PROMOTION Dimmor & Borgar: klassiskt fantasyrollspel för nybörjare

Broger

Veteran
Joined
3 Oct 2020
Messages
35
I augusti 2020 släpptes rollspelet Dimmor & Borgar: klassiskt fantasyrollspel för nybörjare. Spelet består av en grundbok, är skriven av Martin Broger Höglund och utgiven av numera nedlagda egenutgivningsförlaget Type & Tell (Adlibris).

Dimmor & Borgar (vanligen förkortat D&B) är ett klassiskt och spännande rollspel som utspelar sig i en levande, lågmäld och nordiskinspirerad lågfantasyvärld. I världen finns få hjältar men stora utmaningar. Spelet är en kärleksfull hyllning till de tidiga svenska rollspelens spelstil och estetik.

Titta gärna på författarintervjun av Niklas i Spelkults videokanal.


Reglerna är förenklade, moderna och delvis kompatibla med 5E-baserade rollspel. Grundboken innehåller allt som behövs för att skapa egna äventyr för 3-5 personer för ett eller flera 2-3 timmars speltillfällen. Som flera andra svenska rollspel är Dimmor & Borgar ett ideellt projekt som är helt gratis i digital form och licensieras under den öppna spellicensen Open Game License (OGL) v. 1.0A. Det gör att du som spelledare kan utveckla, ändra eller bygga på spelet precis som du själv vill.

Rollspelet har tidigare varit ett av Lucas i Fummelpoddens Guldkorn: och recenserats av Micke i Mindy - Bräd- och rollspelspodd (se nedan).


Spelet har slutligen recenserats av God45 på Rollspel.nu.

Dimmor & Borgar: klassiskt fantasyrollspel för nybörjare kan köpas hos bland annat SciFi Bokhandeln, Akademibokhandeln, Adlibris, Bokus eller hos CDON. Dimmor & Borgar kan laddas hem helt gratis tillsammans med rollformulär och äventyrsformulär i PDF-format från drivethrurpg.com. I detta forum har också de kortare äventyren Druiddrömmar och Den rätta vägen publicerats till spelet. Fler äventyr kommer att läggas upp.

 
Last edited:

Broger

Veteran
Joined
3 Oct 2020
Messages
35
Vad betyder "delvis" i sammanhanget?
Det var en jättebra fråga. Eftersom spelet bland annat bygger på en förenklad version av regelmekaniken i 5E så är det framför allt 5E:s vapen- och utrustningsvärden, skador, hälsopoäng (HP), initiativ, Passive Wisdom-värden, valuta/priser och andra stats/värden för karaktärer, djur och monster, som till stor del är kompatibla med regelsystemet i Dimmor & Borgar. Det går till exempel att använda flera värden/stats från WotC:s SRD 5.1 eller andra 5E-varianter. Det har faktiskt redan gjorts i spelet. Färdighetsvärden kan visserligen direktöverättas - t.ex. +3 på att att Smyga (Sneak) - och användas praktiskt i spelet men då ska man samtidigt vara medveten om att i Dimmor & Borgar motsvaras det istället av en egenskaps- och erfarenhetsbonus. Så för rollpersonerna är skalan densamma men de olika bonusarna kallas för olika saker. Dessutom bör man vara medveten om sådana skillnader som att inte alla värden används (som en konsekvens av förenklingen) och att det till exempel saknas ett magisystem i Dimmor & Borgar. Det beror på att settingen snarare är medeltida/lågfantasy.

Sammanfattningsvis har en av flera utgångspunkter i spelskapandet varit att skapa en viss kompatibilitet för att kunna spela hela eller plocka delar av 5E-äventyr. Men det är givetvis så att det varit svårt att få en hög kompatibilitet i alla avseenden eftersom regelsystemet är förenklat. Dessutom skiljer sig många 5E-spel från varandra. Hoppas att det var ett någorlunda tydligt svar på frågan, @Rymdhamster.

Kan tillägga att rollpersoner i Dimmor & Borgar inte "levlar" på samma sätt som inom många 5E-spel och att de saknar de många särskilda förmågor som gör dem verkligt mäktiga. Att utgå från den typen av "balans" som finns mellan rollpersoner och utmaningar inom 5E kommer inte att fungera i Dimmor & Borgar. Det finns dock ett mer lågmält erfarenhetssystem.
 
Last edited:

zo0ok

Rollspelsamatör
Joined
13 Sep 2020
Messages
2,613
Vad betyder "delvis" i sammanhanget?
Frågan diskuterades i en annan tråd där någon frågade om det fanns en svensk översättning av D&D 5e, och D&B dök upp som förslag.

D&B kanske (?) är det enda Svenska spelet som är baserat på D&D 5e.

Men det är ingen översättning av 5e, inte ens nästan. Ett exempel är att D&B endast beskriver människor som spelbar ras, och att klasserna inte är samma som 5e. Så även om den som kan 5e känner igen sig i reglerna, så kan man inte räkna med att översätta/konvertera rollfigurer mellan D&B och D&D 5e. D&B är ett eget spel - gott så!
 

Zire

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
3,005
Location
Umeå
Tycker det ser ser väldigt bra ut! Bjussigt att man kan kolla på PDFen om det är något för en innan man köper, och när priset är så pass överkomligt är det lätt att köpa.
 

Broger

Veteran
Joined
3 Oct 2020
Messages
35
Ska försöka svara så tydligt som möjligt.

D&B kanske (?) är det enda Svenska spelet som är baserat på D&D 5e.
Ja, kanske det. Det vet jag faktiskt inte. Det beror nog i så fall på att D&D 5E/SRD 5.1 är förhållandevis nytt och att Sverige har en stark OSR-scen som hellre lånar från tidigare versioner istället. Svärd & Svartkonst, Dunder & Drakar och Mörk Borg med fler till exempel. Men också att flera stora D&D-kloner har några år på nacken och således kom innan 5E-vågen.

Men det är ingen översättning av 5e, inte ens nästan.
Nej, det har inte varit ambitionen. Det är bara 5E-mekaniken som är spelet är inspirerat av; inte D&D-världen till exempel. Och det rör sig om en självständig bearbetning även när det gäller mekaniken. Därav att det är "delvis" kompatibelt.

Så även om den som kan 5e känner igen sig i reglerna, så kan man inte räkna med att översätta/konvertera rollfigurer mellan D&B och D&D 5e.
Nej, det vore nog både krångligt och inte särskilt ändamålsenligt. Kompatibiliteten ifråga handlar snarare om att spelledaren ska kunna plocka in vapen, utrustning, djur och monster i spelet från den stora 5E-floran som finns. Med lite bearbetning förstås. Det är mer en "feature" än spelets huvudsakliga idé.

D&B är ett eget spel - gott så!
Absolut!
 

Caligo

Swashbuckler
Joined
3 Aug 2010
Messages
1,976
Location
Göteborg
questCore är ju inspirerat av BRP och DnD 3.5 men det finns en mängd regellösningar som delas av 5e. Jag jobbar just nu på en lightversion av QuestCore och slås av likheten med 5e.
 
Top