Imperialistmat
"Jag hade däremot blivit gnällig om det dykt Hamburgare i Mundana..."
Ett recept från en romersk kokbok från ca 170 fkr:
Tag ungefär en kvarts pund malet nötkött. Blanda med peschanötter, kryddor, salt och en slags klibbig vinäger. Pressa ut till en liten pannbiff. Stek väl i olja i en panna. Servera genom att skära itu en brödbulle och lägg köttbiten däremellan.
Det intressanta är att dena i högsta grad imperialistmat inte bara är identisk med hamburgaren i utseende och tillagning (vinägern och peschanötterna är väl ungefär enda skillnaden). Den åts på samma sätt: som snabbmat. Man knatade helt enkelt in i en butik, betalade ett par slantar och fick en... tja, låt oss kalla det för vad det är: en hamburgare i handen, som man sedan gick iväg med och åt medan man gick.
Men visst! Ner med imperialisterna! Ner med imperialistmaten! Krossa kejsaren! Krossa pax romanum!
...eh, är det USA ni skäller på?