Nekromanti Alternativa historieförlopp

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Re: Fading Suns

Du misstar dig. Det är inte out of print, det är print on demand! Öh, snart är den det i alla fall. Redbrick har utlovat att en reviderad andra utgåva ska komma till Lulu.com. Snart.


Storuggla, det har sina fläckar
 

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,511
Location
En mälarö
Re: Tre scenarier att jobba vidare med

3. Attentatet mot Hitler 20 juli 1944 lyckas. De riktiga generalerna tar makten, rensar ut nazisterna och avslutar kriget med bibehållen ära för Tyskland.
Det där är faktiskt en lite intressant idé. Ponera att kriget tar slut men att Tyskland inte blir i grunden besegrat. De västallierade går med på att sluta separatfred mot att tyskarna återgår till 1938 års gränser (med möjligt undantag för Österike som mer eller mindre frivilligt blev en del av tredje riket), samt att delar av den nazistiska partitoppen ställs inför rätta såsom krigsförbrytare. Resultatet skulle då bli en värld inte helt olik kalla krigets 1950-tal fast med ett fortfarande nazistiskt tyskland. Atombomben är ännu inte uppfunnen och agenter från NKVD och Gestapo smyger på varandra i regniga östeuropeiska gränder. Mitt emellan finns Amerikanska OSS-agenter som inte riktigt vet vilken fot de ska stå på och mest hoppas att varken tyskar eller ryssar ska få övertaget, utan sammarabetar med den som för tillfället är i underläge.

/Anders
 

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,769
Location
Nett-ruh-bi
Re: Tre scenarier att jobba vidare med

Det där är faktiskt en lite intressant idé. Ponera att kriget tar slut men att Tyskland inte blir i grunden besegrat. De västallierade går med på att sluta separatfred mot att tyskarna återgår till 1938 års gränser (med möjligt undantag för Österike som mer eller mindre frivilligt blev en del av tredje riket), samt att delar av den nazistiska partitoppen ställs inför rätta såsom krigsförbrytare.
Resultatet av det vore ett tredje världskrig inom ett par decennier. Eftersom Tyskland inte besegrats i grunden skulle allehanda revanschistiska rörelser och konspirationsteorier (judarna!) åter frodas. De allierade visste att de var tvungna att bomba Tyskland till grus för att Tyskland skulle förstå att det var kört. Det fick inte råda minsta tvivel om att Tyskland krossats i grunden. Sett ur det perspektivet blir ockupationen och delningen en logisk konsekvens som förvisso var förödande för delar av befolkningen men kanske välgörande för världsfreden.

Japan, som till skillnad från Tyskland inte besegrades under andra världskriget, har fortfarande inte gjort upp med sitt förflutna. Hotet från atombomben och en stark amerikansk närvaro har hållit landet på mattan. Frågan är om det skulle gå att hålla ett obesegrat och självständigt Tyskland på mattan utan atombomben?

Dewil
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Tre scenarier att jobba vidare med

"Japan, som till skillnad från Tyskland inte besegrades under andra världskriget, har fortfarande inte gjort upp med sitt förflutna. Hotet från atombomben och en stark amerikansk närvaro har hållit landet på mattan."

Du får det ju nästan att låta som om de skulle kunna kasta sig in i ett nytt krig närsomhelst. Jag tror nog att Hiroshima och Nagasaki samt den efterföljande ockupationen knäckte dem rätt ordentligt (det har länge funnits en stark amerikansk närvaro i det grundligt besegrade Västtyskland också). Dessutom har deras omvärld förändras ganska radikalt. Där finns inte lika många svaga, försvarslösa och splittrade stater längre, lycka till med ett nytt angrepp på Kina liksom (jag undrar om Japan ens har särskilt mycket väpnade styrkor att tala om).

Det är möjligt att de inte på allvar har gjort om med sitt förflutna än men det är svårt att hantera att hela samhället varit involverat på olika sätt i mer eller mindre kriminella regimer. Hur djupt har Tyskland egentligen grävt? Hur många rättegångar mot gamla kommunistiska politruker har hållits i Ryssland och Östeuropa? I Polen verkar det pågå någon slags absurda försök att vaska fram alla som någonsin samarbetat med den forna regimen men det verkar snarare handla om korkad hämndlystnad än någon slags mer genomtänkt handlingsplan.

Så nej, jag räds inte ett nytt Pearl Harbour.

En intressant alternativhistorisk (än så länge i alla fall) miljö skulle kunna vara en värld där det är Kina och Indien som är de två stora maktblocken sedan gammalt. Resten av världen består av lydstater, allierade och kolonier alla djupt påverkade av antingen den indiska eller den kinesiska kulturen.
 

Targon

Hero
Joined
29 Jun 2000
Messages
1,667
Location
Lund
Cyniskt!

De allierade visste att de var tvungna att bomba Tyskland till grus för att Tyskland skulle förstå att det var kört.
Som andra generationens tysk upplever jag det där enbart som cyniskt bullshit. Man kan nästan höra ekot av överste Kurtz ord "Drop the bomb, exterminate them all" när man läser ditt inlägg. I vilket fall som helst en enfaldigt simplistisk beskrivning av processerna bakom nazisternas fall -45. Och din uppfattning om att japanerna säkert hade varit mer villiga att göra upp med sin historia om jänkarna bombat dem ännu mer låter mer än lovligt wacky.

Tyskarna är de allierade evigt tacksamma för att de befriade dem från något de själva inte kunde befria sig från. Där har du också orsaken till att tyskarna efter kriget snabbt åter kunde bli en del av den fria, demokratiska världen. Så mot bakgrund av det föreslår jag att du dumpar din knasiga idé om att bombningar av ett folk är det som i första hand väcker detta folks sympati för västerländska, demokratiska värderingar.
 

Bergdahl

Veteran
Joined
8 Dec 2006
Messages
30
Location
Örebro
Angående Japans väpnade styrkor [ot]

jag undrar om Japan ens har särskilt mycket väpnade styrkor att tala om
Japans självförsvarsstyrkor uppgick till 2005 till 239,430 soldater, och med en förvarsutgift på $46,000,000,000 var man på 5:e plats när det gäller militärutgifter. Endast USA, Storbrittanien, Frankrike och Tyskland anslog högre belopp till militära utgifter enligt Wikipedia: List of countries and federations by military expenditures. Men de siffrorna skall väl tas med en nypa salt. Iaf är Japans väpnade styrkor förhållandevis stora internationellt sett och det har väl börjat utredas om man skall slopa inriktningen på självförsvarsstyrkor i konstitutionen och istället övergå till en mer traditionell militär organisation. I vilket fall som helst är ju alla andra länders förvarsutgifter försummbara i jämförelse med USAs som ensam står för ungefär hälften av hela jordens totala militärutgifter. Jaja, blev väl lite OT här men tänkte att jag skulle besvara din undran iaf.
 

Kinapuffen

Veteran
Joined
7 Jan 2003
Messages
92
Location
Stockholm
Re: Angående Japans konstitution [ot]

det har väl börjat utredas om man skall slopa inriktningen på självförsvarsstyrkor i konstitutionen och istället övergå till en mer traditionell militär organisation.
Deras nuvarande konstitution tillåter inte ens , beroende på hur strikt man vill tolka den, japan att ha självförsvarsstyrkor. Det hela regleras i den nionde paragrafen som innehåller formuleringar som "/.../ frånsäger oss i all evighet rätten att använda våld och krig som medel för att lösa konflikter" och "därför skall japan varkern ha militär, flotta, flyg eller någon annan form av militärmakt" (min taffliga översättning).

Men, här om veckan godkändes den lag med formuleringar till en ny nionde paragraf av parlamentets över och underhu. Så nu är det bara en folkomröstning som måste godkänna förslaget för att grundlaganden ska ändras. Går folkomröstningen igenom kommer de ha en helt annan nionde paragraf med lite mer fria formuleringar om att de ska ha en självförsvarsarmé, kunna delta i internationella fredsstyrkor och dessutom "agera för att försvara vårt folks liv och frihet om de skulle hotas"
 

Marukusu

Hero
Joined
18 Mar 2004
Messages
1,681
Location
Umeå
Några idéer

-Spartacus intar Rom och inrättar proletariatets diktatur över det Romerska Imperiet på 70-talet f.Kr.

-Tang-Kina beslutar sig för att äga de bleka barbarerna väster om Kaspiska havet och invaderar Europa.

-Islam sprider sig under 600- och 700-talen även till Europa och lyckas till sist krossa kristendomen. Arabisk kultur är rådande i våra breddgrader.

-Djingis Khan & Co. krossar de västeuropeiska staterna under 1200-talet. Mongolimperiet håller sig någorlunda intakt även efter Khanens död (jag har sett något liknande i GURPS, men det verkade för mesigt gjort).

-Columbus & Co. genomför aldrig sina resor till Amerikat. Aztek- och Inkaimperierna fortsätter att blomstra, totalt opåverkade av Europeisk kultur/Aztek- och Inkaimperierna tar till sig Europeisk teknik under Meijirestaurationsliknande former och överlever.

-Gustav Vasas uppror mot danskarna krossas. Kristian Tyrann skapar en ny skandinavisk union med syfte att konkurrera ut Hansan.

-Sverige vinner kriget mot Ryssland 1809 och behåller Finland/Sverige och Danmark allierar sig på riktigt, vinner krigen om Slesvig mot Preussen och bildar en enad, Skandinavisk nation/Unionen Sverige-Norge överlever 1905. Vilka konsekvenser kommer detta ha i framtiden?

-Qing-Kina beslutar sig för att ta till sig västerländsk teknik och kultur under Meijirestaurationsliknande
former istället för att vara dryg mot de västerländska sändebuden. Boxaruppror och liknande slås ner, och Kina blir en konstitutionell monarki á la Europa med en modernt utrustad och extremt stor armé, redo att smiska världen.

-Lev Trotskij tar över makten i Sovjetunionen efter Lenins död. Fortsatt internationalistisk idealism och avant-gardekonst. Krig och världsrevolution? Strider inom partiet (Stalin?)?

-Hitler dör under första världskriget. Nazismen vinner aldrig makten i Tyskland, dock oberoende av Hitlers död (eller?).


-Huey "Kingfish" Long jr överlever sitt lönnmordsförsök 1935 och blir USA:s president året därpå, med allt vad det innebär.

-Manhattanprojektet misslyckas, atombomben uppfinns aldrig. Japan "krossas grundligt" med enorma förluster för USA i Operation Downfall, och delas i en (sydlig) västorienterad del och en (nordlig) prosovjetisk, medan Korea som delade samma öde IRL blir intakt under Kim Il Sung.

-Leonid Brezjnev rakar sina ögonbryn, Mao Zedong börjar borsta tänderna.

-Ronald Reagan skjuts till döds 1981. Grenada blir obombat och en ny sovjetallierad, Contrarebellerna i Nicaragua får färre
vapen.

/Marukusu, tänker för mycket.
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,518
Location
Stockholm
* Återerövringen av Spanien misslyckas. 1236 spöar Mohammed ibn Alhamar skiten ur Ferdinand III vid Granada och vinden vänder. Moorerna driver ut de kristna ur Spanien. Vi får ett Europa med en stark muslimsk stat mitt i smeten.

* Fågeninfluensan var verkligen den dödliga farsot som det varnades för. Under 2006 utplånas 50% av Europas och Amerikas befolkning. I Afrika och Asien är dödssiffrorna ännu högre. Ekonomin och samhällsstrukturerna kollapsar och världen kastas in i kaos.
 

abe_UBBT

Veteran
Joined
10 Jun 2003
Messages
42
Enat Tyskland 1953

Jag tycker det låter lite historerevisionism. Genom att inkorporera hela nazikadern på mellannivå plus industrialisterna i "den fria, demokratiska världen"? (låter som gammal Ronald Reagan demagogi). Det låter snarare som opportunism och hög grad av anpassningsbarhet och förträngning av det förflutna. Det som 68 generationen sedermera reagerade på och resulterade i RAF.

Intressantare tanke vore ju om Tyskland 1953 återförenades som neutral demokratisk stat istället för att underordna sig USA. Stalin föreslog detta, men USA ville hellre ha ett delat Tyskland. Och vilka konsekvenser det skulle medfört för kalla krigets utveckling.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Re: Enat Tyskland 1953

Som en person med rötterna i forna östtyskland (och som upplevt systemet IRL) så känner jag ett visst illamående när du nämner orden "Stalin" och "demokratisk stat" i samma mening. Men det är en diskussion som kan tas på OT-forumet. Men ren rappakalja är det.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
17,062
Location
Ereb Altor
Re: Enat Tyskland 1953

Tur då att det var i två olika meningar. Men att lyfta saker ur sitt sammanhang brukar ju funka så kör på! :gremwink:
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
OT-forumet var det ja

Om ni tvunget måste diskutera kommunism, demokrati och Stalin så föredrar vi att ni gör det på OT-forumet som ni redan verkar ha förstått. Vi vill bara försäkra oss om att alla andra också förstår det. Känner ni att ni inte kan diskutera ämnet på ett civiliserat och vuxet sätt så är det dock bättre att ni inte diskuterar det alls.
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Fågeninfluensan var verkligen den dödliga farsot som det varnades för.

Gillar! Ett lite annat, historieboks-fritt perspektiv på frågeställningen.

Förresten, om man ska fortsätta på gammalt whatiffande så (från Wikipedia):
"Enligt judisk-kristen tro var Abraham hebréernas stamfader och enligt islam även arabernas. Detta kommer sig av att Abraham fick två söner; den ene hette Isak, som föddes av hans fru Sara, Isak ses som Israelernas stamfader. Tillsammans med sin tjänstekvinna Hagar, fick Abraham en son som hette Ismael, som i sin tur blev stamfader åt de arabiska folken."
Så om Abraham av Ur bara ramlar av sin åsna och bryter nacken innan han fått några barn, så är det väck med judarna, araberna, judendomen, kristendomen, och islam. Och all inverkan som någon av dem har haft på resten av världen sedan dess.

--
Åke
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,588
Förresten, om man ska fortsätta på gammalt whatiffande så (från Wikipedia):
"Enligt judisk-kristen tro var Abraham hebréernas stamfader och enligt islam även arabernas. Detta kommer sig av att Abraham fick två söner; den ene hette Isak, som föddes av hans fru Sara, Isak ses som Israelernas stamfader. Tillsammans med sin tjänstekvinna Hagar, fick Abraham en son som hette Ismael, som i sin tur blev stamfader åt de arabiska folken."
Så om Abraham av Ur bara ramlar av sin åsna och bryter nacken innan han fått några barn, så är det väck med judarna, araberna, judendomen, kristendomen, och islam. Och all inverkan som någon av dem har haft på resten av världen sedan dess.
Eller så pippade han som en kanin med allt som rörde sig och man får istället drösvis med olika sekter som alla hatar varandra.
 
Top