Nekromanti Demonologi [Allt förutom DoD6]

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,521
Location
Helsingborg
Sitter och tittar igenom magiskolorna och försöker göra besvärjelserna lite mer <A HREF=http://forum.rollspel.nu/showthreaded.php?Cat=&Board=DoD&Number=342227&page=&view=&sb=&o=&vc=1>generella</a>.. När jag stötte på demonologi så blev jag lite ställd.. Vad "används" magiskolan till? Vad kan en rollperson ha för nytta av demonologi?

<IMG SRC=http://www.cyd.liu.se/users/~olojo227/d12/d12_Strip_66.gif>
<font size="1">Källa: http://www.d12comic.tk/</font>

Söka kunskap och utforska magins plan och bla, bla, bla.. Vanliga svar på sådana frågor.. Jag vill gärna ha lite andra vinklingar.. Själv är jag rådlös.. Nekromantin har ju sin "grej" att den behandlar livet bortom döden, shamanism (som jag infört) handlar om naturandar och drömmar, animism livets kreationer med mera.. Vad har demonologin för "grej"? Vad utmärker den? Själv har jag infört portalmagi i demonologin, så jag skulle kunna tänka mig att demonologi endast är till för resande mellan dimensioner? Detta gör ju att magiskolan inte egentligen är till för rollpersoner? Behöver man ens ha med den? Jag har till exempel med mörkermagi som endast ger förslag hur den funkar men jag har inte beskrivit den, då den endast är till för SLP:er.. Ska jag göra något liknande med demonologin?

Observera. Jag vill faktiskt inte ha några förslag till DoD6, då det är en helt annan värld och således med helt andra preferenser.. Ta en koll på denna tråd som behandlar demoner i Trudvang..

/[color:\\"green\\"]Han[/color] som blev lite smått överraskad över de lustiga greamlingsarna som ersatt de gula smilisarna
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Jag tyckte att den bifogade seriestrippen var helt rätt ute, för det där är ju precis vad demonologin handlar om. Att binda en kraftfullare och mäktigare varelse till sig så att den lyder en. Att genom list och kunnande behärska någon långt mäktigare än en själv måste ju vara världens egoboost för den tanige demonologen som aldrig får några tjejer (jfr han den där trollkarlen i böckerna om Elric, som jag inte alls minns vad han heter).

Den andra vinkeln är måste väl vara att demonologin handlar om att demonerna är långt mäktigare än vad någon människa är, och därmed är demonologin också mycket mäktigare än någon annan magiskola. Dock så är demonologin långt mer riskabel. Man kanske misslyckas binda demonen, eller också måste man ingå avancerade avtal med demonen i fråga (typ avtal med Satan).
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,521
Location
Helsingborg
"Jag tyckte att den bifogade seriestrippen var helt rätt ute, för det där är ju precis vad demonologin handlar om."
Tja.. Der var jag som ritade den för någon månad sedan när jag läste om demonologin i DoD.. Jag var frustrerad att jag var tvungen att få det ur mig, så jag ritade en seriestripp.. Det blev d12 bara för att jag lätt skulle slippa koncentrera mig på rita snygga karaktärer..

Själva strippen är rätt dubbelbottnad.. Det första jag vill peka på är just ordet "finally" som demonologen säger.. Han har i och med det ordet tillbringat månader av efterforskning och testande och slutligen lyckades han... bara för att skicka iväg honom efter en pizza.. Det kan vara utmaningen i att frammana demonen som gör det.. Bra att du sade det, för jag tänkte inte på det.. Fast vad ska man med den när man väl frammanat den? Det är lite som Grimmys (den gula hunden, du vet?) fråga efter han jagat en bil.. "Jaha. Nu har jag fångat den. Vad ska man nu göra med den?

Den andra andemeningen jag har med strippen är att, om man nu kan frammana en viss typ av demon, varför ska man frammana en mäktigare en? Vad tjänar man på det, om nu demoner är så mäktiga? Är belöningen man får verkligen stor så att man tycker det uppväger faran med det hela? Visst kan man tänka sig att utmaningen blir som en drog, likt spelberoende, där magikern spelar med sitt liv för att lyckas få den största vinsten.. Fast spelare brukar alltid ruinera sig.. Är det därför det finns så få demonologer i världen?

"Den andra vinkeln är måste väl vara att demonologin handlar om att demonerna är långt mäktigare än vad någon människa är, och därmed är demonologin också mycket mäktigare än någon annan magiskola."
Jo, en typisk vinkling och det medföljer givetvis (tyvärr, för det är så uttjatat) också, precis som du skriver, en stor fara med frammanandet.. Fast återigen.. Vad är man ute efter? Vad vill man göra med demonen? Alla säger "makt!" men hur ter sig den makten? Det enda jag kan tänka mig är makt genom våld.. Våld innebär rädsla.. Rädsla kan växa till hat.. Hat kan till sist förgöra demonologen.. (Usch.. Jag låter som Yoda här :gremtongue:)

Finns det inget annat sätt? Jag kan inte tänka mig att en demonolog försöker frammana en demon i en stad.. Vad ska han då "använda" den till? Den kan ju knappast ränna runt på stan.. Folk får ju panik.. (Kanske är det här magikerns spenderade poäng på transfomation kan komma till nytta? :gremwink:)

"...måste ju vara världens egoboost för den tanige demonologen som aldrig får några tjejer..."
Haha! Nu fick jag ett uppslag till ett äventyr..

/[color:\\"green\\"]Han[/color] som även fick ett annat uppslag av det han själv skrev i detta inlägg
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,591
Tja, jag har ett minne av en karaktär i Expert DoD som använde Frammana Demon och Sigill i kombination för att göra totalt livsfarliga minor...

Smyg in i basen, placera ut några sådana med lämpliga villkor (när solen går ner) och spring för livet. Helt plötsligt har fienden en hel massa demoner att bråka med.
 

Oddnic

Veteran
Joined
21 Apr 2002
Messages
69
Location
Bergeforsen
Rent a Demon.

Demoner är uråldriga väsen som mycket väl kan vara nyttiga till annat än att sprida rädsla med ren muskelkraft.

Vissa demoner kanske sitter inne med kunskaper om urgamal glömd magi, kanse om hur alverna egentligen tog makten från gudarna eller så kanske de känner till var hjältarna i urtden begravde den sanna kraftens amulett.

En annan aspekt är att demonerna kan sluta avtal med trollkarlen, de kanske kan ge trollkarlen någon sorts förmåga, som evigt liv, mer Psykisk kraft eller ett snyggt svart svärd som äter själar.

Som demonolog kan du frammana mindre mäktiga demoner för att lära sig mer om de mäktigare demonerna. Trollkarlen kan genom att smörja demonerna som är i en evig egen maktkamp få dem att avslöja fantatiska hemligheter om varandra.


Jag tycker du ska läsa lite Hellblazer för att få inspiration om hur en cool demonolog kan utnyttja sin makt mot demonerna som till synes är mycket kraftfullare.
 

kefka

Hero
Joined
17 May 2000
Messages
802
När jag har använt demonologi, har det främst varit i form av onda SLP, det är egentligen där den som beskrivs reglerna passar bäst. Vad gäller demonologi hos RP, skulle jag nog ta det mer åt det religösa håller med kulter osv. Då blir demonlogen mer av en präst än elak superskurk. Kaos väktare innehåller endel interessant info i den vägen.
 

dibbe

Veteran
Joined
11 Apr 2001
Messages
76
Location
GBG
Vad är man ute efter? Vad vill man göra med demonen? Alla säger "makt!" men hur ter sig den makten? Det enda jag kan tänka mig är makt genom våld..
Tjadu. Det räcker gått åt många, och är klart applicerbart på många andra typer av magiker också. Nektromantiker och elementarmagiker är väl de som poppar upp högst på listan, men även flertalet andra magiskolor är hyfsat inriktade på makt genom våld.
Allvarligt talat, vilken icke-vålds-tillämpning ser du hos en eldboll? Jag lovar att för varje du kan komma på kan vi hitta tio som en demon är bättre lämpad för.

Och som sagt, även om inte makt räcker (vilket jag mycket väl tycker att det gör) så har vi fortfarande alla tjänster demoner kan ge dig. I praktiken kan man nog anta att ALLT som går att göra, finns det demoner som kan göra åt en, och ALLT man kan få (vad gäller egendomar/förmågor/kunskap/brudar/you name it) kan en demon skaffa åt en.
Ju mer jag tänker på det ju mer övertygad blir jag om att demonologin nog är den i särklass mest flexibla magiskolan som existarar i DoD :gremsmile:
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Allvarligt talat, vilken icke-vålds-tillämpning ser du hos en eldboll? Jag lovar att för varje du kan komma på kan vi hitta tio som en demon är bättre lämpad för.
Om du jämför "eldboll" med en specifik demon, visst. Om man jämför magiskolorna som helhet har nog elementarmagin mer att komma med, eller är i alla fall mer riskfri i vad den erbjuder.

Tror det är i någon Pratchett-bok (Eric?) som det står "If there's any power in demonology, it rests with the demons."
 

Evil Peter

Hero
Joined
23 May 2000
Messages
1,008
Location
Västerås och Fagersta
Re: Rent a Demon.

Mina tankar stämmer rätt bra överens med nirufes.

Först och främst tycker jag att Demonologin blir roligast med specifika ritualer för varje enskild demon. Dessa ska dock inte vara lika svåra att lära sig som varje enskild besvärjelse vanligtvis är i DoD utan bara att det krävs specifik information osv för att kunna nå demonen med sina åkallanden.

Sedan tycker jag inte att demonologen måste vara någon som söker makt med kontrollerandet av demoner som stridsredskap osv. Denne kan mycket väl vara en sanningssökare som åkallar uråldriga demoner för att kunna ta del av deras hemligheter. Som nirufe sade kan demonologen dra fördel av demonernas ständiga kamp och börja åkalla mindre demoner som kan avslöja hemligheter om deras fiender. En sådan plan kan generera mycket kunskap om flera sidor i det kriget och tillslut har demonologen möjlighet att nå riktigt mäktiga demoner och samtidigt känna till svagheter hos dem som han kan använda i sin manipulation.

Man kan ju också försöka beblanda sig med demonerna på mer jämlika förhållanden (åtminstone som det kan tyckas på förhand) och sluta avtal med dem. Man får demoniska gåvor, förmågor eller kunskap i utbyte mot något. Antingen att tjäna demonen, för att på så sätt göra det möjligt för demonen att öka sitt inflytande på Altor, eller att erbjuda något demonen vill ha i utbyte. Detta kan t ex vara något klassiskt som ens själ eller något annat som demonologen antagligen ångrar när det blir betalningsdags.

Som Han säger är också dimensionsresande något som är förknippat med Demonologin så de kan även söka kunskap och annat på fler världar än demonplanen. Något jag funderat över är att Elementarmagin har besvärjelser väldigt lika Demonologin i deras åkallanden av elementarer och elementarvarelser. Där finns dock inte riktigt samma möjligheter att variera sitt användande av varelserna men elementarvarelserna som har egen vilja och eget tänkande har alltid varit mer lockande för mig. Jag gillar tanken att behöva sluta avtal för att få hjälp och elementarmagikerna har ju inte samma möjligheter att tvinga sina varelser att göra saker, bortsett från de viljelösa elementarerna då.

Detta resonemang kring Elementarmagin är menat att påvisa att det faktiskt finns fler saker än demoner att åkalla och eftersom demonologer kan vara dimensionsresande torde de egentligen kunna åkalla andra saker än demoner egentligen. Det blir dock väldigt klurigt att dra upp regler för de allsköns varelser som kan existera i de otaliga sfärerna så detta kan bli alldeles för krångligt att implementera.

Men för att komma till åtminstone någon slags slutsats tycker jag att man gott kan låta demonologerna i större utsträckning vara sanningssökare snarare än sådana som åkallar demoniska krigare för att med våld uppnå sina mål. Detta faller in på mitt tidigare klagomål på att magin i DoD innehåller för mycket stridsbesvärjelser och för lite på punkten som visar magikers strävan efter kunskap osv, något som torde skilja sig väldigt från den "vanliga" människans. Som det är nu är det ofta mest ovanliga medel för att uppnå relativt vanliga mål. Men eftersom demonologer gör sig allra bäst som SLP:s (så man slipper tynga ner allt med så mycket regler) har man större möjlighet att väva in konstiga mål som inte behöver dissekeras och förklaras jättenoga.

Jag får tänka vidare på detta...
 

Dark_Maven

Veteran
Joined
7 Apr 2003
Messages
42
Location
Stockholm, Sollentuna
En demonolog behöver inte nödvändigtvis vara en ond och maktgalen magiker. Han kan vara en magiker på jakt efter högre kunskap. I Kaos Väktare beskrivs en demonras som har universums största bibliotek. Tänk vilken dröm för en akademiker eller lärare att få komma dit.
 

kefka

Hero
Joined
17 May 2000
Messages
802
Inte nödvändigtsvis, men magiskolan och dess besvärjelser är riktade åt det hållet. Jag tycker inte skolan är speciellt lämpad för rollpersoner.
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,981
Location
Linköping
Tja.. Der var jag som ritade den för någon månad sedan när jag läste om demonologin i DoD.. Jag var frustrerad att jag var tvungen att få det ur mig, så jag ritade en seriestripp.. Det blev d12 bara för att jag lätt skulle slippa koncentrera mig på rita snygga karaktärer..

I find that offensive! :gremgrin:

För min del så är Demonoligin i princip oanvänd. Tror aldrig någon spelare varit demonolog, detta beror till största delen på att jag vanligtvis lirar "ut på trevliga äventyr"-äventyr och där en tjomme som kan en grej, frammana demoner i det här fallet då, liksom inte passar in ett endaste dugg.

SL: princessan är fången i tornet, vad gör du?
RP: jag frammanar en demon som räddar henne.
-----
SL. orcherna anfaller, vad gör du?
RP: jag frammanar en demon som skyddar mig.

Osv. (sådär klichéig är inte ens jag, men du fattar poängen). Jag ser inte demonologer som äventyrare.

Själva strippen är rätt dubbelbottnad.. Det första jag vill peka på är just ordet "finally" som demonologen säger.. Han har i och med det ordet tillbringat månader av efterforskning och testande och slutligen lyckades han... bara för att skicka iväg honom efter en pizza.. Det kan vara utmaningen i att frammana demonen som gör det.. Bra att du sade det, för jag tänkte inte på det.. Fast vad ska man med den när man väl frammanat den? Det är lite som Grimmys (den gula hunden, du vet?) fråga efter han jagat en bil.. "Jaha. Nu har jag fångat den. Vad ska man nu göra med den?

I Sluggy Freelance så frammanar de en demon som de har till att fixa öl till dem. :gremsmile:
Just på grund av det du säger så tycker jag att din gäststrip var helkul, varför frammanas demoner egentligen? Vad ska man ha dem till? Och om frammanandet är poängen, vad gör man då av sitt lager med gamla demoner som man inte blir av med? :gremwink:

Jag har nog helt enkelt aldrig brytt mig om demonologin särskilt mycket, dock så hade jag med en demonjägare-SLP i ett äventyr som ligger ofärdigt och skräpar någonstans. Tror det står nåt om demonjägare i Magiboxen som jag gillade, annars vete tusan vad jag fick idén ifrån. Det är kanske pga dem som det finns så få Demonologer...

Vad har demonologin för "grej"? Vad utmärker den? Själv har jag infört portalmagi i demonologin, så jag skulle kunna tänka mig att demonologi endast är till för resande mellan dimensioner? Detta gör ju att magiskolan inte egentligen är till för rollpersoner? Behöver man ens ha med den?

Med tanke på vad jag sagt så får väl rådet bli att ta bort den då den egentligen inte behövs... men nu är ju du inte jag utan [color:\\"green\\"]han[/color]...

Och nu har jag i vanlig ordning babblat på utan att egentligen ha fått något sagt...
 
Top