Nekromanti Att begränsa magi

Vindhand

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,253
Location
Stockholm
Jag har litet funderingar på hur man skall begränsa användandet av magi. Jag vill gärna ha med magi men jag vill inte att hela kampanjen kretsar runt den. Ej heller vill jag att alla gör magiker eller att de som gör det får orimliga fördelar eller att magi blir så vanligt att det förlorar sin, eh, magi :)
Så jag undrar: har någon någon lysande idé till begränsning?

En lösning jag stött på flertalet gånger är att tabubelägga magi. Magi är onaturligt och magiker ses med fruktan och avsky av samhället. Detta gör att all magi måste utövas i lönndom eller med stora risker. Enkelt men ganska klichéeartat.

En annan lösning är att göra tvärtom och integrera magin i samhället. Magi är viktigt och accepterat men får bara utövas av licensierade magiker på order av samhället. Annars är det olagligt. Ungefär som skjutvapen i vårt samhälle...

Andra lösningar är att göra magin i sig opraktisk eller inattraktiv på något vis. Kakan kostar helt enkelt mer än den är värd eftersom man förlorar sin själ / måste offra kroppsdelar / äta getspillning...

Tips, åsikter och anekdoter mottages tacksamt!
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Som jag ser det finns det bara tre genrella lösningar:

Magi funkar, men inte bra
Tja, man drar helt enkelt ner effekten av magi. Man kan endast göra små halvövernaturliga saker, och det endast under fullständig koncentration, typ.

Den lösningen var du inte intresserad av.

Magi funkar, men inte problemfritt
Det här var du inne på. Man kan få nackdelar, man kan bli ond om man använder magin för att döda fiender, man kan bli psycho, man kan riskera att dö, man kan locka uppmärksamheten till sig (belgarion-stylee), man kan få vårtor och bli grön (häxa-stylee), man kan öh.. kommer inte på några fler alternativ.

Magi funkar, men inte restriktionslöst
Du var inne på det här med. Att magi skulle vara förbjudet alltså. Det finns andra varianter. Man kan bara använda magi under en viss tidpunkt (stjärnklar natt, fullmåne, fredagskväll) under vissa omständigheter (man har en trollstav, man är skadad, man är i trans, man sover, man bär inte järn på sig) eller för att åstadkomma vissa mål (för att slåss mot det onda, för att hämnas en oförrätt, för att skydda de svaga, för att ragga brudar) eller om man besitter någon annan form av begränsning (endast fårståndshandikappade kan magi, endast osjälviska kan magi, endast de som inte kommit i målbrottet kan magi) eller liknande.

Det är de enda varianter jag kan komma på. De kan förstås varieras hur mycket som helst.

/Rising
som inte var till någon hjälp denna gång.
 

telcontar

Warrior
Joined
10 Mar 2002
Messages
227
Location
Rivendell
En verksam väg att gå kan vara att se till så att användandet av magi drar till sig uppmärksamhet, tex från onda krafter och ifrån rivaliserande äventyrare (spelade av SL). På så vis kan man eventuellt komma bort ifrån ett alltför oblygt användande av magi - eftersom alltför kraftfullt användande då får direkta återverkningar på den/de som använde den (jfr tex Lotr).

Ett annat sätt kan vara att göra det svårare för trollkarlar att utveckla sig (orättvist?)

Ett tredje sätt kan vara att användandet av magi ger vissa otrevliga biverkningar av allehanda slag...

Det fjärde sättet (tråkigt) är att helt enkelt ta bort skiten ur spelet!
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,309
Location
Enköping
En variant är att det man behöver kan vara dyrt och svårt att få tag på. Är det dyrt kommer det bara vara rika personer som kan hålla på med det. Och vips så har de rika ytterligare ett sätt att hålla pöbeln på plats. Då kanske det blr så att det är var person för sig själv för att hålla det exklusivt, rent egenintresse. Eller så kanske de tar lärljungar mot betalning som nån riktig dyr form av internatskola.

Olika typer av magiker kanske hålöler behårt på sina typer av formler och r4iyualer så den som är en viss typ av magiker bara kan vissa saker.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,351
Location
Helsingborg
Håller med!!

Det finns inget jag hatar mer än "flashig" magi så som eldbollar, "magic missile" och annat tjafs som gör magiker till inget annat än vandrande artilleri pjäser.

Ok, jag gillar Jedi stuket också på grund av den simplicitet som magin utstrålar. Även om det verkar lite FÖR kraftfullt.

Men mest gillar jag saker så som Herr Nils exempel. Småtricks helt enkelt. Som till exempel tjuven som genom att röra ett lås kan få en uppfattning om hur det är uppbyggt.
Andra saker som att man kanske kan få någon att tycka att han hörde ett konstigt ljud osv.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Ett förslag

"Så jag undrar: har någon någon lysande idé till begränsning?"

Nej, men jag har en rekommendation. Köp Isaac Bonnewitz modul "Authentic Thaumaturgy" (ges ut av Steve Jackson Games just nu), där han går igenom hur "autentisk magi" (dvs magi så som han i egenskap av utövande thaumaturgiker i verkligheten tror att det fungerar) skulle kunna fungera. Modulen är hyfsat systemfri och ger en del intressanta synvinklar på magi. Just nu håller den på att inspirera mig alldeles för mycket i Västmark 3 - vi får se hur mycket av idéerna därifrån som letar sig in i regelboken respektive modulen Häxkonst. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

CGH

Warrior
Joined
2 Sep 2001
Messages
288
Location
Utanför Linköping
Re: Ett förslag

Den där boken är konstig /images/icons/grin.gif. Den har en ganska ovanlig utgångspunkt i och med att den utgår från att magi existerar och fungerar på ett visst sätt, men mycket intressant. Man blir deffinitivt mer tollerant mot folk som har en annan tro på övernaturligheter när man läst den.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,351
Location
Helsingborg
Re: Ett förslag

Vem vet om det faktiskt inte existerar?

Man har ju sett en del tendeser till att tanken kan påverka föremål(t.ex. normalitets-testen på SRI).
ESP är definitivt något som jag tycker verkar intressant(återigen SRI) och telepati....det skulle inte förvåna mig.

Jag vet inte om jag tror på det eller ej, men jag skulle inte totalt avfärda det.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,520
Location
Helsingborg
Man kan göra magin till en förbrukningsvara.. Antingen så skriver/ritar/ristar man besvärjelsen på papper som förstörs när magin frigörs eller så finns magin bara i brygder.. Man kanske måste binda besvärjelsen till en föremål eller än bättre, en metall (guld, silver, koppar) som förstörs under användning.. Detta är givetvis inte bra eftersom magiska föremål då kan översvämma marknaden. Man skulle kunna göra att det är jobbigt att framställa dessa magiska metallobjekt.

Man kan köra en DoD/SW-are.. Bara vissa har förmågan att frambringa kraften.

Man kan... Ja, vad kan man? [tankepaus] Jo, man kan göra att magikern måste ha några element för att besvärjelsen ska lyckas.. Metall (som skrivet), växter, vatten, eld, m.m.

/[color:448800]Han</font color=448800> som kom att tänka på världen som bestod av två solar som jordklotet snurrade runt där man bara kunde bruka magi när man var i närheten av den ena solen (eller kommer han ihåg fel)
 

skildran

Veteran
Joined
16 Aug 2000
Messages
71
Location
Stockholm
I EON begränsas användadet av magi på ett i mina ögon ganska effektivt och välbalanserat sätt i och med att man måste ha tillgång till krafter som man skall väva fram någonting ur. Exempelvis för att kunna göra en eldboll behöver man tillgång till eld. (Ursäkta min grova förenkling).
 

ion

Veteran
Joined
30 Mar 2001
Messages
14
Location
Falun
Jag vet inte riktigt vad du har tänkt dig, det sades inte så mycket om känslan du vill åt i din spelvärld. Själv är jag ganska förtjust i ockultism a lá 20-tal och även wicca o liknande.

I dessa sammanhang finns en regel som begränsar användandet ganska kraftigt: "Det du gör mot andra får du själv trefaldigt åter", Alistar Crowley uttryckte ungefär samma sak med uttrycket "gör vad du vill skall vara lagens helhet" (eller hur man nu skall uttrycka det på svenska)
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Tja, man kan ju alltid göra all magi tidskrävande och omöjlig att utföra utan rätt ingridienser. Man kan säga att magikerna måste följa strikta lagar och hederscodex och inte får kasta formler hur som helst. Man kan säga att magikerna är mäktiga men har något handikapp som ställer till det för dem. Man skulle även kunna säga att det är synnerligen svårt att lägga en besvärjelse och att konsekvenserna av att misslyckas är fruktansvärda, vilket leder till att man bara vågar lägga rikigt mäktiga besvärjelser i yttersta nödfall eller efter omfattande förberedelser.
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Familarie?

Familarie? (Eller hur det nu stavas..)
Måste må bra och vara på humör samtidigt som magikern är det. Behöver inte vara katter och sånt tråkigt, utan kan vara larver och annat skoj.. :)

Förberedelser i allmänhet, men jag skulle gärna se att man inte visste riktigt hur man ska förbereda sig förrän man BÖRJAR förbereda sig.. Det är inte förrän man påbörjar besvärjelsen som man vet vad som behöver göras.. Kan nog leda till rätt kul improvisationer.. /images/icons/wink.gif

En liknande idé: Magi styrs av andar, och innan man kastar magi måste man be dom om lov. Man vet inte om man får, hur mycket magi man får, hur lång tid det tar att få kontakt med andarna, vilken sorts ande-personlighet man stöter på..
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Alistar Crowley är det inte han som betraktades som värdens ondskefullaste människa i vissa kretsar? Och då var han ungefär samtida med Stalin, Hitler och Mussolini."

Jo, rätt fascinerande från en person som körde enligt principen "do what thou wilt". Fast Crowley var ju en egoistisk magiker, inte en världsförbättrare.
 

Insignia

Swashbuckler
Joined
8 Oct 2001
Messages
1,813
Location
Uppsala
Re: Familarie?

"Behöver inte vara katter och sånt tråkigt, utan kan vara larver och annat skoj"

Buahaha!! "Jag är magikern Ozcurio, och det här är min larv."

Underbar idé - jag önskar att jag hade kommit på den.
 

Mask_UBBT

Hero
Joined
9 Dec 2001
Messages
1,795
Location
Tensta, Späckholm
I mitt sidoprojekt Sisu har jag gjort som följer;

Magi är väldigt alldagligt.
De mest praktiserade magierna är mycket vardagsnyttiga, för när man egentligen tänker efter, vem har egentligen för nytta av flygande eldklot i förhållande till att kunna äta och dricka?
Magier används i allt från jordbruk till gruvgrävning.

Mäktig magi är DYR!
Vill man vara mäktig ska man få betala priset. Detta har jag tagit från ex. Odens öga, vettu. Att lära sej mäktiga magier är långt ifrån att bara läsa böcker, det är rent livsfarligt!

Lite an blandning av vad du kom på, antar jag, men det är vanliga tankegångar...

/Mask
 
Top