Nekromanti Blödningstakt?

Lo0rRD

Veteran
Joined
20 Nov 2002
Messages
70
Location
Hedemora
om en rp har 5 i blödningstakt i vänster vad och 14 i magen då har 19 i blödningstakt men hur läker man det? ett slag mot läkekonst? men i sånt fall läger läkaren bandage på båda ställerna? eller ska man hålla koll vart man har blödningen för en läke UT räcker väl bara 4ggr? samma med magiker som helar läker dom ett sår eller läker dom alla såren om dom slår så högt? hoppas jag inte skrev för rörigt :gremconfused: vi har kört så att en som klara sitt slag mot läkekonst och slår tillräkligt högt läcker samtliga skador men jag och SL diskuterade det här och jag kom underfull med att det låter skumt
 
Joined
29 Nov 2001
Messages
1,337
Location
Göteborg
Själv skulle jag säga att man bandagerar/bränner/helar alla sår samtidigt.
Exakt hur man stoppar blödningstakt står i regelboken, en bit in i läkekonstkapitlet.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,189
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Att läka eller inte läka, det är frågan

Såväl läkekonst som helningseffekter används primärt på specifika sår när jag spelleder. Det finns undantag, dock - rör det sig mest om småskråmor som behöver tvättas och plåstras om kan det göras med ett slag för läkekonst, men är det allvarligare skador måste de tas om hand separat. Detsamma gäller om de ska sys, etc.

Helningsmagi gör egentligen inte mer än att påskynda kroppens naturliga läkeprocess, om än med något större precision än kroppen själv (ärren blir mindre för det mesta). Detta innebär tex att det är väldigt käckt att tvätta av såret innan man helar det, även om det finns effekter som kan åstadkomma det. En helningsbesvärjelse kan läka flera skråmor, men rör det sig om ett allvarligare sår är det lämpligt att koncentrera effekten på att reparera vänaderna, dämpa smärtan och stilla blodflödet just där.

- Ymir, berättar hur han gör.
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Ett slag per sår, och ett exempel.

"om en rp har 5 i blödningstakt i vänster vad och 14 i magen då har 19 i blödningstakt men hur läker man det?"

OBS Tabellen på sid. 177 i regelboken är felaktig. Den korrekta tabellen för förband finnes på denna sida.
Dessutom så är det viktigt att veta om den skadade har interna blödningar i magen. För då är han troligtvis förlorade. Det krävs nämligen kirurgi eller magi för att fixa inre blödningar. Båda två är ovanliga.


Exempel
Cirzcom har Läkekonst 13 specialiserat mot 'sy ihop sår'. Han ska lägga förband på den skadade personen du skriver om ovan. Låt oss kalla honom för Björn(Typiskt soldier att gå och slå sig själve :gremwink: ).

Han börjar med att snabbt inspektera den skadade. Det blöder lite från ena benet, men det verkar komma mest blod från magen. Det kan potentiellt sätt vara riktigt farligt så han bestämmer sig för att behandla magen först. Han plockar snabbt bort tröjan på den skadade och inspekterar såret. Han bedömmer att såret inte är djupt nog för att några interna organ ska ha skadats(här kan SL slå 2 eller 3 tärningar mot läkekonst i fall han vill för att se om Cirzcom verkligen lyckas med sin bedömning). Han bestämmer sig för att sy ihop såret på magen och säger åt Benjamin, att hålla i Björn så han inte sliter sig.

Han plockar raskt upp nål och tråd från sin medikus-påse, och börjar sy. Enligt tabellen (Denna tabell, inte den felaktiga i boken) så är svårigheten Ob3T6 och det tar 10 rundor att utföra (ca 40 sek).
Tärningarna rullar och Björns spelare ser spänt på... Dom utfaller 5,4,1 = 10 vilket ger en effekt på 4 (14 - 10. 14 för att han har specialiserat mot sy ihop sår). Alltså stoppas blödningstakten från Björns mage med Ob3T6+4 enligt tabellen. Nu slår SL Ob3T6+4 för att se hur mycket blödningen avstannar från magen. Tärningarna utfaller 5,3,3 + 4 = 15. Detta innebär att Björns blödningstakt i magen sänks med 15. Men eftersom han bara har 14 i blödningstakt där så sänks den till noll i magen.
Under denna tid så har Björn blödit 1 blodförlust per runda i dom 10 rundorna som det har tagit Cirzcom att sy ihop honom. Alltså har han tagit ytterligare 10 blodförlust. Fast enligt reglerna så behöver han inte slå dödsslag om inte blodförlusten är löjligt hög, eller han tar en till trauma. Alltså kan inte Björn dö av detta (om han inte hade jättemycket blodförlust innan dvs).

Nu blöder endast Björn från vaden. Cirzcom tar nu och lägger ett Bandage på vaden. Enligt tabellen så är det Ob2T6 som ska slås mot Läkekonst. Tärningarna utfaller 6,2 -> 1,4,2 = 7. Effekten blir därför 13 - 7 = 6. Minskningen i blödningstakt blir således 1 + 6 = 7 (enligt tabellen). All blödning stoppas från Björns vad. Så han kommer inte dö, men han bör bli sängliggandes ett par dagar, tills såren har slutit sig och slutat blöda av sig själva. Om han rör på sig för mycket så kan såret på magen gå upp och behöva sys om. Cirzcom börjar stolt tala om överlägsenheten av den Cirefaliska läkekonsten långt in på småtimmarna.

/Naug
 

Gorion

Veteran
Joined
22 May 2000
Messages
152
Location
Östersund
Re: Ytterligare en fråga

Ifall man har tre sår som blöder 3,3 och 4. Blöder man då under 1 minut, 15 eller 3?
 
Top