Nekromanti En studie i skräck

Micke H

Veteran
Joined
7 Oct 2000
Messages
132
Location
Uddevalla
Re: Vidare spekulerande...

Men jag tror fortfarande att det behövs pauser i skräckrollspelandet; kanske inte nödvändigtvis i form av byte av genre och spel ("äh, vaffan - nu tar vi å lirar lite DoD"), utan kanske ännu bättre, i form av ett stilbyte i själva kampanjen - ett lugnare tempo för att utveckla relationerna mellan spelarna och deras omgivning.

Vår spelgrupp brukar ofta tagga ner lite på tempot precis som du beskriver. Vi brukar kalla det för 'civilliv' /images/icons/wink.gif. Ofta är det (mycket beroende på vilket humör man är på) t o m roligare än äventyrande, för att man utvecklar rollpersonen, lär känna SLP och bara myser av att vara en annan människa. Ibland när vi har ont om tid så nöjer vi oss med lite 'civilliv' och rollspelar t ex en fest hemma hos en av rollpersonerna, istället för att sparka igång ett äventyr som vi ändå kommer att bli tvungna att avbryta.

Vissa äventyr minns man mest pga denna typ av spelande - tänker främst på ett Kult-äventyr som utspelade sig i Belfast där rollpersonerna lärde känna ett gäng irländska punkare. Själva intrigen och äventyret var rätt lamt, men just de där punkarna livade upp alltihopa och rollpersonerna spenderade rätt mycket tid tillsammans med dom.

Vi har försökt detta i andra spel än Kult, men det funkar inte riktigt lika bra... det är mycket enklare med en spelmiljö som liknar verkligheten...

/Micke
<a href="http://www.noctum.da.ru">http://www.noctum.da.ru</a> <a href="http://www.noctum.da.ru">
</a>
 

Seraphim

Warrior
Joined
1 Sep 2001
Messages
271
Location
Norrut.
Mer spekulerande.. Böcker, rollspel och skräck.

"Vår spelgrupp brukar ofta tagga ner lite på tempot precis som du beskriver. Vi brukar kalla det för 'civilliv'"
+
"roligare än äventyrande, för att man utvecklar rollpersonen, lär känna SLP och bara myser av att vara en annan människa."

Låter som en intressant vinkling, som helt osökt för mig in på de litterära kopplingar jag ser inom rollspel att göra. Just nu roar jag mig (/images/icons/tongue.gif) med att läsa lite litteraturhistoria, i vilken man faktiskt kan se en intressant trend när det gäller just 'hjältar' (vilket de flesta rollpersoner brukar vara): riktigt usla, smutsiga och skumma typer lämpar sig alldeles utmärkt som hjältematerial, snarare än de ofelbara övermänniskorna som porträtteras i andra böcker; just för att de "bara är människor"; inte ofelbara, inte helt goda, men ändå känner men sympati för dem. Hjältar inom skräckböcker tenderar dessutom ofta att ha en eller annan defekt, just för att göra dem mänskliga.
Så varför inte försöka dra lite lärdom av det här med böcker? Är det något som det är värt att skapa en ny debatt om?

- §eraphim.
Å vad tusan gör du uppe så här sent? /images/icons/wink.gif
 

Micke H

Veteran
Joined
7 Oct 2000
Messages
132
Location
Uddevalla
Re: Mer spekulerande.. Böcker, rollspel och skräck.

just för att de "bara är människor"; inte ofelbara, inte helt goda, men ändå känner men sympati för dem. Hjältar inom skräckböcker tenderar dessutom ofta att ha en eller annan defekt, just för att göra dem mänskliga.
Så varför inte försöka dra lite lärdom av det här med böcker?


Rollspel, speciellt inom skräckgenren, brukar ju vara fyllda till bredden med 'anti-hjältar'... (håller med om att rollpersoner som är lite 'dirty' är mkt roligare att spela (inga skumma assiociationer här tack /images/icons/wink.gif) än ofelbara. Antar faktiskt att de flesta rollspelare, förutom kobolderna, tycker det), de som däremot borde lära sig är Hollywood-filmskaparna... jag kan inte förstå att amerikanerna, och vi svenskar, sväljer samma smörja år efter år... tänker bara på Pearl Harbour - bhleeeeeeuuuuaaaauuurgh* /images/icons/tongue.gif

/Micke
<a href="http://www.noctum.da.ru">http://www.noctum.da.ru</a> <a href="http://www.noctum.da.ru">
</a>
 

Seraphim

Warrior
Joined
1 Sep 2001
Messages
271
Location
Norrut.
Vilket är ett av skälen... [ANT]

...till att jag skulle föredra att göra paralleller mellan böcker och rollspel, snarare än filmer och rollspel.

ANT=AlmostNoText

- §eraphim.
 

Nemesis_UBBT

Warrior
Joined
17 Sep 2001
Messages
207
Location
Falköping
Vad är det för fel på Napoleon?!?!?!

Snart blir det nog en debatt om mina "mindre seriösa" inlägg...

Skämt åsido så gillar jag att skriva, men jag är nästan nybörjare så jag har inte så mycket seriöst att säga (förutom napoleon då). Jag kastar inte elefanter i porslinhus. Jag kastar spaghettihögar. Så det så.

Förresten, vad är det för fel med Napoleon!?!?!?! Nu blir jag arg...
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Mer spekulerande.. Böcker, rollspel och skräck.

"jag kan inte förstå att amerikanerna, och vi svenskar, sväljer samma smörja år efter år..."

Nå, nu gör Hollywood inte enbart äckelhjältar på duken. Ibland dyker det upp lysande och läbbigt rollspelsaktiga undantag - som till exempel Deckard i Blade Runner eller den namnlöse i Desperado.

Fast iofs, förmodligen beror det på att Ridley Scott är engelsman och Robert Rodrigo är spanjor.

- Krille

"Shout with glee and jump with joy;
I was here before Kilroy"
 

Micke H

Veteran
Joined
7 Oct 2000
Messages
132
Location
Uddevalla
Re: Mer spekulerande.. [OT]

Nå, nu gör Hollywood inte enbart äckelhjältar på duken
+
Fast iofs, förmodligen beror det på att Ridley Scott är engelsman och Robert Rodrigo är spanjor.

Nä, det är klart... men jag blev överväldigad av minnet av Pearl Harbor (fast i mitt fall fick den kanske inte en rättvis jämföring - jag såg den på Slovakiens bästa biograf - vilket inte säger mycket - subbad på slovakiska och med kasst ljud. Och det var ju lite svårt att uppfatta vad japanerna menade oxå).
Engelsmän och spanjorer i all ära, det _finns_ ju faktiskt några bra amerikanska regissörer (t ex FF Coppola)... även om de döljs av de som är lite väl överskattade (som Spielberg).

Och sen är det ju skillnad på smörja och smörja... den underbara smörjan som kommer från Hong Kong och resten av Asien får mig att falla på knä /images/icons/wink.gif... Drunken Master, Iron Monkey, Twin Warriors, Armour of God, The Shaolin Temple m.m, åhh vilka mästerverk /images/icons/crazy.gif...

/Micke
<a href="http://www.noctum.da.ru">http://www.noctum.da.ru</a> <a href="http://www.noctum.da.ru">
</a>
 

DarkMystic

Swordsman
Joined
15 Jan 2004
Messages
527
Location
Göteborg
Om spelarna hetsar upp en pöbel som marscherar mot den galna vetenskapsmannens laboratorium, då är det läbbigare att finna att laboratoriet står tomt när man kommer fram, än att det väntar tre monster framför dörren som spelarna skall slåss mot, i tur och ordning...
Själv hade jag blivit förbannad när man har lagt energi på fixa en pöbel och bett alla å dra åt helvete :gremmad:. Fast annars var allt annat så rätt. :gremgrin:

/DarkMystic säger: All hail Rising king of the nerds!
 
Top