött bläddrar i en tidning i spelbutiken, fansin eller ej.

Den logiska följdfrågan är "men det är lättare att nå folk med en webbsida än med ett fansin". Pyttsann. Det finns så fruktansvärt mycket skit på nätet att majoriteten av surfarna kommer in med en rejält negativ inställning. I tv-världen talar man om attention spans på några sekunder - du har inte mer på nätet. En papperstidning bläddrar du åtminstone lite i medan en sajt skall vinna med förstasidan annars är det kört.

Ingetdera är lättare eller svårare än det andra. Har man en väl insmord grupp eller gör något som man vet intresserar en bekant mängd människor (läs: forumbesökare, föreningsmedlemmar) etc. så spelar det ingen roll - de kommer besöka din sida eller läsa ditt pappersfansin om de är intresserade. Men att utan en grupp hemmavid nå ut till intresserade läsare är svårare och där står såväl pappersfansin som sajter inför samma problem: hur når jag mina läsare?

Byta annonser, byt länkar (på nätet då) och skicka ut promoexemplar (för pappersblaskorna). Samma sits. Erbjuder nätet en större läsekrets? Nja, tveksamt. Du har större konkurrens, svårare att nå fram samt inte minst så är du begränsad till de som surfar. Pappersfansin i sin sida är begränsade av fysiska hinder, vilka i vissa fall övervinns med överdjävulstjänsterna från Posten.

Så sluta gnäll, ingen har det värre än den andra. Alla har det lika jävligt, ok? :gremwink:
 

[HSM]

Warrior
Joined
21 May 2000
Messages
350
Jag gnäller inte. Jag bara delar med mig av mina erfarenheter :)

Jag vet att det kan vara lika svårt att "synas" på nätet som för ett vanligt fanzine, men det var just produktionsledet jag tog upp, som för ett pappersfanzine har fler led än för ett pdf-fanzine. Och dessutom betydligt högre kostnader.

Men om vi återgår till att sälja in sitt fanzine. Som du skrev på slutet så är just pappersfanzine begränsade av fysiska hinder. Exempelvis: Varje gång du ska skicka ut ett gratisex/promo-ex så kostar det 18 kr (normaltjockt fanzine). Möjligtvis en aningens billigare om du har föreningspost. Den kostnaden finns inte hos ett pdf-fanzine, där du i princip kan gödsla hela nätet med "gratisex" om du vill.

Jag är också tveksam till ditt påstående att det skulle vara lika svårt för ett pdf-fanzine att hitta läsare. Hårdare konkurrens: Hur många webfanzines finns det idag som inriktar sig mot hobbyspel/rollspel? Definitivt inte fler än vanliga pappersfanzines. Att du är begränsade till de som surfar är väl knappast ett hinder - iallafall inte i Sverige. Om vi skulle se statistik för hur många gamers som använder dator så tror jag att den skulle vara ännu högre än för genomsnittsbefolkningen. Om du har minsta hum om vart spelkulturen på nätet håller till (forum, tjattar, etc) så är det ganska lätt att hitta rätt.

Till problemets kärna: Pappersfanzine har i alla led högre kostnader än ett elektroniskt dito. Du ska betala för tryck/kopiering, utskick (porto+kuvert), papper, osv. Ett pdf-fanzine har inga av dessa kostnader. Att framställa ett pappersfanzines har därför som jag ser det, betydligt högre produktionströskel. Det är också därför som vi framledes kommer att fortsätta se hur pappersfanzinen blir allt färre och färre, medan det kommer att bli allt fler e-zines. Och inget fel i det - utvecklingen går i den riktningen i det övriga samhället också. Vem skickar vanliga brev idag? Vilken dagstidning har inte en omfattande webverksamhet också? Åtminstone jag ser med spänning fram emot det första fanzinet som kommer att utnyttja den framtida formen av e-boken/tidningen som format. Eller vad sägs om nedladdnigsbara rollspelsmoduler i e-boksformat?

Hans
 

tdh

Swordsman
Joined
15 Jun 2000
Messages
450
Location
Stockholm
Jag gnäller inte. Jag bara delar med mig av mina erfarenheter :)

*hehe* Jag vet, bara blajar lite. Samma här för övrigt.

Det var sent... Skall utveckla mig en aning. Klipper och klistrar för fullt för översiktens skull.

Den kostnaden finns inte hos ett pdf-fanzine, där du i princip kan gödsla hela nätet med "gratisex" om du vill.

Mjae, både ja och nej. Gödslar du nätet får du dåligt rykte och folk blir minst sagt irriterade. Ger du bort en fysisk produkt blir de glada, åtminstone en liten stund, innan de dömmer den. De som gått in på nätet i hopp om att nå en stor grupp läsare genom att bomba forum och jiddra på usenet blir i regel förvånade. Gör man så blir man stämplad och den stämpeln är inte kul att ha.

Hårdare konkurrens: Hur många webfanzines finns det idag som inriktar sig mot hobbyspel/rollspel?

En ganska liten hög faktiskt, inte så överdrivet mycket större än pappersditon. Problemet ligger dock inte i andra nätbaserade fansin utan i att det finns så mycket annat på nätet. Skall du nå ut till folk behöver du en lättförståelig adress, en användarvänlig sida och inte minst någon eller några kanalaler att sprida ditt evangelium på. Vi har nämnt forum, chattar och dylikt vilka fungerar en bit men på intet sätt är specifikt för ett nätfansin. Läser man här på rollspel.nu så verkar en klar majoritet vara mer intresserade av pappersfansinen än någon ny webbdito. Det finns en skepsis mot webbfansinen således, vilken självfallet kommer ur det faktum att 90% (minst!) av allting på nätet är rent skräp. Så jag menar på att du har hårdare konkurrens därför att du måste övertyga surfarna om att du är seriös, har en bra produkt samt inte minst att de skall slösa bort sin "dyra modemtid" på att undersöka om dina löften är sanna. Varje sekund på nätet kostar för den stora majoriteten och även om det är småpengar, verkligen småpengar, så ligger det i folks bakhuvuden som en tickande liten bomb. De jäktar igenom sidor, ofta utan att reflektera vidare mycket. Dessutom är du som sagt begränsad till de som surfar medan ett pappersfansin kan nå såväl surfare som andra. Motsvarande för webbfansin är klart möjligt men då måste de gå över till något form av tryckt medium för att göra så.

Att framställa ett pappersfanzines har därför som jag ser det, betydligt högre produktionströskel.

Stämmer verkligen det? De första nummerna av ett pappersfansin är kopierade på någons jobb, eller hur? Du kan komma runt en hel del genom vardagliga kontakter - har för mig att du nämner det i dina fansinartiklar på zinescene.org rentav, rätta mig om jag har fel. Porto+kuvert kommer man däremot inte undan, det är sant. Men du har kostnader online också. Var skall du lägga ditt fansin? Gratisserver? Kan man göra, men då dräller det av äcklig reklam och annat skräp, och det är förstås väldigt tråkigt. Tänk om Posten lade in reklamblad från HomeShop och Jotex och allt vad de heter i alla pappersfansin? Nej, du vill klart ligga någonstans där det är din produkt som är i fokus, inte någon gul blinkande gif-banner. Med andra ord behöver du antagligen köpa en webbhotellsplats, förvisso en liten sådan men ändå än. Alternativt har du ett reklamfritt utrymme med din uppkoppling, i alla fall om du kör med exempelvis Tele2. Nästa problem är adressen. Du vill förstås att dina läsare skall kunna hitta tillbaka till ditt webbfansin. Följaktligen får du hoppa på någon reklamdriven gratistjänst a.la. come.to eller dylik, alternativt köpa en domän. Inte skulle väl ett pappersfansin döpas till "någondomän.com/members/~kx558t9/mittfansin.html"?

Summan av kardemumman, med en hel del aspekter utelämnade här ovan, är att det kostar pengar om ett webbfansin vill spela med samma regler som ett pappersfansin. Tröskeln du talar om tror jag rentav är högre därför att du i regel måste köpa en massa tjänster och betala dem innan de kan börja användas på nätet, däremot kan månadskostnaden möjligen vara lägre. Å andra sidan kan ett fansin gå runt på billiga annonser - en hemsida kan verkligen inte göra det om man inte når rejäla mägnder besökare, något som knappast görs utan reklam, som är dyrt. Du har med andra ord inte alls samma möjligheter att få tillbaka dina pengar om du gör ett webbfansin.

Sedan är det klart så att du kan ta in på TriPod och bygga din hemsida i Mamuk direkt i webbläsaren, men det är ungefär att jämföra med att skriva pappersfansinet för hand på baksidan av klotterpapper... Jag tror vi måste jämnställa insatsen och motivationen samt framförallt ambitionen nämligen.

e-bok etc.

Håller helt och hållet med, det är oerhört spännande. Dock vill jag nog påstå, och då har jag en del e-boksrelaterade produkter av olika modeller, att det är långt kvar tills vi kan lägga undan böckerna. Det är en annan känsla, vilken även kan finnas med pappersfansin. Piratkopiering är ett annat problem - idag är det nog inte så hemskt många som laddar hem Eon till sin dator, men finns den som e-bok så skulle det helt klart bli tillgängligt på ett helt annat sätt. Ett problem som kan slå mot den lilla rollspelsbranschen betydligt hårdare än det slår mot tv- och datorspelsbranschen.

Och jag som borde jobba... :gremtongue:
 

Aron Ambrosiani

Veteran
Joined
22 May 2000
Messages
137
Location
Stockholm
Ända sedan starten har mitt pappersfansin kopierats gratis. De enda kostnaderna har varit kuvert och porto, något som landar på en dryg femma per nummer. Därav priset fem kronor på Fortasse. Om man dessutom räknar in det ej försumbara Sverokbidrag på tre kronor per nummer som förhoppningsvis fortfarande existerar så är det ingen större finansiell påfrestning att ge ut ett pappersfansin.Det enda jobbiga är att vika och häfta... distriktets automatiska vikapparat har varit obrukbar åtminstone de två senaste gångerna jag varit där och kopierat.
 

[HSM]

Warrior
Joined
21 May 2000
Messages
350
De enda kostnaderna har varit kuvert och porto, något som landar på en dryg femma per nummer

Fortasse är ett med normala mått mätt ett tämligen tunt fanzine. Så fort du kommer upp i lite fler sidor drar portokostnaderna iväg. Om ditt fanizine väger över 100g så kostar ett ekonomiporto 18 kr. Om man då tar ett ganska vanligt pris - 20 kr - för sitt fanzine så ska alltså de övriga två kronorna räcka till kopiering, kuvert, etc. Det blir inga marginaler att spela på direkt.

För övrigt har långt ifrån alla lyxen att kunna kopiera gratis :)

Kul förresten att Fortasse kommer ut med nya nummer!

-Hans
 

just do it

Veteran
Joined
16 Aug 2000
Messages
97
Location
Upplands Väsby, Sthlm
Jag kommer förövrigt ihåg när vi i Runan vek, ( och häftade, slickade frimärken och klistrade adresslappar), femhundra ex a´ 32 sidor varje månad. *suckar*

Vikmaskiner??? Va e d för lyx???


/Niklas
 

[HSM]

Warrior
Joined
21 May 2000
Messages
350
Mjae, både ja och nej. Gödslar du nätet får du dåligt rykte och folk blir minst sagt irriterade.

I princip var mitt ordval. Du kan göra det utan att det kostar dig något.

Det finns en skepsis mot webbfansinen således, vilken självfallet kommer ur det faktum att 90% (minst!) av allting på nätet är rent skräp.

90% av ALLT är skräp. .-)

Men du har kostnader online också. Var skall du lägga ditt fansin? Gratisserver? Kan man göra, men då dräller det av äcklig reklam och annat skräp, och det är förstås väldigt

Kan man inte göra samma tolkning här som för pappersfanzinen som du gjorde ovan? Pappersfanzinet kopierar du gratis på jobbet, medan e-zinet det lägger du upp gratis på jobbets server?

adressen. Du vill förstås att dina läsare skall kunna hitta tillbaka till ditt webbfansin. Följaktligen får du hoppa på någon reklamdriven gratistjänst a.la. come.to eller dylik,

Så dyra är inte adresser. För ca 700 får du en .com/.net/.org adress på två år. Det är i runda slänger ungefär vad du får betala i kopieringskostnad för två nummer av ett pappersfanzine... Om vi nu utgår ifrån att alla inte kan kopiera sitt fanzine gratis. Det ger en väldigt låg kostnad/nr om vi utgår ifrån att du minst prånglar ut en fem-sex nummer...

Du har med andra ord inte alls samma möjligheter att få tillbaka dina pengar om du gör ett webbfansin.

You've made a point. Det är sant att du inte har en lika klar möjlighet att få tillbaka sina pengar när man gör ett e-zine. Samtidigt vidhåller jag att du har högre kostnader som du inte kan komma runt när du gör ett pappersfanzine. Om du gör ett e-zine så KAN du trots allt lägga upp det på ett gratis utrymme med en gratis adress.

Piratkopiering är ett annat problem - idag är det nog inte så hemskt många som laddar hem Eon till sin dator, men finns den som e-bok så skulle det helt klart bli tillgängligt på ett helt annat sätt. Ett problem som kan slå mot den lilla rollspelsbranschen betydligt hårdare än det slår mot tv- och datorspelsbranschen.

Detta handlar om den nya framväxande mediakulturen; ett nytt synsätt på media helt enkelt. Kan du få något gratis som är likvärdigt med något som du måste betala för så finns det ju egentligen inget val. Iallafall inte för den rationella människan. Visst handlar det om ren och skär stöld egentligen, men eftersom konsekvenserna går förlorade (det finns i princip ingen risk för att åka fast, och skulle du ändå åka fast finns det kryphål) så ser piratkopierarna det inte heller som något brott. Jag tror att vi kommer att få se stora förändringar inom media vad gäller musik, film och spel framöver - antingen genom hårdare lagar eller genom att mediaprodukterna får inbyggda spärrar som omöjliggör piratkopiering.

Hans
 

Gardener

Champion
Joined
7 Feb 2000
Messages
8,445
Location
Södermalm
Några tips

Jag tänker inte ge mig in i debatten om vad som är bäst, enklast, jobbigast, billigast eller dyrast vad gäller webbaserade respektive pappersbaserade fansin. Jag är dock rätt insatt i bägge typerna och vill komma med lite förklaringar.

Vad gäller webbplats för ett webbfansin så har de flesta som har en uppkoppling hemma tillgång till ett webbkonto, om inte annat så kan man få dylika väldigt gratis även utan reklambanners runt om på nätet. Ett exempel på en dylik sådan är http://spelaroll.net som erbjuder gratis webbplats till rollspelsrelaterade sidor. Råkar man dessutom ha en Sverok-ansluten förening så bör man kunna få plats på deras server, då får man även en fin adress. Adresser kan man annars köpa så billigt som för $10 om man letar lite, det finns även reklamfinansierade som är gratis. Kan man stå ut med att ha något extra i domänen så finns det många trevliga graitstjänster med domännamn. Att göra ett webbfansin gratis är därför inte speciellt dyrt, om man bara se till att vaska fram billiga alternativ.

När det gäller att få sitt fansin i pappersformat så kan man, som det nämnts tidigare, kopiera upp det i mindre mängder på någon förälders eller bekants arbetsplats. Letar man lite bör man kunna få tag på ett ställe att kopiera gratis, eller väldigt billigt. Har man turen att vara med i en Sverok-förening i Stockholm får man även utnyttja deras kopieringsmaskin gratis. Även andra distrikt kan ha dylika erbjudanden. Börjar det bli lite högre upplagor så kanske man måste börja betala för uppkopieringen, men då brukar det finnas möjlighet för föreningar att kopiera hos kommunen (om man har en trevlig kommun) eller så kan tryckerier ha speciella föreningsrabatter.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Den nya mediakulturen

"Detta handlar om den nya framväxande mediakulturen; ett nytt synsätt på media helt enkelt. Kan du få något gratis som är likvärdigt med något som du måste betala för så finns det ju egentligen inget val. Iallafall inte för den rationella människan. Visst handlar det om ren och skär stöld egentligen, men eftersom konsekvenserna går förlorade (det finns i princip ingen risk för att åka fast, och skulle du ändå åka fast finns det kryphål) så ser piratkopierarna det inte heller som något brott. Jag tror att vi kommer att få se stora förändringar inom media vad gäller musik, film och spel framöver - antingen genom hårdare lagar eller genom att mediaprodukterna får inbyggda spärrar som omöjliggör piratkopiering."

Alternativt så dyker det upp en helt ny inställning till media, nämligen gratis media. Det som hindrar många presumptiva mediaproducenter är ofta kostnaderna. Det kostar pengar att ge ut en tidning i större upplaga än några få exemplar, eller att pressa en CD-skiva på riktigt (dvs inte bränna hemma), eller som i min sits att ge ut ett rollspel. Många av oss som sitter i den sitsen har inte råd att lägga ut de pengarna, och eftersom arbetet att producera produkten görs ideellt på ens fritid så är det arbetet redan gjort och "betalt". Det som kostar är själva tryck/pressningsförfarandet och distributionen.

Och här kommer ju den digitala revolutionen som lösningen på problemen - man behöver inte trycka eller pressa, och distributionen är kirrad. Så för oss är den nya mediakulturen en välsignelse - vi kan äntligen nå ut till våra respektive målgrupper med vår produkt och vårt budskap.

Jag misstänker att det är lite därför som de stora bolagen är så förbaskat rädda. Piratkopiering har altid förekommit - även innan den digitala revolutionen så satt rollspelande ungar på pappas jobb och kopierade DoD Expert till sina kompisar - så det fenomenet är nog inte problemet. Jag tror inte att folk hade köpt mer musik utan peer-to-peer-nätverk. Folk har helt enkelt inte råd. Så jag tror inte att peer-to-peer-nätverk har förändrat försäljningssiffrorna.

Däremot, om folk kan ge ut en likvärdig produkt gratis, varför i så fall ens betala för det som de stora bolagen producerar? Om garagebandet The Monkeywrenches ger ut en MP3 helt gratis med en låt som sparkar rumpa på senaste singeln från Gorillaz, varför köpa singeln från Gorillaz? Om jag ger ut rollspelet Banditer&Bananer gratis på nätet, varför betala för Drakar&Demoner?

För säga vad man vill, när det gäller värde för pengarna så är gratis oslagbart. Då förlorar de stora bolagen enormt mycket konkurrenskraft, och till slut är det bara värdet i varumärket som lockar köparen att betala 180 spänn för en ny skiva.

Frågan är hur länge det kan hålla. Så i det läget är det självklart - de stora bolagen måste försöka införa kopieringsskyddad teknik, eller lobbya för en hårdare lagstiftning (eller båda), och de måste ge sig på peer-to-peer-nätverk eftersom deras blotta existens hotar den värdeuppfattning som de bygger sin industri på.

Vi har sett det förr, i till exempel mjukvaruindustrins hårdnackade motstånd mot open source eller gratismjukvaror. Senaste exemplet var ju när Microsoft explicit stängde ute Opera-användare från msn.com. Ändrade man identifikationssträngen med en enda bokstav så gick det dock bra att komma in.

Visst är det hårt, när till och med legalt utbyte av gratis varor och tjänster ses som ett hot mot en etablerad industri?
 

[HSM]

Warrior
Joined
21 May 2000
Messages
350
Re: Den nya mediakulturen

Alternativt så dyker det upp en helt ny inställning till media, nämligen gratis media.

Jag har svårt att tro att stora mediaproducenter kommer att stå stilla vid om utvecklingen skulle gå i den riktningen. För dem handlar det om pengar, och om de inte kan tjäna pengar på en produkt varför ska de då bekymra sig med att producera den? Ett alternativ, som åtminstone jag inte ser fram emot är att alla produkter övergödslas med reklam för att kunna dra in pengar som uteblir på grund av "piratkopiering". Böcker skulle enkelt kunna förses med sidor som i fyrfärg gör reklam för Coca Cola eller Via tvättmedel.

Jag misstänker att det är lite därför som de stora bolagen är så förbaskat rädda.

Klart att de är rädda. Helt plötsligt har de fått otaligt många fler, mindre mediaproducenter, att konkurrera med. Och på villkor som de inte har en möjlighet att kunna värna sig emot.

Jag tror inte att folk hade köpt mer musik utan peer-to-peer-nätverk. Folk har helt enkelt inte råd.

Vad gäller cd-skivor just, så har ju också de ett fruktansvärt överpris i förhållande till produktionskostnanderna.

För säga vad man vill, när det gäller värde för pengarna så är gratis oslagbart. Då förlorar de stora bolagen enormt mycket konkurrenskraft, och till slut är det bara värdet i varumärket som lockar köparen att betala 180 spänn för en ny skiva.

Just nu, i en övergångsperiod, är det nog också egenvärdet i att äga en film, cd eller en bok som spelar in. Det kommer att bli riktigt intressant när vi går från en fysisk mediakultur till en digital ickefysik dito. Då tappar mediaproducenterna ytterligare en faktor som talar för att konsumenterna ska köpa deras produkter, istället för att bara förse sig med en digital kopia.

Frågan är hur länge det kan hålla. Så i det läget är det självklart - de stora bolagen måste försöka införa kopieringsskyddad teknik, eller lobbya för en hårdare lagstiftning (eller båda), och de måste ge sig på peer-to-peer-nätverk eftersom deras blotta existens hotar den värdeuppfattning som de bygger sin industri på.

För att kunna ge sig på peep-to-peer nätverken måste de lobbya för en hårdare lagstiftning. Just nu är det i princip lagligt att kompiskopiera över dessa nätverk och det går alltså inte att komma åt med dagens lagstiftning. Dessutom måste nog en internationell överenskommelse till stånd för att de överhuvudtaget ska hända något. Men frågan är om det inte alltid kommer att finnas frizoner.

Hans
 

tdh

Swordsman
Joined
15 Jun 2000
Messages
450
Location
Stockholm
Här har vi en kul tanke: gör mindre fansin men i fler nummer. Då blir det billigare! *eh?* :gremwink:
 
Top