Nekromanti Dyra vapen

Backiz

Veteran
Joined
8 Sep 2002
Messages
19
Location
Dala-Järna i vansbro kommun som ligger i Dalarna
Häromdan satt jag och spellede eon och en av spelarna skulle köpa ett svärd och först då lade jag märke till en sak, vapnen kostar ju för f*n en fömögenhet, ett slagsvärd för 1800 silver. Jag förstår att vapen är dyrt men inte så där dyra,
hur mycket kostar det att göra ett svärd egentligen?

/Backiz
 
Joined
1 Oct 2002
Messages
926
Location
Lund, Skåne
Den här frågan har varit uppe tidigare. Krille brukar svara på den. Tyvärr kommer jag inte riktigt ihåg vad han brukar skriva... Men i alla fall: Svärd är inte för vem som helst! Det är ofta bara adeln som har råd med svärd till sina riddare; de sämre krigarna brukar få nöja sig med sämre vapen. Jag är tyvärr inte så insatt i ämnet så jag kan inte säga mer.

Mvh Victor Palm

I'll be back
 

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
En grej man nog bör tänka på är att ett svärd kan vara så mycket. Idag kan man köpa ett formstansat souvenirsvärd i äkta plåt för några hundringar. Man kan också lägga många tiotals tusen på en rekonstruktion gjord av den bästa svärdssmeden enligt all konstens regler.

Sådan variation finns nog i mundana också. Man kan beställa ett nytt fint och blankt svärd som är gjort för just dig av en erkänd svärdssmed och det kommer antagligen vara dyrare än priset i boken. Man kan också nöja sig med det svärd farfar hittade på vinden och som den lokale smeden slipat upp hjälpligt. Det är troligtvis nästan gratis. :gremsmile:
 
Joined
29 Nov 2001
Messages
1,337
Location
Göteborg
Re: Ungefär såhär

1800 silver.... jo, en del pengar är det, men efter lite äventyrande brukar det inte vara något probem....
Däremot 15000 för ett dekorerat Cirecald, där snackar vi dyrt svärd....
 

Master Pelle

Warrior
Joined
3 Jul 2001
Messages
216
Location
Skogås
Ungefär så här mycket

Hur mycket det kosta att göra ett slagsvärd, ett slagsvärd behövs ungefär 1,8 kg av järn som kosta ca 90 silvermynt men ochså behövs det träkol att kunna smeda slagsvärden. Ett säck med träkol (ca 20 kg) kosta ca 15 silvermynt.

Det kosta total ungefär 105 silvermynt att göra en slagsvärden men det tar tid att göra den. Det tar 1-2 dagar att göra ett normal svärd men om man ska göra svärden mycked hyfsad skulled det tar ännu flera dagar eller veckor begrund av de måste ta mera tid på sig så att de inte råkat försämra det eller värsta fall förstöra den som inte kan användas.
 

P|uT0NiUm

Swashbuckler
Joined
19 May 2000
Messages
2,145
Location
Inaktiv
Re: Ungefär så här mycket

Okej, om vi utgår ifrån att det kostar 105 silvermynt att göra ett slagsvärd, och att man gör ett "normalt" slagsvärd som man säljer för 1050 silver - lågprisslagsvärd /images/icons/wink.gif - så har man en TB1 på 945 silvermynt (90 %).

Om vi sedan antar att en smed får sälja ett slagsvärd i månaden så har han tjänat ungefär 1050 - 105 = 945 - kostnader för att leva ett drägligt liv 90 silver = 855 silver - kostnader för fru och barn runt 150 silver = 705 silver · 12 = 8'460 per månad.

Och då har vi bara räknat på ett slagsvärd i månaden. Om vi lägger på cirka 20 % så kanske det blir smedens totalt årsinkomst, alltså 10'152 silver.

Om smeden jobbar i 20 år tjänar han alltså 203'040 silver. Det är tillräckligt för att en simpel bonde ska kunna leva på det i (203'040 silver / 30 silver per månad / 12 månader per år) 564 år.

Han har dock bara råd att köpa 2707 spadar (75 silver styck har jag för mig), och få 15 silver över.

Om han skulle ta fullpris för slagsvärden blir det 301'200 för bara slagsvärden20 år. Om vi räknar på att han säljer annat också så är vi uppe i runt 361'440 silver. Och då har han råd att försörja en simpel bonde i 1'004 år, eller köpa 4'819 spadar och få 15 silver över.

Summan han hade tjänat för fullprisslagsvärd på 20 år motsvarar förresten 686736 gram silver, eller lite mer än 686 kilo silver.

På tal om spadar, så säger vi att en bonde tjänar runt 35 silver i månaden. Han har en fru, och hon tjänar också lika mycket. En spade kostar 75 silver. Vi har inte räknat med vad det kostar att ha barn ännu, och det ska vi inte heller. Det tar ändå 7,5 månader att få råd med en spade.

Dessutom så väger ett stridssvärd 1,2 kilo. 1'000 silvermynt väger 1,9 kilo. Lite översiktligt får man betala nästan två kilo silver för ett kilo svärd. Alltså är silver inte mycket värt i Mundana.

Jag kan ju ha fel, men jag tycker att svärd och spadar (och mycket annat) är lite för dyrt. /images/icons/wink.gif
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Ungefär så här mycket

"Jag kan ju ha fel, men jag tycker att svärd och spadar (och mycket annat) är lite för dyrt."

Jopp. Du har glömt en kasse med mellanhänder, en kasse med tillverkningskostnader och själva processen att tillverka svärd. Slutligen tänker du marknadsekonomiskt, vilket Mundana inte är.

Visserligen hjälper inte det så mycket - Mundanas prislistor är rätt knas. Jag använder Västmarks istället.
 

P|uT0NiUm

Swashbuckler
Joined
19 May 2000
Messages
2,145
Location
Inaktiv
Re: Ungefär så här mycket

..."och själva processen att tillverka svärd."

Jag har inte läst den ännu... men jag ska ta mig tid att göra det snart. När jag har klarat "At The Gates" i Hitman 2 alltså, så om du säger hur man gör så läser jag igenom den snabbare /images/icons/wink.gif. (jag kan inte finna inre frid och göra något annat ordentligt förrän jag har fått beteckningen "Silent Assasin" på den)

"Jag använder Västmarks istället."

Jo, det tänkte jag också göra, men jag upptäckte när jag läste igenom Västmarks prislistor (snygga illustrationer, förresten, du borde teckna till Eon), att det inte fanns särskilt mycket alls där. Det som fanns var bra, men man får inget riktigt helhetsperspektiv på det hela.

Men de är ju bättre än Eons /images/icons/smile.gif, fast jag fortsätter ändå på Eons (tills den där snubben har bestämt sig för att publicera sina omgjorda prislistor - har återigen glömt vem "snubben" är, men det är en snubbe i alla fall) eftersom att de "täcker allt".
 

Jokimmolator

Veteran
Joined
15 Feb 2002
Messages
116
Location
Skellefteå
En risk med dyra vapen...

... är att om man i egenskap av SL (vilket jag har gjort någon gång) låter ett gäng rövare anfalla Rollpersonerna. Jag lät dem ha slagsvärd (som ju är hyfsat bra, RP måste ju få lite motstånd), men när rövarna väl var klubb så låg det ju vapen för en väldans massa pengar där (1000 silver för slagsvärd * 5 + ett lätt armborst à 2400 silver tror jag)... Risken är alltså att ett RP-gäng inte behöver annan belöning för ett uppdrag än pengarna från vapnen! Det gäller att se sig för, och ge rövarna yxor istället (som är klart mycket billigare).... Eller ska man helt enkelt skylla på att vapnen är dåliga kanske?
 

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Re: En risk med dyra vapen...

Rövare har inte slagsvärd. Skulle de ändå ha det så behöver de inte vara rövare eftersom de uppenbarligen har en hel del pengar.

Så man får göra som du säger senare, utrusta dem med yxor. Även påkar, spjut och enklare bågar är vanliga bland rövare fast samtliga vapen håller mest troligt en ganska dålig kvalité. Kort och gott: Man tjänar inte så mycket av att sälja prylar man plundrat från en rövares lik.
 
Joined
29 Nov 2001
Messages
1,337
Location
Göteborg
Re: En risk med dyra vapen...

Om man nu skulle övervinna en välutrustad fiende (det där lät lite fel...), och sedan vill sälja vapnen, låt då RPrna dina träffa en riktigt hal handelsman ('Men ser ni reporna här, ajaj, och det här och det där, uff, det blir dyrt att reparera....')
 

Belgarth

Swordsman
Joined
7 Jun 2001
Messages
401
Location
Borås
tycker du det är dyrt?/images/icons/mad.gif

titta då på det alviska stor svärde Lyfali 8000 sunuvai=16000 silver
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Jag kan köpa att ett lyfalisvärd kostar multum - det tillverkas trots allt genom skumma alkemiska processer och så. Att ett vanligt svärd kostar mer än en häst är lite mer svårsmält.
 

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
Re: Ungefär så här mycket

Jag kan ju ha fel, men jag tycker att svärd och spadar (och mycket annat) är lite för dyrt.

En tolkning är ju att prislistan gäller just för "äventyrare"; folk som inte är från trakten och verkar rika. Klart att smeden då tar 75 silver för spaden trots att han skulle gett den till grannen för en säck rovor... /images/icons/grin.gif
 

DarkRaven_UBBT

Veteran
Joined
9 Sep 2002
Messages
123
Location
tredje klotet från solen
Re: Ungefär så här mycket

håller med vindhand där, lokala folket får nog grejjerna MYCKET billigare

O lyfali svärdets pris har jag för mig är för människor (hela listan är vad människor betalar har jag läst nånstans)
så det blir billigare för en alv
 
Joined
29 Nov 2001
Messages
1,337
Location
Göteborg
Re: Ungefär så här mycket

Nope Raven, det är priset för alver. Människor får det för det dubbla eller så... (jag betalade en gång fyrdubbelt pris för att få ha ett par Mûhadinsablar förresten)
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
3,015
Location
Umeå
Re: Ungefär så här mycket

Det vete tusan om man verkligen kan räkna på det viset.
En (1) säck med vedkol räcker knappast till att ens få upp härden i rätt temperatur, och att elda intensivt i flera dagar skulle kräva mängder. Dock tror jag inte att smeden pröjsar fullt för träkol eftersom han är en ganska stor konsument.

Dessutom får man räkna med att det inte är gratis att överhuvudtaget driva en smedja: verktyg går åt, smedjan måste ju ha byggts nån gång (dvs. en tidigare investering som ska löna sig), lärlingar o dyl som ska ha mat, samt naturligtvis smedmästaren själv som ska kunna leva.

Slutligen så får man tänka på att smida vapen inte är lätt. Det är lätt att göra nått som ser ut som ett svärd (gjuta om inte annat :gremsmile: Men ska man kunna använda; parera och hugga med vapnet, så gäller det att det inte har gått fel i konstruktionen. Det är ju inte riktigt så att man kan trava iväg till bysmeden och be honom göra ett svärd. Alltså så kan vapensmederna ha höga priser eftersom deras arbeten är eftertraktade och sällsynta.

Slutligen så är det ju faktiskt ett sprillans svärd man får ut av smeden. Kanske inte någonting som varje äventyrare bär omkring på. Förmodligen så skulle marknaden med begagnade vapen vara den som RP snarare kommer i kontakt med, om de har dåligt med pröjs.

- Zire
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Den har också relativt lågt STY-krav, så man kan använda den i en hand om man är lite biffig. Dessutom är inte SI 4/4 något man skojar bort...
 
Top