Nekromanti Armé

Black_Ocean

Veteran
Joined
1 Jun 2001
Messages
144
Location
Umeå
Håller på att skapa en stor värld till dod v4 och började fundera på hur många soldater en normalstor armé egentligen innehåller. Skulle vara intressant att höra andra åsikter än mina egna (rösten i mitt huvud håller på att viska olika siffror hela tiden /images/icons/laugh.gif)
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Håller på att skapa en stor värld till dod v4 och började fundera på hur många soldater en normalstor armé egentligen innehåller."

Normalstor för vaddå? Medeltida härar varierade från några hundra pers (småkrig, vikingatåg) till drygt hundratusen (korståg).
 

DiCif3r

Veteran
Joined
1 Feb 2002
Messages
113
Location
Stockholm - Hägersten
Det beror juh helt på flera aspekter:
1. Hur stort är landet? (Om den ens tillhör ett land)
2. Vad är armén till för? (Försvara landet, krig nonstop, osv.)
3. Vad är det för slags trupper? (kavalleri, pikenerare, osv.)
4. Hur deras träning har sett ut och vad den kostar?
5. Resurser i övrigt som befälhavaren har?
6. Hur högt Moralen ligger?

Detta och mer påverkar hur stor en arme är eller kan vara..
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Krig är dyrt. Det beror också på vilken tidsperiod det handlar om.
Dessutom hade de flesta arméer betydande delar som var legoknektar, vilka bara värvades i krigstid, vilket även gäller Sverige.

// Riddaren
 

Black_Ocean

Veteran
Joined
1 Jun 2001
Messages
144
Location
Umeå
ska förtydliga min fråga något...det jag menade var en armé som inte är just nu i krig men som har till "uppgift" att patrullera gränser, ligga och slö i baracker, träna o.s.v. Vet att ett lands armé inte är alls lika stor i fredstid som i krig men det jag är ute efter är siffror för den del av arméen som alltid är i tjänst. Ta för exempel att landet är normalstort (typ tyskland) och inget extremt klimat eller geografi.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"ska förtydliga min fråga något...det jag menade var en armé som inte är just nu i krig men som har till "uppgift" att patrullera gränser, ligga och slö i baracker, träna o.s.v."

Före de indelta härarna så hade man knappt någon armé i fredstid. Det som fanns var rikets riddare och deras väpnare, som stod i vapentjänst hos kungen året om, samt eventuellt adelsmännens knektar och liknande. Soldater är dyra i drift, i synnerhet om de inte gör något.

"Vet att ett lands armé inte är alls lika stor i fredstid som i krig men det jag är ute efter är siffror för den del av arméen som alltid är i tjänst."

Tja, det är ungefär adelsmännen och deras garnisoner. Ta antalet riddare i hela riket och multiplicera med tio, så har du en rätt bra siffra. Observera då att varje adelsman då bara skyddar sin egen förläning och inget mer. Möjligen skyddar han också sin herres förläning (en riddare som står i tjänst hos en greve kan om greven vill också patrullera grevens marker).

"Ta för exempel att landet är normalstort (typ tyskland) och inget extremt klimat eller geografi."

Tyskland kan egentligen inte beskyllas för att vara normalstort. Genom historien så har Tyskland antingen varit snorstort (det heliga Tysk-romerska riket under Karl den Store, eller Grossdeutschland som Hitler drömde om), eller uppsplittrat i mängder med småstater (typ däremellan).
 

Black_Ocean

Veteran
Joined
1 Jun 2001
Messages
144
Location
Umeå
ok..börjar få en klarare bild över hur jag ska skapa de olika rikernas försvarssystem och arméer. Tack
 

Black_Ocean

Veteran
Joined
1 Jun 2001
Messages
144
Location
Umeå
Om det är feodal medeltid som är den typ av samhälle vi pratar om, så finns inga ”stående arméer”.

Visst...men DoD v4 betyder fantasy så de finns lite mer för arméer att göra. Skydda handelsvägarna från de onda orcherna i Svarta bergen (skit exempel, jag vet, men de va första som dök upp i huve)

Men tackar ändå..börjar få klarare bild över siffrorna och hur jag ska skapa rikens militära styrkor.
 

Sir Smokealot

Veteran
Joined
22 Jan 2002
Messages
17
Location
Lund
HERREGUD!

Har du någonsin svarat på en fråga? Det enda du gör är ju att rätta folk! Vi vet hur duktig du är vid det här laget! Snälla lugna dig lite!
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: HERREGUD!

"Har du någonsin svarat på en fråga?"

Jajjemen!

"Det enda du gör är ju att rätta folk!"

Det är väl inte mitt fel att folk sover på historialektionerna. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>

"Vi vet hur duktig du är vid det här laget!"

Och? Det är inte för att visa mig duktig som jag svarar.

"Snälla lugna dig lite!"

Inte förrän allmänbildning blir allmän. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>

Men handen på levern, orsaken till att jag gör sånt där är att folk uppenbarligen vill veta och att ämnet är uppe för diskussion. Någon ville veta om stående medeltida härar, och jag svarar. Att de dessutom får en liten bonuskunskap om Tyskland är väl bara bra.

Eller är det faktiskt så som du vill påskina, folk vill inte veta? De vill vara dumma får som aldrig ens ifrågasätter eller söker fakta?

Jag hoppas vid Gud att så inte är fallet.
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,971
Location
Linköping
så här tror jag...

Liten analys av Krilles betydelse för forumet...

Krille är alltid en av de första personerna att svara på frågor i forumet som rör lite mer avancerade grejer, t.ex. storleken på medeltida armeer med korrekta historiska data. Han har uppenbarligen koll på saker och ting och kan därför uppfattas som besserwisser av personer som ställer frågor och vill ha ett exakt svar, t.ex. "Medeltida armeer består av runt 10000 fotsoldater och 3000 riddare. Punkt!". Istället svarar Krille att det beror på en massa omkringliggande faktorer.

Tror varken Krille eller hans kritiker kommer att sluta tycka den andra parten är jobbig..... för min del är det jättekul att det finns folk på forumet som går djupare inom olika ämnen på det sätt Krille gör.


Kan gett mig 17 på att jag skulle skriva en grej till, men kommer inte på det nu.......
 
Top