Nekromanti Boende i Eon

Oja

Veteran
Joined
28 Nov 2007
Messages
21
Jag och mina vänner har haft vilda diskussioner kring vad det t ex skulle kosta att köpa en bit mark och bygga ett hus, eller helt enkelt köpa ett färdigt hus.
Självfallet är det beroende på vart man nu vill ha sin mark/sitt hus, men hur brukar ni lösa en situation när en av era rollpersoner innehar en smärre förmögenhet och bestämmer sig för att köpa ett hus mitt i det cirefaliska samväldet i det centrala Ciremelo? eller när bonden Bob Jansson bestämmer sig för att bygga ett hus ute på en slätt men snabbt upptäcker att han inte besitter kunskaperna eller orken att bygga huset själv utan måste hyra in folk att hjälpa honom med det?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Bonden Bob Jansson

eller när bonden Bob Jansson bestämmer sig för att bygga ett hus ute på en slätt men snabbt upptäcker att han inte besitter kunskaperna eller orken att bygga huset själv utan måste hyra in folk att hjälpa honom med det?
Jag kan nästan garantera att bonden Bob Jansson kan bygga huset själv; se det har hans far lärt honom. Och orkar han inte bygga det själv så orkar han inte bli bonde heller. Det som kostar är marken; arbetet står han och hans familj för själv, plus grannarna, och materialet fixas lokalt på det gamla hederliga sättet: man hämtar själv.

Det typiska huset tillverkas ungefär så här: man gräver ut en grund och fyller den med grövre sten. Eventuellt sätter man i stolpar för taket vid samma tillfälle, men det är inte säkert. Stolparna reses genom att man gräver en grop, sätter i bottenstenar i gropen, sätter i stolpen och fyller igen runt om med grus så att den står lodrätt.

Sen bygger man väggarna på grunden. En vanlig metod är att ta sten som man hittar och lägga på varandra i ett ytter- och innerlager och fylla mellanrummet med grus och jord. När man når önskad höjd så är väggen klar. Då lägger man en taknock mellan gavlarna, eventuellt på stolparna om man har sådana. Därefter lägger man takreglar ner från nocken till utanför husväggen så att man får ett utfall, och därefter horisontella reglar tvärs över taket. För stadga lägger man slanor eller plankor tvärs över taget mellan de horisontella reglarna.

Slutligen isolerar och tätar man taket med torv eller halm. Torv ligger kvar av sig själv och kommer så småningom att växa ihop till en tät matta, medan halm måste tyngas ner med stenplattor eller slanor för att ligga kvar. Tricket är att taket ska sträcka sig utanför husväggen, så att regnvatten faller av taket utan att komma mot väggen. Så länge som grunden och taket är torrt så håller väggen hur länge som helst.

När man har kommit så långt så har man en ordentlig fest för att fira läggandet av taket (därav taklagsfest, föregångaren till vår inflyttningsfest).

För att ytterligare vattentäta huset gör man en puts genom att bränna kalksten i en ugn och sedan blanda med vatten; denna puts lägger man sedan på ytter- och innervägg. Samma puts med lite sand blir en ypperlig cement som man kan använda om man vill mura väggen också, då väggen blir ännu tåligare. Men det är faktiskt inget krav att mura - väggen rör inte på sig i första taget.

En annan metod för att bygga väggen är att väva slanor och packa jord. Man slår ner störar i marken längs med inner- och yttervägg, och flätar in slanor på tvärsen mellan dem till en fots höjd från marken. Sen fyller man mellanrummet med jord och stampar och bankar tills det är hårt packat. Sen höjer man på med mer slanor och fyller på ännu ett lager jord som packas, tills man når önskad höjd. Taket läggs i stort sett på som tidigare, och puts kan även läggas på (det rekommenderas, till och med, eftersom jordväggar är känsliga för vattenerosion).

De där metoderna lämpar sig bäst för ganska öppna landskap (tänk Skåne eller England). I skogrika miljöer så har man ett annat material att tillgå, nämligen timmer. Då kan man roa sig med att timra väggen istället. Man tar en rak stock, barkar den och får bort de värsta skavankerna. Sedan hyvlar man den så att den blir någorlunda slät på över- och undersida. I stockens ändar gör man en urgröpning som är lika lång som stocken är bred, och lika djup som hälften av stocken. Dessa läggs på grunden, först två stycken på varje långsida av huset. För kortsidans första lager används en stock kluven på längden. Nästa lager börjar man på kortsidan, därefter långsidan, kortsidan osv, lager för lager tills man når önskad höjd.

För med stadga kan man borra ett hål genom stocken och låsa fast den i lagret under med en plugg. Tätar gör man med bark, halm och tjära, och tjära får man som biprodukt när man gör träkol.

Ingen av dessa metoder kräver en timmerman. Det kräver bara en någorlunda bonnig bonde, som lärt sig att vara bonde av sin far. Det krävs lite familj också, men det har man garanterat i form av fru, barn, pigor och drängar. Dessutom kan man alltid ta grannar till hjälp - du kommer få hjälpa dem med deras husbygge också, så det jämnar ut sig.

Det här arbetet sysslar för övrigt Bob Jansson med hela tiden. Är det inte boningshus som han bygger så här så är det uthus, stior, skjul, lador eller dagsverken på länsherrens hus, uthus, stior, skjul och lador. Eller så är det en granne som vill ha hjälp med samma sak. Så tro mig, Bob Jansson kan bygga hus. Det ingår i bondeyrket.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,704
Location
Värnhem, Malmö
Till att börja med byggs de flesta "vanliga" hus (det vill säga sådana där bönder bor) helt utan inblandning i den monetära ekonomin. Sådana projekt är en del av bygemenskapen, och alla deltar. I gengäld förväntas man själv delta när andra behöver sådan hjälp. Detta gäller framför allt för folk som känner varandra och kommer från samma by -- att komma utifrån och förvänta sig denna hjälp är inte lätt.

Om man nu ändå vill hyra in folk att bygga ett hus åt en kan man se efter i Riddaren. Ett knuttimrat trähus på 10 gånger 5 meter kräver 24 dagsverkens arbete från timmermän och sex lass timmer. Ett lass timmer kostar 18 silver, så det blir 108 silver för material. Enligt lönelistan i Spelarens Bok har en timmerman en lön på 20 silver i veckan, så det blir 80 silver med tanke på att vi betalar för motsvarande fyra veckors arbete (med vila på söndagen). Hittills alltså 188 silver.

Dessutom vill man ha ett tak av något slag. Ett halmtak kräver fyra dagsverken av en timmerman och fyra dagsverken av en stenarbetare. Dock står det att stenarbetarens arbete kan ersättas av en dagsverkesbonde, vilket innebär att en någorlunda praktiskt lagd karaktär kan utföra detta på egen hand. Dessutom krävs ett lass timmer. Vi får då i runda slängar ytterligare 30 silver i kostnad (18 silver för materialet + 12 silver för lite mer än en veckas arbete). Slutsumman blir 218 silver för en träkåk med halmtak. Vill man ha spåntak i stället blir kostnaden sammantaget 282 silver.

Om man börjar bygga mer rejäla hus i stället skjuter kostnaderna kvickt i höjden. Ett tvåvånings tegelhus med tegeltak, värdigt en hyfsat välmående köpman, kommer kosta som följer:
60 dagsverken för timmermän = 200 silver
880 dagsverken för stenarbetare = 2933 silver
8 dagsverken för grovsmeder = 40 silver
4 lass timmer = 72 silver
44 lass tegel = 1100 silver
8 kg järn = 400 silver
Summa för huset = 4745 silver
8 dagsverken för timmermän = 27 silver
90 dagsverken för stenarbetare = 300 silver
9 lass tegel = 225 silver
2 lass timmer = 36 silver
Summa för taket = 588 silver

Hela rasket kostar alltså 5333 silver. Dessutom bör du, om du inte vill att ditt hus ska rasa ihop, hyra en byggmästare, vilket kanske går på ytterligare 200 silver (om vi räknar med att det tar en månad att smälla upp huset). Du behöver alltså slänga upp, i runda lsängar 5500 silver, exklusive tomtmark (vad kan det kosta? Inga riktlinjer finns i böckerna).
 

Oja

Veteran
Joined
28 Nov 2007
Messages
21
Re: Bonden Bob Jansson

Tack jättemycket för feedbacken!

Så okej, bonden Bob Jansson kan bygga huset själv med hjälp av sina bondefärdigheter samt vänner, familj m.m. frågan är dock isånnafall, vilka färdigheter skulle han behöva för detta? samt vad skulle marken rimligen kunna kosta? och ifall det är länsherren som äger marken från början vad skulle han vilja ha för marken ifall han skulle sälja den?

Några år senare...

Bob Jansson gör en liten utgrävning för att bygga ett uthus på marken och när han gör detta så hittar han, på något mystiskt och oförklarligt sätt, en skatt av ungefär samma värde som om en drake skulle sitta och trycka på och får behålla den för egen vinning av en otroligt korkad men välsinnad länsherre. Bob bestämmer sig då för "Pimp my Crib" och anser att något i stil med en större palats vore skönt och bestämmer sig för att bygga/köpa ett på sin nuvarande plats ute på Melorions landsbygd. Sedan tycker han också att hans familj är värdig det lite finare stadslivet i Ciremelo och köper ett stort hus där med.
Vad skulle isånnafall bebyggelsen av palatset kosta? och vad skulle det stora huset i Ciremelo kosta Bob?
 

Oja

Veteran
Joined
28 Nov 2007
Messages
21
Mycket bra svar, nu är det bara 2 stora problem kvar allt annat har du svarat på.

1. Vart fan har jag lagt Riddaren? :|
2. Vad marken kostar, återkommande problem :|
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,704
Location
Värnhem, Malmö
Re: Bonden Bob Jansson

Det där är en färdighet jag tycker saknas -- det borde finnas en generell "händighetsfärdighet", så att man inte behöver investera i en massa hantverksfärdigheter för att lappa kläder, skafta yxor, tälja enklare verktyg och liknande. Kanske med en baschans på (RÖR + PSY)/4 eller liknande.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,704
Location
Värnhem, Malmö
Re: Bonden Bob Jansson

Nja, jag anser att det rör sig om en färdighet i lika hög grad som andra "inneboende" kunskaper (Hoppa, Klättra, Övertala...). Dessutom ger det möjlighet att justera värdet baserat på bakgrund -- en bonde och en adelsman kanske har samma RÖR och PSY, men bonden kommer ha avsevärt högre Händighet än adelsmannen.
 

dream

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
1,030
Location
Portsmouth, England
Det absolut troligaste är att länsherren inte önskar sälja sitt land, utan istället går med på att bonden bygger sitt hus på länsherrens mark, och får bruksrätt på en viss liten landremsa mot att bonden utför en kasse dagsverken åt länsherren (som likt bonden också behöver bygga till).
 

Boldtaar

Warrior
Joined
12 Jul 2004
Messages
264
Location
Göteborg
Re: Bonden Bob Jansson

Timmerman är nog viktigaste för ett enklare hus.
För ett större och fina hus behövs någon som någon/några som kan dessa färdigheter Bryggare, Stenhuggare, Timmerman och Snickare.

En tomt för man nog göra sig förtjänt av genom att hugga ner skog eller jag bort monster. Men det kan ju också mätas i dagsverken och silver. Men 1000 silver får man nog räkna med tycker jag.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,704
Location
Värnhem, Malmö
Detta fungerar när det gäller hus på landsbygden, men i stadsmiljö torde det inte gå så bra. Att länsherren får en extra bondefamilj på marken är ju mestadels positivt för honom, förutsatt att marken räcker till.
 

dream

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
1,030
Location
Portsmouth, England
Re: Bonden Bob Jansson

Jag tänker å min sida så här: Den grundläggande händigheten är något man lärt sig genom att plocka upp en sak här en där. Vill man specialisera sig på ett visst hantverk så finns lämpliga färdigheter för det. I annat fall hamnar man i konstigheter såsom att en person är grym på "Händighet" men helt värdelös på allt annat - vad är det då han egentligen tränar upp när han tränar sin Händighet? Eller för all del: En duktig Snickare kan ha 0 i Händighet - men vad är det som gör honom till en så bra snickare då?

Nåja, det är en smaksak. För en snabb fix, använd min metod.
 

dream

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
1,030
Location
Portsmouth, England
Markpriser i stad och på land (sic!)

Jepps. Sant nock som vi vitsigt säger i byggherresammanhang. Jag är faktiskt, när jag tänker på saken, intresserad av markpriser. Någon som törs spekulera? Någon?
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,704
Location
Värnhem, Malmö
Re: Bonden Bob Jansson

Se det så här -- MacGyver har Händighet 20+ och inga hantverksfärdigheter. Händigheten låter honom fixa en massa saker, men det rör sig inte om mästararbeten. En person med högt Hantverk och otränad Händighet är bra på en grej, men sysslar inte med mycket annat. Snickaren i ditt exempel kan mycket väl ha lång yrkeserfarenhet, men fortfarande vara fumlig med sådant som inte hör till snickaryrket.
 

AnVili

Warrior
Joined
1 Dec 2003
Messages
246
OT

Hade det inte varit kul med en typ Stronghold Builders Guidebook fast för Eon? JAg har alltid sett det som halva nöjet att fixa detaljer och inredning till värdshus eller ställen där rollpersonerna kommer att vara.
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Get a room for Daak's sake.

Så länge du vill bo i en större stad i något "civiliserat" land såsom Jargien, Cirefaliska samväldet och kanske Thalamur eller Ebhron så borde det funka alldeles utmärkt att helt enkelt hyra en lägenhet. Standarden kanske inte är i palatsklass och en överhängande risk är att hela lägenhetskomplexet rasar ihop p.g.a. fuskbygge (i det korrupta Jargien i alla fall) för att inte tala om riskerna vid en brand eller de sanitära problemen, men hey - det är tak över huvudet, oftast relativt billigt och dessutom mitt i en storstad.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,704
Location
Värnhem, Malmö
Re: Get a room for Daak's sake.

Jo, men om man vill visa sig rik, då? Man vill ju ha ett guldpalats med guldbilar i bästa Cribs-stil, så då kan man ju inte sitta och häcka i ett hyreshus.
 

Oja

Veteran
Joined
28 Nov 2007
Messages
21
Re: Get a room for Daak's sake.

Precis, och det verkar som om ganska många nu är intresserade av vad mark och "sådant" egentligen skulle kunna kosta.
Har själv haft massa problem med detta då det inte är allt för konstigt i äventyr att rollpersoner på något sätt får tag på massvis av pengar och bestämmer sig för att leka adelsmän i diverse städer och vill köpa boningar.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,917
Location
The Culture
Re: Bonden Bob Jansson

Så okej, bonden Bob Jansson kan bygga huset själv med hjälp av sina bondefärdigheter samt vänner, familj m.m. frågan är dock isånnafall, vilka färdigheter skulle han behöva för detta?
I den (visserligen rätt gamla) version av Eon som står i min bokhylla finns färdigheter "Jordbruk". Varför inte använda den även för jordbruksrelaterade verksamheter, som att bygga det hus man ska bo i medan man brukar jorden?

/tobias
 

Kropotkin

Warrior
Joined
25 Mar 2006
Messages
234
Location
Hisingen
Kostnaden för tomter i en stad bestäms troligen inte på en regelrätt marknad. Troligen har något form av råd, bestående av stadens borgare, som reglerar vem som har rätt att bebygga tomter.

Ett sådant problem skall därför i första hand ses som en fråga om att förhandla och eventuellt muta sig till gillande bland några ledande profiler i staden som sedan stödjer rollpersoner istället för att bara göras till en enkel monetär transaktion.

Har rollpersonen dödat en drake utanför stadsmurarna eller gynnat handel genom att besegra ett stråtrövarband är saken biff. har rollpersonen däremot skadat viktiga intressen i staden genom sitt agerande kan det nog bli tuffare.

Jag skulle helt enkelt föreslå att saken hanteras med rollspel och interaktion med spelarvärlden istället för att bara vara en fråga om huvudräkning.
 
Top