Nekromanti Armbortars och andra rasers vapens vanlighet

Coar

Veteran
Joined
5 Oct 2001
Messages
13
Hur vanligt är det med armborst i Mundana och vilka är det, förutom dvärgarna, som använder dem?

Jag har den uppfattningen att man möter vanligen på Armborst hos dvärgarna, men hos andra alverna finns dom knappt. Jag tänker mig att det är vanligt med armborst i Jargien och några andra länder och dess folk, men inte så vanligt i exempelvis Soldarn, Asharien eller Consaber.
Vad tycker ni?


Hur svårt är det för exempelvis en vanlig Asharier att få tag i ett vapen från en annan ras, t.ex ett Carwelan svärd, om man bor i Camard eller ngn mindre stad.
Och hur mycket dyrare skulle det bli?

Är det svårare att få tag i alviska vapen än dvärgiska?
Jag tänker på att om man kommer till en smed och den visar sig vara dvärgisk, och det visar sig också som så att han har ett par dvärgiska vapen i sin bod. Skulle han neka en att köpa vapnet såvida man inte är dvärg, och om han säljer det så säljer han det dyrare än om han hade sålt det till en dvärg?

//Coar
 

bullen

Veteran
Joined
25 Oct 2000
Messages
152
Location
kaninland
jag har fått uppfattningen att dvärgvapen är vanligare hos människor än alvvapen......alviska svärd är ju desutom svårare att använda för en människa

för övrigt tror jag armborst är rätt sällsynt i armeer/fältslag eftersom armen oftast består av bönder och det kanske inte finns tid att lära dem ladda om, spänna strängen och dylikt. Medans de oftast har mer erfarenhet av bågar som används mer tex till jakt
det skule vara legokenktar eller tränade styrkor som använder dem.......tror jag iallafall
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Jag håller med om dvärgvapnen. det enda som hindrar en människa från att komma över ett sådant är priset, medans alvvapen helt enkelt är väldigt sällsynta. Däremot så anser jag att pratet om att alviska svärd skulle ha olika balans är fånigt, det är större skilnad mellan två olika typer av människosvärd än vad det är mellan ett människosvärd och ett alvsvärd av motsvarande model.

Vad det gäller armborst i armeer så är det garanterat det vanligaste vapnet bland vanliga soldater. Pilbågar kräver mycket vältränade soldater för att vara ett effektivt vapen i fältslag medans ett armborst kan skjutas av vem som helst efter någon veckas utbildning. Av samma anledning är lätta armborst det vanliga jaktvapnet hos bönder, medans profesionella jägare använder pilbåge.

/Henrik
 

Eskil

Warrior
Joined
10 Oct 2001
Messages
292
Sedan är ett armborst tillräckligt starkt för att gå igenom rustningar även på håll vilket är perfekt mot tungt kavalleri, som tillexempel riddare. Alviska samt dvärgiska vapen är både ovanliga och dyra, även "vanliga" vapen som svärd är fruktansvärt dyra. Inte vem som helst har råd att köpa ett svärd.
 

bullen

Veteran
Joined
25 Oct 2000
Messages
152
Location
kaninland
Däremot så anser jag att pratet om att alviska svärd skulle ha olika balans är fånigt

det kanske inte är balansen så mycket, men de har ett annorlunda grepp som är gjort för att hållas "backhand" när man fäktas. Detta gör att vanliga kämpar som är vana vid att slåss "forehand" får ob1T6 svårare att använda alviska vapen
 

Kena_UBBT

Veteran
Joined
25 May 2000
Messages
72
Location
Göteborg
Jag tror inte att armborst används utesklutande i armeer pga att det skulle kosta för mycket för härföraren
 

Grillmästaren

Veteran
Joined
15 Jan 2001
Messages
71
Location
Västerås
Eftersom pilbågar är billigare än armorst så är nog en grupp amatörpilbågsskyttar mer vanligt. Om den här gruppen ska skapa ett pilregn så behövs inte allt för stor skicklighet med vapnet, sedan skjuter man längre med pilbågarna vilket har ganska stor fördel om det kommer en grupp kavallerister mot dig. <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Roki Gorim

Veteran
Joined
28 Sep 2001
Messages
83
Location
Örebro, Sverige
Jag anser att det inte är mycket ovanligare med Armborst i några av dessa städer som du tog upp.... Varför skulle det vara det???

Självklart är det svårare att få tag på Alv och dvärgavapen!!
Varför jo dom skulle aldrig sälja deras vapen till vem som helst! Se det som så våran tillverkning av vapen i Sverige delar vi ju inte av oss till alla om vad vi tillverkar eller har till salu...
Det skulle ju då vara kört för Sverige om ett krig skulle uppstå!

Men visst det finns väl undantags fall även där :)

Men detta är ju bara min åsikt.

Mvh. Roki Gorim<img src="/images/icons/dragon.gif" border=0 width=17 height=15>
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Jag skulle snarare säga att det är ett fel i reglerna. En kortbåge är billigare än ett armborst, men gör _mycket_ sämre skada. En långbåge är kraftfullare än ett tungt armborst på långt håll, men betydligt dyrare och mycket svårare att använda.

Sen är det dyrare att hyra en person som kan hantera en pilbåge effektivt i strid än en bonde som man lär upp på en vecka för att använda ett armborst.

/Henrik
 
G

Guest

Guest
"Se det som så våran tillverkning av vapen i Sverige delar vi ju inte av oss till alla om vad vi tillverkar eller har till salu..."

delar med och delar med... men vi säljer juh hur mkt vapensom helst... typ dom däringa flygplanen som knappt kan lyfta...
 

Cerec

Veteran
Joined
7 Aug 2001
Messages
127
Location
Landskrona
Jag tror att pilbåge används mycket mer i jakt än vad armborst gör sen så kan en pil från en pilbåge också gå genom en riddarrustning. Jag tror att dvärgiska vapen nästan uteslutet bara går att få tag på i dvärgfästen. Alv vapen säljs nog bara i samhällen med mycket alver.....annars tillverkar nog alviska och dvärgiska smeder människovapen i människosamhällen.
 
Top