Nekromanti Djärgmagiker.

Nauseam

Veteran
Joined
27 Dec 2000
Messages
147
Location
De mörka skogarna i Östanled.
Har ett litet problem…

Är i akt att skapa en dvärgisk krigarmagiker… (med betoningen på krigare som kan lite magi) och har slagits av hur kopiöst usla dvärgar måsta vara på magi… De befattar sig endast med elementäraspekterna och dessa kan ju inte göra så kopiöst mycket… lite rena vatten och jordskalv och skärpa, bra att ha är de ju men…

För att då få tillgång till de andvändbara och ibland nödvändiga aspekterna måste man transformera och detta innebär antingen en filamentsförlust eller ökad svårighet på transformeringen… I båda fallen är svårigheten för minst ett slag dubblerad antalet filament man ska förbruka (om du ska använda 3 filament måste du öka svårigheten för transformeringen till OB6T6 eller alstra 6 filament och transformera alla dessa)…

Med detta i bakhuvet (smack) kan man ju undra om det var dvärgarna som ligger bakom Alvernas förbannelse…<P>

Men så hur gör man en bra dvärgmagiker? Någon som gjort en han är nöjd med…? Det är ju inte riktigt deras grej så det är helt klart att de inte är lika bra som andra men lite kan man väll kunna knopa ihop?


~~nauseam~~~~~~~
<A HREF="http://i.am/nauseam" target="_new">http://i.am/nauseam</A>
 

Radin

Veteran
Joined
26 May 2000
Messages
144
Location
Vintergatan - Tellus - Sverige - Skåne - Näsum.
Fem aspekter är det väl?

Jord, eld, vind, vatten samt kaos som binder samman de fyra. Du har ju alla mina moduler utom KV så jag kan inte riktigt kolla det där men mitt minne säger mig att de är tillåtna att alstra de fem ovanstående enligt deras magifilosofi. Att dvärgar är det mest hedersbundna folket på Mundana hindrar nog dem att bryta mot detta (ha,ha serves em right). Det ska stå antingen i Dvärgar eller i Mystik & magi på dvärgmagiker eller magiteorier. Svårigheten för den svåraste transformering kan tyckas hög (Ob6T6) men å andra sidan så blir den inte högre. Man kan även sänka svårigheten genom att slösa lite filament eller kongelat. Ett kongelat av rätt typ med femte magnituden som man låter slösas bort i transformeringen sänker svårigheten till Ob1T6 oavsett hur många filament du transformerar. Fast har man mer än en transformering i besvärjelsen (sällsynt och dumt) så kan det bli jobbigt.

På tal om kongelat. Vi tycker att kongelat är svindyra jämfört med arbetet som läggs ner. Jag hade ett litet labb som rymdes i en kista (mod. -Ob1T6), sakerna som ingår i kistan ryms dock i två sadelväskor vilket jag utnyttjar. Jag har 15 i alkemi och semotropi och behärskar kongelering. Trovärdiga ingredienser för att få semotropi fysiskt bör vara papper (ett ark), bläck (svart) och som det tredje valde jag gåspenna! i brist på annat. Dessa ingredienser var de mest logiska jag kunde hitta. För en tredje magnituds kongelat behövde jag tredubbla ingredienser och priset stannade på den enorma summan av (2+1+2)x3=15 silver.
Med en svårighet på Ob3T6/Ob4T6 mot semotropi/alkemi så klarade jag allt helt själv på 9 timmar. Mitt kongelat kan nu säljas för 3000 silver.
Drar man bort kostnaderna (3000-15=2985) och slår ut vinsten på tiden för tillverkningen (2985/9=331,6) så kommer man fram till att min timlön på 331 silver och 6 koppar skulle få en kung till att bli avundsjuk. Att tillverka en produkt och få 19800% i vinst låter helt sjukt. Denna vinstprocent är naturligtvis samma även vid kongelat av första magnituden. Vid andra tropier kan dock vinsten variera. Men jag tvivlar på att man måste använda drakingredienser vid pyro- och termotropiska kongeleringar, det finns så mycket annat som är billigare och kan förknippas med skolan bl.a svavel.
Även om man använder de tre drakingredienserna som är de dyraste skulle man få en vinst på 250 silver (tror jag) per magnitud. Vilket på 9 timmar ger strax över 50 silver i timlön vilket ändå är högt.

Nå't som skulle hjälpa här är en officiell lista på de ingredienser som krävs för varje kongelering samt säljpris.


Radin
 

Carl Johan Ström

Swordsman
Joined
19 May 2000
Messages
441
Location
Göteborg
Kostnad för att framställa kongelat

Först och främst så lyckas jag inte hitta din prisuppgift på 3000 silver. Tillverkningskostnaden är snarare 1000 silver (se tabell MM-23 sidan 106 i M&M) eftersom kongelering är en tredje magnitudens process.

Sedan kan det ju hända att priserna fluktuerar på olika platser (se sidan 286 i Eon II). Tillgång och efterfrågan kan gör mycket på priset . Sedan måste man tänka på att varje kongelat man sänder ut på "marknaden" i säg ökar tillgången och därför sänker priset på de efterföljande kongelaten.


Utöver detta finns det tre brister i ditt resonemang:

1) Hur ofta misslyckas man? I ditt fall kommer du misslyckas i 16% respektive 40% av fallen. Dette ger en total chans att misslyckas på nästan precis 50%. Alltså tar det dubbelt så lång tid som du anger (dvs 18 timmar) i snitt för varje kongelat.

2) Hur mycket måste alkemisten lägga på i nyanskaffningskostnad för förstörda laboratorier? I ditt fall är det 11,6% att fumla. Om man grovt uppskattar resultaten på tabell MM-11 så behöver man i snitt återanskaffa 50% av labbet vid ett fummel. I ditt fall skulle detta kosta 250 silver (nypriset är 500 silver). Dubbla sedan detta pris eftersom man i snitt måste försöka två gånger per färdig kongelat. Detta ger en kostnad på 500 silver.

3) Preparatpriset är alldeles för lågt. Mer rimligt är kanske 300 silver. Detta pris måste dubblas eftersom processen misslyckas i hälften av fallen. Kostnaden blir alltså 600 silver.

Dagslönen för en assisten till en alkemist anges till 15 silver. Då har vi inte tagit hänsyn till risktillägg som denna stackars alkemist nog skulle kräva (fummelrisken är ju 15%).

I ditt fall blir tillverkningskostnaden (500+600+15) = 1115 silver. Nu blir det billigare (och säkrare med ett större labb), men detta är något unaför diskussionen.

Intressant att notera är kasserade preparat och framförallt risken för explosioner ger mycket höga tillskott på priserna då vi talar om alkemiska processer av mycket hög nivå.

MVH
Carl Johan Ström,
Neogames AB
 

Ezping Orm

Hero
Joined
17 May 2000
Messages
1,183
Location
Lunden, Göteborg
mäktig magiker..

ojoj.. jag kan lova dig att man kan bli riktigt mäktig som elementarmagiker. Den mäktigaste RP som vi har haft med i våra kampanjer är elementarmagiker, han är specialiserad på luft och jordmagi, men har även goda kunskaper inom eld och vatten.

Ezping Orm
 

Evil Peter

Hero
Joined
23 May 2000
Messages
1,008
Location
Västerås och Fagersta
Re: Fem aspekter är det väl?

Hur lyckades du framställa ett kongelerat filament som du kan sälja för 3000? Processen kongelera har alltid 3 magnituder och man får då fram ett filament. Detta filament är värt ca 1000 silver på "marknaden".

C
 

Nauseam

Veteran
Joined
27 Dec 2000
Messages
147
Location
De mörka skogarna i Östanled.
Djärgamagi

Är inte hemma nu så jag kan tyvärr inte kolla att det verkligen är hundra men är till 98% säker på att det under djärgisk magimästare i Magimodulen står att djärgar som lär sig alstra andra aspekter än <B>elementär</B>aspekterna anses som avfällingar och troligvis blir förvisade från samhället.


Måste kolla transformeringsreglerna men behövs det inte en mangnityd transformering per transformerat filament... Och då går det ju åt ett filament per tranformerat filament till själva transformeringen? Då skulle ju en transfårmering av 6 filament kräva 12 filament... 6st till själva besvärjelsen och 6 till transformeringen av 6. magnityden?

~~nauseam~~~~~~~
<A HREF="http://i.am/nauseam" target="_new">http://i.am/nauseam</A>
 

Sir Foilan

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
805
Location
Södertälje
Uhhhh....

"Är inte hemma nu så jag kan tyvärr inte kolla att det verkligen är hundra men är till 98% säker på att det under djärgisk magimästare i Magimodulen står att djärgar som lär sig alstra andra aspekter än elementäraspekterna anses som avfällingar och troligvis blir förvisade från samhället."

Nu kliar det i språkbögtarmen här. Finn två fel! (bortsett från stavfelet i troligtvis)
/images/icons/crazy.gif

/Sir Foilan
 

Nauseam

Veteran
Joined
27 Dec 2000
Messages
147
Location
De mörka skogarna i Östanled.
Re: mäktig magiker..

Men vad kunde han göra då? Har inte sätt några imponerande bervärjelser för elementärmagi (även om jag mistänker att jag missat något innom pyrotropi) och även om de som jag sätt i de andra är bra så är det inte så specielt bra om man inte kombinerar det med annat... Du kan ju tex inte mana fram en golem utan att gestalta den vilket är en biotropisk besvärjelse... Och om du inte har ataxatropi och lägger jordbävning så är det marken under magikern som skakar och inte den 100 meter bort vid motstondarna då det är beröring på Jordskalv. Skärpa i jordmagin var den enda jag fastnade för...

~~nauseam~~~~~~~
<A HREF="http://i.am/nauseam" target="_new">http://i.am/nauseam</A>
 

Carolus

Veteran
Joined
17 Aug 2000
Messages
152
Location
Linköping
Re: Uhhhh....

Nu är ju Nauseam iofs dyslektiker så en viss tolerans bör man kanske ha...
Men det är trevligt att se att du inte legat av dig/images/icons/smile.gif Är föreningen mot särskrivande fortfarande aktiv och hur blir man medlem?

Melius frangi quam flecti
 

Radin

Veteran
Joined
26 May 2000
Messages
144
Location
Vintergatan - Tellus - Sverige - Skåne - Näsum.
Processen kongelering.

Nauseum har som sagt mina moduler men mitt minne säger mig att:
Processen kongelera har alltid 3 magnituder och man får då fram ett kongelat, inte ett filament. Processen tar ingen hänsyn till hur många filament som kongeleras på samma gång. Det är som med en normal transformering, filamentförlusten blir 1 (svårighet Ob3T6) oavsett om du transformerar 2 eller 10 filament. Ett kongelat kostar 1000 silver per filament så jag alstrade helt enkelt 3.

Radin
 

Ezping Orm

Hero
Joined
17 May 2000
Messages
1,183
Location
Lunden, Göteborg
Re: mäktig magiker..

Till att börja med så är Transformering en oerhört viktig färdighet, och så svårt som du säger är det absolut inte att lyckas med transformeringar, däremot tar det lång tid. Sen så tycker jag personligen att Pyrotropi är den krångligaste elementarkraften, pågrund av att man måste ha tillgång till eld och att det krävs så många olika transformeringar för att få till en hyfsad besvärjelse.
Sen så kan du även hitta på dina egna besvärjelser, det är lite det som är meningen med Eons magiregler.

Ezping Orm
 

Evil Peter

Hero
Joined
23 May 2000
Messages
1,008
Location
Västerås och Fagersta
Re: Processen kongelering.

Nauseum har som sagt mina moduler men mitt minne säger mig att:
Processen kongelera har alltid 3 magnituder och man får då fram ett kongelat, inte ett filament. Processen tar ingen hänsyn till hur många filament som kongeleras på samma gång. Det är som med en normal transformering, filamentförlusten blir 1 (svårighet Ob3T6) oavsett om du transformerar 2 eller 10 filament. Ett kongelat kostar 1000 silver per filament så jag alstrade helt enkelt 3.


Kort utdrag ur processbeskrivingen:

"Denna alkemiska process används för att tillverka ett magiskt kongelat av av ett alstrat filament av valfri aspekt. ...... Ungefär i mitten av kongeleringen så måste alkemisten eller någon annan alstra ett magiskt filament..."

Tyvärr går det bara att göra kongelat av ett filament åt gången. Det hade varit extra användbart om det gick att göra på ditt sätt.

C
 

Helmut

Veteran
Joined
25 May 2000
Messages
31
Location
Stockholm, Sverige
Re: Jag ger mig.

Bara för att det kostar dig att göra det en viss summa betyder det väl inte att du anser saken värd just så. Med ett kongelat skulle jag anse vara långt mycket mer värt en 1000silver om det var någon som vill köåa den från mig. priset skulle väl liga runt 3000silver eller mer, annars beholer jag den hällre.

Från Helmut - the Rebel
 

Nauseam

Veteran
Joined
27 Dec 2000
Messages
147
Location
De mörka skogarna i Östanled.
Vem skulle punga ut med det?

En magiker som troligtvis är den enda med någon nytta av ett konglement kan i 3 på 4 göra konglement själv, varför skulle han punga ut med en så svindlande summa som 3 papp, det är ju asmycket silver. Köpgruppen är iofs rik men väldigt begrensad (bara magiker vill ha konglement) och marknaden borde vara temligen mättad på varan eftersom var och varannan hobbymagiker kan framställa varan.

~~nauseam~~~~~~~
<A HREF="http://i.am/nauseam" target="_new">http://i.am/nauseam</A>
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: Vem skulle punga ut med det?

och svaret ÄR...

1 Jag kan baka bullor ändå köper jag dom oftast..
2 Jag kan baka kakor ändå köper jag dom oftast..
3 Jag kan tälja och snida till möbler ÄN då köper jag möbler..

Allt har med TID att göra många magiker IDS inte ta sig tiden att fixa jobbiga alkemiska processer det är enklare att köpa av en magiker som tagit sig tid...

Fänrik Matsson till mig: 409 Carlsson var inte dum då blir du officer...
 
Top