Nekromanti 20 år av vad?

Joined
26 Jun 2002
Messages
25
Location
Nohstril, Erebos
DoD har funnits i 20 år. Under årens lopp har sveriges mest sålda (svenska) rollspel uppdaterats i olika upplagor.

Men i ärlighetens namn borde inte 20 år av utveckling ha kunnat leda till ett bättre spel än det DoD (DoD6) som finns och är aktuellt idag?

Visst det är ett nytt företag som ligger bakom DoD idag. Men de personer som ligger bakom DoD måste väl ha spelat de tidigare upplagorna.

Vad tycker du?
 
Joined
13 Apr 2001
Messages
1,325
Location
Djupaste småland
De har säkert spelat de tidigare versionerna men kanske inte tyckt om dem och ville göra sin egna variant?
Med alldeles egna "barnsjukdomar"?
Känslan har de dock, i mitt tycke, ska tilläggas, lyckats utomordentligt med. Och dina visioner, hur borde det se ut då? Det är alltid väldigt lätt att klaga på andra, kom med något konkret också...(gärna ett fullödigt spel för sisådär 10 kr /images/icons/grin.gif)
 
Joined
26 Jun 2002
Messages
25
Location
Nohstril, Erebos
Inte ett klagomål

Mitt inlägg var inte menat som ett påhopp eller något direkt klagomål. Det var mer tänkt som en observation och en fundering, öppet för olika åsikter som din tex.

Jag tänker en hel del på regelsystemet för att ta ett exempel. Samtliga upplagor av DoD har buggar, brister och otydligheter.

Det är ju något som helt klart borde ha kunnat finjusterats mer på 20 år.

Jag tycker också att riotminds har lyckats bra med känslan och stämningen utan att den kanske är klockren enligt mig, men den är bra.

Det som jag upplever som den största "bristen" är att världen känns lite liten. Det är liksom en specifik miljö som härskar i fokus och det är vildmarken.

Jag tycker att DoD hade en lite mer ospecifierat fokus och större bredd tidigare.
 
Joined
13 Apr 2001
Messages
1,325
Location
Djupaste småland
Re: Inte ett klagomål

Ok
Men det är ju just det, helt nya människor med egna funderingar på hur just de tycker att reglerna borde vara, visst, kanske en aning överoptimistiska i hur "självklart" det är att "deras" tolkningar är just "självklara" för eventuella luddigheter och otydligheter ...Fast där är de väl knappast ensamma va? Kanske en större korrektur - och - förståelseläsning kunde vara oftare på plats? Inte bara Dod nu alltså
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,524
Location
Helsingborg
"Vad tycker du?"
Jag tycker att det är konstigt att det kommer ut nya upplagor då alla bara vill spela sina gamla upplagor.. Näst intill ingen verkar kunna se på den nya versionen som ett nytt rollspel, utan tror att just den versionen ska innehålla sin spelgrupps spelstil och deras regler....

Gnäll, gnäll, gnäll.. Rollspelare äro ett konservativt släkte..

Men visst.. Jag tycker det är konstigt att Riotminds tar ett steg tillbaka när de har levelsystem.. Om de har spelat rollspel förut, vilket de med 95% säkerhet har gjort så undrar jag varför de inte tagit till sig kritiken om levelsystem? Kanske är de gamla vana rollspelare som tycker levelsystem är bra (uppväxta med D&D eller liknande) och då kan jag bara säga..

Rollspelare äro ett konservativt släkte..

Sedan kanske Riotminds gjort felet att inte slänga med tips för världskapande, SLtips och klargjort att man får hitta på världen själv när DoD6 ändå bör vara ett nybörjarspel.. Vad vet jag? Tanken kanske inte var att göra ett lätt rollspel.. Tacka vet jag DoD2-3 där det fanns bra tips.. Fast jag antar att jag nu bara stämmer in på följande fras:

Rollspelare äro ett konservativt släkte..

~Skrev först bara första stycket och tänkte vara nöjd med det, men sedan så fyllde [color:448800]Han</font color=448800> ut det lite

[edit] Det kanske ser ut som om jag bara klankar ner på levelsystemet och tycker hela rollspelet är ospelbart bara därför.. Inte min mening.. Jag bryr mig faktiskt inte mycket om regler..
 
Joined
2 Mar 2001
Messages
122
Location
Sverige, Stockholm
Inte min åsikt!

Tycker inte detsamma!

Själv menar jag att Trudvang, inte då bara till yta är en stor kontinent utan även innehålsmässigt har en gigantisk källa av skiftande platser.

Enligt mig allt som behövs i en officiell spelvärld och då syftar jag på:
- Stora skiftningar mellan olika klimat ( inom de ramar som är möjliga )
- Väl invävda myter och sägner som flera platser och hela länder är baserade på. Faktan om invånares antal och dylikt anser jag vara oviktigt.
- Specifika platser vilka stor mystik svävar runt. Inte speciellt mycket information om dessa platser bara tillräckligt för att skaffa sig en uppfattning och med hjälp av egna intryck skapa platsen i närmare detalj för eget bruk.
- En översiktlig uppfattning om världens "stämning" vilken jag för övrigt finner superb i DoD6.

Ovanstående är det jag finner viktigt. Har säkert glömt nått så om någon har några flera ideer kan de väll säga till.
<p align=center><img src=/images/blackline.gif width=650 height=2></p>
Det som jag upplever som den största "bristen" är att världen känns lite liten. Det är liksom en specifik miljö som härskar i fokus och det är vildmarken.
<p align=center><img src=/images/blackline.gif width=650 height=2></p>
Jag menar att så är inte fallet. Om du menar att mycket ännu är oklart angående flera länder och platser ser jag det mera som ett plus. Menar du att kontinenten Trudvang är liten till utan vet jag inte vilka världar du spelat i innan. Bara Ejland vilket är en bråkdel av hela kontinenten är lika stort som Sverige. Talar vi om dåligt med skiftningar i landskap och klimat tycker jag också att Trudvang sköter den frågan mycket bra. Stormiga klippstränder, Djupa skogar, Karga stäpper, Mäktiga bergskedjor, Vindpinade isvidder, Bördiga åkerlandskap, Stora hamnstäder, Pittoreska skogsbyar.
Talar vi ett litet innehåll i världen syftar jag fortfarande på att jag mer ser det som positivt. Men annars finns Jorges Bestiarium att tillgå som gott och väll täcker en stor del av den mystiska djurvärlden. Myter , sägner och sagor återfinns många som gör Trudvang till en plats som dryper av äventyr till ivriga vandrare.

Som ni kanske märkt försvarar jag Trudvang hårt men det är bara för att det är enligt mig den bästa spelvärlden...Inga påhopp tack!

Kolla gärna igenom Jorges och se om du ändrar uppfattning och världen. Jag tycker den är allt annat än liten!!
 
Joined
24 Mar 2002
Messages
330
DoD6 är det bästa rollspel jag har spelat (har inte spelat nån äldre version) fast det kan ju bero på att jag bara har spelat tre rollspel(viking, eon II och DoD6).
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Jakar & Anemoner 6

Frågan gäller först och främst vad vi tycker att DoD ska "vara" för något.

Jag tycker DoD för alltid ska vara sveriges mest lämpliga nybörjarollspel. Å så ska det ha drakar och demoner någonstans. Det utlovas ju i namnet. ALLT ANNAT FÅR DE ÄNDRA PÅ.

De får ha BP eller 3T6, de får ha skogar eller stora städer, PSY eller SPI, levlar eller EP, de får ha precis vad de vill, bara de inte ändrar på grundtanken med DoD: det ska drakar, det ska ha demoner, och det ska vara sveriges mest lämpliga nybörjarrollspel.

Sett ur det perspektivet är DoD 6 en triumf. Jag älskar iofs Chronopia, men det var inte nybörjarvänligt. Vad man gjorde i DoD 6 var några mycket viktiga saker:

#1: Ingen riktig värld från början
Det låter som en brist, men i själva verket är det något av det mest geniala man kan lyckas med i ett rollspel. Att ge spelarna en känsla att äventyra i (riktigt gammal, mörk svensk trollskog) snarare än en geografisk plats är nämligen mycket mer givande för nybörjarspelare (och mig själv också). Ingen behöver veta något från start, ingen behöver läsa en massa trams om världens historia eller så, man behöver bara tuta och köra. Jag tycker Riotminds gjorde helt rätt i det beslutet.

Sedan har vi Trudvang idag som kommer bli en ny riktig värld att äventyra i... Tja, den blir nog helt okej. Jag tycker det var klokt att inte radda upp så mycket om Trudvang i regelboken dock.

#2: Man ville åt datorspelarna
Jag tror det, iaf. Därför använde man levelsystemet och lät folk slå fram sina rollpersoner. Man ville göra DoD mer prestationsinriktat så det skulle appelera till datorkids. Personligen rynkar jag på näsan åt det, men historien ger nog Riotminds rätt. När nya expertboken kommer ut skulle det inte förvåna mig om man ändrar levelsystemet och gör spelet mycket mer "rollspelsaktigt". Då har man ett spel som kan samla upp nybörjare och ett spel som förädlar dem till riktiga rollspelare. Åtminstone tror jag det.

Nå, jag tycker det är bra att DoD utvecklar sig i sidledes på det här viset och inte bara blir mer och mer detaljerat med tiden. Själv gillade jag inte regelboken något vidare, men anser att Jorges är en av de intressantaste och bästa rollspelsböcker som givits ut någonsin. Hur de kunnat blanda antikens mytologi med fornnordiska folksägner och fått denna hybrid att kännas fullkomligt självklar går bortom min fattningsförmåga. Tapias bild på istrollen är underbar. Hjältarna som går i förgrunden är stöpt efter antikens atletiska ideal, men trollen bakom osar av Bauersk trolldom... Ändå är de självklara ihop... Och ÄNTLIGEN ett rollspel med en ny namnfilosofi som inte osar av anglicism. Jag hamnar i rätt stämning bara jag tänker på de coola namnen!

Så jodå, jag tycker DoD 6 var en bra vidareutveckling av DoD-konceptet. Nu fortsätter jag gärna se spelserien leva och ömsom byta skepnad i tjugo år till.

/Rising
 

Dilandau

Myrmidon
Joined
27 Sep 2000
Messages
4,533
Location
Stockholm
Barnsjukdomar

När något är 20 år gammalt och har uppnått version 6 tycker man att barnsjukdomarna borde bara borta.
 
Joined
13 Apr 2001
Messages
1,325
Location
Djupaste småland
Re: Barnsjukdomar

Nja ... riktigt så enkelt är det väl ändå inte? Det är väl sex versioner, inte olika utgåvor och textförändringar, och till sexan också nya utgivare med nya regler och en ny värld
 

Sir Halidan

Veteran
Joined
1 Mar 2002
Messages
18
Sluta älta detta versions-tjat, FÖR F*N

Jag har för länge sedan tröttnat på allt detta tjat om vilken version av DoD som är bäst och tänker därmed inte ens kommentera saken i fråga. Tjatet sänker kvaliten avsevärt på Forumet och leder dessutom ingenstans, snarare bakåt.

Därför tycker jag att Arvidos lade fram en jättebra idé om att vi ska lägga upp en FAQ på sidan så att man slipper tragla sig igenom horder av människor som bara måste kommentera vilken version av Drakar och Demoner de tycker suger den största dasen för att hitta någon som skriver något vettigt.

Det är min åsikt i frågan!!!!!!!!
 

Maxwan

Swordsman
Joined
26 Jun 2000
Messages
622
Location
Skövde
Re: Skriv ett bättre själv då

Utan att läsa vad de andra skrivit så vill jag säga vad jag tycker.

Men i ärlighetens namn borde inte 20 år av utveckling ha kunnat leda till ett bättre spel än det DoD (DoD6) som finns och är aktuellt idag?
Möjligt, men definera "bättre". Klart att någonting alltid kan bli bättre men jag tycker RiotMinds har gjort ett jävligt bra spel. Reglerna är enligt min åsikt inte de bästa, men själv kör jag nästan alltid med egna regler. Spelvärlden är dock jävligt bra, klart en av de absolut bästa. Och för att inte tala om dessa monster..! Har du inte Jorges Bestiarium har du ingen talan. Det är helt klart den mest attraktiva bok jag någonsin sett. En bok som gör att man vill spela mer mer mer...!

Visst det är ett nytt företag som ligger bakom DoD idag. Men de personer som ligger bakom DoD måste väl ha spelat de tidigare upplagorna.
Klart de har gjort, och de vill vara nyskapande.

Vad tycker du?
Bra fråga! Jag tycker två saker: 1) Att jag hade låst denna tråden om jag varit admin eftersom det är så jävla jobbigt att prata om vilket spel som är bra hit och vilket spel som är dåligt dit. 2) Att jag tycker att du pratar strunt. Skriv ett eget spel som är bättre, eller spela de spel du själv gillar. Bara jobbigt med folk som klagar.


Föresten, en sak till. Jag anser att RiotMinds verkligen har lyckats med en sak de kanske inte först räknade med. Få nya färska spelare att spela rollspel. Många andra spel på marknaden är svåra, det är inte Dod6. Det är roligt och lätt å sätta sig in i spelvärlden.

Bra jobb RiotMinds!
 

cedda

Veteran
Joined
31 Jul 2000
Messages
64
Location
E-tuna( Bondhåla )
Re: Inte ett klagomål

För att eventuellt göra ett avslutande inlägg i denna debatt. Drakar och Demoner 6 är inte den sjätte versionen, det är den sjätte utgåvan. Huruvida ett helt nytt företag inte har fixat till de fel som finns i de tidigare utgåvorna kan bli lite svårt eftersom de har gjort ett helt nytt spel, inte en nyversion. De har gjort ett spel med regler som de tycker om, och måhända har de brister, men eftersom reglerna är såpass simpla, är de otroligt lätta att ändra på, i jämförelse med spel såsom Eon, Neotech , Vampire o s v.

Huruvida avsaknaden av spelvärld är störande tycker jag inte alls, de säger faktiskt att spelet bygger på en stor värld, vars bosättningar är fåtaliga och man inte vet så mycket om världen, den världssyn som borde finnas i alla rollspel. Den skapar mycket mer mystik.

Det jag inte förstår är alla klagomål på stavfel i boken, vem fan bryr sig om stavfel när innehållet är mycket bra.

Även jag måste ge en eloge till Jorges som är det mest stämningsfulla tillbehöret jag läst!!!

Så kontentan av det hela är att DoD6 är ett rollspel med brister, men dess simpla spelsystem, mystik och den glöd som finns hos spelmakarna och spelarna är fantastisk tycker jag!!!

Nog sagt, passa på att kolla in www.spelaroll.net/medusagames, en av Sveriges bästa DoD6 sidor.
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: Skriv ett bättre själv då

Skriv ett bättre själv då

Sånt där är så konstigt. Får jag inte tycka att maten på restaurangen inte är så god om jag inte kan laga bättre mat själv? Måste jag vara en gudomligt inspirerad musiker för att få tycka att Britney Spears musik är intetsägande?
 

Maxwan

Swordsman
Joined
26 Jun 2000
Messages
622
Location
Skövde
Re: Skriv ett bättre själv då

bla bla bla bla... bla bla bla.
När jag sa "skriv ett bättre själv då" så menade jag framförallt att jag tyckte att det var jobbigt med folk som klagar. Varför måste alla klaga på rollspel hit och dit! Jag spelar de rollspel jag gillar, du spelar de du gillar.

Bra. Nu behöver vi inte prata med om detta.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
20 år av kockar

Det kan inte nog poängteras att DoD6 är senaste i raden av ett antal olika versioner av DoD. Var och en av dessa versioner (utom möjligen version 2 och 3) har haft olika författare och därmed olika visioner.

Jag tror att författarna till DoD6 har spelat tidigare versioner, just för att de olika versionerna är så olika. Vi omtolkar nämligen allting som vi själva vill. Ett par dunderexempel kan jag själv nämna från Eon, där en viss person från forumet lyckas läsa in saker i modulerna som jag aldrig skrev i dem, eller en annan person som jag brukar krocka med på konvent: hans vision av Eon påminner mest om Final Fantasy på steroider - en vision som vi konstruktörer garanterat inte hade.

Kan jag säga att de har fel? Bara om de försöker hävda att deras version är officiell. Kan jag säga att RiotMinds version är fel? Nejförfan! Deras version är den officiella. Om deras version inte stämmer överens med min vision så är det mitt problem, inte deras, och i så fall får jag antingen ta åt mig deras vision eller ändra min egen. Eller låta bli att spela spelet över huvud taget.
 
Joined
13 Apr 2001
Messages
1,325
Location
Djupaste småland
Re: Inte ett klagomål

Jodå, jag håller med dig, viss avsaknad av värld är bra, börja smått och expandera långsamt så det kan bli någorlunda fason på grejorna.... Så kan man ju göra många roliga äventyr på de outskrivna platserna också
 

Pazuzu

Warrior
Joined
1 Aug 2000
Messages
225
Location
Stockholm
Du skämtar...

... hoppas jag!

Ska DoD6 vara en bra utveckling?
1. Det har INGET med tidigare versioner att göra förutom att det står "Drakar och Demoner" på framsidan
2. Det är inte samma regler
3. Det är inte samma värld
4. Det är inte en "ny version"

DoD6 är en marknadsmässig styggelse som endast lever för att de köpte varumärket "Drakar och Demoner". Jag tycker synd om neogames och rävspel m.fl. som nu måste kämpa med detta bistra faktum i baken.

Men visst, de har ju dragit in mer folk i hobbyn. Det är trevligt.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Du behagar med mig skämta aprillo?

"Ska DoD6 vara en bra utveckling?"

"1. Det har INGET med tidigare versioner att göra förutom att det står "Drakar och Demoner" på framsidan"

Well, jag har inte första versionen, men så vitt jag har förstått så har inte något DoD sedan Expert haft mycket annat än just namnet gemensamt med originalet att göra.

"2. Det är inte samma regler"

Det är det inte i Expert och '91 heller. Magiskolor i DoD1? BP i DoD1? Näru.

"3. Det är inte samma värld"

Självklart inte. Riktiga DoD har ju ingen värld. Ereb Altor är ett modernt påfund som VERKLIGEN gick i stäv med originalets intentioner.

"4. Det är inte en "ny version""

Då är allting sedan Expert inte heller "nya versioner".

Jag tycker dock ditt resonemang är konstigt. Något som VERKLIGEN vore en "marknadsmässig styggelse" vore ju om man gav ut samma rollspel som någon annan redan gjort och inte kom med några egna idéer. Då hade jag blivit förbannad. Vem vill upptäcka att de nyss köpt samma sak som de redan betalat för en gång tidigare?

Jag gillar när man ändrar allting från grunden. Folk har för mycket respekt för det som redan finns. Bryt upp! Gör om! Tänk nya tankar! Det är min devis. Riotminds kom med nya, fräscha tankar på det ursprungliga DoD-konceptet (äventyr i en medeltida sagovärld på svenska) och åtminstone ett par av dessa idéer har tilltalat mig mycket.

/Rising
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Du behagar med mig skämta aprillo?

"Well, jag har inte första versionen, men så vitt jag har förstått så har inte något DoD sedan Expert haft mycket annat än just namnet gemensamt med originalet att göra."

Inte Expert eller DoD2/3 heller, kan jag be att få tala om. DoD1 hade helvita rollformulär med Lyckoslag uppskrivet och en stor lieman till höger. Dessutom hade SLPer i DoD1 bara fyra grundegenskaper, inte alla sju. Och vad hände med babianerna?
 
Top