Nekromanti Den sega utvecklingen i Mundana...

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
min eloge! Utmärkta tankar - men..

tillbaka på år noll? jag menar att kunskapen till viss del behålls. Med tanke på att mörkrets demoner sist bestod av bl.a. pest och missväxt (L&H, minns dock inte exakt ordalydelse) så vill jag påstå att mundanas teknologiska utveckling i stället fungerar som ett tidvatten på uppgång - det vill säga: visst går befolkningen (och därmed PRODUKTIONEN) tillbaka - men det mesta av teknologin finns kvar - i teorin. Jämför åren efter Digerdöden eller potatispesten på Irland.. Eller varför inte ta valvslagningskonsten? i teorin fanns dokument om hur man gjorde i klosterförvar under medeltiden men de första valven som konstruerades i (väst)Europa efter 476 (?) konstruerades under högrennäsansen - tidigare lyckades man helt enkelt inte. allt brakade ihop. men teorin fanns kvar.
 

Tell

Hero
Joined
21 Feb 2008
Messages
1,083
gravt OT - men obsidan eggar?

Du verkar ha kunskaper om detta - regelförslag? snälla?
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Shadowlands... SPOILER

Skugglandet finns väl också i både i städer och på havet, eller? Då de gulliga små drakarna (grrr...) kan ju ta och lugna ner sig lite när det gäller att hålla tillbaka människornas teknologiska strävanden. Som det ser ut nu så kommer ju "de goda" få royal wipeass av "de onda".

/Marukusu, slayer of dragons.
 

nordan

Swordsman
Joined
21 Mar 2004
Messages
453
Location
Falun
Vad gör egentligen eliten?

Utvecklingen drivs frammåt av en kreativ elit (även om de inte har en hög ställning i samhället - jag syftar på de som råkar vara strået vassare än andra vad gäller begåvning, uppfinningsrikedom och kunskap).

Denna elit har i den verkliga världen använt nya uppfinningar för att få berömmelse, pengar och annat. Det har drivit människan till helt nya områden och möjligheter. Här är, förutom drakarna, två ytterligare argument till varför utvecklingen kan stå still:

1. Magi. Är man intellektuellt framstående forskar man hellre kring magi än teknik (tror jag). Dessutom är teknik ett hot mot magin (konkurrens), och dessa två parter borde därför motarbeta varandra. Är teknikmagasinet eller legio colonan bäst etablerade i mundana?

2. Gudar. Med utvecklingen glömde vi religionen. Mundanas gudar är verkliga i mundanas värld --> de borde också motverka tekniken. Om tekniken hjälper folket behövs inte gudarna och de glöms bort.
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Re: Vad gör egentligen eliten?

1. Magi. Är man intellektuellt framstående forskar man hellre kring magi än teknik (tror jag). Dessutom är teknik ett hot mot magin (konkurrens), och dessa två parter borde därför motarbeta varandra. Är teknikmagasinet eller legio colonan bäst etablerade i mundana?

Magi kan användas hand i hand med teknik. Alkemi (speciellt nekromanti) är typ som ett sorts mellanting mellan magi och teknik. Dvärgarnas mekanik är antagligen mer avancerad än den mekanik som överlevt i dag (dvs den som inte tillverkas av maskiner), och teknik är ju en sjukt mycket säkrare hobby än magi.

2. Gudar. Med utvecklingen glömde vi religionen. Mundanas gudar är verkliga i mundanas värld --> de borde också motverka tekniken. Om tekniken hjälper folket behövs inte gudarna och de glöms bort.

Glöm inte att teknik kan användas till gudarnas fördel. Om nu samorierna skulle möta jargiens legioner med exempelvis musköter, vilka skulle då ha störst chans att segra? (NEJ, jag SKA inte införa krut i Mundana för i h*lvete!!!) Eller varför kan inte någon framstående teolog forska djupare i gudarnas mysterier med diverse skumma manicker och faktiskt säga att gudarna finns och komma med bevis på det?
Gudarna borde påbjuda sina troende att forska djupare inom tekniken eftersom att det säkrar de troendes och därmed gudarnas framtid. Även i vår upplysta tidsålder så finns det miljontals troende som ber till sina respektive gudar i kyrkor och tempel över hela vår jord, så kom inte och säg att gudarna lider av teknologiska framsteg.

/Marukusu den Fromme.
 

Phelan

Hero
Joined
21 May 2002
Messages
1,398
Location
Umeå
Vetenskap & Gudar (möjlig L&H-spoiler)

Vetenskapen har ju i vår värld blivit en utmaning mot religionen i det att den erbjuder förklaringar till hur världen fungerar och är uppbyggd, och ger svar på allehanda spörsmål som folk brukar dras med, utan att involvera gudar och religion i sin förklaring. Så, nog har i vår värld religionens makt minskat - vi har idag t ex tankar som säger att ett land ska styras genom folkstyre, folkets vilja och inneboende rättigheter och inte av en viss person för att han/hon råkar vara av Guds nåde.

DÄREMOT så är ju situationen lite annorlunda i Mundana, för där går det att bevisa gudarnas existens. Den största skaran av icketroende, magikraterna i Thalamur, har ju löst det genom att inte per se förneka gudarnas existens, utan genom att däremot hävda att gudarna inte är gudar utan bara demoniska väsen.

En akademisk approach till det här med religion kan dock ändå ställa till en hel del bekymmer för gudarna. För det första vore det ju rätt trist för Daak om man offentligt skulle få bevisat att Daak inte är den ende guden. Gäller alla monoteistiska religioner i Mundana, btw. För det andra, om de verkliga förhållandena kring de väsen som kallas gudar blottlades skulle ju vissa problem kunna uppstå. "Hmm, entitetens kraft tycks öka eller minska i korrelans med antalet dyrkare... Så, egentligen ska vi inte frukta gudarna, de ska frukta oss. Så, hör upp alla gudar! Vi är ett par miljoner potentiella alstrare av teotropisk kraft här... får vi ett bud?" :gremlaugh:

Så, i slutändan tror jag nog att gudarna som helhet tjänar på att de kryp som befolkar Mundana inte är medvetna om de egentliga förhållandena...

Mvh / Phelan
 

Dan Hörning

Veteran
Joined
15 Dec 2003
Messages
24
Location
Stockholm
Det hela beror ju på när du räknar 10.000 år från i vår värld. Vår typ av människor har väl funnits i ca 40.000 år. Under de första 30.000 hände det inte mycket. Någon gjorde lite stenritningar och venusfigurer. De flesta levde sitt liv som de alltid hade gjort, enligt de flesta historiker. Det var först i och med jordbruket som yngre stenåldern kunde påbörjas och då hände det saker. Man kan ju också observera att det händer saker snabbare och snabbare. Utvecklingen för t.ex. området mellan Eufrat och Tigris var ju inte särskilt snabb under de 3000 år som det tog att göra Irak (en av världen bördigaste platser) till en öken. Det har hänt betydligt mer sedan 80-talet i modern tid.

Då är den statiska historien ett värre problem, som någon annan redan påpekade.
 
Top