Nekromanti AÖ: Fauner

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
<U><B>Fauner</B></U>

<B>Allmänt:</B> Minns inte hur det är i grekiskt mytologi, men till skillnad från de flesta fantasyspels satyrer har Gondica-fauner ingen svans. Anledningen är enkel; det såg <I>dödsfånigt</I> ut med en "gylf" baktill på brallorna. Vill SL ha lite kul så kan det ju finnas legender om besvansade fauner uppe i Kordibergen...
     Jag har senare läst att getter har mjuka trampdynor under klövarna - det är det som gör att de är så bra på att gå i berg - men visste inte om det när spelet skrevs. Något osäker på den detaljen; å ena sidan stämmer det med artens förmodade ursprung i bergstrakter, å andra sidan skulle det döda en massa kul idéer om klapprande fauniska danser. Lite spansk touch, sådär...
     De spetsiga öronen är lite mer känsliga för stark kyla än människors. Det är dock rätt sällan de hamnar någonstans där de riskerar att förfrysa dem, så det har ingen egentlig effekt i spelet.

<B>Internt:</B> De är princip byggda som människor, ner till midjan. Den första stora skillnaden längre ner ligger i det något annorlunda vinklade bäckenet och musklerna som är fästade i det; fauner har märkbart kraftiga lår och skinkor.
     Ben/fot-strukturen liknar den hos fyrfota klövdjur fast anpassad för tvåfota tågångare; benen <I>kan</I> sträckas ut helt raka, men den balanserade viloställningen är en aningen "nigande" position med lätt svank. Den upplevs av människor som mer instabil än den är - fast det är de facto lättare att knuffa en stillastående faun ur balans än en människa. Ställningen är inte helt avslappnad; fauner är gjorda för att röra sig, inte för att stå stilla. I gengäld har de lättare än människor att gå lågt hukade långa sträckor (som t ex vid jakt). Själva klövarna är förstås hårdare än mänskliga fötter, men inte mer hårda än att de har nytta av skor och sandaler.
     Kullersten är fö ett förrädiskt påfund för dem pga klövarnas mindre trampyta - och en ständig källa till skämt när stadslevande fauner vinglar hem efter en krogrunda. Fauners balanssinne är i själva verket väl utvecklat (kanske en anpassning till ett liv i bergen) och är svårt att störa, vilket också gör att de är ganska okänsliga för sjösjuka.

<B>Manligt/Kvinnligt:</B> Rent anatomiskt sett är faunernas fortplantningssystem det bland andra sapienters som är mest likt människors. Barnmorskor och helare upplärda på den ena arten får inga problem med den andra.
     Då finns det mer att säga om andras <I>åsikter</I> i ämnet - det vet ju varenda vidonier att faunmän är mer välutrustade än människokarlar. Ifråga om påle såväl som påse, ju. Om det sen stämmer med verkligheten är väl upp till SL. (-:  Något liknande brukar sägas om faunkvinnors byst, men det kan enkelt förklaras med deras mer tilltagna urringningar. Det finns ingen notervärd <I>egentlig</I> skillnad mellan de två arterna i det avseendet.  Om någon undrar över päls och behåring och sådant, så är det som hos oss; det växer fram till där själva grejorna börjar.

<B>Övrigt:</B> Benpälsen är tjock och något strävare än huvudhår, och kräver regelbunden omvårdnad för att hållas ren och fin (många faunkvinnor använder även krämer och oljor för att göra den mjukare - tänk hårbalsam). Daglig klövvård är också legio för en välvårdad faun; oskötta klövar kan få sprickor och bli infekterade.
     Få fauner lämnar sina horn au naturelle (det ser rätt flagigt och vårdat ut) men det finns lokalkulturella, alt könsbaserade, åsiktsskillnader på om man ska vässa eller trubba dem; små barns horn trubbas som regel av. I nåt hörn av Vidonia finns det en gammal sed där man borrar hål i kvinnors horn och hänger smyckeskedjor i dem som hänger ner och runt bakom huvudet. Det här bruket (som förstås har nåt namn) är allmänt välkänt och omtalat, ungefär som afrikanska halsringar och läpp-plattor, men ses av de flesta fauner som en osmaklig stympning - hornen har väl nåt pulpa-liknande på insidan, så seden är nog både riskabel och smärtsam.
     Barn föds med mjuka klövar och bara ett par små runda bulor på huvudet, däremot har de som regel päls på benen redan vid födseln. Ålderstigna fauners benpäls grånar ofta och blir lite spretig, men faller inte av.
 

Sebastian Strix

Veteran
Joined
13 Sep 2000
Messages
92
Location
Borås
En snuskig favorit-teori jag har är att faunmän har multipla testiklar som hänger ungefär som druvklasar från penisroten.
Effekten är att faunmän, i motsats till alla andra manliga sapienter, kan få multipla orgasmer.

Lite mindre X-rated: Faunen är den enda sapienten förutom människan som kan besitta mental perception. Sug på de teologiska slutledningar som kan dras av den ni.

Med faunernas naturliga musikalitet och rytmsinne i åtanke (om det nu ÄR naturligt, och inte bara en kulturgrej) skulle det kanske finnas en koppling mellan detta och deras balanssinne. Har ingen aning om hur nära varandra dessa begrepp är i verkligheten.

Erik
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
<I>En snuskig favorit-teori jag har är att faunmän har multipla testiklar som hänger ungefär som druvklasar från penisroten.</I>

Största konceptuella problemet med det är väl att <I>getabockar</I> inte har såna. (-:

<I>Faunen är den enda sapienten förutom människan som kan besitta mental perception. Sug på de teologiska slutledningar som kan dras av den ni.</I>

"Holy fauns, Batman!"
På rak arm skulle jag väl suga fram att fauner och människor står Theos närmare än andra sapienter... vilket väl också kan tolkas som att Theos inte bryr sig ett blaj om det termalierna kallar moraliskt och gott leverne. (-:

--
Åke
 

Dendron_UBBT

Veteran
Joined
26 Jul 2000
Messages
19
Location
Göteborg, Sweden
Vad det gäller "idéer om klapprande fauniska danser. Lite spansk touch" så skulle de väl kunna använda någon form av träskor eller step-skor (häst skor?). Detta kan måhända kännas lite
konstlat men jag tycker nog att de skall he "mjuka trampdynor under klövarna" för att kunna vara
mycket duktiga på att färdas i branta berg. Kanske använder de just "skor" för att minska problemet
med kuller sten då "skor" skulle ge dem en planare yta att gå på. Om de nu är så bra på att ta sig
fram i branta berg så borde de väl å andra sidan vara vana vid ojämt underlag....

/Dendron Långeman

PS Så här blir det då man inte tänker först utan bara skrive...sorry...DS
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: AÖ: Psykiska skillnader Fauner

En fråga i Gondica står det att Fauner sällan orar sig lika mycket för framtiden som människor de är dåligare att planera inför framtiden än vad mäniskor är och en fråga..
Är detta kulturelt eller biologiskt orsakad..

OM biologiskt orsakad är deras hjärna helt enkelt riggad så att de har svårare att planera och/eller ora sig för sånt som de inte kan kontrollera..
Är det kulturelt betingat så är de helt enkelt av att de har en kultur som säger att TJA varför ora sig för framtiden när man kan roa sig i nu tiden..

?? Biologi eller Kultur ??
 

Sebastian Strix

Veteran
Joined
13 Sep 2000
Messages
92
Location
Borås
Re: AÖ: Psykiska skillnader Fauner

Svårt att avgöra, men jag skulle säga både och. Icke-människor som är biologiskt betingade att vara annorlunda är mer intressanta än de som har kulturella skillnader - då kunde man lika gärna slängt in en annan människokultur.

Vid någon tidigare diskussion konstaterades det att faunernas normala brist på långsiktigt tänkande inte ställer till några större problem för jägar-samlarkulturer, för där är det oftast ganska onödigt att planera långt i förväg - det är bättre att "think on your feet" om man vill överleva. En slutsats skulle vara att faunerna knappast kan (eller vill) utveckla högkulturer på egen hand - de klarar sig utmärkt i sådana som säg människor skapat, men faunerna skulle aldrig gå och uppfinna sådant som storskaligt jordbruk, arméer eller byråkrati. Det finns ju visserligen fauner som kan tänka långsiktigt, men de är i en försvinnande minoritet även om de har mycket inflytande.

En intensiv psykologisk studie av ghonderna i Zagrosia skulle förmodligen avslöja mer. De verkar mer lömska än vidoniska fauner, men det kan förstås helt enkelt vara zagrosiernas inställning. Själv skulle jag föredra att vissa grejor, som oförmåga att tänka långsiktigt, eller hedonismen, är biologiska, men att de tar sig olika former i olika kulturer.

Annan faun-fundering: Faunernas kortsiktighet skulle kunna fungera retroaktivt också. Mao, fauner glömmer fort besvär av olika slag. De har mindre benägenhet för att vara långsinta (hade serber och kroater varit fauner skulle de bara stirrat oförstående om man började prata om slaget vid Trastfältet) och har svårt att känna ångest för begågna misstag; gjort är gjort. Vendettorna mellan faunklaner som det glunkats om motsäger docj detta till en del, men det kan vara faunmatronorna som spökar (de är antagligen ofta långsiktiga).

Slutlig och förhållandesvis fånig association: Köpte nyligen den svenska utgåvan av Dragon Ball (bok 1), och där har vi en figur som resonerar väldigt fauniskt. Vid utsikten att kunna önska sig vad som helst säger han:
"Då ska jag önska att jag aldrig mer rodnar inför kvinnor!!! Bra!!"
"Men Yamchu! Vore det inte bättre att önska sig världsherravälde eller rikedom?"
"Vad dillar du om? Herravälde intresserar mig inte och pengar kan man stjäla!"

Erik
 

Sebastian Strix

Veteran
Joined
13 Sep 2000
Messages
92
Location
Borås
Getabockar är inte så jäkla musikaliska heller. Eller hade ni steppande billygoats i Luleå? ;-)

Vad gäller Theos intresse för sapienterna kan ni ju tänka er vad den termaliska motsvarigheten till en viss österrikisk målarkludd skulle göra av det... :p

Erik
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
<I>Getabockar är inte så jäkla musikaliska heller. Eller hade ni steppande billygoats i Luleå? ;-)</I>

Nä, men de verkar vara rätt vanliga i Södertälje; på pendeltåget dyker det alltid upp ett par stycken som trummar och spelar panflöjt mellan två stationer. (-:

<I>Vad gäller Theos intresse för sapienterna kan ni ju tänka er vad den termaliska motsvarigheten till en viss österrikisk målarkludd skulle göra av det... :p</I>

Kan mycket väl tänka mig nån termalisk agitator som hävdar att människan är högre stående än minotaurer eller kentaurer, just med motiveringen att mänskor kan förnimma Det Gudomligas Manifestation I Världen. Att det bara är enstaka som kan det är detaljer...

--
Åke
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Bigottigottgott

<I>Kan mycket väl tänka mig nån termalisk agitator som hävdar att människan är högre stående än minotaurer eller kentaurer, just med motiveringen att mänskor kan förnimma Det Gudomligas Manifestation I Världen.</I>

Dumt formulerat; det är <I>ett</I> argument han kan tänkas dra upp - huvudargumenten är föståss att 1) människor bygger stora riken och 2) skapar konst som är snygg och musik som låter bra och pratar så att man förstår...

--
Åke
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: AÖ: Fauner Fejder säg va ni tycker..

JO det att Fauner vandettor inte är lika hemska eller långvariga är något jag har tänkt på även.. Det borde vara väldigt sällan som en faun blir en hämdlysten hämnare. *ler*
Men jag har inte hittat något ( var ett tag sen jag blädre i Gondica ) om krig mellan Faun klaner...

Alternativt kan de vara så att DE har ""krig"" i form av nogrant och omtyckta sport arangemang då de aktivt håller liv i fejden ( förloraren blir tvungen att betala krog notan och festen.. Som ""straff"" ) och då skulle dessa faun klan krig ha en helt ny mening.. Det är helt enkelt klan lag som möts i gemensam sport anda och klanen som förlorade blir tvungen att bjuda den andra på fest.. Enkelt och roligt FÖR roligt för att man ska glöma fejden :)
 

Rosen

Myrmidon
Joined
9 Jun 2000
Messages
5,813
Location
Jakobsberg (Järfälla; 08-trakten)
Re: AÖ: Fauner Fejder säg va ni tycker..

<I>Men jag har inte hittat något ( var ett tag sen jag blädre i Gondica ) om krig mellan Faun klaner...</I>

Står en del i Blixts faun-artikel på rollspel.com (<A HREF="http://www.rollspel.com/gondica/faun.htm" target="_new">http://www.rollspel.com/gondica/faun.htm</A>):
<B>"Sammanhållningen ligger normalt på klannivå. (Många faunklaner är fiender sedan generationer tillbaka och möten kan då leda till sammandrabbningar.)"</B>

Hålls antagligen vid liv genom att man förtäljer om gamla förorätter vid brasan på kvällarna o dyl - men "möten kan leda till sammandrabbningar" låter mer som att de är allmänt ogina mot varann än regelrätt blodsfejd.

--
Åke
 

hatten

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,087
Location
Luleå
Re: AÖ: Fauner Fejder säg va ni tycker..

*hmm* så samman drabbningarna kan teoretiskt va i form av stora boxnings matcher än i regerätta strider på liv ohc död eller ?
Personligen tycker jag att sitta och trycka på avsky och hat är inte passande för en varelse som har Så mycket livs glädje som Fauner.. OM inte fiende skapet är på ett mindre allvarligt slag mäniskor skulle snarare tycka att DE föraktar och konkurerar med varandra inte hatar och avskyr..
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
7,888
Location
Port Kad, The Rim
Re: AÖ: Ghonder

Ghonderna i Dodjab (Zagrosia) har en helt annan ställning i samhället än Vidonias fauner. Ghonderna är inte integrererade i det mänskliga samhället, utan lever vid sidan av det som jägare och samlare i områden som få människor är intresserade av. Dodjaberna och zakierna har en hel del fördomar och legender om lömska huvudjägande och människoätande ghonder, men dessa historier är överdrifter. Det har dock förekommit stridigheter mellan människor och ghonder i situationer när ghonderna har sett människorna som hitfulla intränglingar. Eftersom sådana händelser inträffar på ghondernas "hemmaplan" är människorna i underläge; ghonderna känner ju sina revir utan och innan.

Anders Blixt
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
7,888
Location
Port Kad, The Rim
Re: AÖ: Fauner Fejder säg va ni tycker..

Åke har rätt här. Även om kortsiktighet är ett fauniskt kännemärke, så finns det en del skeenden som så att säga mytologiseras och samtidigt traderas från generation till generation. Detta gör att vissa fiendskaper hålls vid liv under lång tid.

Anders Blixt
 
Top