Nekromanti Att förvara böcker

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,533
Location
Stockholm
Jag har c:a 600 böcker i olika format. Pocket, seriealbum, inbundet, stora kartböcker, rollspel, you name it.

Hur fasen förvarar man dessa på ett snyggt och effektivt sätt?

Hintills har jag haft c:a 6-7 billybokhyllor. Billybokhyllor är fula, speciellt de vita. Men alla andra bokhyllor är så förbannat dyra.

Finns det några alternativ? Kan man stapla alla böcker i högar längs väggarna bara? =) Som det ser ut nu kommer jag bara packa ner 80% av allt i kartonger och ställa i källaren. Det är tråkigt.

Hur har ni det?
 

Blippe

Warrior
Joined
7 Jan 2001
Messages
393
Location
"Rojala" hufvudsta'n
Bokhyllor kan man definitivt köpa begagnade, det är inte som de suttits sönder!

Och sedan ska man givetvis sortera böckerna efter först färg och sedan mixtra så att det passar efter storlek, allt annat är fel!
 

Quan'talis

Swashbuckler
Joined
14 Jun 2001
Messages
2,235
Location
Utlandet
Jag har förvarat böcker i travar längs väggarna, men det är inte särskilt effektivt, speciellt inte om man vill läsa boken som ligger längst ner (och det vill man ju). Det är opraktiskt när man ska städa också. Den enda fördelen jämfört med lådor i källaren är väl att man inte behöver någon källare.

Just nu förvarar jag mina hemlösa böcker i en extrasäng utan madrass vilket gör det lite lättare att dammsuga under dem, men det är väl inte direkt en lösning man aktivt strävar efter om man har något val (jag hyr alltså möblerat, så egentligen är extrasängen ett problem den också).

Jag antar att du redan tänkt på uppenbara lösningar som "köp mindre fula bokhyllor"... :gremtongue:
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Billybokhyllor är fula, speciellt de vita.
Nää, Billys är ju den svenska folkhemssjälen! Eh, okej då. Fast de är mycket roligare nu än de brukade vara; nu kan man ju modulera dem på alla möjliga sätt. Så det går ju att få dem jättefina.

Men jag har följande förslag på lösning åt ditt bokproblem: Jag tycker att du skall göra det ena av de två bra saker som nazisterna gjorde (de gjorde ju inte många bra saker, men två bra grejer borde vi lära oss av dem); nämligen ställa till med ett festligt bokbål! Ingen behöver ju samla på sig böcker, och ingen vill ha dina gamla runkiga böcker som du kladdat ner med fingrarna i. Nej, bränn dem! Bokbål, bokbål!

Kom ihåg att bokbål inte bara är ett bra och praktiskt sätt att skaffa lite utrymme i ens hem; utan det kan också vara bra för miljön. Visste du exempelvis, att om man bara låter ens brännmateriel (och det här gäller alltid när man ska bränna något; alltså även för majbrasor) få ligga i några dagar innan man bränner dem, så kan diverse skadedjur (såsom igelkottar) flytta in i röran, varpå man sedan gör sig kvitt dessa när lågorna dansar och de gyldene flammorna slickar natthimmelns mörker.

/Rising

Åh, ni undrar vilken den andra bra saken som nazisterna gjorde var? Att klä upp blondiner i lackstövlar och uniform, förstås.
 

Big Marco

Läskig
Joined
20 May 2000
Messages
6,926
Location
Sandukar
Enkelt ju...

Köp Billys i en annan färg än tråk-vit.

Jag tror jag har 15 Billys i björk, skitsnygga. Eftersom jag har ett blodrött vardagsrum med fondvägg ljusar björken upp helheten perfekt.
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
"Hur har ni det?"

Förjävligt. Vi fyller våra billybokhyllor med böcker och likförbaskat har vi för mycket böcker. Jag anser att den förnämsta metoden att förvara böcker på är att stoppa dem där de får plats. Min sambo däremot hävdar att det där med bokstavsordning och genreindelning är viktigt, så hon sorterar böckerna bakom min rygg. Sedan tar jag och flyttar runt på dem igen. Och så fortsätter vi. Vi har ett sunt och moget förhållande.


Storuggla, snubbelfarfar på vindsurfingbräda
 

Lindenius

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2003
Messages
1,896
Location
Umeå
W t f? Ricki Lake? [ot]

Är det bara jag eller ser nazidonnan ut som Ricki Lake?

//erik. undrar vilka skelett hon har i garderoben.
 

Pom

Swashbuckler
Joined
23 Jun 2003
Messages
2,926
Location
Enskededalen
Bokhyllans utseende spelar ingen roll. Det är böckerna (och alla andra intressanta saker) som ger en bokhylla dess själ. :gremsmirk:

Är man lång, en smula händig och inte bor i en lägenhet med gipsväggar som pulvriseras av glödlampsljus kan man sätta upp en enplansbokhylla som löper längs ett eller flera rums alla väggar uppe vid taket.

Däremot skulle jag bra gärna vilja veta hur man förvarar kompendier, uppsatser och halvlagliga dokumentkopior på ett snyggt sätt. Jag har en whiskylåda och dokumentsamlare för de nödvändigaste, men resten ligger och sover i garderoben.
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,533
Location
Stockholm
Jag antar att du redan tänkt på uppenbara lösningar som "köp mindre fula bokhyllor"..
Snygga bokhyllor är så förbannat dyra! Speciellt när man behöver rätt många.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: W t f? Ricki Lake? [ot]

Är det bara jag eller ser nazidonnan ut som Ricki Lake?
Jag tycker att hon ser ut som en rätt generisk porrbrud, men eftersom bilden heter Dita.jpg så gissar jag att det är Marilyn Manson's flickvän Dita von Teese som bilden föreställer. Nu är jag varken någon fetisch- eller Bettie Page-fantast, men de som gillar både det ena och det andra borde vara helsålda på Dita.

Själv har jag aldrig riktigt fattat poängen med korsetter och sånt. Vilket är lite synd, kanske, för nu känner jag mig lite osofistikerad med mitt vurmande för sunkig slackerlolitapornografi.
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,533
Location
Stockholm
Det där med hylla uppe i taket har jag funderat på. Ska man ha sånna där ikea-hyllor där man inte ser konsolerna då, eller ska man ha feta jäkla monsterkonsoler som man kan hänga saker i?

And kompendier: Det går inte.
 

Big Marco

Läskig
Joined
20 May 2000
Messages
6,926
Location
Sandukar
Dita

Ricki? Med den midjan? Nejdå. Som Rising säger (och som bilden heter) så är det Dita von Teese. Det har varit mycket Dita på sistone. Dita är Noir.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,523
Location
Helsingborg
Rising - kungen av trashporr. :D [NT]

/Han som irriterar sig på att han läser "Att försvara böcker" hela tiden
 

Pom

Swashbuckler
Joined
23 Jun 2003
Messages
2,926
Location
Enskededalen
Jag är rätt feg. Jag skulle nog i första hand se till att hyllorna inte riskerade att ramla ner. Feta fina konsoler tror jag på. Och som du säger: man kan alltid hänga en massa saker där (vilket förstås ökar belastningen så mycket att man lika gärna kunde ha haft ikeaprodukter, men ändå).
 

magoo

Hero
Joined
19 Oct 2002
Messages
1,117
Location
Umeå
Bibliotek så klart!

Jag har faktiskt ett bibliotek - ett litet rum där det finns hyllor för böcker, serietidningar och en skön bäddsoffa för övernattande gäster/mysiga lässtunder.

Hyllorna är Billys rödbruna som tyvärr gått ur produktion. De är jättesnygga och mycket funktionella. Hotta upp dem med glasdörrar så slipper du dammet också! Om man är ambitiös kan man sätta en dekorlist däruppe, finns färdigmålade vita.

Pocket förvarar du i Benno, samma modell som Billy men grundare, avsedda för CD. Annars kan man köpa en Benno, bara använda sidorna och köpa smala hyllplan att sätta emellan för en bredare pockethylla.

Har du mycket böcker så bygg pocket i två lager i din Billy - med sällanläst litteratur på innersidan och det du vill ska synas på yttersidan.

/Magoo
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Well, jag har mina böcker antagligen sittandes i sin bokhyll, eller i nån slags byrå elelr vad mans ak säga eller så har jag mina böcker utspridda i lägenheten min vilket funkar alldels bra. Eftersom det är smidigt att bara plocka upp en bok utifall lusten faller på !
 
Top