Nekromanti 1,2,3,ööööööööö,6,12,öö??

Greve Apostus

Veteran
Joined
23 Jan 2001
Messages
36
Nu när jag läste inlägget angånde "färdigheten läsa" så kom jag att tänka på att om man inte har färdigheten räkna bör man inte kunna räkna. Men man måste ju kunna räkna någorlunda eller annars blir det rätt lätt att lura en RP.

RP -Jag köper den där dolken, hur mycket kostar den???
Köpman -Den kostar 100silver.
RP -Ok, 1,2,3ööööö?
Köpman -Ge mig penning pungen så tar jag 100silver (he he)
Rp -Ok, men den är ju tom nu!
Köpman -Tyvärr du hade bara 99silver, jag bjöd på ett(hehe)
RP -Ööö, ok.

Självklart kan en Rp räkna men hur bra då????????
 

Ackerfors

Alas, your rapids!
Joined
21 Jan 2001
Messages
7,420
Fler färdigheter

Det finns ju fler färdigheter som man borde kunna. tex Hoppa, kasta, speja, klättra bland annat.

Jag tycker att det är upp till SL att avgöra hur bra eller dålig Rp är på dessa (kanske) oklara färdigheter. Med oklara menar jag att man har olika åsikter om dessa.

Rp -Jag kan inte komma över stocken.
Annan Rp -Klättra över den då!
Rp -Kan inte!
Annan Rp -Hoppa då!
Rp -Jag *snyft* kan inte det heller.

Det som inte dödar det härdar....
--
Yassilus
 

Lord Krooak

Veteran
Joined
23 Sep 2000
Messages
71
Location
K-holm
Antagligen kan Rp räkna, pengar i vilket fall!
om det är lätta tal kan man använda BIL

//en liten groda som inte vill riskera livet för någon liten skatt...
 

kragghack

Warrior
Joined
17 May 2000
Messages
219
Location
Umeå
Man kan räkna till 100 och göra enklare additioner (med fingrarna). Detta får man reda på om man läser färdighetsbeskrivningen.

Ashes to Ashes
Dust to Dust
Kragg Hack remains
 

Mederian

Warrior
Joined
1 Aug 2000
Messages
208
Location
Uppsala, Sverige
Nu när jag läste inlägget angånde "färdigheten läsa" så kom jag att tänka på att om man inte har färdigheten räkna bör man inte kunna räkna. Men man måste ju kunna räkna någorlunda eller annars blir det rätt lätt att lura en RP.

Det finns ett par lösningar på detta problem. Jag vet inte hur det ligger till med grundchans i färdigheten Räkning, men om det inte finns kan man ju lägga till den. Ta BIL/2, så vips har du en räknande rollperson. För människor finns regler för skolgång på Krilles hemsida, <A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A> och har rollpersonen lågt PSY och BIL är det bara att ta ett normalt/lätt slag mot PSY för att se om han lyckas räkna ut summan.

/Mederian
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Jag har inte boken framför mig, men jag har för mig att grundchansen i räkna gör att man kan multiplicera enklare tal och liknande. Sådant man lär sig tidigt i grundskolan. Dock kan man säkerligen fortfarande räkna på fingrarna, vilket borde räcka för alla mindre summor. När man köper så använder man även ofta vågar, vilket gör det enkelt att se att det blir rätt.

/RipperDoc

<A HREF="http://www.nogo.nu" target="_new">http://www.nogo.nu</A>
 

Evil Peter

Hero
Joined
23 May 2000
Messages
1,008
Location
Västerås och Fagersta
Jag har inte boken framför mig, men jag har för mig att grundchansen i räkna gör att man kan multiplicera enklare tal och liknande

Multiplikation borde vara rätt hög kunskap i Mundana. Det var väl inte förrän någon gångpå 1400-talet multiplikation började läras ut på västerländska universitet? Däremot borde de allra flesta kunna räkna tillräckligt bra för att kunna göra normala inköp och så.

C
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Räkna med att vid nivå 5 så kan de vanliga plus och minus, vilket oftast räcker vid köp och försäljning.

Riddaren


Det enda sättet att vinna en diskussion är att undvika den.
Dale Carnegie
 

SirDr

Veteran
Joined
18 May 2000
Messages
147
Location
Växjö
Re: Fler färdigheter

det är upp till SL om han vill ge knepiga problem åt sina spelare... men sådan saker som inte utförs i en stressad sittuation eller ter sig onormalt svårt.. brukar man inte behöva gör någon större afär av.

For the Emperor!!!
-Los Templarios Negro
 

P|uT0NiUm

Swashbuckler
Joined
19 May 2000
Messages
2,145
Location
Inaktiv
Lyder inte regeln så att man kan räkna till 100 utan att ha höjt räkna ett enda steg? Har för mig det...

[color:red]/P|uT0NiUm</font color=red>
Point

Click


KILLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Man väger mynten.

"Det var ju det pengar var en gång i tiden, viktmåt... Ett silvermynt som vägde 10g var värt 10g silver."

Typ. Gissa varför det finns både en valutaenhet och ett viktmått som heter "pund". Just det - den mängd pengar som motsvarar ett pund i silvermynt väger just ett pund (vilket inte är vårt påhitt - den här vanan användes i Europa ett bra tag, typ till 1400-talet eller så).

Fast det är inte så vanligt att köpmäns vikter väger för mycket. Det finns en otäckt massa petiga adelsmän och statsanställda som kontrollerar vikterna lite för ofta för att det ska vara värt det. Det är mer vanligt att mynten väger för lite. Man kan ju fila av lite i kanten, så lite så att det inte märks, och sedan samla ihop silverspånen och slå nya mynt med det. Eller så kan man blanda ut silvret med någon annan metall, så det är mindre silverhalt i mynten, vilket innebär lägre värde. Hälften så mycket silver innebär hälften så stort värde.

- Krille
<A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A>
 

Moonshadow

Warrior
Joined
20 Sep 2000
Messages
202
Location
Visby/Skövde/Uppsala
Re: Man väger mynten.

Jag tror bestänt att vågar hade en skalla även då. jag kan tyvär inte rita en men tänk dig två skålar på en ballanserad stång, vid stångens mitt sitter en liten pinne som visar hur mycket mer den ena väger än den andra på en graderad skiva.

P.S. Detta är inte menat spydigt.

-Moonshadow
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Vågologi

"Jag tror bestänt att vågar hade en skalla även då. jag kan tyvär inte rita en men tänk dig två skålar på en ballanserad stång, vid stångens mitt sitter en liten pinne som visar hur mycket mer den ena väger än den andra på en graderad skiva."

Det finns mängder med olika varianter av vågar.

En vanlig, och enkel, variant är den du beskriver. Man har två armar med en vågskål i varje arm. I ena skålen läggs det man vill väga, i andra läggs en kasse motvikter. Visaren i mitten är inte till så mycket för att visa hur mycket mer den ena skålen väger än den andra, utan för att visa när de är i jämvikt. Man lassar i fler eller färre motvikter tills dess att nålen visar att vågen är i jämvikt. Då tittar man på hur mycket motvikter man har. Så mycket väger det vägda.

En annan variant är en vågskål som hänger i en lång arm. Den långa armen är i sin tur upphängd väldigt nära vågskålen, så det är kanske trettio centimeter arm på ena sidan upphängningspunkten och fem centimeter arm på sidan med skålen. På den långa armen sitter en motvikt. Armen är balanserad så att när skålen är tom så hänger motvikten längst in mot upphängningspunkten. I det läget ska armen hänga horisontellt. När man väger något justeras motvikten i sidled tills dess att armen återigen hänger horisontellt (en nål hjälper till att justera detta, precis som ovan). Ju längre ut på den långa armen den sitter desto tyngre väger det i vågskålen. Genom att gradera den långa armen vet man exakt hur mycket det i vågskålen väger.

En annan variant har en metallfjäder som dras ut mer ju mer det som vägs väger. Genom att avläsa hur mycket den dras ut, med hjälp av en nål som pekar på en skala, får man reda på hur mycket det vägda väger.

Slutligen har vi också en vattenvåg: vågskålen trycker ner en kolv i en cylinder som är kopplad till en annan cylinder med ett rör längst ner. Båda cylindrarna är fyllda med vatten. I den andra cylindern finns en flytande kork med en pinne på vilken det finns en nål som pekar på en skala. Ju mer man lägger i vågskålen desto mer pressas kolven ner i cylindern. Vattennivån stiger då i den andra cylindern, vilket gör att nålen pekar högre upp på skalan. På så sätt får man reda på vad det vägda väger.

Förresten, pundtecknet (£) är ett krusidulligt L, vilket är förkortningen för latinets "libra" = våg.

- Krille
<A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A>
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Vågologi

"Vilken är vanligast i Eon?"

Allihop. /images/icons/wink.gif

Vattenvågen är mer ovanlig eftersom den inte är lika portabel. Fjädervågen är mer teknisk (ställer större krav på metallurgi). De andra varianterna är ungefär lika (o)komplexa och ungefär lika vanliga.

Man kan väl säga att varianten med två vågskålar kan göras hur stor som helst, men kräver en massa motvikter, och är därför mer stationär. Den andra varianten, med en lång arm och justerbar motvikt, kräver inte en massa motvikter som tar plats och kan försvinna under resor, och är därför mer portabel. Så står man still och vill kunna väga tunga saker så har man en variant med två vågskålar, och om man reser och inte behöver väga så tunga saker så har man varianten med lång arm och motvikt.

- Krille
<A HREF="http://www.foxtail.nu" target="_new">http://www.foxtail.nu</A>
 
Top