Nekromanti andra genus sökes...

Sall Tymbast

Veteran
Joined
12 Mar 2001
Messages
64
...satt just och skapade en karaktär tillsammans med en av mina spelare.
Som kvinna så fann hon en liten sak jag inte reflekterat över själv. I beskrivningarna över folkgrupper i Consaber nämns det inte ett jota av kvinnans roll i samhället. Långa beskrivningar om mannens klädsel och beteende klargörs. Inte många ord nämndes om den gruppen som utgör 50% av befolkningen i min version av Mundana.

Näe, in med med samhällsfokuserad info tack.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,196
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Uh?

Va? Personligen kan jag inte märka någon större brist på info om kvinnor i 'Consaber', utöver att biten om att de är omyndiga tills de överlevt tre äkta män hade trillat ut. (Den kan återfinnas på www.foxtail.nu - sabriska lagtexter).
Referar du till den modulen förstår jag alltså inte vad du pratar om - mig veterligen innehåller den en hel del info om Consabers kvinnor. Texten om Consaber i 'Mundana' innehåller förvisso inte mycket om landets kvinnor, men jag tycker det är ganska förståeligt med tanke på det begränsade utrymmet. Med andra ord, köp modulen 'Consaber', och är det den du pratar om just nu så lever vi i olika världar.

- Ymir, som alltid spelar kvinna
 

Douggie

Warrior
Joined
16 Oct 2000
Messages
332
Location
Norrköping
Hur får du det till en 50/50 befolkning?
I vårt land finns det aningen mer pojkar under uppvätåren, men det jämnar ut sig då fler pojkar dör unga, naturen har anpassat sig... men om levnadsvillkoren är hårdare under Eons nutid, borde inte fler dö unga? Eller har det naturliga urvalet snabbat upp sig för Consabers manliga del? Eller är det bara mina teorier som är svammel och skulle få vilken person som helst med någon som helst kunskap om naturvetenskap att skratta?
Mystiken ligger tät.
 

Azagthoth

Myrmidon
Joined
7 Feb 2000
Messages
3,548
Location
Stockholm
Hur får du det till en 50/50 befolkning?

Han använder sig av den vida berömda spelledarmuskeln...
 

Sall Tymbast

Veteran
Joined
12 Mar 2001
Messages
64
det är intressant att folk inte bryr sig om frågeställningen på detta forumet. Det verkar roligare att anmärka på exemplen och lätt höftade gissningar.

Jag vet även jag att det inte är 50/50 men det var inte det frågan handlade om så jag jag ser det inte så viktigt att visa upp statistiska fakta.

Sall
 

Sall Tymbast

Veteran
Joined
12 Mar 2001
Messages
64
Re: Uh?

Det är just Consaber jag syfter på.

Olika kapitel som borde ge kött på benen:

Samhälle: Inget omnämnt förutom adeln.
Folkslag: Visst kan man skönja bitar av kulturen men när det kommer till samhällsstruktur och liknande får jag inte en klar bild
Kultur: nope
Kläder och mode: Här finns det lite nyttig info.

Har de plats i armén förutom i trossarna?

När det gäller adel så finns det ofta en hel del info och men när det gäller kontexten i helhet

Jag säger inte att texten är genom-ond <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>. Bara att det saknas ett perspektiv som hjälper till att klargöra de kulturella förhållanderna. Är det skillnad på de olika folkgrupperna. Har en Tokonsk kvinna mer att säga till om än en conrisk?
Då två av mina spelare är kvinnor så tycker dom att det är svårt att finna deras roll i systemet.

Salte Sall
 

Erufailon

Swordsman
Joined
20 Jul 2001
Messages
497
Location
Göteborg
[color:blue]Det ska vara 50/50 enligt mej (läser biologi A nu), fast i eon dör ju många män av vättebane och annat som en äventyrare måste utstå <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>.
Slut med det roliga... det är alltid 50% / 50% som föds, detta går ej styra med naturligt urval, men som min biologilärare alltid påpekar så är det "de yttre omständigheterna som styr mycket", men ej om det blir kvinna eller man.
Sedan finns det ju saker som jag nämde förut, flera män än kvinnor dör i Eon (förtid menar jag)
Med naturligt urval (survival of the fittest) så menas att den som är bäst anpassads gener kommer att leva vidare och gener kan inte få kromosomerna att ändra sig <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>.
Som det var på medeltiden så dog ju folk rätt så tidigt, men i Eon har vi helande magi hmmmm.... förlänger åldern lite, ung. till 65-70 för en människa som dör en naturlig död. glömde visst...<img src="/images/icons/grin.gif" border=0 width=15 height=15><img src="/images/icons/grin.gif" border=0 width=15 height=15><img src="/images/icons/grin.gif" border=0 width=15 height=15><img src="/images/icons/grin.gif" border=0 width=15 height=15> *skämt*</font color=blue>
 

Azagthoth

Myrmidon
Joined
7 Feb 2000
Messages
3,548
Location
Stockholm
Det enda jag ville poängtera är att spelledaren kan bryta de naturvetenskapliga reglerna i en värld. En spelledare skulle ju kunna köra på att vartannat barn som föds per automatik blir en pojke. Mer än så var det inte.
 

avatarex

Myrmidon
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,199
Location
Göteborg
Sluta färgexperimentera!!!

För övrigt så finns det ingen evolution på Mundana.

Och Livets Ord hävdar att det inte finns här heller.
 

avatarex

Myrmidon
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,199
Location
Göteborg
När man slår fram kön på syskon och sånt i EON, så är det ju 50% chans att det blir en kvinna...
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,196
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Sabriska kvinnor

Konstigt...själv anser jag mig ha en ytterst god bild av vad som gäller för Consabers kvinnor. Fast det är klart, jag har snackat mycket angående ämnet med Krille via irc (speciellt angående den rent juridiska förmyndar-biten), så man kan väl anta att mina kunskaper på området är större än de flestas - och en del info fick inte plats i modulen, tex de tidigare nämnda lagtexterna på foxtail.nu. Likväl, jag tycker inte Neogames är särskilt dåliga på att ge info om sånt här, snarare bättre än de flesta andra rollspelsskapare. Såna här saker tenderar att vara ganska logiska, och mer eller mindre säga sig själva, iaf om man har åtminstone en gnutta kunskap om vår egen världs sociala förhållanden förr i tiden - Varför kan du inte helt sonika hitta på själv?

Annars kan du ju alltid messa mig privat och fråga, eller besvära Krille med 'et :)

Tjejerna i vår spelgrupp har inte klagat det minsta, och inte jag heller, som som sagt var uteslutande spelar kvinna, så jag måste säga att jag fortfarande inte överhuvudtaget kan sätta mig in i ditt problem.

- Ymir, vars rp-posse i 'The Enemy Within' består av tre små flickor :)
 

Ackerfors

Alas, your rapids!
Joined
21 Jan 2001
Messages
7,415
Re: Sluta färgexperimentera!!!

Livets ord hävdar så otroligt mycket att snart hävdar de väl att de själva inte finns...
 

Sall Tymbast

Veteran
Joined
12 Mar 2001
Messages
64
Re: Sabriska kvinnor

Problemet jag vill belysa handlar inte om min förmåga att konstruera en sådan miljö jag ser passande. Det jag vill belysa med min frågeställning är att texten är, på ett möjligen omedvetet sätt, skriven ur väldigt maskulint perspektiv.
Visst kan jag återskapa exakt den värld jag anser passande. Det är dock tänkvärt att poängtera värdet av att skriva texter på ett rent genus-balanserat sätt för att vidga världsbilden. Texten i det publicerade materialet bär samma problematik som historieböckerna i skolan. Dom är mycket intressanta men tyvärr utelämnas en hel del material som är matnyttigt.

Du ber mig använda logik och ersätta material som jag saknar med egen sociohistoriska kunskap. Det har redan skett. Jag tror att man kan förlora ett gyllene tillfälle att introducera ett mycket bra system genom att inte försöka bättra sig än mer. Eon ÄR bättre på att belysa en jämvikt i samhället både vad det gäller ras, genus och klass. Dock finns det alltid sätt att förbättra sig.

Personligen tycker jag att det är bättre att be någon att förbättra sig. På detta sätt når man en situation där man kan låna ut texterna till personer som kanske reflekterar över dessa problem. Mer och mer tjejer spelar rollspel. Det kanske är dags att visa att våran skapade värld inte innehåller samma genushomogena enkelriktning som den där andra gör... <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>

oki... massa ord från mig som kan ses som bs...
...men ändock min åsikt.<img src="/images/icons/clown.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Sall Tymbast

Veteran
Joined
12 Mar 2001
Messages
64
sorry att jag var lite bitsk... <img src="/images/icons/crazy.gif" border=0 width=15 height=15>

Sall
 

avatarex

Myrmidon
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,199
Location
Göteborg
Re: Sluta färgexperimentera!!!

Enligt "jag tänker, alltså finns jag", så finns inte Livets Ord särskilt mycket...
Men dom kan ju tala i tungor iallafall.
 

Douggie

Warrior
Joined
16 Oct 2000
Messages
332
Location
Norrköping
Evolution existerar!

Jag skulle vilja påstå att evolutionen visst existerar på Mundana... De olika tirakerna är väl ändå ett tecken på utveckling/anpassning? Och den där stammen med småvuxna alver som springer runt näck (kommer inte ihåg namnet i skrivande stund) har väl ändå anpassat sig de med??
 

avatarex

Myrmidon
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,199
Location
Göteborg
Re: Evolution existerar!

Med gudars hjälp som sagt. Skulle evolutionen verkligen kunna skapa ett hyggelmonster. Med tre munnar?
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,196
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Tala i tungor? Jehovas?

'Tala i tungor' är det väl pingstvänner som gör?

- Ymir, som suttit i en höghöydshytte i Jämtland under åskväder och läst 'Vakttornet' på samiska...
 
Top