Nekromanti byssan ombord?

sajk-a-lot

Veteran
Joined
30 Apr 2003
Messages
26
Location
gbg
:gremconfused:

hur är det med skepp i mundana? hur lagar man mat och var sköts det? (byssa = kök på en båt) vi sitter och skissar på skeppet vi har i vår kampanj och är lite osäkra... tacksam för alla uppslag men gärna nån som har lite koll =) själva spekulerar vi om lådor eller grytor med sand i som man i sin tur använder som eldstäder
 

Alvdräpe

Veteran
Joined
16 Feb 2001
Messages
69
Längst fram, så du slipper matos över hela skeppet. På det sättet minimerar du risken för brand också.
 

lyfalitrorjag

Veteran
Joined
24 Feb 2002
Messages
121
Location
lund
omm man nu har det längst fram får du ändå matos över hela skeppet eftersom du antagligen går snabbare framåt än vinden kommer bakifrån. när du seglar känner du inte att det blåser i ryggen om du tittar fram. även om det i själva verket blåser bakifrån så tar seglen all vind och du känner att det blåser i ansiktet eftersom du rör dig snabbt fram. hoppas ni fattade lite
 

sajk-a-lot

Veteran
Joined
30 Apr 2003
Messages
26
Location
gbg
tackar för dina funderingar men det jag är ute efter är HUR den ser ut. Har dom en spis av något slag och hur funkar deen i så fall? eller lever dom på salt sill å torkad frukt och torkat kött och knäckebröd?
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Jag lutar mot att en sailor-boy livnär sig under resorna på torkad mat, saltad fisk, saltad kött, hårt bröd och så vidare, inget som kräver tillagning. Detta kombineras med rikliga mängder öl, så klart.


Storuggla, dett skulle förklara varför sjömän berer sig som de gör i hamn :gremwink:
 

Xzarjo

Warrior
Joined
24 Sep 2002
Messages
204
Location
Göteborg
Enkelt svar

Är ja. Det blir salt sill, saltat kött, skorpor och vatten som smakar tunna för hela slanten. Några anledningar till varför man inte har spis ombord är : Vad ska du elda med? ju störra båt destå längra resor och mer folk, vilket betyder att du ska ha en väldig massa ved ombord vilket ger mindre plats för varor vilket betyder mindre lönande resa eller mindre mat vilket ger kortare resa. Och har du en liten båt har du mindre lastutrymme för brännbara matrial.

Vist kan man köpa en artifakt-spis från en alkemist som alltid brinner och inte behöver någon ved eller liknande, men du skulle knappast käna några pengar på det. Vist skulle det bli mycket trevligare med ett mål varm mat varge dag, men då måste du ha plats för grisar/höns/kor och foder för dessa, vilket får priserna att flyga som en drakdragon från consaber, samt att du får ännu en gång mindre plats för last att käna pluringar på.
Så om du inte är en svinigt rik nisse som känner för att kasta stora summor silver i sjön för att få lite varm mat på den troligtvis inte specielt långa resan utan någon som helst vinst så föreslår jag att du vänjer dej vid salt sill eller surströmming, det ger hår på bröstet.

Mvh Den lömskaste av vättar
 

sajk-a-lot

Veteran
Joined
30 Apr 2003
Messages
26
Location
gbg
Re: Enkelt svar

hmm det var de ja var rädd för :gremfrown:

får väl hålla oss med mycke torkad frukt för å slippa skörbjuggen iaf ...
 

Xzarjo

Warrior
Joined
24 Sep 2002
Messages
204
Location
Göteborg
OM...

...det inte går att på något sätt lägga tunnor med färskvara i någon form av stasis. Fins det inte någon effekt som gör att föruttningen tillfälligt upphör? Om så är fallet kan man skapa en artifakt av en tunna som sedan har denna effekt på sig av varaktigheten provisorisk. Fast den skulle nog bli en rätt dyr tunna. :gremwink: Men en sådan tunna och en alkemistis eldspis så har du varma sparvar med tryffelstuvning, MUMS!
 

lyfalitrorjag

Veteran
Joined
24 Feb 2002
Messages
121
Location
lund
du reser en bit på torkat mat som skorpor och sånt sen lägger du till i hammn fyller på lager och åker vidare. så funkade det i alla fall förr
 

sajk-a-lot

Veteran
Joined
30 Apr 2003
Messages
26
Location
gbg
Re: OM...

hmm ja skulle nog hellre ha en rökspis då (när ja e tokrik och köper hur mycke dyr goja som helst till vår alkemist) eftersom min karaktär Hadar kan snacka med måsar så kan han nog lätt hitta fiskstimmen :gremwink: och rökt makrill är nog hans favoriträtt
 

Phelan

Hero
Joined
21 May 2002
Messages
1,398
Location
Umeå
Re: Enkelt svar

Fast enligt S&P så är ett mål lagad mat brukligt, så nog tar man sig tid att ta med lite bränsle till någon form av spis. Trots problemen så tror jag att varm mat en gång per dag gör en hel del för moralen ombord och färdas man på riktigt kalla breddgrader är det nog dessutom en nödvändighet. Däremot blir ju färsk mat snabbt förstörd och risken för skörbjugg på längre resa om man inte har med sig auccafrukt o dyl är överhängande.

Mvh / Phelan
 
Joined
29 Jul 2001
Messages
814
Location
Stockholm.
"eftersom du antagligen går snabbare framåt än vinden kommer bakifrån"

Vad i hela friden talar du om? Hur skulle båten kunna få högre fart än den kraft som driver den framåt? Det är något av det dummaste jag hört.
 

Carl Johan Ström

Swordsman
Joined
19 May 2000
Messages
441
Location
Göteborg
Eldstäder på fartyg

På mindre fartyg består eldstaden av en mindre låda i plåt där man kan elda säkert. Maten lagas somregel i i en djup kittel som hänger i en tripod. På större fartyg är eldstaden som regel murad. Kitteln står här också betydligt stadigare. Röken får leta sig ut bäst den kan. (Jfr gärna med hur eldstaden ser ut på Wasan).

MVH
Carl Johan Ström,
Neogames AB
 
Top