Nekromanti bara lite allmänt

von Schnigel

Veteran
Joined
22 Sep 2001
Messages
130
Location
bankeryd en liten håla strax norr om jönköping
Jag undrar över några saker som ni kanske skulle kunna svara på:

Det låter på några inlägg som om flera spellgrupper använder samma SL hela tiden eller har jag bara fått allting om bakfoten? i våran grupp turas vi om, den som har ett uppdrag kör det iofs speleder vissa mer (typ jag och två till) och några mindre (det finns några som bara kört ett 30äps uppdrag) men alla gör det någon gång. så jag undrar alltså om vad som typ är vanligast och så, en SL hella tiden eller att man växlar?

Kan man lära sig besvärjelser trotts att man inte är magiker/svärdsmagiker? alla har ju trotts allt SPI och (CL besv.?) borde alltså kunna lära sig eller?

Varför har man T100 (inte den med hundra sidor- finns den alls? var får man tag i den?) när den är lika som T10 jag tycker det är konsigt, ett sätt att tjäna pengar? eller?

nu farmstår jag nog som ett störe nöt och som mer oerfaren i rollspelande än jag faktiskt är (vilket inte vill säga lite(oerfarenheten altså)) men vad betyder koboltig<img src="/images/icons/blush.gif" border=0 width=15 height=15> (eller hur det nu stavas) jag fattar vad det innebär- (tror jag<img src="/images/icons/blush.gif" border=0 width=15 height=15>)
något är dåligt alltså.

nu en liten åsikt: DoD6 är bättre än Cronophia. detta säger jag trotts att det var DoD 5 som jag startade min rollspelskarriär med. tillägas bör att jag alldrig varit förtjust i Cronophia. Det ända jag stört mig på i DoD6 är att magier och religioner får alldeles för stor plats (det känns som typ 1/3 av boken <img src="/images/icons/frown.gif" border=0 width=15 height=15> och om man inte spelar så mycket dom yrkena så...) men annars är levelsystemet underbart <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15> och när man uppnår "känslan" är det som att sväva på moln<img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>

det var allt från mig hoppas att ni ursäktar ev. stavfel å sånt
(passar på att ursäkta sig för ovanan att svara på gamla trådar)
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,598
Location
Helsingborg
"så jag undrar alltså om vad som typ är vanligast och så, en SL hella tiden eller att man växlar?"
Jag vet inte. Vår spelgrupp är en "hopslagning" av tre spelgrupper. Hopslagning är inte rätt ord för jag räknar mig själv som en spelgrupp.
För oss har det alltid varit naturligt att dela på SLbördan (för mig är det en oftast börda), mer el. mindre iaf.
Dessutom antar jag att spelgrupper som bara har ett/två rollspel oftast har en och samme SL hela tiden medan spelgrupper (som min som har 7-10 olika rollspel) har flera SL.

/[color:448800]Han</font color=448800> som nog är rätt ensam om att tycka att det är tråkigt att vara SL
 

Foggmock

Myrmidon
Joined
26 Aug 2000
Messages
4,596
Location
Malmö
hej!
ang. SL-frågan så är det hittils mest jag so, SL:at, och om JAG inte fått nått om bakfoten så är de flesta på forumet själva SL. nu har vår grupp köpt in ohemult mycket spel på sista tiden, så det är lite kaos. en del cill testa nytt, bakåtsträvaren jag vill spela på DOD.

Kan man lära sig besvärjelser trotts att man inte är magiker/svärdsmagiker? alla har ju trotts allt SPI och (CL besv.?) borde alltså kunna lära sig eller?

japp. men eftersom de kostar SPI-poäng (typ Mana) så är juh inte icke-magiker lika haja på att lägga flera på samma gång, men en krigare kan ju mycket väl kunna små husbehovs-(läs krigsbehov) magier som kanske hjälper honom i strid.

Varför har man T100 (inte den med hundra sidor- finns den alls? var får man tag i den?) när den är lika som T10 jag tycker det är konsigt, ett sätt att tjäna pengar? eller?


nja. man har en T100, eller procenttärning för att de ger många fler, och exaktare resultat. och den är INTE hundrasidig<img src="/images/icons/crazy.gif" border=0 width=15 height=15>... man slår helt enkelt två stycken T10:or och den ena representerar entalet, den andra tiotalet. slår man två nollor blir det hundra.

nu farmstår jag nog som ett störe nöt och som mer oerfaren i rollspelande än jag faktiskt är (vilket inte vill säga lite(oerfarenheten altså)) men vad betyder koboltig (eller hur det nu stavas) jag fattar vad det innebär- (tror jag)
något är dåligt alltså.


En kobold, Munchkin eller vad man vill kalla det är en sån som uttnyttjar reglerna för att få en så bra gubbe som möjligt. det kan också betyda en person som gillar att spela spel där man får 'XP' av att nita monster, tex D&D (dungeons and dragons.) alltså kan man, och jag brukar, kalla liknnade spel för koboldiska. för mer info om hur uttrycket kom upp, kan du göra en sökning på 'kobold' du lär hitta hur mycket som helst...

nu en liten åsikt: DoD6 är bättre än Cronophia. detta säger jag trotts att det var DoD 5 som jag startade min rollspelskarriär med. tillägas bör att jag alldrig varit förtjust i Cronophia. Det ända jag stört mig på i DoD6 är att magier och religioner får alldeles för stor plats (det känns som typ 1/3 av boken och om man inte spelar så mycket dom yrkena så...) men annars är levelsystemet underbart och när man uppnår "känslan" är det som att sväva på moln

japp. jag tycker också att sexans regelsystem är bättre, även om jag haft jefligt mycket kul med Catastrophia.
Ang. magier och religioner tycker jag att de är alldeles lagom. utan dem skulle det kännas tomt och boken skulle blivit en hundra sidor kortare.
och ja, om man får levelsystemet att funka på det sätt det är tänkt (dvs en hantverkare blir bättre på att snickra om han snickrar mycket under äventyren, och en jägare blir bättre på att spåra)och inte urartar (typ köper 'finna dolda ting' eller 'rida flygande varelser' för alla FP..)

hoppas att detta hjälpt dig lite på vägen...
 

Legioth

Swordsman
Joined
26 Apr 2001
Messages
666
Location
Esbo, Finland
Spelledandet

Vi är väl ca 5 spelare, och i prinicip är vi 2 som drar det stora lasset som spelledare. Eftersom alla spelare inte är lika aktiva så är vissa bara med då jag spelleder och vissa barar då den andre är SL. Av dessutom har vi 2 halvaktiva SL:ar, som spelleder lite nu som då. För att göra det ännu mer avancerat brukar vi spela med två personer som bor lite längre bort. Och då de kommer på besök så spelleder de ofta. Men jag spelleder också en kampanj bara då en av de "utomstående" är med. Så summa sumarum. 2 st spelleder 1 gång per vecka. 2 då det passar för dem (ca 1 gång per månad). Sedan spelleder 2 st då de är på besök och slutligen har vi 3 halvaktiva, som inte är med varje gång, och som inte har spellett alls...
 
Joined
25 May 2001
Messages
1,039
Location
Åbo, Finland
Ang. magier

...så tycker inte jag att andra yrken än magiker ska lära sig magi. Magi får inte bli något allmänt som all är vana med, magi ska vara något spännande, lite extra som bara vissa utvalda personer kan. Även om andra yrken bara kan lite magi p.g.a Spi-gränsen, så tycker ja ändå att om man vill behärska magi så ska man göra en magiker (eller möjligtvis hitta på en väldigt bra bakgrundshistoria som blidkar SL ...dvs mej).
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Tärningologi

"nja. man har en T100, eller procenttärning för att de ger många fler, och exaktare resultat. och den är INTE hundrasidig... man slår helt enkelt två stycken T10:or och den ena representerar entalet, den andra tiotalet. slår man två nollor blir det hundra."

Till att börja med, det finns faktiskt en tiosidig tärning med tiotalen utmarkerade ("00" till "90"). Den är tänkt att användas som ena halvan av en procenttärning. Den andra halvan är en vanlig tiosidig. Slår man "40" på den ena och "2" på den andra så slog man 42. As simple as that.

Sen finns det faktiskt en hundrasidig tärning. Den ser ut som en golfboll och har en tendens att rulla åt helskotta innan den stannar. Men där behövs inga trick - där får man talet man önskar direkt.

Båda finns naturligtvis enbart för att man ska köpa fler tärningar. Den riktige rollspelsnörden måste givetvis ha alla konstiga tärningar han kommer över, och det utnyttjar tärningstillverkarna. Själv har jag en replika av en romersk fjortonsidig tärning någonstans.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Kobolder (favorit i repris)

"men vad betyder koboltig"

"En person som gör något som en kobold."

Kobolder var från början blåfärgade sydtyska gruvvättar, tämligen illasinnade också som lätt kunde begrava gruvarbetare i ett plötsligt ras om man retade dem. Behandlade man dem väl så kunde de hjälpa en och leda en till goda fyndigheter, men fler sagor handlar om illvilliga kobolder än om snälla. Nära besläktade med dessa är de corniska coblernigh och de walesiska knackarna, vilka var mer vänligt sinnade.

Kobolderna infördes i Dungeons&Dragons och senare AD&D, som ett litet mesigt svartnisseliknande monster som lätt slogs ihjäl (och var värda 50 XP har jag för mig). De blev ofta lite extramonster som man slängde in så att man hade nåt att slå ihjäl då och då, till exempel då man behövde lite XP för att levla. Då kunde det vara värt att muta spelledaren att slänga in ett par kobolder så att man kom över den magiska gränsen.

Senare kom kobolder att bli synonymt med den sortens rollspel och i synnerhet utövarna av den sortens rollspel. Med "kobold" åsyftades ofta en yngre rollspelare som tycker det är roligt att slåss och powergamea och som gärna skaffar rollspel med mycket vapen och besvärjelser samt alla moduler med mer vapen och mer besvärjelser. Likvärdiga ord är "fjortis" och ibland även "smurf". På utrikiska kallas de ofta "munchkins".

Det finns flera sorters kobolder. Man kan väl säga att kobolder definieras som:

1) Alla som spelar spel riktade till yngre spelare.
2) Alla som spelar spel där det förekommer vapen.
3) Alla som spelar spel som du inte gillar.
4) Alla som spelar på ett sätt som du inte gillar, även om de spelar spel som du gillar.
5) Alla spelare som du inte gillar.

Kort sagt: "kobolder" är helt enkelt den sortens spelare som du ser ner på, och "koboldigt" är det adjektiv som beskriver egenskapen som gör någon till kobold eller beskriver egenskapen som gör att något är riktat till kobolder.

För övrigt är ordet "kobold" nära besläktat med namnet på grundämnet kobolt som liksom vätten är väldigt blått. Mycket riktigt har grundämnet fått sitt namn från vätten.

Den här borde fanimej in i Hjälp/Frågor snart. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Lord Omega

Veteran
Joined
29 Oct 2001
Messages
11
Re: Kobolder (favorit i repris)

va fan har du emot kobolder?!
folk såger att jag spelar koboldigt men vadå jag spelar som jag spelar!
Visst jag kanske är lite egoistisk me va fan man får väll vara som man vill
vi levar i ett fritt sammhälle för i helvetet.

//Resistance is futile!
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Kobolder (favorit i repris)

"va fan har du emot kobolder?!"

Inget. Jag tänker inte hindra vare sig dig eller någon annan att kobolda - faktum är att det är rätt kul ibland. Men det har ingenting med tråden att göra. Någon frågade vad ordet "kobold" betyder, och jag förklarade vad det betydde, varifrån ordet härstammar och hur ordet kom till. Om du har problem med att du känner dig träffad av definitionen så är det definitivt inte mitt problem. Det är tvärtom något som du själv bör ta itu med.

Och som sagt var, vi lever i ett fritt samhälle. Det står dig fritt att tycka att "icke-kobolder" är överpretentiösa elitister, precis som det står de överpretentiösa elitisterna fritt att tycka att kobolder är det värsta sedan mögel i brödet. Framförallt står det mig fritt att förklara koboldernas ursprung och betydelse.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,598
Location
Helsingborg
Re: Tärningologi

"Sen finns det faktiskt en hundrasidig tärning. Den ser ut som en golfboll och har en tendens att rulla åt helskotta innan den stannar."
Sedan kan de ramla ner på golvet och gå sönder så att alla metallkulor inuti rullar ut över golvet. /images/icons/smile.gif

/[color:448800]Han</font color=448800> som kommer ihåg att det hände på LinCon för 3 år sen i en rollspelsbutik
 

Silke

Warrior
Joined
23 Jan 2001
Messages
248
Location
Vällingby, Stockholm alltså...
Angående SL frågan så varierar detta enormt mellan olika grupper. Om man följer debbbaterna som finns på rollspel.nu så ser man att det är en stor variation.
Oftast tror jag att man har en SL för varje spel, eller möjligtvis två, åtminståne så har vi det så. En och en halv SL för DoD, 2 för Vampire, en för Star Wars, en för Mutant, en för Neotech o.s.v.

Angående tärningen T100 så finns det flera spel som använder denna men det var fler spel för några år sedan (kanske inte när jag tänker efter, det finns så många spel i omlopp så det blir väl omöjligt att kolla <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15> ).
Självklart vill alla tjäna pengar på oss spelare och det är riktigt som Krille sagt att det finns en T100 som i princip är omöjlig att slå med <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>.
 

Shaggy

Swordsman
Joined
19 Sep 2001
Messages
619
Location
Linköping
Jag håller inte med.

Jag håller inte med.

Det har (som jag uppfattar det, ska tilläggas) inget med ålder att göra. Det enda sambandet är att yngre rollspelare oftare är mer oerfarna och att det är vanligare att nybörjare är kobolder. Kobolder finns dock i alla åldrar.

Jag skulle vilja påstå att en kobold definieras av att vara en person för vilken rollspel i princip enbart (eller åtminstone till största delen) handlar om att banka skiten ur monster. Den bästa rollpersonen är därmed en minotaur med helrustning och tvåhandsyxa. Det enda yrket som är något att ha är krigare (och möjligen magiker). De andra är för dåliga på att slåss. Stridsfärdigheter är nästan det enda som är något att ha medan framför allt lärdomsfärdigheter är helt värdelösa.

Kobold är för mig ett objektivt begrepp som egentligen inte är värdeladdat, även om många ser ner på de som inte tycker att äventyr behöver ha särskilt mycket handling, sålänge det finns många coola monster att ha ihjäl. Det är däremot inte ett begrepp som kan användas om allt man inte gillar. Förekomsten av vapen och stridsbesvärjelser har inte heller något med det att göra.

Vissa rollspel uppmuntrar förstås mer till koboldspelande än andra. Spel (som t ex DoD 6) där man överlever en perfekt träff med ett tvåhandssvärd mot ett oskyddat huvud är typiska koboldspel. Ofta dricker man sedan bara en/ett par läkedrycker eller kastar någon besvärjelse så är man i form att ta sig an nästa monster.

Har jag helt avvikande uppfattning från resten i detta forum måhända?
 

von Schnigel

Veteran
Joined
22 Sep 2001
Messages
130
Location
bankeryd en liten håla strax norr om jönköping
Re: Jag håller inte med.

"Spel (som t ex DoD 6) där man överlever en perfekt träff med ett tvåhandssvärd mot ett oskyddat huvud är typiska koboldspel. Ofta dricker man sedan bara en/ett par läkedrycker eller kastar någon besvärjelse så är man i form att ta sig an nästa monster."

Rollspel blir vad man gör det till (gäller DoD6 med)
Jag spelar mest en halvlängdsman och han skulle faenemej inte klara ett sånt slag, så han aktar sig för att muka gräl med spennissar som vifftar med gigantiska svärd och yxor
 

jonix

Warrior
Joined
23 Jan 2001
Messages
283
Location
kalmar
Jag håller med.

Rollspel blir vad man gör det till (gäller DoD6 med)


EXAKT!

En fundering, om man spelar en handelskampanj, alla spelare gör RPn som är "maximerar" inom färdigheter såsom köpslå och värdesätta... är det "koboldism"? Varför inte?

-"Jaha... ni går i skogen och plötsligt ser ni en köpman, han vill köpslå med er"
-"Ok, jag drar fram mina pengar och min kruka som inte är värt ett ruttet lingon, se om jag kan lura den på honom"


Ganska intressant... Det är andra gången idag som jag tänker på det jag läste i en artikel tidigare idag;

"So instead of focusing on what you think is others faults, try to improve yourself"

Gäller fanimej rollspel med.
 

Shaggy

Swordsman
Joined
19 Sep 2001
Messages
619
Location
Linköping
Re: Jag håller inte med.

Så är det givetvis, men som jag skrev uppmuntrar olika spel olika mycket till sådant.

SL har förstås störst betydelse. Om SL är en kobold som skickar mängder av monster på spelarna men aldrig låter dem ha nytta av lärdomsfärdigheter så kommer de förstås att satsa på stridsfärdigheter med tiden. Om spelarna däremot känner att de aldrig har någon nytta av sina stridsfärdigheter medan däremot lärdomsfärdigheter är väsentliga för att klara äventyren, kommer de förstås att satsa mer på dessa.
 
Top