Nekromanti Balderks Romanutmaning 2k4

Balderk

Swashbuckler
Joined
27 Apr 2002
Messages
2,723
Location
Umeå
Hej, ni kommer väl ihåg min utmaning?

Jag hade lovat att återkomma första september men eftersom jag nu förtiden är en upptagen student så kommer tråden nu istället.

Den här tråden är alltså till för att tala om vilka böcker ni läst, vad de handlade om och vad ni tyckte om den. Det spelar ingen roll om ni klarade målet på tio böcker eller ej, det var mest ett mål. Jag är dessutom osäker på om jag själv läst tio böcker, vilket är lite pinsamt. Jag har inget att säga till mitt försvar.

Jag hoppas att den regniga sommaren gjort att ni haft tid att läsa mycket.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mina böcker:

L.A. Confidential, James Ellroy

Julen 1951 sker ett blodigt massmord på ett fik. Polisen har inga ledtrådar och man arbetar frebilt för att sätta dit mördarna. I mitten befinner sig tre snutar. Ed Exley är ute efter ära. I skuggen av sin fars poliskarriär är han beredd att göra vad som helst för att överträffa honom. Bud Whites far mördade hans mor framför ögonen på honom och nu är han ute efter slumpmässig hämnd på alla kvinnomisshandlare- och mördare. Stjärnsnuten Jack Vincennes vill bara ha berömmelse och sätter dit filmstjärnor för en skandalblaska (Hush Hush, återkommer i många av Ellroys verk). Hemsökt av en gammal hemlighet han är beredd att offra allt för att bevara.

De ingår i en spiral som blir mer och mer invecklad ju längre historien löper och uppnystar en stor konspiration som sträcker sig in i de egna leden (L.A. polisen är ökänd för att vara både brutal och korrupt).

Som alltid spinner Ellroy en mästerlig historia. Han gör den väldigt invecklad (boken känns mycket mer invecklad än filmen) men samtidigt nystar han upp den väldigt bra på slutet. Det är en mörk historia, det är ju trots allt noir, och han beskriver ett väldigt skitigt LA som inte alls är så glamoröst som det kan framställas på film). Jag älskar den här sidan av staden han beskriver och stämningen i boken är hårresande. De tre snutarna är även väldigt mångbottnade personligheter och står inte alls alltid på rätt sida om lagen. Boken handlar egentligen lika mycket om deras personliga problem och olikheter som om själva brotten. Det kännetecknar väl Ellroy också på något sätt, brottet står inte alls alltid i fokus. Däremot så väver han oftast in de personliga problemen och frågorna i själva brotten och de härvor som finns runt omkring dem. En väldigt bra bok som är mycket läsvärd. Går absolut att läsa utan att ha läst nått annat av honom innan, men man kanske får ut lite mer om man läst The Big Nowhere (osäker på den svenska titeln, Det Stora Ingenting möjligtvis) som utspelar sig innan den här boken.

White Jazz, James Ellroy

[Saxat från Adlibris] Los Angeles, 1958. Killings, beatings, bribes, shakedowns--it's standard procedure for Lieutenant Dave Klein, LAPD. He's a slumlord, a bagman, an enforcer--a power in his own small corner of hell. Then the Feds announce a full-out investigation into local police corruption, and everything goes haywire.

Klein's been hung out as bait, "a bad cop to draw the heat," and the heat's coming from all sides: from local politicians, from LAPD brass, from racketeers and drug kingpins--all of them hell-bent on keeping their own secrets hidden. For Klein, "forty-two and going on dead," it's dues time.

Klein tells his own story--his voice clipped, sharp, often as brutal as the events he's describing--taking us with him on a journey through a world shaped by monstrous ambition, avarice, and perversion. It's a world he created, but now he'll do anything to get out of it alive.

Fierce, riveting, and honed to a razor edge, White Jazz is crime fiction at its most shattering.

Orkade inte skriva en synopsis på varje bok. Dessutom beskriver den här boken ganska väl. Den här är också jävligt bra och stämningen och miljön känns igen från Ellroys övriga verk. Det bör kanske sägas att både de här böckerna ingår i "LA kvartetten", de två sista delarna, andra är Big Nowhere och första, som jag inte läst, är The Black Dhalia. Big Nowhere är nog bäst men alla håller toppklass. De tre böckerna jag läst i serien (alla är dock väldigt fristående, det är bara vissa miljöer och vissa personer som känns igen, huvudpersonerna är dock alltid olika) är även de bästa böckerna jag läst av Ellroy.

Dragons of a vanished moon, Weis & Hickman

Sista delen i den tredje Dragonlance serien skriven av Margaret Weis och Tracy Hickman. Beskriver inte handlingen (då måste jag typ förklara vad som hänt i de två första böckerna i serien)... Men det är en bra och passande avslutning på serien som är mycket spännande och som ger svar på en massa frågor.

Burying the shadow, Storm Constantin

[Saxat från Internet Book List ( www.iblist.com )]
"Rayojini lives an idyllic life amongst the soul scapers of Taparak until she herself is initiated into their ranks. Her scaping rite is different to thousands of others in one vital respect. The guardian pursuers that are invoked to watch over her are real.

In Sacramante the artisans who are patronised by the upper echelons of Bochanegran society live in isolation. The Eloim are more than content to remain a race apart; if the majority were to know their true nature their lives would be forfeit. Till now, the artisans have been immortal, thanks to the protection of the patron families who give their live blood in exchange for culture, but suddenly there are dying, victims of the fear's frightening mind games.

Two of their number, a painter and an actress, set out to find a soul scaper proficient enough to enter the Eloim soulscape and eradicate the cause of their despair, to repel the fear. They choose Rayojini..."

Väldigt bra och udda fantasy (till skillnaden från Dragons...) som inte alls är upplagd som en vanlig fantasyroman, vilket man kanske kan få för sig av den här frasen i Synopsisen "Two of their number, a painter and an actress, set out to find a soul scaper[...]". Men den där resan de åtar sig varar kanske in två kapitel. Boken handlar både om Rayojini och om Eloimerna (en ras med många likheter med vampyrer). Mycket läsvärt och oförutsägbart.

Snow Crash, Neal Stephenson

[Saxat från Internet Book List]
"In reality, Hiro Protagonist delivers pizza for Uncle Enzo's CosaNostra Pizza Inc., but in the Metaverse he's a warrior prince. Plunging headlong into the enigma of a new computer virus that's striking down hackers everywhere, he races along the neon-lit streets on a search-and destroy mission for the shadowy virtual villian threatening to bring the infocalypse. Snow Crash is a mind-altering romp through a future America so bizarre, so outrageous...you'll recognize it immediately."

Väldigt intressant och läsvärd bok. Neal Stephenson är en väldigt, väldigt bra författare och han håller intresset uppe ständigt. Det märks också att han har stora kunskaper inom vitt skillda områden som datorer (den här skrev -92, alltså innan internets tid och i boken finns ett sorts VR-internet) och forntida språk och kulturer. Hans framtidsvision är verkligen bisarr och väldigt underhållande. Det här är en bok som måste läsas, precis om Cryptonomicon (som behandlar det nu så populära ämnet koder och kryptografi).

Jag skäms att säga det, men det här är alla böcker jag läst ut. Jag har dock börjat på ytterliggare några stycken som jag läst paralellt men som jag inte hunnit läsa klart (T ex The Cold Six Thousand av Ellroy och Perdido Street Station av China Miéville). Alltså är jag långt ifrån att klara min egen utmaning. Hoppas ni andra klarat det bättre än mig.

/Balderk
 

Foggmock

Myrmidon
Joined
26 Aug 2000
Messages
4,596
Location
Malmö
Ha! Tio böcker! Aldrig för mitt liv.

Jag har läst:

Gamla tanter lägger inte ägg / Gud som haver barnen kär har du någon ull av Mark Levengood och Unni Lindell. Det är två små böcker späckade med citat från barn, och de var tämligen underhållande.

Lögner och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem av Al Franken. En "rättvis och balanserad" titt på den amerikanska högern och dess knähundar till mediakonglomerat. Gav en del kött på benen angående hur man sköter en korrumption, men är i övrigt inte rollspelsrelaterad för fem öre.

Kelterna av T.G.E. Powell, översatt till snustorr akademikersvenska och antagligen skriven på lika snustorr akademikerengelska. Fördelen med det här är att det är lätt att hitta fakta, och författaren oftast är rakt på sak. Problemet är att det är.. just det, snustorrt. Den största nackdelen boken har är att den slutar när kelterna emigrerar till brittiska öarna, vilket är exakt vad jag var intresserad av.

Essential Celtic Mythology av Lindsay Clarke är en sammanställning och återberättning av många populära sägner och historier från Skottland, Wales och Irland. Mycket inspirerande även om de likt annan folklore ibland bara lämnar en likt en fågelholksutställning och med ett finger i hårbotten.

Sen har jag såklart plöjt ett par rollspelsmoduler, bland andra Nordholmia och Arizona (igen). Efter utflykten till södern står det ju dessutom ett par kilo med böcker på mitt golv som väntar att läsas, även om jag hunnit med Street Fighter, Fading Suns och World of Synnibarr hyfsat.

Men det var bra att du påminde mig, jag måste lämna tillbaka mina keltböcker till bibblan imorgon samt göra en raid och låna nya som kanske faktiskt behandlar tidsperioden jag var intresserad av. :gremlaugh:
 

Sereg_UBBT

Swashbuckler
Joined
17 May 2000
Messages
2,486
Location
Sektor 242, Norra hemisfären
romanutmaningen har jag totalt missat...

men men... ett par böcker har jag i alla fall plöjt igenom under sommaren, och alla har faktiskt varit bra.

Effendi, Jon Courtenay Grimwood
chrull brukar nämna Courtenay Grimwood när boktrådar kommer upp här på forumet, och även jag är ett fan av Grimwood. Effendi är den andra boken i hans Arabesk-serie som utspelar sig i en alternativ framtid där tyskland vann första värdskriget. Böckerna är cyberpunk med en nordafrikansk/arabisk touch och utspelar sig i staden El Iskandryia ("...the jewel of North Africa, where anything is available for a price and crime goes unpunished, as long as you're a member of the elite").

Jennifer Government, Max Barry
Någon tipsade om denna på forumet tidigare i år. Riktigt bra bok. Utspelar sig i en framtid där världen styrs av stora företag, och där de anställda känner en sådan tillhörighet med sitt företag att de byter efternamn till företagets namn. En av karaktärerna i boken är Hack Nike (anställd av Nike såklart) som får jobbet att marknadsföra en ny serie träningsskor, men som inte var beredd på att det också innebar att skjuta ner tonåringar...

All tomorrow's parties, William Gibson
No introduction needed... Har man läst Neuromancer eller Count Zero så vet man vad man väntar i denna bok. Techno-poetisk cyberpunk...

Pattern Recognition, William Gibson
En bok om Cayce Pollard och hennes sökande efter upphovsmannen till "The Footage". The Footage är en serie filmklipp som sprider sig på nätet och Cayce är aktiv på ett internetforum där det mystiska The Footage diskuteras. Cayce sökande leder henne bland annat till Tokyo, men det är inte bara Cayce som är ute efter skaparen av The Footage... Riktigt välskriven och spännande bok, och som till skillnad ifrån Gibsons många andra böcker inte utspelar sig i framtiden utan i nutid.

...och så har jag läst första kapitlet i Irvine Welshs bok Porno (uppföljaren till Trainspotting). Den börjar lovande i alla fall...
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Jag har inte hunnit läsa mycket alls, tyvärr. Om man undantar alla rollspelspryttlar och serier jag slukat under regnets sommarfest så har jag plöjt mig igenom följande:

Settling Accounts: Return Engagments – Harry Turtledove

Alternativ historia där sydstaterna vann amerikanske inbördeskriget, blev fria, slogs på britternas sida i första världs (medan nord slogs på tyskens och sedemera vann) och numera styrs av en ledare för "frihetspartiet" som nu börjat ett blitzkrieg mot nordsidan samtidigt som de bygger läger för färgade...
Intressant bok om man diggar alt. hist., men man bör ha läst hela serien från inbördeskriget, andra mexikanska kriget, första världs och mellankrigstiden först. Det blir en del.

The Da Vinci Code – Dan Brown

The och Da låter fel, som en uppprepning. Nåja, ni vet vad den handlar om.

Far Ubus Sagobok – Alfred Jarre

En bok som lagt grunden för patafysiken. Innehåller articklar, kåseier och några pjäser (varav en kräver hela polska armén som statister!). Fullständigt obegripligt, så som det bör vara.

The Amber Compass – Philip Pullman

Den läste jag också! Och den verkade tokcool i början, lagom warpad historia för att jag skulle gilla den men mot slutet blev det så... nej. Nej. Jag läser nog inte vidare. Den handlar om Lyra och hennes demon och deras irrfärder norrut för att... ja... inte spoila boken.

Patient 67 – Dennis Lehane

Shutter Island. En ö utanför Bostons hamn där de värsta mentalsjuka brottslingarna spärras in. Året är 195... öh, 1950-talet, och två US Marshalls kommer till ön för att ta reda på hur en patient kunnat försvinna från den isolerade ön. Hur kom Rachel ut från sin låsta cell, förbi fyra vaktposter, förbi ett rum med pokerspelande vårdare, över en tre meters mur med taggtråd högst upp och sedan försvann en stormig natt? Och är hon fortfarande på ön? Vad pågår egentligen i fyren, som vaktas dag och natt av vakter med gevär? Döljer personalen något? Och kommer stormen som kryper närmre och närmre slå till mot ön och orsaka en massflykt av galningar?
Det här är en bra bok. Precis när allt är fint och tillrättalagt så tar den en nacksving på en och vänder allt uppochner igen. Man är aldrig säker på hur det ska gå, atmosfären är underbart mörk och illabådande, isolationen tar hårt på alla och... ja. Bra Bok. Fin Bok. Oroväckande Bok.

Farlig Midsommar, Trollkarlens Hatt, Kometen Kommer med flera – Tove Jansson

För Mumintrollen är stenhårda, hemulerna rockar och Snusmumriken är varje mans hemliga drömjobb. Muminböckerna är banne mig roliga, lättlästa, spännande och som Puh på braj, ungefär.


Storuggla, läser mer på hösten
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Jag skulle tro att jag nog läst ungefär 15 böcker i sommar men alla finns inte här uppe i min lägenhet. Ett axplock:

I en klass för sig

Fanny Ambjörnssons avhandling där hon jämfört gymnasietjejer med olika bakgrunder. Intressant, men jag är nog lite skadad som läser sådana här böcker för nöjes skull. :gremsmile:

Vem har snott mitt land?

En bok av blandad kvalité, men personligen föredrar jag Moores filmer framför hans böcker.

Medeltida byggmästare

En bok av Jan Svanberg som jag köpte billigt på en loppmarknad. Ett bra köp, boken är nämligen både lättläst, faktaspäckad och inspirerande.

Jorden skall gråta

En bok om indianernas historia av James Wilson. Bra och gripande även om författarens egna åsikter ibland blir lite väl tydliga.

Sen har jag läst en hel hoper McBain-böcker, också de ett billigt loppmarknadsfynd. En genomsnittlig McBain-bok läser jag ut på en eftermiddag, men visst är hans senare böcker bättre? Kom över en ifrån 1956 och den var värdelös.
 

chrull

Stockholm Kartell
Joined
17 May 2000
Messages
8,418
Eftersom så många andra listar böcker som knappast är skönlitteratur får väl jag också.
men först lite skönlitteratur:
nån gång under perioden läste jag antagligen nån utav följande böcker:

WSB - Queer
WSB - Exterminator
WSB - Interzone

Och de är som vanligt helt otroliga. Antingen om det är Queer med sina ärliga bekännelser eller interzone med sina konstigheter.
Rollspel? Tja. Over the edge står ju här i hyllan och ser ... ... konstigt? ut.

sen har jag också nån gång under sommaren försökt läsa följande böcker:
A Reynolds - Revelation Space
E Granström - Svavelvinter
D Adams - LGTG


Men av olika anledningar avbröt jag. I de två första fallen berodde nog avbrottet mest på att jag hade mer intressanta saker att läsa (som de som kommer strax) och Adams var helt enkelt för tråkig. Jag skulle låtit LGTG stå kvar i bokhyllan så jag kunde minnas den som en bra och rolig bok.

H Bey - T.A.Z. The Temporary Autonomous zone, ontological anarchy, poetic terrorism.
L Lessig - Free culture, how big media uses technology and the law to lock down culture and control creativity


De här är knappast skönlitteratur, och betydligt mer intressanta att läsa än nån tegelstens pocket om rymdgubbar. Den första har gett mig väldigt mycket inspiration, men knappast något som har med rollspel att göra.
Den andra har mest undervisat mig i saker jag trodde och anade, men som jag nu vet. Upphovsrätten dödar kulturen, en nedladdad platta leder ofta till en glad artist. osv.
Tyvärr var den ju amerikansk och det hela har lett till att jag kan mer om amerikanska upphovsrättslagar än svenska. lite synd kanske.

Utöver det har jag läst en massa skönlitterära verk från kvällspressen, lyssnat på en jevulusisk mängd musik som verkligen inspirerar (till mer läsning av Arabesk-serien om inte annat. Muslimgauze is teh shit, om man får säga som "vår tids mozart").
Snart är jag nog redo för att springa omkring i snabelskor ihop med storuggla i valfritt rollspel.

chrull - speaking with hamas.
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
För min del så har jag lsy en biografi om peter den store avHnri Troyat.
Boken handlar helt enkelt om petters liv & levene när han var vid makten. Boken var kalrt intressant & välskriven. Så det gav en insikt hut ahn levde.

Sedan såhar jag läst En ovanligt torr sommar av peter Robinson.Boken handlar om hur man plödsligt en dag upptäcker ett gammlat sklett i en före detta vattencistern... Sedan så får man följa komisie Alan Banks hit han förösker reda ut det här.
Åcå helt kart läsvärd.

Sedan så har man ju läst en del rollspelsböcker åxå, b. la Västmark & Svenil Rollspelet..
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,914
Location
The Culture
Nu önskar jag att jag faktiskt skrev ner vad jag läst i ett lite mer beständigt medium än min signatur. Jag ska se vad jag kommer ihåg av sommaren:

"Light" av John Harrison
Jag var nog lite okoncentrerad någonstans, för jag tyckte inte att den var så fantastisk som alla andra i världen verkar tycka. Den var fascinerande, men jag kunde aldrig riktigt engagera mig i karaktärerna.

"Mästaren och Margarita" av Michail Bulgakov
Den var däremot så fantastisk som alla andra i världen verkar tycka, speciellt inledningskapitlet (och att märka att Alan Moore har snott grundpremissen till ett av sina Swamp Thing-manus). Resten av boken var också bra, om än lite ofokuserad.

"Absolution Gap" av Alastair Reynolds
Jättebra, precis som hans andra böcker, men precis som i de andra böckerna (förutom "Chasm City") känns det som om både han och jag tröttnar på handlingen mot slutet av boken och bara försöker knyta ihop alla trådar så fort som möjligt. Dock klart läsvärd, även om det inte är hans bästa.

"Da Vinci-koden" av Dan Brown
Rekommenderad av trovärdiga källor som min mamma, min moster och alla andra läskunniga icke-nördar. Våldsamt överskattad och förutsägbar om man har läst någon form av konspirationsroman innan. Det var som "Foucaults pendel" utan intellektuell trovärdighet, "Preacher" utan djursex, "Illuminati" utan LSD, eller vilken konspirationsröra som helst, utan en riktig konspiration.

"The War of the Flowers" av Tad Williams
Klart bättre än hans långtråkiga fantasyserie "Memory, Sorrow and Thorn". Det enda jag inte gillade var egentligen hans ofta lite för långsökta metaforer.

Sedan måste jag ha läst något mer, men jag kan inte komma på vad det skulle vara...

/tobias
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
""Da Vinci-koden" av Dan Brown
Rekommenderad av trovärdiga källor som min mamma, min moster och alla andra läskunniga icke-nördar. Våldsamt överskattad och förutsägbar om man har läst någon form av konspirationsroman innan. Det var som "Foucaults pendel" utan intellektuell trovärdighet, "Preacher" utan djursex, "Illuminati" utan LSD, eller vilken konspirationsröra som helst, utan en riktig konspiration."


Ja! Jag var inte den ende som inte tyckte den var något att hänga i julgranen alltså! Tack för det, nu känner jag mig inte lika udda längre. Snygg hatt förresten.


Storuggla, värper ninjaägg
 

Brior

Swordsman
Joined
1 Jul 2002
Messages
557
Location
Gävle och Åland
Även jag instämmer i att "da Vinci koden" är ganska överskattad. Mysterierna framställs inte som ett pussel där bitar faller på plats eftet hand utan som en skattjakt av samma typ som jag arrangerar för mina barn: man löser en klurighet för att hitta till nästa och sedan till nästa etc., men i det här fallet finns inte ens något godis i kedjans slut. Sedan tycker jag att persongalleriet är väl billigt med en underskön och intelligent rödhårig kvinna, en medelålders akademiker som explicit liknas vid Harrison Ford (kommer tycke att uppstå tro?) samt en mördare som är albino (någon som minns "Tjejen som visste för mycket"?)
 

Nightowl

Champion
Joined
17 May 2000
Messages
8,341
Location
Avliden, Tristerbotten
Da Vinci-kåtan

Sedan tycker jag att persongalleriet är väl billigt med en underskön och intelligent rödhårig kvinna, en medelålders akademiker som explicit liknas vid Harrison Ford (kommer tycke att uppstå tro?) samt en mördare som är albino (någon som minns "Tjejen som visste för mycket"?)
Säkert att det inte är en nedteckning av författarens gamla rollspelskampanj?

Jag röstade mot boken när den först dök upp i sambindningslistorna, men till slut måste vi ändå köpa in den till biblioteket jag jobbar vid eftersom folk frågade så mycket.

Nu har den värsta ruschen gått över och några av oss anställda har fått chans att läsa den, och även om den inte *suger* så har man sett allt förr, som Gurgeh säger.

Erik
 
Top