Nekromanti Alver och Dvärgar...Den eviga fejden

Joined
2 Mar 2001
Messages
122
Location
Sverige, Stockholm
<p align=center><img src=/images/blackline.gif width=650 height=2></p>Hej på er alla...Jag trånar efter svar på en fråga som gnagt mitt sinne en tid nu. Jag satt och pratade med min lillebror och vi började prata om de motsättningar som funnits mellan alver och dvärgar. Det hela flöt på och vi fick oss ett par skratt. Bland annat när min bor kom på att han nog måste dräpa en av spelarna i vår grupp /images/icons/laugh.gifNu är det så att han ställde mig en fråga ilken jag inte kunde svara på. Varför har alver och dvärgar alltid hatat varandra. Jag har hört några historier men ingen av dem verkar stämma. Snälla hjälp mig. Jag skulle verkligen vilja veta. Jag undrar också hur situationen är i Trudvang? Har alver och dvärgar samma relation där?Nå frågorna är många och så hoppas jag även svaren bli.Tack på förhand Mvh Sebastian Ramn också känd som Sitor Silverblad
 

Black_Ocean

Veteran
Joined
1 Jun 2001
Messages
144
Location
Umeå
I grund och botten är det därför att dvärgar hugger ner en massa skog till deras smedjor vilket alverna inte riktigt uppskattar. Mellan grottalver och dvärgar e känslorna lite starkare än mellan andra alvraser och dvärgar. Orsaken e ganska självklar. De strider om samma territorium.
 

Ghorax

Veteran
Joined
17 Oct 2001
Messages
185
Location
Märsta, Stockholm
Man kan ju inte säga att de hatar varandra de ogillar varandra bara, men om det kommer en stor orch här så skulle dom nog sätta sina skillda åsikter åtsidan.
 
Joined
2 Mar 2001
Messages
122
Location
Sverige, Stockholm
Okej....det var en väldigt grundläggande förklaring och jag tackar så mycket.Men jag undrar fortfarande hur det ligger till i Trudvang?Några Grottalver finns ju därinte än sålänge. Jag skulle uppskatta om någon skulle vilja dela sin visdom...
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Eftersom det är DoD-forumet antar jag att vi snackar om dod:s alver och dvärgar, även om det inte är direkt ovanligt att ha alver och dvärgar i rollspel, som dessutom inte gillar varandra..

Jag tror att hela den traditionen kommer av att alver och dvärgar är så olika, snarare än territoriefrågor. Trots allt så är inte grottlevande alver så vanliga i rollspelsvärldar.
Alver är ju smidiga och naturvänliga, dvärgar stabila och industriella.. Typ. Detta är den typiska bilden av alver och dvärgar, och det lyser igenom i dom flesta av deras aspekter.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,466
Location
Helsingborg
Tycker det är lite som katt och hund mellan alver och dvärgar.. Deras sinneslag stämmer bara inte ihop.. Alver är i allmänhet finkänsliga, fromma, bryr sig inte för mycket om pengar medan dvärgar kanske är lite bordusa, giriga, löser helst saker med våld..
Ett bra exempel är i D&D-filmen.. En alv och en dvärg väntar på att en från gruppen ska komma ut från en grotta.. Dvärgen orkar inte vänta och vill in medan alven kan tänka sig att vänta (hon har trots allt all tid i världen)..

/[color:448800]Han</font color=448800> som tycker Sitor Silverblads nya utformning av inläggen är irriterande eftersom ögonen hela tiden drar sig till det vita och svarta
 

Doedinnan

Veteran
Joined
16 Feb 2002
Messages
122
Location
söder (stockholm)
Ett citat

Vår spel grupp håller på att spela "Det Solunska ödet", jag spelar en Alvisk bard, och ennan annan i gruppen spelar Dvärgisk elementar magicker. Under ett av det många och långa gräl våra rollsperssoner haft så frågade en annan medlem i gruppen varför vi jämt och ständig bråkade. (Anledning till att min rollpersson tycker ila om dvärgen är att dvärgar dödade hans pojkvän.) Då sa dvärgen " Dvärgar är gamla när dom föds, alver är unga hela livet"

Jag vet inte om det hjälper dig, det karnse bara är ett litte pretantiöst citat, vad vet jag?!?!/images/icons/king.gif
 

keno

Veteran
Joined
13 Nov 2001
Messages
118
Location
Stockholm
Dvärgar är coola. Nästan lika coola som vikingar. Vikingar är coolast. Alver är inte coola. Alverna är lika o-coola som adeln under renässansen. Adeln under renässansen var riktigt o-cool.
Och en sak till. Allt jag säger är skitsnack. Förutom vikingarnas coolhet. Vikingar är coola.
 

Rimmer

Veteran
Joined
14 Mar 2001
Messages
50
Location
Linköping
Svaret kan vara mycket enklare än man tror.

Personligen så är min uppfattning om alv-dvärg fejden den att det inte finns någon riktig förklaring. Vad grundar jag då detta på? Jo, fenomenet med alv-dvärg fejden är taget från Tolkiens sago värld där alver och dvärgar ogillar varandra på grund av en massa händelser flera tusen år innan "Härskarringen" startar. Kontentan blev den att det känndes naturligt att dvärgar och alver inte skulle dra jämt. Således dök det aldrig upp någon förklaring på fenomenet eftersom ingen funderade ut någon förklaring från första början.

Och om jag nu skulle ha fel så kan ju alltid den eller de som kom på idéen förklara hur det igentligen ligger till.

Personligen brukar jag dock förklara det hela med en mängd olika saker. (Notera dock att jag anser att de ogillar varandra snarare än hatar varandra.)

* De är olika i sina sinnelag.
Till exempel så är dvärgar ofta giriga medans alver inte använder pengar inom sin egen kultur.
Dvärgar har även en hirarkisk indelning (klaner) alverna har ingen form av klassindelning.

* Dvärgar håller sig till bergen medans alver (skogsalver främst) lever i skogar. Den enda kontakten man bör ha haft i början var när någon av de två fraktionerna behövde något som fanns i den andra fraktionens område. Dvärgarna ved till sina ungnar och alverna malm till sina smeder. Med tanke på deras syn på saker och ting så gick det nog mycket illa vid de första mötena.

* En annan sak som är värd att notera är att alver och dvärgar ofta anses som äldre släkten än människorna. Detta skulle även förklara varför de har en så starkt utpräglad känsla mellan varandra medans inställningen till människan inte är så stark. Fejden fanns förmodligen redan innan människorna dök upp.

Hoppas det har hjälpt något i alla fall.

Gällande Trudvang så får vi nog vänta med sådan information. Bäst vore nog om man tog ställning till det hela själv.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Fejda mindre är mitt råd

Alltså, mig veterligen finns det inte mycket i DoD som säger att alver och dvärgar skulle hata varandra. Att de inte kommer överrens om mycket kan man ju enkelt gissa sig till då de är så olika till sättet, men den här "fejden" är nog främst bara ett Tolkienpåhitt.

Jag tror att Tolkien hade ett problem med sin härskarringsberättelse när han behövde motivera att hober vore de bäst lämpade att bära ringen med sig. Hans alver är ju rena dygdexemplena på de vackraste, ädlaste och mest oförstörda raserna i världen (det är ingen hemlighet att Tolkien var helsåld på sina alver). För att hitta skavanker, svaga punkter, på dem (där ringens korrumperande kraft skulle kunna bita) så gjorde han dem aningens dryga, arroganta och tog upp den här fejden med dvärgarna.

Mission accomplished! De finkulturella alverna hetsar upp sig mot dvärgarna medans de jordbundna hoberna är sköna snubbar som inte hyser något agg mot någon. Vem som är "bäst" i slutändan råder det inget tvivel om.

Nå, i DoD finns det inget behov av att göra alverna "sämre" på det viset. Dessutom så skapar sådana här fejder jobbiga slitningar i gruppen. Om två äventyrare har valt att samarbeta tillsammans så krävs det tillit. Det får ABSOLUT inte vara så att någon planerar att mörda den andre bara för att denne råkar vara av en ras som den ene skall hata.

Spola fejden. Blir tråkigt rollspel av det.

/Rising
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,971
Location
Linköping
Re: Fejda mindre är mitt råd

Alltså, mig veterligen finns det inte mycket i DoD som säger att alver och dvärgar skulle hata varandra. Att de inte kommer överrens om mycket kan man ju enkelt gissa sig till då de är så olika till sättet, men den här "fejden" är nog främst bara ett Tolkienpåhitt.

*Plockar upp ErebAltorBoken från golvet*
I tabellen över "diplomatiska relationer i Ereb" kan man läsa att Alver+ och Dvärgar+ har relationen DK som betyder [color:red]Dåliga Kontakter. Viss handel sker och ansträngda kontakter sker.</font color=red>

+ Trots att dessa folk lever på flera ställen, är deras generella inställning mot omvärlden likartad. Lokala skillnader kan dock förekomma.

Håller med [color:red]Rising</font color=red> och [color:red]Rimmer</font color=red> om att dvärg-alv-fejden kommer från Tolkien och det egentligen inte finns något direkt orsak till varför de skulle vara ovänner.... förutom just det att de har så olika sinnelag då.


Spola fejden. Blir tråkigt rollspel av det.

Angående fejder mellan rollpersoner i spelgänget. Enligt min SL-stil så ska spelarna samarbeta för att lyckas och inte hålla på att intrigera och mörda varandra. Jag gillar att skriva äventyr till ett spelgäng så att de alla måste tillföra något för att klara sig.
De gånger rollpersoner bråkat med varanda (klassikerna är lortig tjuv VS ädel riddare samt supersnål dvärg VS resten av spelgruppen som hade sunt förnuft och insåg att de var tvugna att spendera cash på det stället) har det inte blivit ett dugg kul. Tillför inte ett käft och spelarna blir bara sura på varandra för att de andras rollpers är så jobbiga (supersnåla dvärgen säger "men jag spelar ju bara min roll" när alla andra blir irriterade för att det tar en timme för honom att pruta på varendra grej han ska köpa.... de andra fick inte handla.... dvärgen skulle pruta åt dom/images/icons/crazy.gif).
Om man nu inte gillar att jäklas med sina medspelare så ge för all del fan i att ha med "regeln" om att dvärgar hatar alver eller vad det nu kan vara som är aktuellt. (Undrar just hur mycket jag kom från ämnet nu???)
 

Lorenzo

Veteran
Joined
18 Feb 2002
Messages
11
Alver är inga jävla hippies

"Det blir tråkigt rollspel av det" - det gäller bara om spelarna är helt värdelösa och saknar nyanser. har spelat många intressanta konflikter mellan alver och dvärgar som inte gått över styr. Det handlar ju om att det krävs en viss sorts individer (bland alverna och dvärgarna) för att sätta sig över motsättningarna.

Sen blir det tråkigt om alverna inte har den tolkienska högfärden, de blir liksom alldeles för "helylle" utan den. Tråkigt rollspel blir det om alverna bara fyller funktionen av skogslevande hippies.
 

Lord Samuel

Warrior
Joined
8 Jan 2001
Messages
261
Location
Linköping
Re: Fejda mindre är mitt råd

Att bråka och rollspela snål kan vara roligt, men att intrigera för att mörda någon är det inte. Om man är snål och de andra blir sura för att man rollspelar det, så är det ju fakstiskt DE som är knäppa och inte kan samarbeta, inte han som spelar sin karaktär...
 

Rimmer

Veteran
Joined
14 Mar 2001
Messages
50
Location
Linköping
Re: Alver är inga jävla hippies

" 'Det blir tråkigt rollspel av det' - det gäller bara om spelarna är helt värdelösa och saknar nyanser. har spelat många intressanta konflikter mellan alver och dvärgar som inte gått över styr. Det handlar ju om att det krävs en viss sorts individer (bland alverna och dvärgarna) för att sätta sig över motsättningarna."

Tror att det beror helt på hur spelarna är som personer.
Jag spelade ett tag med ett gäng som älskade att intrigera mot varandra hela tiden. Det hela brukade börja med en hyfsat sammansatt grupp där alla var mer eller mindre egoister plus minst ett helgon. Sedan började de sälja ut varandra så fort de fick en chans.
Det var mycket underhållande men det berodde ju som sagt på att vi alla gillade det. (Mest av allt spelledaren själv, hehehe).
Det är helt enkelt en smaksak.
 
Top