Nekromanti DoD6 Expert

DunkLspiel

Veteran
Joined
30 Jun 2001
Messages
83
RM funderar visst på detta, om det finns intresse och efterfrågan, vilket jag tycker är en mycket bra idé. Lite mer och fylligare regler skulle man väl inte säga nej till?!

Därför borde väl alla ge sin röst redan nu för att de genast skall börja arbeta med detta så att DoD kan bli ett större och tuffare spel.

Ja, strunt samma! Jag vill ha Expert-regler i alla fall!
Då var det sagt.

---
 

jonix

Warrior
Joined
23 Jan 2001
Messages
283
Location
kalmar
Lite mer och fylligare regler skulle man väl inte säga nej till?!

Jag tycker att det är väldigt synd att RM skall lägga ned energi på att modifiera DoD6 och ge ut i bokform. Vad är det man vill uppnå?

Vad är det man kan ändra på utan att få göra om alla moduler som kommer släppas? Skall nya versioner utav moduler och äventyr komma bara för det? vad kan RM komma med som inte redan "Experterna" inte redan kör med (om de nu kör DoD6 över huvudet taget)?

Försöker man få folk som spelat rollspel i många är att gå över till DoD6 bara för att det är mer avancerade regler?

Vi gör ett tänkt exempel;

Nisse har spelat rollspel i många år och massor utav olika sorters rollspel. En dag ser han DoD6 i affären och tänker att det borde han testa. Som sagt Nisse testar DoD6 och finner att det är faktiskt väldigt roligt. Han spelar lite till och finner diverse lustigheter i spelet, dessutom har Nisse spelat så många rollspel i sina dagar att vissa regler i vissa rollspel är riktigt bra och därför modifierar han DoD6 så att lustigheterna försvinner och så att spelet passar honom och hans spelgrupp. Nisse är ju en sådan rollspelare som har fattat att det finns för och nackdelar med alla rollspel och att man är tvungen att modifiera lite så att det passa just honom.

Nisse kommer till affären igen och ser att där står en bok som heter DoD6 Expert, oj tänkte han, en ny version utav samma spel!? Han tittar i den och finner att det är samma spel men med vissa regelförändringar. Nisse slår igen boken och går hem och spelar sitt DoD6 istället. För varför skall han vilja ha en modifierad verision utav ett spel som han dessutom redan har och som han redan har modifierat efter sina erfarenheter och tycken?

Nisses bror Kalle däremot har aldrig brytt sig om DoD6, han har oxå spelat rollspel i många år, och har spelat minst lika många rollspel som Nisse. Varför han inte är intresserad utav DoD6 beror på att han är nöjd med det fanatsyspelet som han redan har. Han har haft kul med det spelet i hundra år så varför skulle han inte ha kul med det i hundra år till?

Men så en dag så står där en ny version utav DoD6 där i hyllan. Det är DoD6 Expert. Kalle tar upp spelet och tittar i det, Kalle finner att det är samma spel men med modiferade regler. Kalle slår igen boken igen eftersom han inte är intresserad utav DoD6 och går hem och spelar sitt andra fanatsyspel istället.

Om vi nu skruvar tillbaka tiden lite och ställer Kalle i affären framför DoD6 böckerna igen. Och vi säger att Kalle blir lite intresserad utav DoD6, varför skulle han nu köpa expertversionen OM han nu skulle köpa DoD6? Han kan ju lika väl köpa grundreglerna och lägga till de moment som han saknar och vill ändra på.



Om vi lämnar Kalle och Nisse och deras rollspelande och koncentrerar oss på de gamla versionerna utav DoD. Då har vi den gamle grundregelboken med sina T100 och 20 färdigheter. Sedan plockar vi fram Expertboken och ser att T100 blivit en T20 och femtioelva färdigheter lagts till och det har faktiskt tillkommit kroppsdelar i striderna.

Nå, är det det vi vill se? en miljon färdigheter, böner vapen, magier? Vi vill se ännu mer avancerade kroppsdelsindelning? Kanske byta T20:an mot någon annan tärning?
Vad av detta kan man inte göra själv vid behov?


Nä, jag är mycket mer intresserad utav att se DoD6.1 eller DoD6.2 där alla sakfel är rättade, där magierna är balanserade, där stavfel, grammatikfel är borta och där oklarheter försvunnit. Där fler tips och hjälp finns till spelarna och spelledarna.

Alla regelvarianter hör hemma på ett ställe och det stället är detta och inte i spelaffärshyllorna!
 

Punger

Hero
Joined
9 Nov 2000
Messages
1,413
Location
Ekshärad, Värmland men bor numera i Norrköping.
Delad mening

Jag skulle vilja säga att min mening är likt baken... Delad!

Visst vore det väl kanske kul med en Expert variant av vårt älskade DoD6. Men jag skulle mycket hellre vilja ha information om Trudvagn och allt vad det kan innehålla. Raser, tradiotioner, religioner, myter, årstider och allt annat nuyyitg och onyttigt, som man förvisso, likt reglerna, kan fixa till själv. Det skulle göra mig mycker gladare än en expertvariant. Vi har det nämligen så att när vi vill ha realism och massa härliga regler så spelar vi Eon, det är en sorts spelande. Men när vi kör DoD6 så är det känslan som är det viktigaste (även om känslan är av hög klass i Eon också). Man liksom flyter fram i en härlig ström.

Kortfattat: Jag vill hellre ha information av diverse slag än mera regler. Reglerna fixar jag hyfsat själv, jag har det svårare men faktan. Min åsikt ligger med andra ord närmare Jonix än din (DunkLspiel). Men jag kapar absolut inte idén om expert för det... den är bara inte SÅ viktig för mig.

Men det är ju också min mening.
 

Zizop

Swordsman
Joined
20 Aug 2001
Messages
475
Location
Malmö
Jag vill har mera bakgrundsinformation till Trudvang - regler hittar jag på själv - eller löser på något annat sätt.
 

Baldyr

Hero
Joined
19 May 2000
Messages
1,188
Location
Eskilstuna
Jag tänkte tillägga ett par saker. Nedanstående är dock endast spekulation från min sida och absolut ingen officiell information från RiotMinds.

För det första så har jag fått intrycket att eventuella Expert-regler är ett tillägg till DoD6 och inte en ny regelversion. Istället för en ny uppsättning regler så skulle Expert-reglerna istället kunna vara av typen "regelvarianter" (exempelvis för rollfigursgenerering) och regelexpansioner (exempelvis för fältslag).

Vidare skulle jag gissa att Expert-reglerna utkommer i en spelarbok och en spelledarbok, även detta inte har bekräftats av RiotMinds. I så fall antar jag att det blir högst frivilligt att införskaffa den ena eller bägge böckerna. (Spelarboken behövs om man vill ha alternativa regler för att skapa rollfigurer, liksom fler färdigheter, besvärjelser och böner. Spelledarboken skulle kunna innehålla "kampanjregler" såsom fältslags- och läntagarregler, liksom riktlinjer för kampanjer med rollfigurer på Legend-nivå.) Expert-expansionerna riktar sig helt enkelt till den som känner ett behov av fler regler - inte någonting som alla tvingas uppdatera till.

Jag tror alltså inte att en dylik regelexpansion nödvändigtvis behöver innebära att tidigare utgivet material (inkl spelledarskärm, monsterbok och äventyr) blir oanvändbara. (Nivån på färdigheter och grundegenskaper lär fortfarande vara 1-20.) Däremot är det tänkbart att nya Expert-rollformulär utkommer, digitalt eller i tryck. (Eventuellt i form av ett tilläggsformulär som kan användas tillsammans med det befintliga tryckta formuläret.)

Slutligen kan det tänkas att Expert-reglerna rättar till eventuella brister, inkonsekvenser eller rena fel i grundregelboken, såvida inte RiotMinds hinner ge ut en reviderad utgåva av grundreglerna innan dess.

Nåja, det vara lite spekulation och idéer från min sida. Vad tror ni andra? (Jag tror inte att RiotMinds är så pigga på att gå ut med någon ytterligare information minst ett år i förväg, så fältet är öppet för spekulation.)

/Baldyr
 

Hasse

Hero
Joined
13 Jan 2001
Messages
1,684
Location
Göteborg
"Nä, jag är mycket mer intresserad utav att se DoD6.1 eller DoD6.2 där alla sakfel är rättade, där magierna är balanserade, där stavfel, grammatikfel är borta och där oklarheter försvunnit. Där fler tips och hjälp finns till spelarna och spelledarna."

Jag både håller med och inte med dig. Vad jag håller med dig om är att jag hoppas att Riotminds lägger ner större energi på att rätta till stavfel m.m. och obalanserade regler än nya expertregler så att man får en grundregelbok med en enkel, stabil, välbalanserad och vältrimmad regelmotor i.

Ett kapitel för nybörjare där man rent konkret går igenom hur man spelar och skapar egna äventyr är något jag hoppas kommer i framtida upplagor detta trotts att jag själv inte är nybörjare men vill man få in nytt blod i hobbyn så måste det vara enkelt att börja, därav anledningen till att jag vill se ett sådant kapitel. Ett kort och enkelt introduktions äventyr med färdiga RP till borde finnas med i regelboken så att man snabbt kan komma igång och se om man fattat reglerna rätt. Detta äventyr kan sedan vara det som man man utgår ifrån då man förklarar hur SL skapar ett äventyr samt hur man spelar rollspel. Det blir då enkelt för nybörjare att ta till sig exemplen om de sedan känner igen sig i sitt första äventyr.

Jag ser även, som du redan är inne på, att kapitlet om tips till spelare och spelledare utökas och även innehåller lite mer information om hur man håller igång en längre kampanj och att denna information mer är inriktad till dem som spelat ett tag så att det finns något som båda nya och gamla kan ha nytta av.

"Nå, är det det vi vill se? en miljon färdigheter, böner vapen, magier? Vi vill se ännu mer avancerade kroppsdelsindelning? Kanske byta T20:an mot någon annan tärning?
Vad av detta kan man inte göra själv vid behov?"


Man kan iofs göra det mesta själv men det är bra mycket enklare och bekvämare att låta någon annan göra jobbet.<img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>

Så det är där jag inte håller med dig så att säga då jag inte har något emot expertböcker dock är detta under förutsättningen att man inte ängar sig åt att rätt fel i grundregelrna i dessa böcker, sådana ändringar skall göra direkt i grundreglerna, imho. Annars tror jag det är bra att det kommer ut tilläggsböcker med fler regler för dem som vill ha det men som inte vill eller har tid att göra dessa själv.

Det jag gärna ser i DoD6Expert är att man har fler färdigheter för dem som önskar, men helst ser jag en mer grundläggande beskrivning av de olika färdigheterna då de utgör en av grundpelarna i regelmotorn.

En annan "sak" som kan rymmas inom DoD6E är regler för äventyrande på legend och uppåt. För jag kan tänka mig att det kommer finns RP som blivit legender långt innan de vill gå pension så att säga. För att spela på dessa YN så behövs det ytterligare lite regler då t.ex. magier inte är anpassade för högre YN än legend. Skall RP få lika mycket SK och KP höjning vid höga YN? etc. är sådan som man kan ta med i expertreglerna.

Annars ser jag gärna att Riotminds lägger lite extra krut på material till Trudvang. Böcker till Trudvang som jag gärna ser, förutom de som är på g, är en ren religionsbok, en ren magibok, en bok för varje ras. Det skulle dock vara trevlig om det ena inte utslöt det andra dvs att Riotminds har kapacitet att utveckla på DoD6E samtidigt som de producerar nytt material till Trudvang.
 

DunkLspiel

Veteran
Joined
30 Jun 2001
Messages
83
Re: Delad mening

Det jag menar egentligen, lite kortfattad, är något i stil med de gamla expertreglerna till DoD. D.v.s inte bara regelsiffror som visar hur man slår på saker och kastar magi, utan även lite smått om politik, skatter, tullar, hur mycket en häst käkar och allt vad det finns.

Självklart skall reglerna fixas och donas så man slipper en errata som tar två minuter att skrolla och 'hotta upp' dessa en aning.
Visst, det är inga problem att göra allt det här själv (inga större i alla fall) men det skulle kännas fint, speciellt för mig som inte vågat börja spela det än. Skulle inte banga på en fräsch och korrekt regelbok med en massa moduler och tillbehör när det är dags. Tills dess kan jag vänta.
Go'natt

----
 
Joined
26 Apr 2001
Messages
1,512
Location
Stockholm
Där har du fel!

Jag ser riktigt fram emot expert......och faktum att DoD1-3 expert var en av de best sålda boxarna(tom supplementen) talar för att det kan vara en mycket vettig satsning......Jag vet att jag personligen skulle börja spela DoD6 om expert kommer ut.......vilket jag inte gör just nu då jag känner att regelsystemet är lite väl avskalat.......
 

luthor huss

Veteran
Joined
17 Feb 2001
Messages
30
Location
Stockholm
jag tycker att Riotminds borde släppa en expert upplaga av Dod6. <img src="/images/icons/laugh.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Legioth

Swordsman
Joined
26 Apr 2001
Messages
666
Location
Esbo, Finland
Det gör väl egentligen alla, frågan är om Expert eller olika böcker som beskriver världen skall prioriteras högre.
 

Antraxe

Veteran
Joined
30 Sep 2001
Messages
101
Location
Umeå
Jag hade trott att dod expert var en speciell dod utgåva eller nåt men det verkar visst inte stämma . Exakt vad är det?
 

Punger

Hero
Joined
9 Nov 2000
Messages
1,413
Location
Ekshärad, Värmland men bor numera i Norrköping.
Så här eller?

Det vi vill med expert (om/när det nu kommer) är mer av allt. Regler, info och allt annat härligt som vi DoD-spelare aldrig kan få nog av. Är det något i den stilen i förväntar oss? Alltså mer av det som man egentligen inte behöver om man inte vill.

Det känns som om det bara är att vänta och se. Man får ta en sak i taget, och det närmaste är Jorges...<img src="/images/icons/grin.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Jag hade trott att dod expert var en speciell dod utgåva eller nåt men det verkar visst inte stämma . Exakt vad är det?"

En modul med extra regler och tillbehör, som utökar och förbättrar grundreglerna. Det är i alla fall tanken, antar jag.
 
Joined
26 Apr 2001
Messages
1,512
Location
Stockholm
DoD expert var en gammal box som förbättarde grundreglerna förut till version 1-3, det verkar som om RiotMinds har fått för sig att do ska skriva en ny modul som också den heter expert, nämligen DoD6 expert( till skillnad från DoD3 expert) som ska förbättra och bygga på grundreglerna......
 

Hasse

Hero
Joined
13 Jan 2001
Messages
1,684
Location
Göteborg
det är inte meningen att vara otrevlig...

...men DoD expert (EDD) var ett regeltillägg till DoD2. DoD 3 kom ut efter EDD.
 
Top