Avståndsvapen i Närstrid?

Benax_UBBT

Veteran
Joined
6 Jan 2001
Messages
75
Hej!

Vi hamnade i lite Roll20-Western IV nu under corona-tider och det dök upp lite situationer som vi undrade hur folk löser?

En rollperson hamnade i närstrid med en SLP. Efter en inledande runda stod det klart att rollpersonen var mycket bättre i närstrid än SLPn, varför den nesliga elakingen ville dra sin hagelbössa och skjuta istället. Vi hittar dock inga regler för hur detta skall gå till.

Vi hittar följande:
* Vill man dra sitt vapen under närstrid får man -5 (samtida handling) och kan bara utföra defensiva manövrar om någon attackerar en samtidigt.
* Vi har koll på vapensnabbheten i närstrid och hur det påverkas om man även har skjutvapen i händerna, detta kunde vi hitta en del info om på nätet.

Men hur funkar det om jag faktiskt vill avfyra min hagelbrakare under närstrid? Är detta också en samtida handling (-5)? Får jag inga övriga minus för eldvapen i närstrid? Antar att det generellt är svårare med Gevär än Revolvrar/Derringers?

Hur har ni som spelar Western IV hanterat denna situation?
 

Inkognito

Swordsman
Joined
10 Aug 2012
Messages
736
Här är mina anteckningar från gruppens husregler och förtydliganden:

Avståndsstrid i Närstrid. ”Att skjuta i närstrid”

Från: https://www.rollspel.nu/threads/grundbok-2-regler-korrektur-och-regelfrågor.65495/

• Du får -5 när du försöker dra ett vapen under pågående närstrid.
• Medan du drar vapen kan du inte vara Offensiv, utan bara Defensiv.
• Om du inte vinner över Initiativet denna Handlingsomgång misslyckas du med att dra, du måste helt enkelt lägga mer av din kraft på att försvara dig så du kommer inte åt att dra.
• Om du vinner över Initiativet har du lyckats dra ditt vapen, och kan då välja att avfyra revolvern istället för att fortsätta närstrid. Då är det bara motståndare med Specialiseringarna Kontring eller Ripost som kan attackera dig i Närstrid trots att du har dragit vapen (nästa Handling de får ju ta till Offensiva
Manövrar även då de inte har Initiativet).
• I annat fall har du en Handling på dig att använda ditt nyss dragna vapen, innan person som attackerar i Närstrid får en ny chans att attackera dig genom att inleda en ny Närstrid.
• När du försöker skjuta under pågående Närstrid får du avdrag för Samtidiga Handling både då du skjuter och då du försöker värja dig mot din motståndares närstridsattack under tiden.

Husregel:
o Gevär: Kan inte användas på närmare avstånd än Närstrid-Medel (och då med -10 ? På Närstrid-Lång blir det -5)
o Revolver: Får användas på avstånd Närstrid-Kort, men med -10. På avståndet Närstrid-Medel
får man -5, men på Närstrid-Lång blir det inga modifikationer
 

dancodan

Swordsman
Joined
14 Aug 2017
Messages
574
Finns väldigt många filmer på youtube om aktivt självförsvar där man ser hur svårt det är för en angripare att sikta i närstrid. Ofta så griper motståndaren direkt tag i vapnet och det blir en kamp om detta först. Det är väldigt sällan jag sett någon dra sitt vapen i närstrid och faktiskt lyckats avfyra det i motståndaren (Missar ofta).
Jag själv brukar ofta köra med att det blir närstrid mot närstrid, trots att den ena dragit sitt vapen. Vinner han närstriden så kan han avlossa vapnet (om inte alla skott sitter i taket och i förbipasserande redan).
Dock så tycker jag att ett vunnet iniativslag och ett avståndsslag med minusmod borde generera ett skott mot motståndaren. Det händer ju trots allt att det fungerar.
 
Top