En fråga till om Kosmotropi - De mörka nebulosorna

Toman

Warrior
Joined
10 Jun 2011
Messages
254
Location
Bohuslän
Skulle man kunna få ett litet förtydligande om effekten av vad Mörk nebulosa från Razalgenar gör?
Det står "...orsakar först Vildsint anfall (1T6 rundor), och därefter Eterskada mot individer som drabbats av detta och utsiktslöst försöker angripa den."
Vad är vildsint anfall? (Skadetyp, träffar kroppsdel eller hela)
Jag tolkar det som att den gör anfall (Vildsint, som sagt vad är det?) i 1T6 rundor med ett fast värde på 12, efter dessa rundor så gör den 3t6 i eterskada på alla inom Omfånget?
Är det korrekt uppfattat att det enda sättet att bekämpa de mörka nebulosorna är genom att riva upp hela väven med förvränga (och drabbas av dissipation) eller banka på magikern (endast om varaktighet konc.)?
 

Kaigon

Helmgast
Joined
14 Mar 2001
Messages
725
Location
Göteborg
Vildsint anfall är en mental efterverkning som beskrivs i Grundboken på sida 210.

Nebulosan orsakar eterskada på alla mål som redan påverkas av Vildsint anfall. När Vildsint anfall "går över" efter 1T6 rundor drabbas man alltså igen nästföljande runda och tar då inte eterskada.

Det stämmer att man inte kan besegra nebulosor med "normala" medel som fysiskt våld eller liknande. Det beror på nebulosor mer fungerar som ett eldhav än som en levande varelse. Ett eldhav som skapats med en bevärjelse går ju inte heller att besegra med några normala medel.
 

Toman

Warrior
Joined
10 Jun 2011
Messages
254
Location
Bohuslän
Ah! Visste att det fanns en sån efterverkning...men kopplade inte. Makes much more sense nu. Eller kanske inte helt. Är det först när man träffats av anfallet (Försvar Självkontroll mot 12) som den mentala efterverkningen Vildsint anfall träder in? Är samtliga Eterskador (om 3t6) försvarbara (med Förvränga eller Undvika mot 12).

Är det inte oftast bättre att direkt försöka upplösa hela besvärjelsen med förvränga om man nu besitter den färdigheten än att riskera få en massa eterskada?

Orkar du med ett exempel så vore det super!
 

Kaigon

Helmgast
Joined
14 Mar 2001
Messages
725
Location
Göteborg
Javisst.
 • Nebulosan påverkar endast om man befinner sig inom dess omfång.
 • Under mystikfasen kommer den att försöka anfalla alla i omfånget. Man kan försöka komma undan genom att lämna omfånget helt och hållet. Det är därför som nebulosan har turodning (också för att hinna påverka varelser innan de kan försöka Förvränga).
 • Första gången du blir anfallen av nebulosan kommer du troligen inte att vara påverkad av Vildsint anfall (men teoretiskt möjligt av ett Skräckslag som kan uppstå då nebulosan är ganska otrevlig). Du kan då försöka undkomma dess anfall genom att klara ett svårighetsslag. I detta slag kan du använda Förvränga, Undvika eller Självkontroll.
  • Om du lyckas undgår du helt nebulosans anfall. Om du valde att agera under mystikfasen men hamnade efter nebulosan i turordning kan du nu exempelvis försöka Förvränga den eller försöka lämna omfånget.
  • Om du misslyckades drabbas du av neblosans anfall. Om det är första gången drabbas du troligen av Vildsint anfall under 1T6 rundor. Du kommer då tvingas till att anfalla nebulosan (=verkningslöst, dvs egentligen bara tappa din handling mer eller mindre). Beskrivningen av Vildsint anfall antyder att detta sker i närstrid och att böner inte får användas (vilket i detta fall bör tolkas som samtliga mystiska huvudhandlingar, även Förvränga och magi).
 • Nästa runda kommer nebulosan anfalla igen. Samma svårighet gäller men du kan endast klara slaget med Förvränga eller Undvika (Vildsint anfall hindrar dig inte från att försvara dig, varken fysiskt eller mystiskt).
  • Om du lyckas klarar du dig från ytterligare skador. Med lite tur (eller med hjälp från andra) kan man klara sig så länge att Vildsint anfall hinner löpa ut så att man kan agera som normalt igen.
  • Om du misslyckas drabbas du av Eterskadan. Om du klarat dig så länge i nebulosan att Vildsint anfall löpt ut kommer du istället drabbas av en ny Vildsint anfall i 1T6 rundor (i denna situation får man även återigen försvara sig med Självkontroll). Du tar i sådana fall ingen Eterskada.
Kort och gott kan nebulosan vara superfarlig om du fastnar i den och drabbas av Vildsint anfall. Om du lyckas ta dig därifrån eller har vänner som kan hjälpa till att Förvränga den är situationen mycket mer hanterbar.
 
Top