Bra att tänka på vid lägenhetsvisning?

Korpen

Hero
Joined
4 Jun 2002
Messages
1,207
Location
Stockholm
Jag funderade på det. Problemet är väl att jag inte riktigt kan offra vad som i praktiken skulle vara hela min fredagskväll eller hela min lördagskväll för att åka ut dit; det blir ju en del pendlingstid och jag är lärare i slutet av ett läsår som försöker hålla stressen på rimlig nivå. Så jag behöver rätta och så en del både ikväll och imorgon kväll…

Svårt, det här.
För vad det är värt så är inte mitt intryck när man gått igenom området av att det är buller där; visst, man hör att det är stora vägar åt alla håll, men det är rätt bra bit bort med annat i vägen så inget som man lägger märket till.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,562
Location
Rissne
Det där fick mig att tänka på nästa sak: Inget boende är perfekt, det innebär alltid kompromisser. T.ex. så är många lgh i "Riktiga" sumpan betydligt äldre, och ofta med sämre inre komfort (trängre och sämre planlösning omständigare tvättstuga mm.). Så ha en idé om vad som är viktigast för dig, t.ex är närhet till krogar och sushihak centralt, då är Rissne inte rätt. Men det kan vara så att annat är viktigare för dig.
Ja, kompromisser finns alltid. Min nuvarande lgh är bra på mycket, men den är gammal. Och en hel del av felen med den är liksom inget att göra åt. Ventilationen är t.ex. sådär, och det finns lister som aldrig kommer att sitta fast ordentligt etc. Och så är den ju i Nynäshamn, vilket ger lång pendlingstid.

Just planlösning och storlek kommer nog inte vara ett problem; det är en tvåa på 68 kvm, väldigt nyligen genomfört stambyte och åtminstone vad jag kan läsa mig till verkar kök etc vara ganska fräscha. Men jag får se när jag tittar.

Det här är typ vad jag vill ha från ett idealiskt boende:
  • Snabbt internet.
  • Vad en Hudiksvallsbo betraktar som "nära till kollektivtrafiken" (upp till 15-20 min promenad är ok)
  • Grannar som…
    • …inte är aktivt aggressiva/fulla/påtända/försöker komma in i lägenheten.
    • …inte blir helt vansinniga så fort det låter något alls.
    • …inte försöker socialisera eller bli kompis med en utan bara mest just låter en vara ifred.
  • Att coop levererar.
  • Tvättstuga som… funkar.
  • Inte mindre än min nuvarande lägenhet.
  • Kortare resväg till jobbet vid Odenplan än de 90 minuter dörr-till-dörr jag har nu.
  • Kommunalt, seriöst bostadsbolag som man kan felanmäla saker till och som fixar grejer så jag slipper krångla alltför mycket själv.
Jag brukar lite skämtsamt säga att jag egentligen bara vill ha någonstans att förvara min kropp och min dator. Just saker som krogar och utemat ligger rätt långt ner på min priolista; mina behov är (tycker jag själv) egentligen ganska modesta. =)
 
Last edited:

zonk

muterad
Joined
10 Jan 2016
Messages
3,121
Jag funderade på det. Problemet är väl att jag inte riktigt kan offra vad som i praktiken skulle vara hela min fredagskväll eller hela min lördagskväll för att åka ut dit; det blir ju en del pendlingstid och jag är lärare i slutet av ett läsår som försöker hålla stressen på rimlig nivå. Så jag behöver rätta och så en del både ikväll och imorgon kväll…

Svårt, det här.
Alltså det är en "optional" helt klart. Inget måste. Man kan även kolla lite hur nära de större vägarna ligger. Ulvsundavägen låter ju lite när fan som helst utom möjligen mitt i natten, så det lär du nog märka hur som. Det är hyfsat med trafik på lördagar mest hela dagen utom kanske 7:30 eller framåt söndagsmorgonen, så du får säkert en bra uppfattning ändå. En annan sak, buller är ju mkt beroende på hur just det enskilda huset ligger, och åt vilket håll ens lägenhet vetter. Så det är även lite en hyperlokal grej.

Ah, jag kom oxå på, det är en del flyg till Bromma flygplats, du kan ju lyssna lite efter det. Det var mer över Alvik / norr om Alvik än det var borta vid Abrahamsberg där jag bodde (t.ex.). Shit jag inser att buller (eller dess avsaknad) är en stor grej när jag letar lgh. Jag vet inte alls om du märker av det lika mkt.

Jag hade nog sagt lite som Korpen och poängterat att det är viktigt att tänka på vad som är viktigt för dig. Jag själv gillar utsikt men jag har kompisar som gladeligen tar lägenheter med utsikt rakt in i ett annat hus tre meter bort, för de lgh är ofta billigare.

Bra sagt även som nån sa, det är inte sista lägenheten du får chansen på. Känn inte att du "måste".
 
Last edited:

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,300
Location
Kullavik
Vet inte om det ens är ett problem längre, men förr var det noga att det fanns bra internetförbindelse/fiber.

slår du upp hitta.se så kan du få en indikation på lite allt möjligt om adressen.
 
Top