Nekromanti Att inte äta godis - tio dagar and counting...

rks

Warrior
Joined
7 Mar 2004
Messages
227
Location
Stockholm
Efter att ha gått upp nio (!) kilo från juni till nyss så bestämde jag mig häromveckan att jag skulle sluta äta godis. Detta efter att ha sett mig i en hotellspegel, nästan naken.

Jag klarade sex dagar helt utan kakor, snask och choklad. Sedan i torsdags käkade jag cashewnötter och kanske 200 gram smågodis som jag i hungern hämtade från 7-Eleven mitt i natten. Efter det har det gått sådär, jag har ätit mer cashewnötter och idag kom den ultimata utmaningen från min onda mamma: tre tablettaskar, tre mini-chokladkakor och fyra klubbor i ett sött paket där hon önskade mig lycka till. Ond mamma!

Vad är era tips hur man ska göra egentligen? Vad har ni för goda idéer? Dricka vatten? Promenera? Käka frukt tills hela jag är banan invärtes? Hilfe!
 

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,769
Location
Nett-ruh-bi
När jag var liten så fick jag 200 kronor om jag inte åt godis på ett helt år, förutom på min födelsedag och till jul.

200 kronor förslår inte långt nuförtiden men känner du ingen som vill ge dig något dyrt om du inte äter godis på ett helt år?

Dewil
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
7,935
Location
Nordnordost
Vindruvor har ju samma egenskaper som godis, man kan äta dem en i taget och de innehåller en del socker. Labba med frukt, det finns massor med olika smaker. :)

Sov ut ordentligt så du inte känner behovet av att äta lite socker för att piggna till. Att bli pigg genom att äta socker är ett dåligt sätt, man hamnar strax i en bergochdalbana av trötthet och sockerätande när rushen trappar av.

Ät inte restaurangmat, de har gärna i en massa socker för att kompensera för att de inte har tid att laga god mat på riktigt, så försöker du trappa ner på socker så laga din egen mat. Krydda mycket, gå på upptäcksfärd i kryddhyllan.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,606
Knocka dig själv så att du ligger i koma tills det kemiska sockerberoendet har gått över.

Jag slutade dricka läsk, och bristen på kolsyra och socker har gett mig huvudvärk i över två veckor i sträck, magen är totalt effad och jag är så trött att jag knappt orkar röra mig.

Det blev lite bättre när jag köpte en Soda Stream så att jag kunde göra mitt eget mineralvatten och i alla fall fick i mig lite kolsyra.

Btw, är det någon som vet var/om man kan köpa en adapter så att man kan köra gasol i en Soda Stream istället för koldioxid?
 

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,769
Location
Nett-ruh-bi
Att köra propan i vatten (OT)

Btw, är det någon som vet var/om man kan köpa en adapter så att man kan köra gasol i en Soda Stream istället för koldioxid?
Skälet till att man kan proppa så mycket koldioxid i vatten är att den förenar sig med vattnet till kolsyra (H<sub>2</sub>CO<sub>3</sub>) som sedan långsamt faller sönder till vatten och koldioxid. Andra gaser, som t.ex. luft eller gasol, skulle bara lösa sig i vattnet och vatten kan inte innehålla särskilt mycket löst gas. Jag tror inte att det skulle vara så kul att försöka trycka i gasol i vatten men du kan ju alltid fråga en kemist i din närhet.

Dewil
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,606
Re: Att köra propan i vatten (OT)

Skälet till att man kan proppa så mycket koldioxid i vatten är att den förenar sig med vattnet till kolsyra (H2CO3) som sedan långsamt faller sönder till vatten och koldioxid. Andra gaser, som t.ex. luft eller gasol, skulle bara lösa sig i vattnet och vatten kan inte innehålla särskilt mycket löst gas. Jag tror inte att det skulle vara så kul att försöka trycka i gasol i vatten men du kan ju alltid fråga en kemist i din närhet.
Enligt wikipedia så tar vatten nästan lika mycket gasol som det tar kolsyra, men vad får dig att tro att jag skulle gasolera vatten? Jag siktade snarare på tex metanol eller diesel, med tanken att den lösta gasen skulle göra det mer lättantändligt även vid halvdan förgasning och halvdana blandingsförhållanden (inte för att metanol bryr sig så mycket om det sistnämnda). Tanken var att få ett mer lätthanterligt flytande bränsle för jetmotorer.

Jag tror att mineralvatten med gasol skulle smaka pyton.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,019
Location
Ludvika
Cold turkey, huh? Det funkar för vissa, inte för andra =)

Mitt råd att är försöka ändra vanor. Nötter är en bra ersättning för godis tycker jag: de är "tuggiga", lite knapriga, smakar gott och man kan äta dem en och en. Visst, de innehåller lite fett, men se det som ett delsteg.

Ät mörk chockald istället för "vanligt" godis. Gärna de lite dyrare som oftast smakar lite bättre (vi hade väll en chockladtråd för ett tag sedan?). Har du råd att köpa ditt godis på sju-elva har du nog råd med den schyssta chockladen :gremwink:

Själv har jag väldigt svårt att bara sluta och sedan hålla mig där. Istället försöker jag begrännsa mig, exempelvis att jag får bara äta godis på lördagar (Hey! Lördagsgodis är ju en klassiker =). Sätt sammtidigt en gränns på hur mycket pengar du får köpa godis för. Har man ett fast tillfälle så har man något att se fram emot, då är det lite lättare att avstå där imellan.
 

magoo

Hero
Joined
19 Oct 2002
Messages
1,117
Location
Umeå
Jag har en kiosk en meter från min arbetsplats och köper godis nästan varje dag. Det ger tyvärr en del kilon över ett år och jag vet att det går att bekämpa vörtlimporna på ryggen enbart genom att ta bort de smaskiga karamellerna.

I fjol fick jag bort ett antal kilon och nådde äntligen min idealvikt genom att slopa godis i veckorna och enbart äta på helgen. det som fick mig genom veckorna var en tävling som jag var med i tillsammans med mina arbetskamrater.

Tävlingen sträckte sig över 10 veckor och mest viktnedgång i % vann ära, berömmelse och pengar. Nån Excelmaestro gjorde ett fint diagram som skickades ut varje fredag över status, trend och placering. Detta sporrade tävlingsdjävulen mig att minska från 64 till 57 kilo vilket gav mig en hedrande andraplats och en ny garderob.

Mitt heta tips är alltså - tävla med några vänner och lägg in en slant så att det blir intressant.
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Skaffa andra ovanor...

Well, ett tips som har funkat för mig är att jag skaffar andra ovanor som är lite bättre än godis. T. ex så är jag helfrälst i clementiner.. Satan va'goda de är, helt enkelt... :gremgrin:
Dock har jag 3 laster kvar som jag måste jobba med & de är god mat, kaffe & öl... Så man har lite kvar att jobba med, så att säga...
 

rks

Warrior
Joined
7 Mar 2004
Messages
227
Location
Stockholm
Så här blev det:

* Låång varm dusch
* Samtal med alla jag inte talat med på länge
* Inköp av 102 gram cashewnötter (äter nu)
* Inköp av 978 gram bananer (äter strax)


Tack för input! (Och ja, jag fruktar imorgon kväll då vi spelar och jag kommer omges av chips, choklad, skumgodis, vinegum och annat smaskens.)
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Motionera

Jag tycker själv att det har varit lättare (och det har ändå inte varit särskilt lätt) att börja motionera än att radikalt ändra kostvanor. Även om jag inte har gått upp i vikt i samma utsträckning så blev det väl ändå ett kilo plus om året efter att jag gått ut gymnasiet och flyttat hemifrån. Skadligt på sikt med andra ord. Nu väger jag mig inte regelbundet men jag har gått ner 5-6 kilo och åtskilliga byxstorlekar sedan jag började träna i början av januari.

Om man liksom jag hatar att motionera för motionerandets skull så får man anstränga sig lite extra för att lura sig själv och hitta bra kompromisser. Jag har köpt en motionscykel och brukar cykla på den samtidigt som jag ser på Simpsons. Ett annat knep är att gå och cykla så mycket som möjligt istället för att åka buss, tåg, taxi eller vad man nu gör i Stockholm. Återkommande vardagsmotion är nyttigt och lättare att i längden upprätthålla än intensiva men ack så kortlivade satsningar.

Om du nu ändå vill banta så brukar det vara roligare att laga mat i grupp än att göra det åt sig själv så bjud in andra och ansträng dig lite extra för deras skull.
 

rks

Warrior
Joined
7 Mar 2004
Messages
227
Location
Stockholm
Jag har en plan...

...att från nästa vecka tisdag springa en halvtimma per dag. Jag är nämligen i soliga Thailand då och kommer i fyra veckor försmäkta i våtvarma strandmiljöer, slåss mot andra turister som vill ner i det trettiogradiga vattnet och som genetisk nordbo inte alls bli hungrig när det är för varmt. När jag är på de breddgraderna brukar jag inte käka godis alls (tack jesus, eller vad som nu finns) och att kicka igång lite motion när den är enkel att få, inget annat lockar/kan skyllas på och dessutom finns det motivation i överflöd genom medial påverkan (Thailändare är smala...) så ska det nog funka att börja.

Min plan är att jag ska bli så hookad på att springa att jag har ett sug efter det att när jag kommer hem så fortsätter jag bara. Mitt jobb betalar gymkort om jag bara får tummen ur, och jag håller på att dra ur den!
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,566
Location
Helsingborg
Ät oftare än tidigare, så att du inte går hungrig eller proppar i dig mat. Det gör att blodsockret håller sig på en lagom nivå. Fem till sex gånger per dag borde du stoppa i dig saker - de tre vanliga måltiderna och sedan lite mellanmål som kan bestå av frukt eller någon macka.

Är du envis/framhävande av naturen så kan du försöka inbilla dig och göra det till en grej att du gör något speciellt, så att du står ut. När andra bjuder på godsaker så tackar du nej och när andra köper eller äter godsaker så gör du inte det. Då kan du inombords klappa dig på axeln och berömma dig själv medan andra slänger i sig godsaker.

/Han som kan säga att motion alltid är bra om man vill gå ner i vikt
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,743
Re: Jag har en plan...

...att från nästa vecka tisdag springa en halvtimma per dag. Jag är nämligen i soliga Thailand då ...
Du, det låter som en toppenidé. Se till att dricka bra så du inte råkar ut får några tråkiga sidoeffekter bara.

Min plan är att jag ska bli så hookad på att springa att jag har ett sug efter det att när jag kommer hem så fortsätter jag bara. Mitt jobb betalar gymkort om jag bara får tummen ur, och jag håller på att dra ur den!
Jag misstänker att det lär bli svårt att hålla samma pepp för springandet på hemma plan (utomhus då), men finns det löpband på gymmet så är det ju fort gjort att bränna av en halvtimme med lite favvomusik i mp3-spelaren eller så. (önskar f.ö. att jag levde upp till det där själv......)

Gällande intaget så brukar jag själv mer "bara vara sugen på nåt" än direkt godissugen. Gillar du morötter eller kolrot tycker jag det är toppen för då får man verkligen nåt att tugga på också. För min del funkade det f.ö. skitbra när jag bara köpte godis på fredagar men... sen fuskade man på nån tisdag kanske och då var det lätt att åka dit på torsdag också... och sen var rutinen bruten. Fixar man att återgå till barndomens "lördagsgodis" så har man en bra start.

Gällande viktminskning är det nog motionen och vettig kost som folk säger. Jag ska inte prata för mycket om den frågan själv då jag inte har en livsstil där jag annamat varken eller än. :gremcrazy:
 

Sanjuro

Warrior
Joined
12 Mar 2003
Messages
298
Location
Luleå
Ursäkta att jag flikar in, men jag måste bara fråga - vilka restauranger brukar du käka på, Wilper? Det låter i mitt tycke som att det är fel restauranger, för jag vill i alla fall minnas att jag käkade god mat (på riktigt!) ute på stan i Luleå så sent som i förra veckan.
 

Nero_UBBT

Warrior
Joined
28 Jan 2001
Messages
373
Location
Umeå
Vad proffsen säger...

... Min farsa har sedan tidigare haft en del risker inför hjärt-och kärlsjukdomar som delvis byggt på onda vanor och delvis på dåliga gener. Nu hade dessutom hans blodsocker börjat bli för högt och han riskerade diabetes och tipsen han fick var mer motion och att börja äta mellanmål.

Mellanmålet tror jag är ett tips emot godis, som jag ska försöka ta till mig - jag äter också för mycket godis. Anledningen till att vi blir sugna är ju inte bara att det är sött utan att vi är lite småhungriga. Så riktiga mellanmål borde i slutändan klå socker och godis. För övriga situationer kan man i alla fall försöka hålla sig till tuggisar.
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
7,935
Location
Nordnordost
Nu äter jag ju rätt sällan på restaurang i Luleå, jag har ju ett kök där. :)
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Jag har en plan...

Som sagt problemet ligger framförallt i att fortsätta motionera. Världen är full av påbörjade träningsprogram. :gremsmile:

Jag tror att ett av de vanligaste felen är att man går ut stenhårt vare sig det gäller bantning eller motion. Man försöker gå ifrån att vara värsta soffpotatisen till att enbart äta grönsaker eller motionera tre timmar om dagen. Med den naturliga effekten att man rätt snart tröttnar och ger upp igen. Det gäller att hitta en nivå som man kan upprätthållla och då är det bättre att börja småskaligt och sedan öka när man märker att det faktiskt fungerar. Friskvård ifrån arbetsgivaren är bra, men om inte gymmet ligger i närheten av hemmet eller arbetsplatsen så är det lätt hänt att man inte orkar dit. När jag väl kommit hem för dagen så flyttar jag mig inte i första taget.

Satsar man långsiktigt så handlar det inte om absurda saker som att gå ner tio kilo på en vecka utan att tänka i ett längre perspektiv, som att gå ner en byxstorlek till nästa sommar. Alla löjliga program som utlovar enorm viktminskning på ingen tid alls bidrar bara till att stressa vanliga människor och få dem att tro att det enbart handlar om ren och skär viljestyrka.
 

Sanjuro

Warrior
Joined
12 Mar 2003
Messages
298
Location
Luleå
Re: Börja röka (nt)

Jag tror också på det här tipset. Det är nog utan tvekan det smartaste.
 
Top