NYHET 300 litteraturprofiler: ”Transpersoners rättigheter är mänskliga rättigheter”

gabrielledebourg

Twittertitulerad ”Nördarnas drottning”
Joined
5 Feb 2018
Messages
491
DN har publicerat det öppna brev som jag tog initiativ till, där yrkesverksamma i svensk bokbransch går ut i stöd till transpersoners rättigheter. Det är undertecknat av en stor del personer inom svensk litteratur, men också en stor mängd rollspelskonstruktörer eller personer med koppling till svenska rollspel (till exempel Simon Stålenhag och Johan Egerkrans).

Här är brevet publicerat i DN.

Länk till Google Doc om ni får problem med betalvägg.

Texten i brevet:

I tider där transpersoners rättigheter hotas eller inte respekteras vill vi som är yrkesverksamma inom svensk litteratur med detta brev visa vårt stöd för alla transpersoner i Sverige och världen över.

Detta brev är inspirerat av liknande brev publicerade i Storbritannien, USA och Kanada.

Vi som undertecknar detta brev är alla yrkesverksamma inom svensk litteratur som författare, förläggare, illustratörer, redaktörer, lektörer, dramatiker, översättare, agenter, journalister, bokhandlare, bibliotekarier eller inom litterära institutioner. Vi tror alla på ordets makt och vill med våra ord därför säga:

Transkvinnor är kvinnor. Transmän är män. Icke-binära är icke-binära. Transpersoners rättigheter är mänskliga rättigheter.

Alla transpersoner förtjänar jämlik behandling och respekt. Alla transpersoner ska ha rätt till vård utifrån behov.

Transpersoners pronomen ska respekteras.

Ni är betydelsefulla och älskade.

Vi står bakom er.
 
Top