Nekromanti Bästa animen före 1990

anth

Vetefan
Joined
24 Feb 2003
Messages
10,271
Location
Fjollträsk
Den mesta anime som jag tittar på idag är gjord efter år 2000. Det händer att jag tittar på äldre anime, men gissningsvis är bara 5 % av den anime som jag ser före år 2000.
Max Raven startade tråden och jag tänkte fortsätta:
Vad finns det för sevärd anime före 1990?

Det jag vet om 80-talet var att det var robotarnas, mechas, rymdens och framtidens årtionde. Gissningsvis faller minst hälften av all anime gjord under detta decennium inom någon av dessa kategorier.

Just därför har jag själv försökt välja anime som inte faller inom denna kategori :)
(jag misstänker att övriga forumiter är bättre än jag på att lista transformers och liknande)

Ranma 1/2
En berättelse om en person som byter kön när man kastar vatten på den.

Fist of the North Star
En Kung F... Kara... whatever. En martial arts-serie där huvudpersonen är expert på en kampsport som heter Hokuto Shin-Ken (vilket också är seriens japanska namn). Denna stridsteknik specialiserar sig tryck-/nervpunkter. Serien utspelar sig i en postapokalyptisk värld.

Dragon Ball
Inte en serie som jag tänker se, men som ändå måste nämnas.

Jag har inte mycket koll på 70-talet.

Space Pirate Captain Harlock
Rymdpirater kan aldrig vara fel, även om de är från 70-talet.

Lupin III
Inte en TV-serie, utan en serie långfilmer som gavs (ges) ut över flera decennier.
Arsène Lupin III är mästertjuven som drar alla poliser vid näsan när han begår brott som får RiFiFi att likna dagis. Oemotståndligt charmig.

Space Battleship Yamamoto
Det här är urfadern till all rymd-anime. Jorden anfalls av utomjordingar. Jordens försvar blir det 236 meter långa (på riktigt) stridsfartyget Yamamoto från andra världskriget, som byggs om till rymdskepp. Yay! Ett måste för alla anime-historiker.

Vicky the Viking
Kawaii!!! :)

Från det dimmiga 60-talet känner jag bara till:

Astro Boy

Vilka är era anime-favoriter före 1990?
 

Max Raven

T12-kultist
Joined
20 Oct 2009
Messages
4,336
Location
Malmö
Har för mig att Lupin III har (åtminstone) en TV-serie och är baserad på mangan av Monkey Punch! - om man vill ha mer då vill säga.

Rumiko skapade också Urutsei Yatsura (som Tenchi Muyo började lite som en parodi av) och Maison Ikkoku, en personlig favorit vad gäller romantisk komedi. Fast jag har bara läst mangan.

Maddafakkin Gundam är också en stor 80-tals-grej. 0079 är anno 79, men filmtrilogin, Zeta och en drös av Gundamgrejer dateras 80-talet.

Macross. Som jag skrivit om i min nu döda blogg. Is nice.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,626
Location
Rissne
Super Dimension Fortress Macross, skulle jag nog sagt innan jag satte mig ner och faktiskt kollade på den. Nu blir jag bara trött. Den har sina positiva sidor (snygga mechas) men storyn är inte mycket att hänga i julgranen och animationen ärligt talat ganska... dålig. Eller ja, när den är snygg är den riktigt snygg, men 95% av serien har de inte haft råd att göra den snygg. Så... Återanvändning, låg framerate och alla de där vanliga knepen för att dryga ut budgeten. Och vad TRÖTT jag blir på Minmei!

Transformers gillar jag ju som franchise, men åtminstone den amerikanska tv-serien är så jävla, jävla dålig. Jag kan verkligen inte beskriva den som en av de bästa animeserierna från 80-talet. Det var serietidningen som stod för kvaliteten där, helt klart.

Jag gjorde ett försök att se den där evighetslånga Gundamserien. Den med 43 avsnitt. Jag tröttnade och har fortfarande typ 3-4 avsnitt på slutet att se... Fast idag har jag ju glömt det mesta och skulle behövt börja om. Jag minns den som repetativ och så tycker jag att designen av Gundams är rätt ful och ointressant. För mycket stora riddare, för lite fordon.


Bubblegum Crisis däremot, är lysande. Akira också, givetvis. Appleseed är OK, och jag gillade Patlabor: The Movie.

Annars har jag inte mycket till övers för 80-talsanime.

Anime från innan 80-talet har jag nog knappt sett, faktiskt.
 

Max Raven

T12-kultist
Joined
20 Oct 2009
Messages
4,336
Location
Malmö
Macross-filmen har nästan samma handling som TV-serien, är kortare och en fest för ögat. Se den och skippa fram till efter TV-seriefinalen? Det blir iofs mindre Roy Focker och Max & Milia. På plussidan dras inte de flesta serierna som kom efter med samma problem. Macross 7 är ett otyg med den förbannade sången (har man sett den vet man - det är inte kick-ass introt) men resten är bra skit. Imho.

Gundam 0079-filmtrilogin är TV-serien, fast upphottad och kortare. Mer än så kan jag inte säga, jag såg TV-serien, och den har inte åldrats med värdighet direkt. Ska se trilogin någon dag...

Jag kan också starkt rekommendera Patlabor TV-serien plus dess efterföljande OAV, även om det är mer polis-slice of life-komedi med jätterobotar. Goto
 

Max Raven

T12-kultist
Joined
20 Oct 2009
Messages
4,336
Location
Malmö
tl; dr: Pröva filmerna för Gundam 0079 och Macross. En del grejer faller bort, men båda ska vara bättre. I Gundams fall är det lite mindre Monster of the week i filmerna, vad jag förstått.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,570
Patlabor är amazing och tvåan där är kanske precis 90-tal men det är nog den bästa robotfilmen någonsin. Och sedan är Akira jättebra.
 

Doktor Laser

Warrior
Joined
9 Feb 2015
Messages
226
Akira måste väl nämnas. Visst, den är rörig som fan, men ur animationssynpunkt så är den fortfarande bland det snyggaste jag sett.

Dessutom vill jag ju slå ett slag för Space Adventure Cobra. I synnerhet med svensk dubb. Det är något särskilt med att höra Thomas Bolme kläcka ur sig mansgrisighet efter mansgrisighet på löpande band. Plus att meta-ploten är så jävla pårökt att man bara måste älska den.
 

Max Raven

T12-kultist
Joined
20 Oct 2009
Messages
4,336
Location
Malmö
Doktor Laser;n108573 said:
Akira måste väl nämnas. Visst, den är rörig som fan, men ur animationssynpunkt så är den fortfarande bland det snyggaste jag sett.

Dessutom vill jag ju slå ett slag för Space Adventure Cobra. I synnerhet med svensk dubb. Det är något särskilt med att höra Thomas Bolme kläcka ur sig mansgrisighet efter mansgrisighet på löpande band. Plus att meta-ploten är så jävla pårökt att man bara måste älska den.
Vad menar du? Vad är konstigt med en piratkung som gömt en skattkarta på sina tre döttrars ryggar som måste kombineras? Eller med en cyborgmördare i glas som därför är immun mot laser? ;)
 

Rhodryn

Hero
Joined
23 Sep 2013
Messages
977
Kommer ju upprepa en del som andra redan sagt.

Där är faktiskt väldigt mycket från 80-talet och tidigare som jag helt enkelt inte har sätt (90-talet inräknat också faktiskt... det mesta jag sätt genom åren kommer från ca 2000+). Mest för att det inte har blivit så. Men även pga att dom ser ju väldigt gamla ut (jag är mer för utseendena och kvaliten som har kommit dom senare 15 något åren)... vilket har orsakat att det har tagit mig längre tid att faktiskt börja kolla på de jag är nått så när intreserad av. De som jag har skrivit nedan dock är grejer som jag faktiskt har sett och tyckt om... och kommer ihåg för den delen. :p


Akira: Som många sagt så måste ju Akira nämnas. Cyberpunk är rätt jäkla awesome ju trots allt (ser fram emot Cyberpunk 2077 spelet (som kommer vara baserat på Cyberpunk 2020 penna och pappers rollspelet), som CD Project Red håller på med (folket backom Witcher spelen). :)


Appleseed: Mycket är ju från efter 2000-talet... men orginalet är ju från 80-talet.

Macross: En serie som sträcker sig över multipla decennier, och multipla serier och filmer. Detta är en av få Animes från 80-talet och äldre (till viss del även 90-talet och äldre) som jag har faktiskt sätt, som jag faktiskt har sökt ut för att kolla. Tror jag såg allt för en handfull år sedan. Tyckte den var rätt bra faktiskt. En stor anledning till att jag bestämde mig för att se serien är för att en av mina absoluta favorit IP's, BattleTech, var delvis/helt inspirerad av Macross serien och diverse andra Animes. BattleTech's visuella stil, men specielt många av BattleTechs första Mechs, deras utseenede, var totalt baserade på, för att inte tala om totalt rippade från, Macross och andra Animes. FASA hade skaffat licens för många av deras Mechs från Macross och andra Anime serier, men förlorade den rätten runt 1994 när det visade sig att företaget som licenserat ut det till FASA inte var företaget som faktiskt hade den rätten att licensera ut det. Bland BattleTech fans är detta numera känt som "The Unseen", och i vissa fall som "The Reseen".

Ranma ½: En av de få av dessa gamla serier som jag sett. Jag tyckte om den och hade roligt medan jag såg den. Ville se den för att det var en Kampsport baserad serie. Kanske mitt enda problem med den är väl seriens utseende, den ser väldigt gammal ut och så (där är serier ändan upp till 90- och 00-talet som ser "gamla" ut)... inte för att det är något som skulle stoppa mig om jag verkligen vill se en serie. Men det kan ha effekt på mig om det är serier som jag är väldigt osäker på om jag vill se redan från början.

Starship Troopers: Jupp... Starship mother-fraking-Troopers! Innan den klassiska kultfilmen Starship Troopers från 1997 kom ut så fanns där en liten Anime mini-serie, som likt 97'an, var baserad på boken med samma namn. Animen är dock oerhört mycket närmre boken än vad filmerna någonsin var... specielt när det gällde delar som "Mobile Infantry" biten. I 97-filmen så är dom standard infanteri trupper... medan i boken, och Animen, så är dom ett tungt rustat infanteri med "power armor" typ av exo-skelet-Mechs där tanken är att dom ska släppas från väldigt hög höjd för att dimpa rakt ner bland fienden. Denna anime är väl ok, kanske inte det bästa jag sätt, men tyckte ndå det var rätt så sevärt. Så med detta i åtanken så rekommenderar jag Starship Troopers... inte bara både animen och boken, utan även filmerna (inklusive den animerade filmen som kom ut för några år sedan, eftersom den var bättre än de flesta av filmerna... dock så vet jag inte om något kan slå 97'an :cool: ). Anyway... "I'm doing my part!" ... "Do you want to know more?" XD

Jag har säkert sätt mer än bara dessa, men inget kommer till tanken... och detmesta har i så fall bara varit bitvis grejer genom 80 och 90 talet. Som t.ex Transformers... där jag har aldrig sett hela... men jag har ju haft i tankar att faktiskt försöka få tag på serien och se allt.
 

Erik_N

Warrior
Joined
21 May 2005
Messages
309
Location
Stockholm
Legend of Galactic Heroes kanske kvalar in, den började sändas 1988, men slutade inte sändas förrän 1997, 110 avsnitt senare. Det är utan tvekan en av de definierande episka rymdsagorna i anime. Fortfarande en av de bästa anime serier jag har sett.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Det var en gång… rymden är kanske inte riktigt anime eftersom den är fransk, men de hade design- och animationshjälp från Japan.
 

Erik_N

Warrior
Joined
21 May 2005
Messages
309
Location
Stockholm
Sen var jag tvungen och gå tillbaka och titta på vad jag faktiskt tittat på i övrigt från den tiden. Ranma 1/2 och Lupin III känns rätt självklara men de har redan nämnts, sen var det några filmer från slutet av åttiotalet, som Totoro, Nausicaä of the Valley of the Wind och Grave of the Fireflies. Maison Ikkoku var en utmärkt, hjärtevärmande romantisk komedi, Ashita no Joe var en utmärkt serie om en ung boxares strapatser.
 
Top