Nekromanti Förhandstitt på Noctum andra utgåvan!

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
superförenklat: Rippen är den process som förvandlar din PDF (eller eps eller whatever) till ett tryckoriginal som funkar med tryckpressen.
 

PAX

Jordisk Äventyrare
Joined
16 May 2000
Messages
3,118
Location
Tindalos
Varför går man via PDF? Visserligen kan jag förstå att det är ett väl etablerat format att använda. Finns det andra bra format att komma släpandes med till tryckaren?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Varför går man via PDF? Visserligen kan jag förstå att det är ett väl etablerat format att använda.
Av hysteriska skäl.

Den korta ståryn är ungefär att Macintosh slog sig in i reklam- och sättarbranschen långt innan PCn ens hade ett skrivbord att ha en startknapp på. När ripparna dessutom började bli digitala så var det naturligt för dem att anpassa sig till filformaten på de för branschen dominerande maskinerna, dvs Macintosh, dvs postscript-språken med tillhörande subset, dvs PDF, EPS och PS.
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
3,021
Location
Umeå
Har EPS och PS alltså samma problem? [NT]

NT = No Text (Ingen text)
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Har EPS och PS alltså samma problem? [NT]

nja, inte nödvändigtvis... PDFer skapade direkt i indesign har aldrig varit PS-filer... men många gör först en PS-fil och som man sen omvandlar till PDF i Acrobat Distiller.

Sen missade Krille de viktigaste anledningarna till varför man använder PDF:

1. I en PDF-fil finns allt med. Bilder, typsnitt layout... och man ska normalt inte riskera att text flödar om osv... Tidigare fick man skicka både originalen (vanligen quark express- eller pagemakerfiler), typsnitt och bilder till repron. Bäddat för trubbel med andra ord. Och en PDF väger lite, jämfört med att packa ihop allt som ska med.

2. Standard. Innan PDFen som tryckfil slog igenom experimenterade man med en massa andra format, som Xads eller eps... men alla tryckerier kunde inte ta emot allt... och filerna blev TUNGA. Alla kan idag läsa en pdf och titta på en pdf... både tryckare och uppdragsgivare. Praktiskt.

..sen slog PDFen igenom som tryckformat relativt nyligen, väldigt sent 90-tal, tidigt 2000-tal. Alltså efter PCns genombrott. Har inte så mycket att göra med att Macen var och fortfarande är den huvudsakliga designdatorn. Innan PCns uppvaknade som dator att layota i fanns inte PDF egentligen heller. Snarare har det att göra med Adobes i närmaste totala dominans när det gäller programvara för grafiska tillämplingar. Och att branschen samtidigt skrek efter en filstandard.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: PDF, Ripp och InDesign

oftast inte... fördelen är ju också att man först kan köra ut ETT ex och kolla... inte plötsligt upptäcka att hela upplagan är fel.
 
Top