DoD 6 vs Trudvang?

runequester

Swordsman
Joined
29 Apr 2018
Messages
474
Apologies for writing in English.

Can someone give me a decent breakdown of how DoD 6 compares to Trudvang in play ?

I have casually read through both in the past but have not had a chance to play either and games don't always play as they read.

What are the strengths and flaws of each? For the sake of discussion, I am okay with both heavier and lighter games, so level of crunch isn't specifically a strength or flaw for me.

Is either game dependent on buying supplements or are they pretty playable out of the main book only?

The Trudvang skill trees look like they could get hard to keep track of though. Does it work better in play?

For DoD6, it seems there were more than one version. How do they differ and which is the better to get if I was going to just get one. (as shipping heavy books to the US is expensive)

Thanks in advance.
You can reply in Swedish or English as you prefer.
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,971
Location
Linköping
Jag har inte spelat Trudvang så kan tyvärr inte ge en recension om skillnaden mellan DoD6 och DoDT.

Däremot har jag lite koll på sexan, även om det var ett tag sedan så hoppas jag inte minns alldeles fel nu.
Först kom en grundbok, DoD6, som hade levels (vilket det gnälldes mycket om i de svenska stugorna).
Sedan kom en tilläggsbok vid namnet Expert, DoD6E som fokuserade på rollpersonerna. Nu var det inte levels längre och det var lite omgjort hur det fungerade med att göra flera attacker/pareringar i strid.
Sist kom en Reviderad utgåva som var en slags sammanslagning av de båda tidigare böckerna, DoD6R (den här äger jag, men till skillnad från de tidigare utgåvorna har jag inte spelat den och knappt läst heller).

Expert-versionen är den jag gillade bäst, men den är som jag minns det inte fristående så antingen köper man grundboken+E eller så köper man DoD6R. Gissningsvis är det rätt svårt att få tag på samtliga till rimligt pris.
 

runequester

Swordsman
Joined
29 Apr 2018
Messages
474
I appreciate the run down mate.

So just to make sure I understand right, Expert is only an add-on book and you'd need both 6 and Expert to play that version ?
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,971
Location
Linköping
runequester;n348335 said:
I appreciate the run down mate.

So just to make sure I understand right, Expert is only an add-on book and you'd need both 6 and Expert to play that version ?
Ja, Expert är inte fristående utan en modul som fokuserar på rollpersonen.

DoD6: [url]https://www.svenskarollspel.nu/wikia/Drakar_och_Demoner_(2000)[/URL]
DoD6E: https://www.svenskarollspel.nu/wikia/Drakar_och_Demoner_Expert:_Rollpersonen
DoD6R: [url]https://www.svenskarollspel.nu/wikia/Drakar_och_Demoner_(2003)[/URL]
 

Möller

Hubert Hortlax
Joined
28 Sep 2008
Messages
3,202
DoD6 var Riotminds första spel. Det var mer nån slags standard-fantasy, världen Trudvang fanns inte än. Den växer fram i Jorges Bestarium och DoD6 Expert.

DoD6 Reviderad är en helt ny grundbok. De level-liknande systemen från första DoD6 är borta (de försvann redan i Expert, men nu alltså borta även i grundboken). Reviderad har med spelvärlden Trudvang och är mer anpassad till den - kameler saknas i monster-listan och de yrken man kan välja åt sin rollperson hör hemma i spelvärlden.

Sen kommer DoD6 Expert Magi. Som är en utveckling på supplementet Expert till den gamla utgåvan av regelboken DoD6. Fast den passar litegrann med DoD6R också. Jävligt smart tänk där alltså.

DoD6R är klart bättre än bara DoD6 eller DoD6 med sina supplement. Det är en riktigt snygg bok med en cool spelvärld. Kompletta regler. Iallafall så kompletta som trad-spel 'skulle' vara. Det finns ett spelledarkapitel, några monster etc.

DoD6R mot DoDT så tycker jag att DoDT är en klar förbättring. Mer genomtänkt. DoD6R har hundra färdigheter som ingen använder. DoDT har tio färdigheter som man använder och tusen fördjupningar ('specialiseringar' inom färdigheterna) som ingen använder. Minns en gång då vi kört DoDT ett tag men för nostalgins skull tänkte använda DoD6R igen. Det gick inte. Rollpersonsskapandet var på tok för jobbigt.
 
Top