Nekromanti Förslag på Perfekt/Fummel (Regel)

Aralion

Veteran
Joined
28 Sep 2001
Messages
99
Location
Örebro, Sverige
Våran grupp använder sig av en regel som funkar mycket bra och är mera "Realistisk" än eons regel för Fummel och Perfekt slag.

Kolla på sidan 306 om ni undrar vad jag menar...

- I Eons regel kan man inte fumla på ett mycket lätt slag
- Det kan man med våran

- I eons regel är det lika lätt att få perfekt med ett mycket lätt slag, vilket färdighetsvärde man än har...

Det var två aspekter till varför vi bytte...

Obs: detta är inte någon kritik till neogames utan snarare ett hjälpmedel till er som håller med om att den är orealistisk.

Den går ut på att slå ObXT6 som vanligt där X står för hur svårt/lätt slaget är....

Resultat - - - - - - Nivå av lyckad/misslyckad handling
<= FV/2 - - - - - - Perfekt
<= FV - - - - - - - -Lyckat
<= FV x 2 - - - - -Misslyckat
> FV x 2 - - - - - -Fummel
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,208
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Varför inte bara skippa fummel, som vi gjort? Det tillför inget, ändå. Mest trist.

- Ymir, som stör sig på automatiskt misslyckande vid två 6:or
 

P|uT0NiUm

Swashbuckler
Joined
19 May 2000
Messages
2,145
Location
Inaktiv
Vi funderade på en liknande regel...

"- I Eons regel kan man inte fumla på ett mycket lätt slag
- Det kan man med våran
"

Vad är bra med det egentligen? Spelarna skulle få damp direkt... /images/icons/wink.gif Och dessutom heter det "mycket lätt" av en anledning.

"- I eons regel är det lika lätt att få perfekt med ett mycket lätt slag, vilket färdighetsvärde man än har..."

Ja...? Det heter som sagt "mycket lätt" av en anledning.

Här är våran regelmodifikation i alla fall:

- Har du 20 i något och slår 10 eller mindre blir det perfekt. Alltså har du en positiv effekt på 10 eller mer blir det perfekt.

- På samma sätt fumlar man: Man får en negativ effekt på 10 eller mer. Skulle du köra med dubbla FCt skulle det bli ganska jobbigt för folk med grundchans att göra saker, när 10-12 ofta blir "säkerhetsgränsen" - och klantig är man inte /images/icons/wink.gif.

Observera att i våran regelmodifikation finns det här med fummel på 3 sexor kvar, och att varje tärning förutom en måste bli 1or... så vi snarare lägger till en sak än modifierar det.

Det är i alla fall hur vi tänkte köra, men vi skippade det. Vi införde däremot att man fumlar först efter 3 sexor, inte som reglerna säger: 2.
För övrigt tycker vi att reglerna är ganska bra.
 

Lord Avallach

Veteran
Joined
21 Aug 2000
Messages
142
Location
Uppsala
Vi brukar köra att det inte är misslyckat om man får under färdighetschansen även om man hade två eller fler sexor när man slog
 

Aralion

Veteran
Joined
28 Sep 2001
Messages
99
Location
Örebro, Sverige
Jo det går juh... det är juh det där med fummel som är mest störande 2 (eller fler) sexor innebär automatiskt misslyckande.

Men tycker ändå att det slår högre att lösa problemet utan att ta bort något men det är min åsikt
 

Aralion

Veteran
Joined
28 Sep 2001
Messages
99
Location
Örebro, Sverige
Re: Vi funderade på en liknande regel...

Vad är bra med det egentligen? Spelarna skulle få damp direkt...

När jag säger att vi har skapat en regel för att fumla med ett mycket lätt slag så menar jag inte att man fumlar hela tiden.... Försök slå över 20 med Ob1T6 (om du har 10 i färdighetschans)... du märker snart att det inte är ruskigt lätt och den spelare som får damp för att han/hon fumlar var 100:e gång ber man hålla käften/images/icons/smile.gif

Ja...? Det heter som sagt "mycket lätt" av en anledning.

Ja... för att det ska vara mycket lätt naturligtvis och det är det i våran regel men det är även realistiskt. En spelare med en färdighetschans på 20 har mycket lättare att lyckas perfekt än en spelare med 10.

Skulle du köra med dubbla FV skulle det bli ganska jobbigt för folk med grundchans att göra saker, när 10-12 ofta blir "säkerhetsgränsen" - och så klantig är man inte

Tror du ärligt att det är så stor skilnad om vi säger att en karaktär har 6 i grundchans.
Min säkerhetsgräns ligger på 12 och din ligger på 17. Okej... det är lite knivigt med 12 men jag tycker inte man ska ge sig på saker om man är så pass dålig i färdigheten i fråga.
Och SL bör juh inte låta rollpersonen fumla riält om han/hon bara får några få poäng över gränsen för fummel... det handlar om effekt i den frågan... får rp 10-15 poäng över gränsen så kan det därimot gå illa....
 

Carniel

Veteran
Joined
3 Mar 2001
Messages
53
Location
Sthlm
först vill jag påpeka att jag är regelslaktaren som skriver i det här namnet för att jag inte orkar logga ut o gå in igen.

Det här var ämnet för mitt första inlägg på forumet, men jag tar det igen.
För att få perfekt: 2 1:or, varje sexa tar bort en etta.
(1,1,5 är perfekt, men 1,1,6 är det inte)
För att fummla: 2 6:or, varje etta tar bort en sexa
6,6,4 är fummel, men 6,6,1 är det inte)
 

Utopi

Warrior
Joined
30 Nov 2000
Messages
233
Location
Uppsala
Alltså, om man kan fumla med Ob1T6 så är det störande. Tänk på detta, du är en person som kommer i ryggen på en kille. Ni har tidigare varit i strid men du har smygit runt han. Nu står du 1/2 m bakom han med svärdet höjt redo för att avsluta hans liv. Men istället snubblar du kastar svärdet 2 meter ifrån dig och ramlar på backen. Och dessutom händer detta 1/6 del av gångerna du kommer i ryggen på någon. Jag vet inte men jag gillar det inte. Därmed stöder jag plutoniums ide´ med att ett mkt lätt slag är just mkt lätt slag. Om du ska göra göra mer skada får du väl sikta på skallen eller något. Och då blir det ett lätt slag. Nog om den saken.

//peter
 

Aralion

Veteran
Joined
28 Sep 2001
Messages
99
Location
Örebro, Sverige
Alltså, om man kan fumla med Ob1T6 så är det störande
Nej det är det inte... exempelvis: Det är mycket lätt att gå i trappor. Ibland så händer det även fast det är mycket lätt att man trampar lite för långt ut på trappsteget; foten slinter och hamnar på trappsteget under.... detta är ett mycket enkelt exempel på fummel men det är knappast så att man slår mot det i spelet för då skulle alla "mycket lätta handlingar" ta upp all tid. Därimot när det gäller, och du står bakom en person och ska döda honom, finns det ALLTID en mycket liten (men dock befintlig) risk att du missar och en ännu mindre (men fortfarande befintlig) risk att du fumlar. Just därför är inte regeln störande.

Nu står du 1/2 m bakom han med svärdet höjt redo för att avsluta hans liv. Men istället snubblar du kastar svärdet 2 meter ifrån dig och ramlar på backen. Och dessutom händer detta 1/6 del av gångerna du kommer i ryggen på någon.
Om du läser på mitt exempel så är det inte 1/6 av gångerna utan snarare 1 gång på 25. exempel: Du har 6 i svärd=Grundchans (Mycket dålig på det), Du ska hugga ner någon som står stilla bakifrån... du hugger. För att misslyckas så måste du få över 6 i slutresultat på tärningarna. För att fumla så måste du få över 12 (enligt min regel) 13 eller mer på Ob1T6 är ca 4% risk. Observera att du är dålig på svärd, är du bra på det är risken att fumla näst intill obefintlig men den finns dock.

Därmed stöder jag plutoniums ide´ med att ett mkt lätt slag är just mkt lätt slag.
Japp... jag stöder också hans teori, dock med det tillägget att det går att fumla även när man gör en mycket enkel handling (se mitt första exempel)
 

Blippe

Warrior
Joined
7 Jan 2001
Messages
393
Location
"Rojala" hufvudsta'n
Jag har krävt tärningslag för at gå i trappor, för att få fram den där fåniga, men skrämmande effekten som finns i skräckfilmer, där någon blir jagad av herr x, som hasar sig fram, men aldrig kommer undan. Specielt när denne någon är töntig (rp inte spelaren) och det är spänningshöjande.
 

Aralion

Veteran
Joined
28 Sep 2001
Messages
99
Location
Örebro, Sverige
Nej.. men jag förklarade att man faktiskt kan fumla när man utför en mycket lätt handling.<img src="/images/icons/clever.gif" border=0 width=15 height=15>

Skulle därimot ett felsteg innebära något mycket alvarligt så skulle jag även slå ett slag för att gå i trappor...<img src="/images/icons/devil.gif" border=0 width=15 height=15>

Du slår juh exempelvis inte för söka om det inte finns något av värde att hitta.<img src="/images/icons/crazy.gif" border=0 width=15 height=15>
 
Top