Nekromanti [Rotsystem] - Fråga om exempelrollperson/er (hbtq)

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Jag sitter och knåpar med mina exempelrollpersoner i Rotsystem, och jag har just stött på lite av ett problem.

VARNING - nedanstående problemformulering kan uppfattas som PK, ängslig, feministisk och en massa andra saker som kan irritera. Om du vet med dig att du brukar irritera dig på frågor som rör genus, HBTQ-representation och sånt så behöver du inte svara. Tack!

Jag har skrivit en exempelrollperson som är intergender (alltså inte tydligt något kön); mer specifikt har jag tänkt mig hen som genderfluid - alltså, vissa dagar vaknar hen och känner sig mer som en man, vissa som en kvinna, vissa som båda/ingen/annan kombination. En flytande könsidentitet, alltså.

Problemet är enkelt: Jag har fått signal om att det finns många problem i min text, från en person jag inte tänker namnge. Som cis-man* är det såklart svårt att skriva sådana här texter; av nödvändighet blir allt jag skriver ur ett utifrånperspektiv.

Problemet är att personen som tyckte att det fanns många fel inte hade möjlighet (varför kan vi lämna därhän; inga "men fråga hen då"-svar tack) att specificera vilka de var.

Därför vill jag nu ha er hjälp; ni brukar ju vara bra på att hitta fel hos saker, och säkert finns minst en av er som kan se de egentligen säkert uppenbara problematiska passager eller koncept texten innehåller, men som jag missar.

Texten

Mina frågor:
- Är konceptet överhuvudtaget genomförbart; eller är själva idén dum/okänslig?
- Finns det specifika passager som är problematiska; isf hur? Kan det fixas, eller behöver passagerna bytas ut?
- Kort sagt, vilka är problemen?

Jag är verkligen inte gift med texten; den är producerad i all hast. Allt kan ändras. Jag är beredd att slänga dokumentet om det är så; det tar inte lång tid alls att skapa rollperson i Rotsystem =)


* cis-man: född som tydligt biologisk man, känner sig som biologisk man, identifierar sig som biologisk man; allt "stämmer överens" så att säga.
 

Möller

Hubert Hortlax
Joined
28 Sep 2008
Messages
3,202
Hm. Jag vet inte.

Det är väl inte en av dina bästa texter, rent språkligt. Men det är ju knappast det som är problemet här.

Jag får intrycket att din kritiker tycker att din framställing av transpersoner är problematisk (snarare än att problemet är att du har med transpersoner). Jag är väl inte riktigt lämpad att bedömma det, men en sak som slog mig var att du är övertydlig med den (saknade) könsidentiteten.

Okej, det kommer kanske delvis från att rubriken Utseende ligger så långt upp i dokumentet, det får en framlyft position. Men på något vis känns det ändå konstigt. Konstantin beskrivs utifrån sitt växlande kön. Det häftiga, det viktiga borde ju vara shapeshifting-grejen, att byta kropp efter behov och begär. På något vis objektifierar du Konstantin när könet blir så viktigt.

Förövrigt känns Konstantin väldigt mycket som ett mansnamn. Men det kanske inte är ett problem.
 

Recca

Femme Fatale
Joined
22 Jun 2011
Messages
6,383
Location
Linköping
Jag tyckte inte det var något oroande i texten men jag kanske missade något. Spännande karaktär.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Möller said:
Det är väl inte en av dina bästa texter, rent språkligt. Men det är ju knappast det som är problemet här.
Mjä; den biten kommer jag såklart jobba med innan tryck. Texterna brukar ju gå ett par vändor...

Möller said:
Jag får intrycket att din kritiker tycker att din framställing av transpersoner är problematisk (snarare än att problemet är att du har med transpersoner).
Jo, precis.

Möller said:
en sak som slog mig var att du är övertydlig med den (saknade) könsidentiteten.

Okej, det kommer kanske delvis från att rubriken Utseende ligger så långt upp i dokumentet, det får en framlyft position. Men på något vis känns det ändå konstigt. Konstantin beskrivs utifrån sitt växlande kön. Det häftiga, det viktiga borde ju vara shapeshifting-grejen, att byta kropp efter behov och begär. På något vis objektifierar du Konstantin när könet blir så viktigt.
Är det för att de tre exemplen är av olika kön? Eller för att jag använder "hen"? Jag tror att du är något på spåren, men tror att jag behöver lite precisering för att riktigt sätta fingret på problemet och korrigera det.

Jag skulle ju t.ex. kunna låta alla tre beskrivna vara "han" och så spara "ändra könsuttryck" till nere vid utrustningen, till exempel. Kanske även ändra "hen" till "han" då?

Möller said:
Förövrigt känns Konstantin väldigt mycket som ett mansnamn. Men det kanske inte är ett problem.
Tja, kanske. Jag har ju ett e på slutet, men det kanske bara gör att det känns som en anglicism. Jag ska fundera på det. Det finns ju ändå en hel del könsneutrala namn och när man dessutom kan kombinera dem med nästan vilka fräsiga cyberpunkord som helst...
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,350
Location
Helsingborg
Det är för mycket "hen" på onödiga platser, vilket gör texten stötig.

Lätt omskriven text. Förändringar i grönt:
Konstantine är en mästerlig social kameleont, kapabel att infiltrera nästan vilken installation eller vilket företag som helst.
Utseende
För tillfället är Konstantines hud kopparfärgad och hens kropp slank men senig. Håret är svart och format till en hockeyfrilla och Konstantine har också en kort skäggstubb.
Förra veckan var hen en muskulös svart kvinna med breda kindben. Hockeyfrillan var blond.
Veckan innan det var hen okönad, med monokulturens karakteristiska kritvita hy.
Konstantine har en ständigt föränderlig självbild och identitet, och har låtit operera in specialiserad, delvis illegal cybernetik som låter hen byta könsuttryck, hudfärg och kroppsform beroende på smak och situation.

Bakgrund
Uppväxt: Omni, trasproletariat
3:3 Tjallarföräldrar. Är fortfarande illa omtyckt av många, men framför allt en väldigt oetisk och läbbig cyberdoktor som brukade jobba i Omnis slum. Hon hamnade i en cell hos Panopticon, dömd för att ha opererat in stulen militär cybernetik i gängmedlemmar. Hon kom ut ganska nyligen.
3:5 Flyttade runt mycket, är ganska rotlös och har svårt att skaffa vänner. Föräldrarnas dåliga rykte gjorde att det blev extra svårt att knyta kontakter.
Sysselsättningar:
Journalist
7:3 Krigskorrespondent; började som reporter i slummen, använde sina överlevarkunskaper och kontakter för att kunna berätta om gängkrig, kriminalitet, polisbrutalitet och misär.
Polis
11:6 Konstantine fick jobb inom poliskåren, tack vare ett par kontakter från tiden som journalist. Hen jobbade undercover för att spränga ett av de större gängen. Ett antal högre ledare hamnade i fängelse, men gänget fortsatte agera.

Motivation
Konstantine är cynisk på ytan, men drivs ändå av en vilja att göra rätt. Som frilansare får hen tillgång till kontakter och känslig information hen aldrig kunnat få tag på annars. Konstantine samlar den på hög, och planen är att släppa en ordentlig informationsbomb om ett par år, så snart den är tillräckligt explosiv.

[...]

Både ansiktet och kroppsförändraren är egentligen belagda med B-licens. Konstantine kan montera loss delar av systemen och mjukvaran som kontrollerar dem om hen behöver ta sig förbi mer avancerade säkerhetskontroller, men blir då fast i det utseende hen har för tillfället. De kan heller inte med enkelhet smugglas separat, i och med att de flesta platser med tyngre säkerhet är utrustade med sensorer för att känna av just sådana cybernetiska system.
Kroppsförändraren är en specialbeställning och inget som normalt finns på öppna marknaden. Den låter hen ändra hållning, benstruktur och hudfärg. Konstantines vikt kan skenbart ökas med upp till 20 kilo, som placeras var hen önskar (muskler, bröst, tjock mage).
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,703
Location
Värnhem, Malmö
Det jag kan föreställa mig att någon skulle uppleva som problematiskt är kombinationen av "flytande könsidentitet" och "social kameleont". En av de vanligare transfobiska angreppsvinklarna är ju att transsexualitet och andra former av könsöverskridande* utgör en form av bedrägeri eller lögn. Att då göra en genderfluid-person som tydligt använder detta för att bluffa sig fram och förställa sig kan ses som ett förstärkande av dessa fördomar.

*Och det kan också vara värt ett klargörande. Konstantine är inte en transperson, Konstantine är en person med flytande könsidentitet. Jag har en del vänner som är rätt trötta på att deras vilja att leva som det kön de faktiskt tillhör co-optas till att handla om någon form av "upplösande av könen", när det egentligen är precis tvärt om.
 

Recca

Femme Fatale
Joined
22 Jun 2011
Messages
6,383
Location
Linköping
I World of Darkness så finns ju en karaktär (en fantastisk karaktär) som heter Myca Vycos men senare byter namn till Sascha Vycos. En tzimisce som ändrar sitt kön över ett millennie. Hon beskrivs väldigt bra, tycker jag. Det är inga 'hen' som används utan när hon är en man så är det 'han' som gäller och när hon är en hon så är det 'hon' som gäller.

Det kanske är det som är vad den här personen du pratar om hänger upp sig på, att när hon är en hon/han så betecknas hon ändå som hen.

För att kalla personen för hen så behöver personen faktiskt ha en identitet knuten till 'hen' och känna sig queer snarare än ett av de vanliga könen och det framgår inte riktigt att personen gör det i texten. Om personen liksom är oplacerbar som ett kön genom att vara androgyn så kanske det hade passat bättre med 'hen'-pronomen. Vad jag tänker blir en möjlig konsekvens av att du kallar personen hen trots att hon har ett faktiskt kön som hon vid tillfället karaktäriserar är att den här transpersonen kanske känner att en transperson är en maskerad hen också. Och yes, jag är helt säker på att jag skrev precis det Svarte Faraonen redan skrivit. :gremtongue:
 

Möller

Hubert Hortlax
Joined
28 Sep 2008
Messages
3,202
Svarte faraonen said:
*Och det kan också vara värt ett klargörande. Konstantine är inte en transperson,
Och titta, där har vi bevisat att jag inte var rätt person att svara på frågeställningen =)
 

Recca

Femme Fatale
Joined
22 Jun 2011
Messages
6,383
Location
Linköping
Möller said:
Svarte faraonen said:
*Och det kan också vara värt ett klargörande. Konstantine är inte en transperson,
Och titta, där har vi bevisat att jag inte var rätt person att svara på frågeställningen =)
Fast är det verkligen så enkelt?

Transperson är ett paraplybegrepp. "Det kan till exempel vara transvestiter, transgenderister, dragkings/dragqueens, transsexuella, intergender och intersexuella." - Wikipedia

Konstantin faller absolut inom kategorin transperson.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,703
Location
Värnhem, Malmö
OK, sant. Hade dålig koll på den svenska terminologin, eftersom de flesta diskussioner på detta ämne jag läst varit på engelska. Konstantine är inte transsexuell, däremot. Det känns också som om det är en rätt vanlig tendens hos genusmedvetna cispersoner som skriver om icke-cispersoner: det är sällan de avbildar folk som är rätt av transsexuella, utan de föredrar folk med flytande, icke-binär identitet. Detta kan ses som någon form av exotisering: det som handlar om personers upplevda självidentifikation blir mer av ett slagträ för vissa politiska åsikter (upplösande av könsnormer, etc), vilket rimmar illa med hur verkligheten ser ut. Den queera, identitetsskiftande androgynen är mer "spännande" än den transsexuelle som bara vill leva som sitt riktiga kön, med följden att den senare nästan aldrig blir representerad (annat än möjligen som en tragisk figur).
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Svarte faraonen said:
Den queera, identitetsskiftande androgynen är mer "spännande" än den transsexuelle som bara vill leva som sitt riktiga kön, med följden att den senare nästan aldrig blir representerad (annat än möjligen som en tragisk figur).
"Problemet" för mig är väl att det är väldigt svårt att representera transsexualitet utan att göra "en grej" av det. Om vi tar formatet jag hittills använt för mina exempelrollpersoner till exempel, där jag fokuserar på utseende och kompetens med ett par nedslag i bakgrunden och yrkeslivet så känns det svårt att passa in "...och förresten så födded hon som man" på ett snyggt sätt.

Jag tar jättegärna emot tips på hur det låter sig göras; jag har en eller två exempelrollpersoner kvar att bygga och jag skulle gärna ha med en smakfullt utförd transsexuell person som bara vill leva som sitt riktiga kön.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Recca said:
Det kanske är det som är vad den här personen du pratar om hänger upp sig på, att när hon är en hon/han så betecknas hon ändå som hen.
Det är en jättebra grej.

Jag använde ju "hen" för att jag tänkte mig förändringar pretty much från dag till dag, men det är klart att jag lika gärna kan använda det kön Konstantine identifierar sig med just i "beskrivningsögonblicket" eller vad man ska säga.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,703
Location
Värnhem, Malmö
Tja, det är ju faktiskt "en grej". Det går inte att låtsas som om det är något som överhuvudtaget inte påverkat personen. Jag tänker mig att man skulle kunna lägga in det som en bakgrundsgrej i still med Konstantines tjallarföräldrar -- något som ger lite kontext till rollpersonens uppväxt, men inte är huvudsaken med hennes koncept.

Åh, och använd helst inte termer i stil med "född som man", de är missvisande.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Svarte faraonen said:
Tja, det är ju faktiskt "en grej". Det går inte att låtsas som om det är något som överhuvudtaget inte påverkat personen. Jag tänker mig att man skulle kunna lägga in det som en bakgrundsgrej i still med Konstantines tjallarföräldrar -- något som ger lite kontext till rollpersonens uppväxt, men inte är huvudsaken med hennes koncept.

Åh, och använd helst inte termer i stil med "född som man", de är missvisande.
Okej; i bakgrunderna men utan att göra det tragiskt, check!

Har du några riktigt bra alternativ till "född som man"? "Genomförde könskorrigering" som bakgrundshändelse, kan det funka?
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,703
Location
Värnhem, Malmö
"Identifierad som man/pojke vid födseln" brukar funka, men är lite otympligt. "Genomfört könskorrigering" funkar också, tänker jag mig. Jag vet inte exakt hur bakgrunderna i Rotsystem är tänkta att fungera regelmässigt, så jag har inte koll på hur mycket vikt man ger något genom att skriva upp det på det viset.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Svarte faraonen said:
"Identifierad som man/pojke vid födseln" brukar funka, men är lite otympligt. "Genomfört könskorrigering" funkar också, tänker jag mig. Jag vet inte exakt hur bakgrunderna i Rotsystem är tänkta att fungera regelmässigt, så jag har inte koll på hur mycket vikt man ger något genom att skriva upp det på det viset.
De fyller ingen alls funktion regelmässigt. Man kanske får någon kontakt men behöver ge namn till, eller fråga om typ "hur hanterar du det" eller så. De är rent "fluff", utbyggnad som hjälper till att göra rollpersonen levande.

Man väljer två från uppväxten och sen minst 1 per tidigare sysselsättning man haft. Man får hitta på egna, också.

Här finns listorna man väljer från. Eller slumpar från, om man är på det humöret.


Så: "Genomfört könskorrigering" ges ingen regelmekanisk vikt; det är en händelse som på ett eller annat sätt format/påverkat rollpersonen.

Det vore ju trevligt att kunna skriva något som kan tänkas påverka rollpersonen i vardagen, men det känns inte som något måste, tänker jag.
 

Recca

Femme Fatale
Joined
22 Jun 2011
Messages
6,383
Location
Linköping
krank said:
Svarte faraonen said:
"Identifierad som man/pojke vid födseln" brukar funka, men är lite otympligt. "Genomfört könskorrigering" funkar också, tänker jag mig. Jag vet inte exakt hur bakgrunderna i Rotsystem är tänkta att fungera regelmässigt, så jag har inte koll på hur mycket vikt man ger något genom att skriva upp det på det viset.
De fyller ingen alls funktion regelmässigt. Man kanske får någon kontakt men behöver ge namn till, eller fråga om typ "hur hanterar du det" eller så. De är rent "fluff", utbyggnad som hjälper till att göra rollpersonen levande.

Man väljer två från uppväxten och sen minst 1 per tidigare sysselsättning man haft. Man får hitta på egna, också.

Här finns listorna man väljer från. Eller slumpar från, om man är på det humöret.


Så: "Genomfört könskorrigering" ges ingen regelmekanisk vikt; det är en händelse som på ett eller annat sätt format/påverkat rollpersonen.

Det vore ju trevligt att kunna skriva något som kan tänkas påverka rollpersonen i vardagen, men det känns inte som något måste, tänker jag.
Nä precis, det är ju inget som i annat än individuella fall bör påverka personen i fråga, det faktum att 'en gång så mådde "hon" dåligt av medfödda skäl men nu mår hon bättre'.

Blir det inte bara meningslöst om bakgrundsgrejen liksom inte påverkar? Eller tänker du att den påverkar hur spelaren tolkar rollen? Och på vilket sätt gör den det? Blir det inte väldigt svårt för en spelare att förstå hur den ska spela en sådan roll på ett bra sätt om det är tänkt att bakgrundsgrejen ska påverka rollen på något vis i nutid?

Jag skulle gärna sätt att du skrev ut något förslag på hur rollpersonen fungerar som människa, hur hen tänker eller mer kring personens mål och syften och sånt. Och då blir det förstås genast väldigt mycket svårare att inte göra en roll som sätter en standard för transpersoner.
 

Recca

Femme Fatale
Joined
22 Jun 2011
Messages
6,383
Location
Linköping
Sen att du måste hitta på en special-cybernetik som liksom inte kommer med spelförpackningen eller vad man ska säga, kanske också tjänar att göra transpaket-karaktären sensationell när den kanske borde vara jävligt osensationell. Men jag vet inte...
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Recca said:
Sen att du måste hitta på en special-cybernetik som liksom inte kommer med spelförpackningen eller vad man ska säga, kanske också tjänar att göra transpaket-karaktären sensationell när den kanske borde vara jävligt osensationell. Men jag vet inte...
Mjo, det är ytterligare en anledning till att jag funderar på att helt skrota karaktären. Eller så skriver jag in utseendeförändraren i listorna. Har inte bestämt mig än.
 
Top