Nekromanti Böcker i Mundana

Schmoo

Veteran
Joined
11 Aug 2014
Messages
13
Boktryckarkonst, finns det i Mundana och till vilken utsträckning? Om det inte är en existerande kunskap så tänkte jag låta det vara i sin vagga, väldigt ovanligt och kanske begränsat till särskilda länder.
Jag gillar tanken av att böcker skulle vara dyra och handskrivna/kopierade för hand.
 

LordTengel

Swordsman
Joined
26 Jan 2003
Messages
526
Location
Linköping
Jag tror att etablerad kanon är ganska exakt som du beskriver det, om jag inte minns helt fel. Jag vill minnas att boktryckarkonsten förekommer bland dvärgar, i Thalamur, och i Jargien.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,664
Location
Värnhem, Malmö
Som sägs ovan är boktryckarkonst med lösa typer något som förekommer i begränsad omfattning. Damarien nämner också att det där finns boktryckare som trycker böcker där hela sidor blivit utskurna, vilket så klart är mindre effektivt. Utanför dessa områden torde de flesta böcker vara handkopierade.

Om du verkligen vill nörda ner dig så tror jag att Ymir har hittat på en del material om såväl skrifttyper som boktillverkning som är för smalt för att hamna i tryck hos Helmgast; vi läste nämligen en kurs i paleografi där han verkade få feeling och börja spekulera om äldrejargisk uncialis och tibarisk kansliskrift.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,197
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Andra i tråden har rätt om vad som etablerats i material hittils. Man vill dock inte gärna att böcker i Mundana ska vara så ovanliga som de var under högmedeltiden i vår värld, utan snarare vill man tänka sig en senmedeltida variant med urbana centra med organiserade kopieringsstudior där massor av skrivare är aktiva i manuell kopering av böcker på stor skala, som sedan säljs för dyra men inte extremt dyra priser till i synnerhet det framväxande borgerskapet. Detta passar mycket bättre med det intryck man fått av böckers förekomst i Mundana, och kommer tas upp lite i förbigående i Eon IV Magi.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,664
Location
Värnhem, Malmö
När vi tittar på vilken sorts skrifter en lärd rollperson kan tänkas ha bör vi också tänka på etymologin till ordet "föreläsning". Mycket av undervisningen på medeltida universitet bestod ju av att någon "läste före" ur en bok, varpå studenterna helt enkelt fick kopiera. Så en lärd rollperson bör bära med sig sin personliga samling av kopierade bitar ur viktiga skrifter.
 
Top